sábado, 6 de febrero de 2016

# 75 L'energia al dia Butlletí de l'Institut Català d'Energia Departament d'Empresa i Coneixement

# 75
L'energia al dia
Butlletí de l'Institut Català d'Energia
Departament d'Empresa i Coneixement
Dilluns, 01 de febrer de 2016Imprimeix | Butlletins anteriors
Fins el 16 de febrer podeu presentar les vostres candidatures als Premis d'Excel·lència Energètica 2106

  • Premis Excel·lència Energètica 2016
  • Estalvia energia a l'oficina
  • Contractació d'energia elèctrica
  • Pacte Nacional per a la Transició Energètica
  • Cercador de Certificats d'Eficiència Energètica d'Edificis
  • Butlletins Gencat

::Notícies ICAEN

El Govern nomena Assumpta Farran i Poca com a directora de l'Institut Català d'Energia
El Govern ha aprovat el nomenament d'Assumpta Farran i Poca com a directora de l’Institut Català d’Energia. La nova directora de l'ICAEN, nascuda a Barcelona l’any 1968, és llicenciada en Ciències Físiques en l’especialitat de Física de l’Atmosfera i Geofísica per la Universitat de Barcelona. Des de l’any 2011 i fins al 2016 ha estat directora general de Qualitat Ambiental de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat on ha liderat, entre d'altres projectes, l’aprovació i desenvolupament del Pla d’Actuació per a la Millora de la Qualitat de l’Aire a la Conurbació de Barcelona, el decret d’ordenació de l’enllumenat exterior i la guia de Millors tècniques disponibles en eficiència energètica per a la Indústria.
La Generalitat convoca l'edició dels Premis d'Excel·lència Energètica de l'any 2016
La Generalitat de Catalunya, a través de l’Institut Català d’Energia ha convocat l’edició del Premis d’Excel·lència Energètica de l’any 2016. Aquests guardons tenen com a objectiu reconèixer les empreses i institucions que hagin dut a terme projectes o actuacions remarcables en el camp de l’estalvi, l’eficiència energètica, el foment de les energies renovables i les noves tecnologies energètiques. S'hi poden presentar candidatures fins el 16 de febrer.
El Govern aprova el Projecte de llei del canvi climàtic a Catalunya
El projecte estableix uns objectius de mitigació i d’adaptació al canvi climàtic que són la base d’un model de desenvolupament econòmic sostenible, innovador, competitiu, i creador de riquesa i de llocs de treball, amb la voluntat de facilitar la transició cap a una societat més baixa en carboni. En la seva disposició final, el Projecte fa referència a l'accés als recursos bàsics d'energia i aigua.
La Generalitat, Elèctrica de Guixés i Endesa formalitzen la millora del subministrament elèctric al Solsonès
La formalització d’aquest acord s’inclou en l’estratègia del Govern per a la millora de la qualitat del subministrament elèctric, que ha fet possible, entre d’altres paràmetres, una disponibilitat del sistema superior al 98 per cent i un temps global d’interrupció del subministrament inferior a una hora a l’any, que fa una dècada era de sis hores.
El Govern presenta un recurs davant el Tribunal Constitucional contra el decret de l'Estat d'autoconsum d'energia elèctrica per invasió de competències
El Govern ha aprovat, a petició del Departament d’Empresa i Coneixement, presentar un recurs davant el Tribunal Constitucional contra diferents articles i disposicions del Reial decret 900/2015, de 9 d’octubre, pel qual es regulen les condicions de subministrament d’energia elèctrica amb autoconsum i de producció amb autoconsum. L’Executiu pren aquesta mesura després que el Consell de Garanties Estatutàries hagi dictaminat que el Govern espanyol envaeix competències de la Generalitat de Catalunya en matèria d’energia. El decret espanyol reserva per a l’Estat algunes competències executives que ja han estat assumides per la Generalitat, com ara la creació i gestió d’un registre d’instal·lacions d’autoconsum d’energia elèctrica.
El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya acollirà a l'abril unes jornades sobre el vehicle elèctric
El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) organitzarà la setmana de l’11 al 17 d’abril les jornades “Som Elèctrics?”, que tenen per objectiu apropar la realitat del vehicle elèctric als estudiants, les empreses, administracions públiques i el públic general. Les jornades abordaran la implantació del vehicle elèctric des de diverses vessants: empresarial, institucional, pedagògica i informativa.
Obertes les inscripcions per la trobada professional de Biomassa
La jornada de caràcter professional tindrà lloc el 18 de febrer a l'Edifici el Sucre de Vic i tractarà sobre l'ús de la biomassa que s'està implantant al nostre país com a recurs energètic viable i renovable en instal·lacions municipals i industrials.
Ja es pot accedir al 4t butlletí en català del projecte europeu EESI2020
En el butlletí trobareu informació sobre els premis atorgats en l’edició d’aquest 2015 als millors serveis energètics realitzats per entitats i empreses, reflexions al voltant de quines conseqüències pot tenir per l’EPC la nota informativa que l’Eurostat va publicar. També us informa d’activitats i esdeveniments dins el món de l’EPC a Bulgària i a Catalunya, així com dels resultats d’una enquesta realitzada durant el passat 2015 sobre els mercats d’estalvis garantits (EPC) a nivell Europeu.
S'actualitzen els fulls de preus de l'energia
Estudi comparatiu dels preus de l’energia a Europa per a l’energia elèctrica, el gas natural i els productes petrolífers líquids. Les dades referents a l’energia elèctrica i el gas natural provenen d’EUROSTAT i les dades corresponents als productes petrolífers líquids provenen de la publicació setmanal de la Comissió Europea Oil Bulletin.
Es liciten els serveis de millora de l'eficiència energètica i manteniment a l'edifici del Museu Nacional d'Art de Catalunya
Fins el 9 de març es poden presentar ofertes per a la licitació del servei de millora de l'eficiència energètica i servei de manteniment en el Museu Nacional d'Art de Catalunya, que permeti obtenir estalvis energètics, econòmics i mediambientals
Es publica la primera píndola de la campanya de consells d'estalvi energètic a l'oficina
L’Institut Català d’Energia us proposa tot un seguit de bones pràctiques pel que fa al bon ús de l’energia en el vostre entorn de treball. Es tracta de consignes senzilles i fàcils d’aplicar en el vostre dia a dia per ajudar a reduir la despesa energètica a l’oficina i que també podeu aplicar a casa vostra. Us presentem la primera càpsula de la sèrie sobre l'ús d'aparells electrònics.
EnerAgen convoca la VIII Edició de los Premis Nacionals d'Energia
Aquests premis, que ja compleixen la seva vuitena edició i que es convoquen anualment, constitueixen una activitat encaminada a facilitar als seus agències associades l'assoliment dels seus fins particulars i, en tot cas, a fomentar la utilització de les Energies Renovables així com l'Ús Racional de l'Energia i l'Eficiència Energètica en tot el territori nacional. Enguany, l'Institut Català d'Energia és el coordinador d'aquesta vuitena edició 2016 i amfitriona de l'acte de lliurament dels Premis.
S'actualitzen el full mensual i l’evolució dels principals indicadors d’energia a Catalunya
S'hi inclouen les darreres dades disponibles, en l'àmbit de Catalunya, dels següents indicadors energètics: cobertura de la demanda d'energia elèctrica en barres de central (EBC), producció bruta d'energia elèctrica en règim ordinari, vendes a xarxa de les centrals elèctriques de règim especial per tecnologies i formes d'energia, demanda global de gas natural (DGGN) i consum de carburants d'automoció.
L'empresa catalana Cooltra posarà en marxa una flota de 250 ciclomotors elèctrics a Barcelona
L'empresa catalana Cooltra invertirà 20 milions d'euros en implantar un sistema de lloguer de ciclomotors en diferents ciutats europees. A Barcelona, la inversió serà d',5 M€ i la iniciativa  consistirà en el lloguer d'una flota de 250 ciclomotors elèctrics a través d'una aplicació per a telèfons mòbils.
La Segona Edició de l’European BIM Summit tindrà lloc els dies 18 i 19 de febrer de 2016 a Barcelona
El Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona, BIM Academy i BuildingSMART Spanish Chapter organitzen la segona cimera europea sobre Building Information Modeling (BIM) en la qual es presentaran les experiències més interessants i els darrers avenços d’aquest nou mètode de treball basat en la gestió de la informació generada durant el cicle de vida d’una construcció.
Ja es poden descarregar les ponències de la jornada sobre bombes de calor organitzada per ACTECIR, AFEC i l'ICAEN
Accediu a les ponències presentades durant la jornada organitzada per ACTECIR, AFEC i l'ICAEN el passat 16 de desembre, amb l'objectiu de tractar els aspectes generals i legislatius de la bomba de calor i la climatització i producció d'Aigua Calenta Sanitària (ACS)
Amunt

::Ajuts

Nous ajuts per a actuacions d'eficiència energètica en dessaladores
Fins al 28 de desembre de 2016 es poden sol·licitar ajuts per a la realització d’actuacions d'estalvi i eficiència energètica en dessaladores, que facin disminuir les emissions de diòxid de carboni, i contribueixin a assolir amb això els objectius de reducció del consum d’energia final que fixa la Directiva 2012/27/UE, conforme a les condiciones establertes pel Programa Operatiu FEDER de Creixement Sostenible 2014-2020, en estar previst el seu cofinançament per FEDER.
Amunt

::Certificació energètica d'edificis

Ja es pot accedir a la nova versió de la eina de certificació energètica als edificis CEX en català
Ja es disposa de la versió en català de l'eina de qualificació d'eficiència energètica als edificis CEX que es pot descarregar des de la pàgina web del Ministeri d'Indústria, energia i turisme.
Noves eines de cerficicació d'eficiència energètica als edificis
El 14 de gener de 2016 ha tingut lloc el canvi oficial d’eines de certificació energètica dels edificis, anunciat pel Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme i el Ministeri de Foment a la nota informativa del 14 de desembre de 2015. A la pàgina web del Ministerio d'Indústria, Energia i Turisme es poden descarregar la nova versió de les eines.
La Generalitat expedienta 42 agències immobiliàries per incomplir la normativa de certificació energètica d'edificis
La Generalitat de Catalunya, a través de l’Agència Catalana del Consum (ACC), ha obert expedient sancionador a 42 agències immobiliàries per incompliments de la normativa en matèria de certificació energètica d’edificis. Les inspeccions van constatar que aquestes agències anunciaven habitatges sense publicitar-ne l’etiqueta d’eficiència energètica, fet que vulnera la llei i els drets del consumidors.
Amunt

::Publicacions

Energia Demo 126 Producció de fred i calor amb instal·lació d'energia geotèrmica
La Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona disposa des de l'any 2014 d'una instal·lació d'energia geotèrmica per produir fred i calor al Recinte Modernista. En aquesta instal·lació s'han tingut en compte criteris mediambientals per tal de respectar l'entorn catalogat com a Patrimoni Mundial per la UNESCO.
Infografia amb les activitats i municipis participants a la Setmana de l'Energia 2015
Infografia que ofereix dades dels recursos i activitats realitzades en territori català durant l'European Union Sustainable Energy Week (EUSEW) 2015 que va tenir lloc el passat mes de juny.
Amunt

::Agenda

Taller de coneixements i recursos per a situacions de pobresa energètica
Dimarts 16.02.2016  -  Dijous 25.02.2016  - De 09.30h a 14.00h
Consell Comarcal del Maresme. Sala de Plens -  Mataró
Jornada professional de Biomassa de Catalunya
Dijous 18.02.2016  -  Dijous 18.02.2016  - 9:30h
Edifici el Sucre -  Vic
4a jornada Efisport
Divendres 19.02.2016  -  Divendres 19.02.2016  - 10:30h
Consell Català de l'Esport. Sala d'actes -  Esplugues de Llobregat
Taller de coneixements i recursos per a situacions de pobresa energètica
Dimarts 01.03.2016  -  Dijous 10.03.2016  - De 09.30h a 14.00h
Casa de la Paraula -  Santa Coloma de Farners
Mercats energètics. Perspectives per al 2016
Dijous 03.03.2016  -  Dijous 03.03.2016  - 8:30
Sala d'Actes d'Enginyers BCN -  Barcelona
Acte de lliurament dels Premis d'Excel·lència Energètica
Dijous 03.03.2016  -  Dijous 03.03.2016  - 19h
Palau de Pedralbes -  Barcelona
Taller de coneixements i recursos per a situacions de pobresa energètica
Dimarts 05.04.2016  -  Dijous 14.04.2016  - De 09.30h a 14.00h
Consell Comarcal del Baix Llobregat. Sala Polivalent -  Sant Feliu de Llobregat
Som Elèctrics?
Dilluns 11.04.2016  -  Diumenge 17.04.2016
mNACTEC -  Terrassa

No hay comentarios: