lunes, 9 de mayo de 2016

# 99 Butlletí de l'Institut Català de les Dones Dimecres, 04 de maig de 2016

# 99
Butlletí de l'Institut Català de les Dones
Dimecres, 04 de maig de 2016Imprimeix | Butlletins anteriors

Centre de documentació

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Línia 900 900 120 contra la violència masclista
  • Nomenclàtor de Cataluya carrers amb nom de dona
  • Cercador d'expertes

::Línies de treball

Els mitjans de comunicació, la coeduació i la participació de les entitats, eixos prioritaris de l'Institut Català de les Dones per avançar cap a l'equitat de gènere
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Teresa M. Pitarch, va comparèixer al Parlament de Catalunya per explicar les línies de treball d'aquesta legislatura que són “l’àmbit de l’educació i la coeducació, el treball conjunt i la complicitat dels mitjans de comunicació, i el foment de la participació de les entitats i agents implicats en les polítiques d’igualtat”. També va destacar que es reforçaran les actuacions en l’àmbit de la lluita contra la violència masclista i es fomentarà l’accés de les dones al mercat laboral. 
Amunt

::Violència masclista

El Govern condemna l'homicidi d'una dona a Sant Feliu del Llobregat presumptament víctima de la violència masclista
En nom del Govern, la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Teresa M. Pitarch, ha reiterat el compromís de continuar treballant per a la coordinació, la prevenció, la detecció, l’atenció, el ple suport i recuperació de les dones que es troben en una situació de violència masclista i el seu entorn. L'Institut Català de les Dones posa a disposició de les dones que travessen situacions de violència, al seu entorn, i als professionals, el telèfon 900 900 120, que és un servei permanent d'assessorament. 
Amunt

::Entitats

Cada any el Govern de la Generalitat fa un acte d'homenatge a les associacions de dones que han complert vint-i-cinc anys de trajectòria, en reconeixement públic per les seves aportacions a la societat durant un quart de segle. Enguany el reconeixement té lloc el proper 25 de maig a l'Auditori del Palau de la Generalitat. És imprescindible inscriure's i rebre confirmació amb la invitació nominal per accedir a l'acte.
Amunt

::Exposicions

Caterina Albert / Víctor Català. Itinerari vital, intel·lectual i literari
Aquesta exposició ha estat produïda per la Institució de les Lletres Catalanes, amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones, en el marc de la commemoració del 50è aniversari de la mort de Caterina Albert i Paradís (L’Escala, 1869-1966). La mostra recorre la vida i obra de la poeta, narradora, novel·lista i autora teatral, Caterina Albert, més coneguda com a Victor Català, pseudònim amb el que signava les seves obres per poder superar la moral de l’època.
Amunt

::Activitats formatives

Taller de formació sobre la participació social de les dones, la igualtat efectiva de dones i homes i la violència masclista
Tècniques de l’Institut Català de les Dones van impartir un taller sobre les polítiques de foment de la participació social de les dones, de la igualtat efectiva de dones i homes, i contra la violència masclista que desenvolupa el Govern de la Generalitat de Catalunya. El taller, on van participar més de 20 persones, va tenir lloc en el marc del “34è Curs anual de Drets Humans. Una lluita activa per la igualtat de drets entre homes i dones” que organitza l’Institut de Drets Humans de Catalunya.
Amunt

::Debats sobre igualtat

El Parlament inaugura el cicle 'La igualtat efectiva de dones i homes, un repte de país'
La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Teresa M. Pitarch, va participar al Parlament de Catalunya a la inauguració del cicle "La igualtat efectiva de dones i homes, un repte de país", que va començar amb una sessió centrada en el món del treball. L'acte, presidit per Carme Forcadell, va comptar també amb les intervencions de l'expresidenta de la cambra, Núria de Gispert, la consellera de treball, afers socials i famílies, Dolors Bassa, i Sara Berbel, doctora en psicologia social i experta en polítiques de gènere.

Amunt

::Centre de documentació

Visita al Centre de documentació
El Centre de Documentació de l’Institut Català de les Dones ha intercanviat documents amb la Biblioteca del Pavelló de la República. Es tracta de documentació centrada en el paper de les dones durant la Segona República i la Guerra Civil, en gran part escrita per polítiques i ideòlogues de caire anarquista o comunista que van destacar en aquells moments històrics, com són Federica Montseny, Dolores Ibárruri “La Pasionaria”, Rosa Luxemburgo o Teresa Pàmies.
Amunt

::Altres

Visita a l'entitat Terral
La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Teresa M. Pitarch, va visitar l’entitat Terral, ubicada al barri del Raval de Barcelona, que realitza diversos programes de formació adreçats específicament a dones, entre els quals destaquen els de capacitació laboral per a dones, on s'imparteixen coneixements bàsics per poder accedir a cursos de reconeixement oficial, de català i castellà,instruments bàsics per a la comunicació i la integració, i els d'informàtica i noves tecnologies. 
Lliurament dels premis (RE) Imagina't
La coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones a Barcelona, Marta Jové, va participar a l’acte de lliurament dels premis del concurs (RE) Imagina’t. Es tracta d'una iniciativa de l’Observatori de les dones en els mitjans de comunicació, que compta amb el suport de l'Institut Català de les Dones, que s’adreça a nois i noies d’entre 14 i 18 anys i vol contribuir a desenvolupar l’esperit crític en relació amb els rols estereotipats de gènere presents en la publicitat.
Cloenda del programa Sara Romí
La coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones a Barcelona, Marta Jové, va participar a l’acte de cloenda del programa Sara Romí, que va tenir lloc a l'Espai Cultural Kursaal de Montcada i Reixac. Aquest programa té com a objectiu la motivació i acompanyament de les dones gitanes, per tal de fomentar la seva autoestima, confiança i altres aspectes personals, a més de treballar el seu projecte professional, i aconseguir que siguin protagonistes del seu propi procés d'inserció social i laboral. 
Entrega del Premi de poesia Cadaqués a Rosa Leveroni
La coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones a Girona, Fina Surina, va fer entrega del Premi de poesia Cadaqués a Rosa Leveroni, que, en aquesta 29a edició, s'ha atorgat al poeta Gerard Cisneros pel seu recull “D’epitalami, res”, que serà publicat per l’editorial Meteora. El Premi de poesia Cadaqués a Rosa Leveroni s'emmarca en els Premis literaris de Cadaqués i compta amb el suport de l'Institut Català de les Dones.

No hay comentarios: