sábado, 14 de mayo de 2016

Butlletí e-Escoles Verdes Programa Escoles Verdes

Butlletí
e-Escoles Verdes
Programa Escoles Verdes
Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059
Maig 2016 #89
"L' Educació Ambiental no ha de ser reduïda a un instrument -necessari- per protegir l'entorn, sinó que cal entendre-la com una forma d'educació per a la ciutadania, per a la participació crítica i per a la presa de responsabilitats personals i decisions relatives a l'entorn natural, social, cultural i econòmic."
Mayer, 2004.
VOLTOLOT, seleccionat com a Bona Pràctica
El Banc de Bones Pràctiques (BBP) del Govern Local de la Federació de Municipis de Catalunya i de la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals han seleccionat el Projecte VOLTOLOT, educant per una mobilitat sostenible, com a pràctica significativa. Hi participen les escoles verdes d’Olot.
Llegiu més

Us expliquem

Fòrum XESC de secundària i Jornada d’horts escolars a Lleida
El 21 d'abril va tenir lloc una jornada d'intercanvi entre professorat i alumnat de centres educatius de secundària del programa Escoles Verdes i de l'Agenda 21 Escolar de Lleida. Així mateix, el 4 de maig es va fer una jornada pedagògica sobre horts escolars, per treballar i debatre com ha de ser un hort escolar perquè sigui pedagògic i funcional.
Llegiu més
shadow bottom
Fòrum XESC de secundària i Jornada d’horts escolars a Lleida
El 6 d’abril a Sant Gregori i el 15 a Torroella de Montgrí es van dur a terme les trobades d’intercanvi de primaria de les comarques del Gironès, Pla de l’Estany i del Baix Empordà. 
Llegiu més
Junts pel Medi Ambient
La xarxa ESenRED organitza una acció conjunta dels centres educatius de tot l’estat per celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient. T’hi afegeixes?
Llegiu més

Les escoles parlen...

La Festa Major de l’Escola VERDA!
L'Escola Puigcerver de Reus va celebrar la seva Festa Major entorn a l'obtenció del Distintiu d’escola verda.Hi va haver espectacles d'animació, jocs cooperatius, cinema, gimcanes, espectacles de pallassos, tallers creatius, balls... L’alumnat de secundària va assistir a unes xerrades i conferències sobre problemes ambientals i protecció del territori.
Llegiu més
shadow bottom
Tornar a començar!
A l’Escola La Muntanya d’Aiguafreda, després d’uns quants anys entre maons, ciments, guix, pintura…, va venir el trasllat! En aquests anys de transformació han aparegut  espais nous, però també n’han desaparegut alguns que estimàvem molt (el pati i l’hort).  Però tornem a començar; ens ha costat  força trobar dins l’escola un espai per a l’hort i, ara que ja el tenim, hem demanat l’ajut d’alguns pares.
Llegiu més
Jornada de treball a l’Hort!!!
Aquest abril l’Escola Cor de Roure (Santa Coloma de Barberà) ha organitzat una jornada de treball a l’hort per deixar-lo en condicions perquè l’alumnat d’educació infantil hi pugui plantar sense barallar-se amb les males herbes, que creixen força en arribar la primavera. Amb l’ajuda de nens, pares i mestres s’ha fet una gran feinada perquè això no torni a passar.
Llegiu més
El menjador de l’Escola L’Olivera (Cabrils)
A l’Escola L’Olivera el menjador escolar també ajuda el medi ambient, seguint els mateixos objectius d’Escola Verda.
Llegiu més
La Festa de l’Hort
L’Escola Josep Ferrà i Esteva d’Olesa de Montserrat va organitzar una jornada de treball-festa amb tota la comunitat educativa per tal de muntar uns nous horts al centre. Va ser un èxit de participació i una jornada d'intercanvi entre pares, alumnes i mestres. Us convidem a veure’n el vídeo
Llegiu més
Implantació del sistema SDDR a l’Institut Almenar
L’Institut Almenar ha implementat un Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn dels envasos. L’alumnat de 4t d’ESO etiqueta totes les llaunes de l’institut; posteriorment, amb la col·laboració de la persona responsable del bar, recull els envasos i dóna una compensació econòmica per cada retorn. Amb l’etiquetatge evitem que es retornin llaunes no venudes al centre.
Llegiu més
shadow bottom
Projecte hort de l’escola Jaume Balmes: Anem a Mercat!
Els nens i les nenes de sisè han fet un taller de sembra de les llavors que han anat recollint a l'escola al  llarg d'aquests dos últims cursos. Aquest planter l’han venut al mercat de Cervera. Els nens i les nenes d'educació Infantil han sembrat llavors de flors i pinyons, i han fet un taller de bombes de bany i bosses aromàtiques per vendre.
Llegiu més
10 Anys aprenent de l'entorn: setmana mediambiental a Vila-rodona
L'Escola Bernardí Tolrà va realitzar la seva desena setmana mediambiental del 18 al 22 d'abril de 2016. Per tal de celebrar aquesta desena edició es va mirar de compilar els temes tractats durant aquests anys i per això, es van fer xerrades i tallers relacionats amb diferents temàtiques.
Llegiu més
shadow bottom

El racó de l'alumnat

El nostre hort. Escola Mare de Déu del Sòl del Pont (Roda de Ter)
Al nostre hort, a nens i nenes de P5 ja els han sortit els alls, les faves i els pèsols que hi van plantar. El tiet d’en Pol ens va portar unes llavors, ens va explicar de què eren, quan s’havien de plantar i ens va ajudar a fer-ho. 
Llegiu més
shadow bottom

Fem xarxa

Les Trobades de Comitès Ambientals
L’1 d'abril una cinquantena d'alumnes i una vintena de mestres van prendre part en la 1a Trobada de Comitès Ambientals d'alumnes de Rubí; i el 27 d’abril es vafer la Trobada dels onze centres educatius de Castelldefels. Al web, trobareu el treball que l’alumnat va portar a aquestes trobades i els resultats d’aquestes.
Llegiu més

Compartim projectes amb entitats

El 5 de juny volem recuperar 50 fonts! Ens ajudes?
Enguany i amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, la Setmana de la Natura vol fer especial èmfasi en les fonts; aquests petits ecosistemes d’aigua dolça que formen part del patrimoni cultural local i que, sovint, agrupen les persones al seu voltant. Ens ajudes a recuperar-ne 50?
Llegiu més
shadow bottom

Recursos

Espai Ermengol visita el seminari de l’Alt Urgell

El 19 d’abril es va presentar al Seminari de Coordinació de l’Alt Urgell un material pedagògic adreçat a alumnat d’educació infantil, educació primària, ESO i batxillerat o cicles formatius sobre l’exposició Natura de l’Alt Urgell: patrimoni i recurs. Per a cada grup d’edat s’han fixat uns objectius concrets. A la web de l’Espai Ermengol se’n poden consultar els dossiers.
Llegiu més
shadow bottom
El Museu de Ciències de Naturals de Barcelona (NAT)
L’activitat educativa del NAT ha estat reconeguda per l’Institut Municipal de Barcelona i l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Barcelona amb el segell de qualitat del PAE, en considerar que desenvolupa una acció educativa de molta qualitat i que fomenta la sensibilització, el coneixement i l’interès de nens i nenes per tot allò relacionat amb la ciència, la indagació i la creativitat. Us animem a visitar-lo!
Llegiu més
Sòl nu cerca virosta
En el marc de la Setmana Mundial del Sòl, el CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals) inaugura una sèrie de vídeos dirigits especialment a estudiants, que descriuen experiments senzills sobre temes d’ecologia.
Llegiu més
Curt d’animació Better Save Soil
També us recomanem el curt d’animació Better save soil. La iniciativa europea Global Soil Week ens proposa aquest interessant curt d’animació sobre el valor del sòl a la nostra societat moderna, a fi de conscienciar la població de la importància de conservar-lo i protegir-lo, i de posar de manifest que això depèn també de les decisions que prenem cada dia.
Llegiu més
shadow bottom
Projecte OCEANS
Us convidem a participar en  el Projecte OCEANS, un projecte educatiu internacional per alumnat de secundària.  L' objectiu és que s’adoni que el mar no és igual a tot el planeta, a través de les seves observacions, i que les comparteixi amb centres d'arreu del món, mitjançant l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació. 
Llegiu més
Documental “Un món assedegat” (La soif du monde)
Un documental per reflexionar sobre el consum d’aigua al món.
Llegiu més
shadow bottom

Enllaços d'interès

Alta Baixa Contacte Butlletins anteriors
ISSN: 2014-4059| Dipòsit legal: 
logo_generalitat

No hay comentarios: