lunes, 11 de julio de 2016

# 101 Butlletí de l'Institut Català de les Dones

# 101
Butlletí de l'Institut Català de les Dones
Divendres, 08 de juliol de 2016Imprimeix | Butlletins anteriors

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Línia 900 900 120 contra la violència masclista
  • Nomenclàtor de Cataluya carrers amb nom de dona
  • Cercador d'expertes

::Violència masclista

La Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista presenta les bases del nou Programa 2016-2019
 
La consellera de la Presidència, Neus Munté, va presidir la sessió plenària de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista, on es van presentar les bases per al nou Programa d’Intervenció Integral contra la Violència masclista 2016-2019, que incorporarà les mesures que prioritzarà el Govern de la Generalitat en els propers anys amb l’objectiu d’eradicar-la. A la reunió també es va presentar el Protocol per a l’abordatge dels matrimonis forçats del Circuit Territorial de Girona per a l’abordatge de la violència masclista, l’Informe d’Avaluació de la Xarxa d’intervenció integral contra la violència masclista, i l’Informe de Diagnosi sobre l’abordatge de les violències sexuals a Catalunya.
El Govern condemna l'homicidi d'una dona a Badalona presumptament víctima de la violència masclista
La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Teresa M. Pitarch, insisteix que"quan ens trobem davant d’un fet brutal d’assassinat per violència masclista hem d’aprofitar per impulsar una reflexió sobre tot allò que encara permet que aquests fets siguin una realitat” i remarca que "cal prioritzar en les agendes de tots els sectors socials les mesures per avançar en l'equitat de dones i homes. Si fem passos endavant per a l’equitat de gènere, avancem en l’eliminació de les causes de la violència masclista, i la seva eradicació és un fet més proper”. 
Amunt

::Igualtat de Gènere

Munté anuncia la creació d'un Observatori de la Igualtat de Gènere pel seguiment de la imatge i dels estereotips de les dones a mitjans de comunicació, internet i xarxes socials
El Departament de la Presidència i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya van presentar, conjuntament, una denúncia davant la Fiscalia Provincial de Barcelona en relació a 15 continguts d’internet que inciten o justifiquen la violència masclista, la banalitzen, desautoritzen les dones, i vehiculen missatges misògins o que tracten vexatòriament o objectualment les dones. La consellera Munté va anunciar la creació, en els propers mesos, de l'Observatori de la Igualtat de Gènere, que farà seguiment de la imatge i dels estereotips de les dones publicats als mitjans de comunicació, a internet i a les xarxes socials.
Primera promoció de professionals del Cicle Formatiu de Grau Superior de Promoció d'Igualtat de Gènere
La presidenta de l'Institut Català de les Dones va participar a l'acte de graduació del curs, que s’ha impartit a l’Institut Can Vilumara, de l’Hospitalet de Llobregat,. En aquesta edició s'han graduat un total de 16 noies i nois. L'Institut Català de les Dones ha impulsat la regulació i el sistema de capacitació i formació per accedir a aquesta professió, i ha impartit la formació inicial de 26 docents d'aquest cicle. Aquests estudis capaciten per programar, desenvolupar i avaluar intervencions relacionades amb la promoció de la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes.
La Inspecció de Treball va obrir més de 57.000 expedients l'any 2015 a Catalunya. Sobre discriminació per raó de gènere, la Inspecció de Treball va aixecar 15 expedients d’infracció i 319 requeriments d’esmena, la major part per falta de protocol d’assetjament sexual en les empreses, d’un total de 1.069 inspeccions iniciades.
Amunt

::TIC

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, va presidir la jornada "12x12 Dones i TIC" per impulsar i el paper de la dona en l’àmbit de les TIC i sensibilitzar agents econòmics i socials sobre la necessitat d’incorporar més dones en aquest sector. En la seva intervenció, la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Teresa M. Pitarch, va destacar que “l’increment de dones en l’educació superior i la seva presència en ocupacions altament qualificades és un dels canvis estructurals més importants que hi ha hagut, no només al mercat de treball, sinó a la societat en general durant aquest darrer segle”
Amunt

::Ensenyament

V Jornada amb motiu del Dia Internacional de l’Educació no Sexista #JCOEDU16
Un total de 150 docents de tots els nivells i àmbits educatius van participar a la jornada, que, organitzada per l’Institut Català de les Dones i el Departament d'Ensenyament, tenia com a objectiu la divulgació i intercanvi d'experiències en coeducació. Enguany la jornada es va centrar en aprofundir en la fractura digital de gènere. Al llarg de la sessió es va presentar la guia pedagògica Pam a pam: Coeduquem, adreçada al professorat del cicle formatiu de grau superior d’educació infantil.
El Departament d'Ensenyament ha reforçat les diferents actuacions en matèria d’igualtat i de no discriminació a causa de l’orientació sexual dels alumnes. En el marc del Pla per a la Igualtat de gènere en el sistema educatiu, s’han contemplat un seguit d’actuacions desenvolupades des del Departament, com ara promoure el llenguatge gràfic –ja sigui escrit i oral- inclusiu i no sexista, garantir una orientació acadèmica i professional no sexista, o fomentar la inclusió de la perspectiva de gènere en les activitats formatives del personal d’Ensenyament.
Amunt

::Visita institucional

La presidenta de l'Institut Català de les Dones explica les noves línies estratègiques per a l'equitat de gènere a les representants de les entitats de dones de Lleida
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Teresa M. Pitarch, va fer la primera visita institucional a Lleida, que va començar amb una reunió amb el delegat del Govern de la Generalitat, Ramón Farré, amb qui va visitar les dependències de l’Oficina d’Informació d’aquest organisme, ubicada al mateix edifici de la Delegació del Govern. Seguidament, es va reunir amb representants del Centre Dolors Piera (UdL) i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, i va presidir l’Assemblea Territorial de Dones de Lleida.
Primera visita institucional de la presidenta de l'Institut Català de les Dones a les Terres de l'Ebre
En el marc de la primera visita institucional de la presidenta de l’Institut Català de les Dones a les Terres de l’Ebre, Teresa M. Pitarch, va presidir la reunió de la Mesa institucional del Circuit de les Terres de l’Ebre per a l’Abordatge de la Violència Masclista i va mantenir una reunió amb Xavier Pallarès, delegat del Govern. També va visitar l’Oficina d’informació de l’Institut Català de les Dones, ubicada a la mateixa delegació del Govern, i la seu del Servei d’Informació i Atenció a Dones de Tortosa.
Amunt

::Reforma horària

L'Institut Català de les Dones i la Iniciativa per a la Reforma Horària divulguen els motius de gènere per a la humanització dels horaris
La infografia Per què les dones volem la reforma horària? Motius de gènere per a la humanització dels horaris, explica gràficament els motius de la reforma horària des del punt de vista de gènere.
Aquest material, realitzat per la Iniciativa de la Reforma Horària amb el suport de l’Institut Català de les Dones, descriu, reivindica i resumeix de manera didàctica i a través d’il·lustracions els motius de gènere per avançar en la humanització dels horaris, que són: 
  • el temps de cura compartit, co-responsabilitat plena
  • el co-lideratge de dones i homes de la societat i les empreses
  • la igualtat de condicions de dones i homes en el món laboral
  • el dret a una vida plena amb més temps propi i més salut.
 
 
La presidenta de l’Institut Català de les Dones explica a la Unió Empresarial de l’Anoia els motius de gènere per fer la reforma horària
En el marc de la ponència Per què les dones volem la reforma horària?, Pitarch va exposar el compromís del Govern en el procés per a la implantació de la reforma horària i va explicar que “l’objectiu és aconseguir una millor qualitat de vida per a tothom, en especial per a les dones. Si avancem pel que fa a la co-responsabilitat, per exemple, les dones podran gaudir de més llibertat, qualitat de vida i temps propi”.
Amunt

::Universitats

Tres recerques de batxillerat reben el Premi Universitat de VIC-UCC Institut Català de les Dones
El Premi Institut Català de les Dones, lliurat en el marc dels guardons que atorga la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya als millors treballs de recerca d’estudiants de batxillerat, va distingir els millors projectes sobre la visualització de l’acció social de les dones, la defensa dels drets de les dones i contra la violència masclista. Enguany s'ha premiat: La Generació Beat, de Mario Güera de l’Institut Serrallarga (La Selva) i L’art del suïcidi, d’Ivet Zwatrzko, de l’Institut Cirviànum (Osona), i s'ha concedit un accèssit a Las voces silenciadas, d’Andrea Serrano i Providència Duran, de l’Institut Joan Fuster (Barcelonès). 
Amunt

::Entrevistes

L'Institut Català de les Dones i Vilaweb inicien el cicle d'entrevistes audiovisuals
L'actriu Clara Segura, l'arquitecta Benedetta Tagliabue i l'agent literària Anna Soler-Pont protagonitzen els tres primers espais d'aquest cicle d’entrevistes audiovisuals de l’Institut Català de les Dones, que porta a terme amb el suport de Vilaweb. Sota el nom de “Donasses”, té com a objectiu reconèixer i visibilitzar dones amb una trajectòria professional destacada i posar en valor i divulgar, des de la dimensió de gènere, el seu àmbit de coneixement i activitat. 
Amunt

::Altres

Conclusions del projecte europeu “She decides, you succeed”
La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Teresa M. Pitarch, va participar en la sessió de presentació de les conclusions del projecte europeu She decides, you succeed que va tenir lloc a Barcelona. Aquest projecte, liderat per l'entitat AFAEMME, dóna a conèixer la desigualtat en la representació de les dones en els llocs de decisió econòmica de les empreses i la manca d'informació sobre la importància i els beneficis de tenir un major equilibri de gènere en les diferents àrees de responsabilitat empresarial.
L’Institut Català de les Dones dóna suport al Congrés Càncer i Salut, organitzat per Women 360ºCongress
Barcelona va acollir el Congrés sobre Càncer i Salut, organitzat per Women 360º Congress. A la inauguració, la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Teresa M. Pitarch, va destacar que “és important aplicar la transversalitat de gènere a tots els àmbits de les polítiques, però especialment en l’àmbit de la recerca, la investigació i la cura de les dones per procurar, no tan sols la seva curació, sinó també el benestar integral de la seva salut”. 
Coincidint amb la celebració del Dia de l’Orgull Lesbià, Gai, Transsexual, Bisexual i Intersexual (LGTBI), el Govern de la Generalitat va aprovar el manifest Per un país de respecte als drets de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i amb tolerància zero a la discriminació. Amb aquest text, el Govern expressa la seva voluntat de seguir avançant cap a un país respectuós amb la diversitat i alhora mostra el seu compromís per fer efectius els drets de les persones LGBTI i per lluitar contra les discriminacions per raó d’orientació sexual i d’identitat de gènere.
Amunt

::Activitats formatives

No hay comentarios: