jueves, 7 de julio de 2016

# 128 Infoacsa Butlletí de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària Departament de Salut

# 128
Infoacsa
Butlletí de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària
Departament de Salut
Impacte gràfic InfoACSA
Dimecres, 06 de juliol de 2016Imprimeix | Butlletins anteriors
Retirada del mercat d'uns productes amb presència de traces de llet i avellanes no declarat a l'etiqueta

Castellano

Agenda

  • La seguretat alimentària de l'A a la Z
  • Publicacions de l'ACSA
  • Base de dades de legislació
  • Butlletí de Salut Pública
  • L'App 061
  • Canal Salut
  • Web de Salut Pública
  • 25 anys LOSC

::Actualitat

La seguretat alimentària també a les teves mans
Nens i nenes de 2n de primària s’impliquen en la importància de rentar-se les mans.
En motiu del Dia Mundial de la Higiene de les Mans, el 5 de maig, l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) va voler destacar la importància de fomentar els bons hàbits d’higiene de les mans entre la població escolar, i per això va animar els centres d’ensenyament a adoptar projectes per promoure’ls.

Amb la coordinació del Servei de Salut Pública al Vallès Occidental Oest, els infants de 2n de primària del CEIP Turó de Can Mates de Sant Cugat, els tafaners i els ciències, van participar en l’elaboració d’un vídeo musical amb la intenció d’enviar el missatge de la importància de rentar-se les mans amb motiu del Dia Mundial de la Higiene de Mans, el 5 de maig.
A l'estiu, aliments segurs: Consells per menjar a l'aire lliure
Amb l’arribada del bon temps, augmenta el nombre de menjars que es fan a l’aire lliure com ara barbacoes, pícnics, etc., que ens permeten gaudir dels aliments en un entorn agradable.
L'Organització Mundial de Sanitat Animal reconeix oficialment Espanya com a país amb risc insignificant d'encefalopatia espongiforme bovina
La 84a Sessió General de l'Assemblea Mundial de Delegats de l'Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE) ha votat la resolució per la qual es reconeix oficialment Espanya en la llista de països en els quals el risc d'encefalopatia espongiforme bovina (EEB) és insignificant.
El reconeixement atorga a Espanya un estatut sanitari oficial superior a l’estatus de risc controlat, assolit i reconfirmat anualment des de 2007.
Resta l’aprovació de la Comissió Europea mitjançant la publicació d’un nou Reglament reconeixent aquest nou estatus.
Informe sobre els resultats del control de residus de medicaments veterinaris i altres substàncies en aliments d'origen animal a la Unió Europea de l'any 2014
L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) ha elaborat, a sol·licitud de la Comissió Europea, l’Informe sobre els resultats del control de residus de medicaments veterinaris i altres substàncies en aliments d’origen animal a la Unió Europea de l’any 2014.
En total, 28 estats membres de la UE van informar, l’any 2014, en el marc de la vigilància de residus, del resultat de 736.907 mostres: 425.232 mostres aleatòries i 14.097 mostres sospitoses —d’acord amb la Directiva 96/23/CE del Consell
L’any 2014 la taxa d’incompliment de mostres recollides per detectar l’ús il·legal o per sobre del límit permès de medicaments veterinaris o altres substàncies amb acció farmacològica (0,37%) es manté a nivells similars als set anys anteriors (0,25%-0,34%).
Per a més informació
L'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària publica un glossari multilingüe de termes científics
El glossari, que conté les definicions simples de més de 250 termes científics, ha estat desenvolupat específicament amb finalitats comunicatives per explicar conceptes o termes que poden ser desconeguts per a molts lectors.
Amunt

::Legislació

La Comissió Europea proposa al Consell i al Parlament Europeu que adoptin un enfocament sòlid basat en dades científiques per a la identificació dels disruptors endocrins i que avalin la definició que en fa l'OMS.
S’actualitza la llista de declaracions saludables per incorporar l’autorització i les condicions d’ús de dues declaracions noves relatives als hidrats de carboni no fermentables i als hidrats de carboni no digeribles.
Amunt

::Publicacions

El Baròmetre de la seguretat alimentària a Catalunya indica també una relaxació en la vigilància dels temps de cocció dels aliments.
El Baròmetre de la Seguretat Alimentària a Catalunya 2015 apunta una percepció baixa del risc en pràctiques com l’emmagatzematge dels aliments a temperatures inadequades o coccions insuficients. L’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA), responsable de l’estudi, considera fonamental reforçar els missatges educacionals en aquests aspectes.
L’estudi, fet mitjançant una entrevista telefònica a una mostra de 700 persones de tot Catalunya, marca com a pràctica considerada més insegura la de no rentar-se les mans abans de manipular els aliments (86,6%), però indica una menor percepció de risc respecte de pràctiques d’higiene a la cuina que també poden comportar la contaminació dels productes, com ara el fet de no rentar-se les mans entre la manipulació de diversos aliments (25%) o no rentar o canviar els estris de cuina i les superfícies entre el processament d’aliments (considerat de risc només pel 13,4% de les persones entrevistades).

La comparació d’aquestes percepcions recollides en el Baròmetre 2015 respecte de l’edició anterior (2012) recull una relaxació de totes les pràctiques arriscades, tret de la higiene de mans —tant el rentat genèric com el rentat entre la manipulació d’aliments diferents.
Amunt

::Receptes

 Paté de llenties i carbassa
 Recepta de juny contra el malbaratament d’aliments

No hay comentarios: