jueves, 24 de enero de 2013

#0271 Novetats Estadístiques


#0271
Novetats Estadístiques
Estudis i Prospectiva Agrària i Alimentària
Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. ISSN: 2014-4962
Dijous, 24 de gener de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
La xifra:
Els regs localitzats en goter i microaspersió estan instal•lats en el 60% de la superfície fructícola de Catalunya.

  • Quadre de comandament agroalimentari i rural (més actual)
  • Web d'Estadístiques i Observatoris
  • Mapa del Web d'Estadístiques i Observatoris
  • Institut d'Estadística de Catalunya (idescat)
 

:: Estadístiques del Departament

Estadístiques del Departament. PERIÒDIC
Tanquem l’any 2012 en el sector agrari marcat per la climatologia. Hi ha hagut danys importants provocats per la sequera i per fortes pedregades, a més dels incendis forestals. Aquests fets han produït pèrdues importants en la producció agrícola. Malgrat això i en compensació, l’any 2012 ha estat un any de millora de preus percebuts, tant agrícoles com ramaders. L’Índex de Preus Percebuts Agraris (IPPA) de l’any 2012 ha incrementat un 10,9% respecte de l’any 2011. I des del punt de vista de costos, cal destacar que l’any 2012 ha viscut una nova explosió de preus de la soja que ha tingut un increment del 37,7% respecte de l’any anterior. Els preus dels cereals han continuat alts amb increments diferents però no superiors al 10% en relació amb la mitjana de l’any anterior. Alhora, l’energia, els fertilitzants i els pinsos han mantingut uns preus molt alts. En conjunt, però, s'estima que la renda agrària de l'any 2012 s'ha incrementat un 3,61%.
Durant el període gener-octubre, la producció de carn de bestiar porcí a Catalunya ha incrementat un 4,9% respecte del mateix període de l'any anterior. Es mantenen les produccions de conill (-0,7%), boví (+0,4%) i aus (+0,2%) i disminueixen lleugerament la d’oví (-1,4%) i cabrum (-1,7%).
Evolució positiva de l'indicador ISC durant el mes de novembre de 2012 respecte al mes d'octubre de tots els sectors, boví (+2,31 p.p.), conill (+4,87 p.p.), llet (+10,36 p.p.) i pollastre d'engreix (+49,52 p.p.). Tots els sectors, excepte el conill, tenen valors per sota la mitjana, Boví d'engreix (95,15 p.p.), Llet (36,09 p.p.), Pollastre d'engreix (95,33 p.p.) i Conill (126,69 p.p.). Pel que fa a l'indicador ISC del mes de novembre 2012 respecte el mateix període de l'any anterior, tots els sectors mostren una variació anual negativa: boví d'engreix (-28,24 p.p.), conill (-23,91 p.p.), llet (-63,52 p.p.) i pollastre d'engreix (-0,20 p.p.).
El manteniment de preus i costos per tercera setmana consecutiva propicia l'estabilitat dels índex ITM i ISC al llarg de la setmana 3, aquest darrer lleugerament per sobre de la mitjana dels valors de l'índex (103,77 p.p.); d'altra banda, l'indicador en termes comparatius respecte el mateix període de l'any passat continua mantenint nivells positius (+8,89 p.p.).
El preu del porcí d’engreix continua l’estanqueïtat iniciada fa dues setmanes, el garrí (20kg); en canvi, augmenta 1€/unitat més aquesta setmana. El boví segueix amb l’augment de les cotitzacions en femelles i l’estabilitat en mascles i el sector oví, reitera la tendència a la baixa de la setmana anterior. En els ous, es donen disminucions per a totes les categories. Pel que fa als sectors agrícoles: en cereals, augments, disminucions i alguna repetició, amb un mercat poc actiu aquesta setmana. En fruita fresca, sense canvis en les seves cotitzacions i pel que fa a la fruita seca, augment general de 0,15 €/kg-gra per les tres varietats d’ametlla.
Amunt
 

:: Observatori Agroalimentari de Preus

Observatori agroalimentari de preus
El mes de novembre, la variació interanual de l’índex general ha estat del 10,9% mostrant una altra vegada un valor superior al del mes anterior. Per grans sectors, s’observa una taxa del 13,8% en l’agrícola i del 9,6% en el ramader.
El mes de novembre els cereals pugen, mentre que es presenten majoritàriament descensos en els pinsos; els adobs es mantenen estables. S’observen baixades clares en les cotitzacions de l’energia.
Amunt
 

:: Observatori del Sector Cunícola

Observatori del sector cunícola de Catalunya
El preu mitjà per al consumidor de les primeres 3 setmanes de l'any 2013 ha estat de 5,54 €/kg.
Amunt
 

:: Observatori del Porcí

Observatori del Porcí
S’ha publicat el Full de preus setmanals del porcí corresponent a la tercera setmana de 2013.
Amunt
 

:: Observatori de la Fruita Fresca

Observatori de la fruita fresca
S’ha publicat l’avanç de l’informe anual de l’Observatori de la Fruita Fresca. L’informe avança la informació del sector en les seves diferents variables estructurals i conjunturals (superfície, producció , preus, costos, consum, comerç, etc.). Enguany, per raons climatològiques, hi ha hagut pèrdues de producció, compensades en part per uns preus que han estat més remuneradors.
Després de la tradicional aturada de les festes nadalenques, la comercialització de pomes i peres arrenca amb preus ferms que tendeixen a l'alça en la majoria de varietats, a causa de la menor oferta disponible tant a nivell nacional com europeu, que queda materialitzada en uns nivells d'existències més baixos.
La producció catalana de l’any 2012, tant de pera com de poma, ha estat inferior a la dels darrers anys. Les baixes temperatures, les pluges i els vents durant la floració no han afavorit el bon quallat, i les pedregades i el vent a les zones productores de Lleida han minorat la collita.
Fins al mes de desembre 2012, s’han acumulat un total de 104,37 tones (t) de poma, 410,34 t de pera, 626,33 t de préssec, 1.393,65 t de nectarina, 76,75 t de paraguaià, 0,09 t d’albercoc, 2,50 t de cireres i 88,69 t de prunes. En cítrics, el volum total acumulat al desembre 2012 és de 1.287,55 t.
Fins a l’octubre del 2012, les exportacions de poma són un 2% inferiors a l’acumulat a l’octubre 2011, situant-se en 75.186 t. Les importacions, en canvi, són un 10% superiors a l’any passat per al mateix període, provinents principalment d’Itàlia i França.
La menor oferta disponible, tant a nivell nacional com europeu, es materialitza en uns nivells d'existències de poma i pera més baixos, que impliquen una tensió elevada entre l'oferta i la demanda, que pressiona perquè no pugin els preus. Els estocs de Catalunya són de 120.516 tones de poma i 56.023 tones de pera, un 35% i 49% menors,  respectivament, que l'any passat per aquestes dates.
Aquesta setmana 3, hi ha estabilitat de preus respecte de la setmana passada.
Per a la setmana 2 i respecte de la setmana passada, totes les varietats augmenten lleugerament el preu, tret de la Golden Delicious Ia 70-80, que el disminueix lleugerament.
Tant Mercabarna com Mercamadrid mantenen els preus constants respecte de la setmana passada.
Aquesta setmana 3 i respecte de la setmana passada, el preu de la poma vermella i la pera Conference augmenta 0,03 €/kg, mentre que el de la poma Golden augmenta 0,01 €/kg i el de la Blanquilla disminueix 0,01 €/kg.
Amunt
 

:: Altres estadístiques

Aquesta setmana trobareu informació sobre estadístiques en l’àmbit d’Espanya i també mundial.
Espanya
Destaca un augment en les xifres de negoci de la fabricació de productes de la molineria i d’alimentació animal.
Món
Els mercats de cereals i oleaginoses han registrat descensos el mes de desembre i a principis del mes de gener. Malgrat que s’han incrementat lleugerament les estimacions d’oferta i demanda de cereals (2012/13), es segueix esperant que la producció experimenti una caiguda interanual del 4%. És previst un descens del consum, per primera vegada en 14 anys. Així mateix, s’espera que les existències disminueixin 45 milions de tones arribant al nivell més baix en 6 anys.
Les importacions xineses d'oli d'oliva van augmentar 12.741 tones (+38%) entre la campanya 2010/11 i la 2011/12. El 91% de totes aquestes importacions procedeixen de països de la Unió Europea, liderant el grup Espanya, amb un participació del 60%, seguit d’Itàlia amb un 24% i de Grècia amb el 6%.
Amunt

No hay comentarios: