miércoles, 23 de enero de 2013

# 89 Butlletí del Departament de Benestar Social i Família



# 89
DIXIT
Butlletí del Departament de Benestar Social i Família
Dimarts, 22 de gener de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Destacat

Salutació de la consellera de Benestar Social i Família
Coincidint amb l’inici d’aquesta nova legislatura i com a nova consellera del Departament de Benestar Social i Famíla, aprofito aquest primer número de l’any del butlletí DIXIT per fer arribar a totes les professionals i els professionals de l’àmbit dels serveis socials, així com a tota la societat en general, una cordial salutació.

Encaro aquesta nova etapa amb il·lusió i entusiasme, però també amb molta responsabilitat i conscient que el moment que estem vivint és complicat. Estic convençuda que comptem, com fins ara, amb la vostra professionalitat, complicitat i solidaritat per continuar tirant endavant les polítiques socials i familiars que garanteixin la cohesió i justícia social a Catalunya. Potser no serà una tasca fàcil, però treballant colze a colze amb les entitats, els professionals, en definitiva, amb tots els ciutadans i ciutadanes d’aquest país, seguirem avançant en l’aplicació de les polítiques socials i la construcció del nostre Estat del Benestar.

La lluita contra la pobresa i la inclusió social; la promoció, defensa i protecció dels infants i l’atenció a les persones més vulnerables són els principals reptes als quals haurem de fer front en aquests propers anys. En la legislatura anterior, ja es van donar passos ferms en aquesta direcció i seguirem avançant per aquest camí.

Sé que aquest és un propòsit compartit i, per això vull aprofitar aquestes línies per refermar la meva voluntat de continuar bastint ponts de diàleg i col·laboració, imprescindibles per superar les dificultats que haurem d’afrontar i per garantir la cohesió social de Catalunya.

Neus Munté i Fernàndez
Consellera de Benestar Social i Família
Amunt
 

:: Actualitat

El Govern promou una campanya de coresponsabilitat de les famílies per l'èxit escolar
El Govern català promou una campanya de coresponsabilitat de les famílies per lluitar contra el fracàs escolar. L’objectiu és que la família, com a primera instància educadora, es comprometi amb l’educació dels seus infants o joves i els situï en condicions favorables per a l’aprenentatge. La mesura s’inclou dins de l’ofensiva de país a favor de l’èxit escolar, un dels eixos d’actuació de la qual és la implicació i el compromís de la família en el seguiment de l’avaluació acadèmica i personal de l’alumne.
Presentat un nou servei d'atenció per a dones en situació de violència masclista a Lleida
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va inaugurar el 17 de gener de 2013 el Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) per a dones en situació de violència masclista i per als seus fills i filles a la demarcació de Lleida. Aquest recurs dóna servei a les comarques del Segrià, Pla d’Urgell, Urgell, Segarra, Noguera i Garrigues.
DIXIT publica una recopilació de monografies i altres recursos sobre la funció que desenvolupen molts avis i àvies com a cangurs dels seus néts
Quin és el paper dels avis en la cura dels infants? Quin rol educatiu desenvolupen en la vida familiar? DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials ha elaborat un recull de publicacions, articles, institucions i recursos web sobre les relacions intergeneracionals entre les persones grans i els seus familiars, sobretot pel que fa als seus néts. A més a més, el centre de documentació ha publicat una nova selecció bibliogràfica que recull les publicacions més destacades arribades als tres centres DIXIT (Barcelona, Girona i Vic) durant els darrers dos mesos.
Amunt
 

:: Titulars

Amunt
 

:: Agenda

Conferència “Interculturalitat i relativisme ètic. Eines per a la praxi professional”
DIXIT Girona Centre de Documentació de Serveis Socials Marià Casadevall i l’Observatori d’Ètica Aplicada a la Intervenció Social organitzen conjuntament, el 31 de gener, una conferència sobre interculturalitat i relativisme ètic a càrrec de Josep Maria Terricabras. L'objectiu de la conferència, que tindrà lloc a Girona, és clarificar conceptes com interculturalitat i multiculturalitat, així com estratègies i discursos per pensar de manera crítica tot allò relacionat amb la diversitat cultural.
Xerrada "I a mi, qui em cuida?"
Xerrada organitzada per Femarec, entitat d’acció social que lluita per la inserció social, laboral i cultural de col·lectius en risc d’exclusió. Està adreçada a professionals i familiars que tenen cura de persones amb discapacitat o trastorn mental, els quals obliden sovint les seves pròpies necessitats socials, emocionals, laborals, econòmiques i de salut. La xerrada tindrà lloc el 31 de gener de 2013 a Barcelona.
Jornada "Impacte de la crisi econòmica en la salut mental. Pobresa i empobriment"
L’Observatori de Salut Mental de Catalunya (OSAMCAT) i el Consell Comarcal del Baix Llobregat, dins del marc del treball realitzat a la Taula Comarcal de Serveis Socials, presenten l’estudi sobre l’impacte de la crisi econòmica i els efectes que té sobre la salut mental de les persones i com es viu l’empobriment de la societat des de l’àmbit de serveis socials. La jornada tindrà lloc el dia 1 de febrer a Barcelona.
VI Jornada Anual de l'Institut d'Innovació Social
Jornada organitzada el 20 de febrer de 2013, a Barcelona, per compartir experiències i reflexionar sobre un gran ventall de formes i graus de col·laboració capaços de generar innovació social tant en la societat com en les pròpies organitzacions involucrades.
Amunt
 

:: Convocatòries

Termini: 1 de febrer, 1 de maig i 1 d'octubre de 2013
Organitza: Direcció General d'Educació i Cultura de la Comissió Europea
Termini: 15 de febrer de 2013
Organitza: Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya
Termini: 28 de febrer de 2013
Organitza: ONGAWA, Enginyeria per al Desenvolupament Humà
Termini: 15 de maig de 2013
Organitza: Promoció i Desenvolupament Social (PDS)
Termini: 15 de juny de 2013
Organitza: Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI)
Amunt
 

:: Formació

L'objectiu general d'aquest curs és adquirir i/o reforçar les competències necessàries per al desenvolupament d'accions educatives basades en la geronto-pedagogia centrada en la persona (GPCP).

Data i lloc: 7, 22 i 23 de febrer de 2013 a Vic
Organitza: Centre d'Estudis Sanitaris i Socials de la Universitat de Vic
Curs amb l’objectiu de donar a conèixer el vessant neuropsicològic del procés d’envelliment, abordant els aspectes cognitius, funcionals i conductuals i la seva relació amb la qualitat de vida.

Data i lloc: del 12 de febrer al 5 de març de 2013 a Barcelona
Organitza: Institut de Sociologia i Psicologia Aplicades (ISPA)
Tallers independents creats com a espais que persegueixen l'excel·lència reflexiva i professional en l'àmbit de l'ètica aplicada als serveis socials. Són seminaris intensius en els quals s’aprofundeix en qüestions controvertides sobre la temàtica abordada, s’hi dóna resposta i s’identifiquen.

Data i lloc: 15 de febrer, 22 de febrer i 7 de març de 2013 a Barcelona
Organitza: Gabinet Tècnic del Departament de Benestar Social i Família, amb la coordinació científica de l'Observatori d'Ètica Aplicada a la Intervenció Social i la Fundació Campus Arnau d'Escala i el suport de l'Obra Social "la Caixa"
Amunt
 

:: Lectures recomanades

Configuración de una red local de atención a personas sin hogar integrada en el Sistema Público de Servicios Sociales: 100 argumentos y propuestas
Document que pretén ser una eina de referència per al debat i l'adopció d'acords, així com per fer de guia per a tots els professionals, polítics i tècnics en la planificació i avaluació de recursos i serveis d'atenció a persones sense llar.

Configuración de una red local de atención a personas sin hogar integrada en el Sistema Público de Servicios Sociales: 100 argumentos y propuestas. Madrid: Ministerio de Sanidad, Política Social y Igualdad, 2011. 63 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
Anàlisi de la pobresa femenina: de les causes històriques a les conseqüències
Estudi sobre la situació social de les dones, dut a terme per la Fundació Maria Aurèlia Capmany. Fa un breu recorregut des dels anys de la industrialització fins a l’actualitat; i analitza el canvi i els factors que han determinat els llocs que ocupen avui dia en el mercat de treball, la família i la societat.

Anàlisi de la pobresa femenina: de les causes històriques a les conseqüències. Barcelona: FMAC Lliures, 2011. 53 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
Guía para padres y educadores sobre el uso seguro de Internet, videojuegos y móviles
Guia que té com a objectiu dotar els adults d’uns coneixements bàsics que els ajudin a educar i acompanyar els menors en la utilització de les noves tecnologies amb responsabilitat, aprenent a fer-ne un ús saludable.

Labrador Encinas, Francisco; Requesens Moll, Ana; Helguera Fuentes, Mayte. Guía para padres y educadores sobre el uso seguro de Internet, videojuegos y móviles. Madrid: Fundación GAUDIUM: Obra Social Caja Madrid, 2011. 71 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
La llum de la paraula
Poesies escrites per persones amb discapacitat visual i recitades per locutors de Com Ràdio amb l'acompanyament musical d'Ignasi Henderson.

La llum de la paraula. Barcelona: Associació Discapacitat Visual Catalunya, 2011. 1 disc sonor (CD)

Exemplar consultable als centres DIXIT
Amunt
 

:: Recursos

SIDA STUDI
Portal web de referència en l’àmbit del VIH/sida que aplega l’activitat realitzada per l’ONG SIDA STUDI. Aquesta entitat, que va celebrar recentment el seu 25è aniversari, treballa en la capacitació de les persones per prevenir el VIH/sida i reduir l'impacte individual i social del virus a través de la documentació i la formació. El web ofereix monogràfics, informació sobre activitats, exposicions, cursos i tallers, notícies, enllaços a webs d’interès i un complet catàleg amb monografies, revistes, còmics i audiovisuals sobre aquesta temàtica.
Amunt

No hay comentarios: