miércoles, 30 de enero de 2013

Monogràfic del Butlletí DIXIT Departament de Benestar Social i Família



# 05
Europa Social
Monogràfic del Butlletí DIXIT
Departament de Benestar Social i Família
Dimarts, 29 de gener de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Actualitat

El projecte europeu VERSO selecciona dues iniciatives catalanes per formar part del catàleg de bones pràctiques
En el marc del projecte VERSO (Voluntaris per l’ocupació europea), finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional a través del programa INTERREG IVC, el setembre passat es van establir els indicadors i la metodologia per identificar 24 bones pràctiques de voluntariat que millorin la situació ocupacional de les persones implicades. Dues iniciatives catalanes han estat seleccionades per formar part del catàleg de bones pràctiques del projecte.
Darreres fites del projecte europeu ROM-UP
El projecte europeu ROM-UP, coordinat per l’Associació Gitana de Dones Drom Kotar Mestipen i en el qual participen vuit socis europeus, entre els quals es troba el Departament de Benestar Social i Família mitjançant la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària, continua oferint resultats.

Recentment s’han seleccionat les diferents accions educatives d’èxit que han demostrat contribuir a l’èxit educatiu i a la inclusió del poble gitano i que seran treballades en el projecte per tal d’estudiar la seva viabilitat i transferència als diferents països participants. D’altra banda, està previst que tingui lloc a Barcelona la Conferència final el proper 21 de febrer.
Activitats de l’European Social Network
La 21a Conferència Europea de Serveis Socials tindrà lloc a Dublín (Irlanda) entre el 16 i el 19 de juny sota la temàtica Transformar vides: remodelar els serveis per a una societat en evolució. En aquesta conferència es plantejaran els reptes dels serveis socials en el context més ampli del canvi social, demogràfic i econòmic. S’analitzarà la funció de la salut, l’educació i l’habitatge juntament amb els serveis socials a l’hora de transformar la vida dels ciutadans i ciutadanes. També s’incidirà sobre la qüestió de com poden un bon lideratge, una pràctica basada en l’evidència i la participació de la ciutadania reformar els serveis.
II Convenció Anual de la Plataforma Contra la Pobresa i l’Exclusió Social
Més de 650 participants de 40 països es van reunir a Brussel·les els dies 5 al 7 de desembre en la segona Convenció Anual contra la Pobresa i l’Exclusió Social organitzada per la Comissió Europea, en col·laboració amb la Presidència de Xipre.

La Plataforma contra la Pobresa i l’Exclusió Social es configura com una de les iniciatives emblemàtiques de l’Estratègia Europa 2020 i la Convenció va examinar els progressos realitzats per assolir l’objectiu d’ajudar a 20 milions de persones a sortir de la pobresa, recollit a la mateixa Estratègia Europa 2020. László Andor, comissari europeu per l’Ocupació, Afers Socials i Inclusió, va anunciar un Paquet d’Inversió Social per al Creixement i la Cohesió, que es farà públic per part de la Comissió el proper mes de febrer de 2013.
Fons d’ajut europeu per a les persones més necessitades
La Comissió Europea ha proposat la creació d’un fons per ajudar les persones més necessitades de la UE. El fons, que tindrà un pressupost inicial estimat de 2.500 milions d’euros per al període 2014 – 2020, substituirà a l’actual programa de distribució d’aliments (ús d’excedents agrícoles) que finalitzarà el desembre de 2013.

Aquest fons es destinarà a finançar els programes dels Estats membres per subministrar aliments a les persones més necessitades, així com roba i béns essencials a les persones sense llar i als infants que pateixen privacions materials.
La Comissió Europea proposa un paquet d’ocupació juvenil
La Comissió ha proposat un seguit de mesures per ajudar els Estats membres a afrontar els alts nivells d’atur i exclusió social dels joves i oferir-los feina, educació i formació. El 2012, el Consell de la UE remeté a la majoria d’Estats membres una sèrie de recomanacions específiques per tal de lluitar contra l’atur juvenil. Ara, la Comissió proposa un paquet d’ocupació juvenil centrat en:
  • Facilitar la transició dels estudis al món laboral mitjançant sistemes de Garantia Juvenilper tal que, en un termini màxim de quatre mesos després de finalitzar els estudis o perdre la feina, els joves de fins a 25 anys rebin ofertes de treball, formació, aprenentatge o pràctiques de qualitat.
  • Garantir que les pràctiques ofereixin experiències laborals d’alta qualitat i en condicions de seguretat.
  • Millorar la qualitat i l’oferta dels aprenentatges.
  • Donar als joves més oportunitats per treballar i formar-se a l’estranger.
Any Europeu de la Ciutadania 2013
L’Any Europeu de la Ciutadania 2013 s’ha iniciat a Dublín, coincidint amb la Presidència irlandesa del Consell de la UE. L’objectiu de l’Any és assegurar que les persones coneguin els seus drets com a ciutadans de la UE i la forma d’exercir-los al màxim. L’Any també fomentarà el debat públic sobre el significat de la ciutadania europea per als ciutadans i les ciutadanes de la Unió.
Finalitza l’Any Europeu per l’Envelliment Actiu i la Solidaritat Intergeneracional 2012
La Conferència de tancament de l’Any Europeu per l’Envelliment Actiu i la Solidaritat Intergeneracional 2012 es va celebrar a Nicòssia el passat 10 de desembre de 2012 sota el títol “De visions a accions” i va comptar amb la presència de diversos funcionaris dels Estats membres, així com representants d’organitzacions no governamentals, autoritats locals, organitzacions socials, i membres de la Comissió Europea. Durant l’esdeveniment es va fer un repàs dels principals assoliments dels darrers mesos i es van anunciar les diferents activitats de seguiment per tal d’assegurar un impacte durador de l’Any.
Consell d’Ocupació, Política Social, Salut i Consumidors de 2012
Durant la darrera reunió de l’any 2012, celebrada el 6 i 7 de desembre, del Consell d’Ocupació, Política Social, Salut i Consumidors (EPSCO), es van tractar, entre altres temes, l’estat actual de les negociacions al Parlament Europeu sobre el Programa de la UE pel Canvi i la Innovació Social pel període 2014 – 2020, atenent a l’ampliació del seu àmbit d’aplicació i altres canvis. També es va fer balanç de la proposta de Directiva sobre la igualtat de tracte dirigida a prohibir la discriminació per motius de religió o creença, discapacitat, edat o orientació sexual, també en àrees externes al mercat laboral. S’adoptaren conclusions sobre la lluita contra la violència envers les dones i la declaració final de l’Any Europeu de l’Envelliment Actiu i la Solidaritat Intergeneracional 2012.
Irlanda assumeix la Presidència del Consell de la UE
Irlanda assumeix la Presidència del Consell de la UE durant el primer semestre de 2013. Juntament amb els seus socis del trio presidencial s’ha establert la inclusió social com a principal temàtica de la política pels propers 18 mesos, des de gener de 2013 fins el juny de 2014. L’ocupació juvenil i el Paquet d’Inversió Social destaquen entre les prioritats de la presidència irlandesa en l’àmbit social.
Balanç de la Presidència de Xipre
Per assolir una millor Europa, més rellevant al món, però també per la seva pròpia ciutadania, la Presidència de Xipre del Consell de la UE fixà quatre prioritats: una Europa més eficient i sostenible, una Europa amb un millor rendiment i una economia basada en el creixement, una Europa més rellevant per la seva ciutadania, amb solidaritat i cohesió social, i una Europa al món, més a prop dels seus veïns.
Amunt
 

:: Documentació

Combatre la pobresa infantil mitjançant mesures que promoguin la participació sociocultural des dels centres socials públics
Els esforços dirigits a lluitar contra la pobresa infantil i l’exclusió social són inversions cabdals en el futur i contribueixen directament a assolir els objectius de l’Estratègia Europa 2020. Aquest informe resumeix els principals resultats de l’avaluació de la participació sociocultural com a part d’una estratègia per fer front a la pobresa infantil. L’avaluació, duta a terme per les autoritats federals belgues, presenta una sèrie de mesures que permeten que aquelles persones amb ingressos baixos puguin participar en activitats socioculturals. 
Informe trimestral de la situació de l’Ocupació i els Afers Socials a la UE. Desembre de 2012
Segons aquesta edició, les dificultats d’accés al mercat de treball continuen persistint en un context d’estancament econòmic. La situació ve fortament marcada per un índex d’atur cada vegada més alt a la UE (10,7% al novembre de 2012) i les creixents divergències entre els diferents Estats membres, mentre que el número de persones en risc de pobresa o exclusió social a la UE representa actualment quasi la quarta part de la seva població. La proporció de llars de la UE que presenten dificultats financeres ha augmentat considerablement en els darrers mesos, alhora que els nivells i la qualitat de vida percebuts han minvat amb la crisi. Un apunt positiu: el diferencial salarial per qüestió de gènere ha disminuït entre 2008 i 2010.
Tercera Enquesta europea sobre qualitat de vida. La qualitat de vida a Europa: impacte de la crisi
Què determina la satisfacció i la felicitat? Com valorem la nostra situació social i de l’entorn immediat? Com ha canviat per l’efecte de la crisi econòmica? La tercera Enquesta europea sobre qualitat de vida, que ha comptat amb la participació de 35.500 persones dels diferents Estats membres de la UE, representa un esforç per tal de comprendre millor les respostes a aquestes preguntes. Aquest informe resumeix les conclusions i tendències, i mostra que l’impacte de la recessió és realment perceptible i mesurable en certes àrees, mentre que en d’altres es dóna una evolució a més llarg termini que haurà de ser observada. Malgrat que, en general, el nivell de satisfacció no ha variat ostensiblement, l’optimisme sobre el futur i la confiança en les institucions s’ha reduït notablement a aquells països més afectats per la recessió. I els grups més vulnerables (persones aturades de llarga durada, gent gran de l’Europa central i oriental i famílies monoparentals) presenten els majors nivells de privació material i d’insatisfacció amb la seva situació.
La inclusió activa de joves amb problemes de salut o discapacitats. Resum de conclusions
Els joves amb problemes de salut o discapacitats es troben amb dificultats per accedir al mercat laboral. Aquest estudi examina l’execució de les polítiques d’inclusió activa a escala nacional d’onze Estats membres de la UE, formulades per tal d’integrar aquests joves al mercat laboral. L’estudi es basa en 44 estudis de cas de bones pràctiques aplicades per diferents proveïdors de serveis. La conclusió és que la política i la pràctica han d’enfocar-se més vers la situació d’aquests joves, fonamentar-se en dades contrastades disponibles, i adoptar un plantejament més integral respecte a la prestació de serveis.
Amunt
 

:: Recursos

Nou web de l’European Social Network
L’European Social Network (ESN) ha estrenat nou web en el que cal remarcar la Biblioteca pràctica, una col·lecció de centenars d’exemples pràctics organitzats segons un criteri de rellevància. També s’han classificat les notícies per temàtica i s’han afegit els diferents mitjans socials en els quals l’entitat té presència. Els membres de l’ESN també es podran beneficiar d’un “àrea per a membres” per a l’intercanvi d’idees i el treball en xarxa.

No hay comentarios: