martes, 15 de enero de 2013

Departament de Cultura Butlletí


# 99
Departament de Cultura
Butlletí
Dimarts, 15 de gener de 2013

:: Destaquem

En els propers dies el Govern nomenarà Laura Borràs directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i ratificarà Francesc Parcerises com a Degà. Amb aquests nomenaments i l’entrada en vigor dels nous estatuts de la ILC el Govern es proposa reforçar el paper de la Institució com a promotora de la presència pública de la literatura i com a garant del prestigi social dels escriptors.
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, s’ha reunit amb el Gremi de Llibreters de Catalunya per tal de valorar la situació actual de les llibreries i acordar el treballs a desenvolupar en els propers mesos. Mascarell destaca que “en moments com els actuals, és quan més cal deixar clar que el sector llibreter és un sector que ha apostat per la modernitat de manera decidida i que, si sabem rematar-ho bé, té el futur garantit” .
Els conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha recordat avui Anna Lizaran com “una professional enorme, colossal. Els llibres recordaran Anna Lizaran com un dels grans noms de tota la història de la interpretació catalana, una actriu impressionant, amb una manera extraordinària d’interpretar que ja es situa al costat dels noms mítics del teatre català. L’actriu, que va morir el passat cap de setmana, va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 2000 i el Premi Nacional de Teatre de la Generalitat de Catalunya l’any 2003.
Les biblioteques han apostat per reduir la distància entre els bons llibres i el bon vi. La combinació d’ambdós plaers és la raó de ser del projecte "Biblioteques amb DO", una iniciativa del Servei de Biblioteques que té com a objectiu dinamitzar l’espai bibliotecari amb activitats i propostes que volen respondre a les diferents necessitats del territori. Un total de 25 biblioteques públiques participaran al llarg de 2013 en aquest projecte de maridatge entre lletres i vins.
Aquest cap de setmana comença als cinemes de Catalunya la 17a edició del cicle de Cinema Infantil en Català CINC, organitzat pel Departament de Cultura. Un total de 35 localitats catalanes acolliran les sessions cinematogràfiques adreçades als infants que es duran a terme els caps de setmana de gener a març. El CINC amplia l’oferta de cinema infantil en català existent al mercat i potencia l’hàbit de consumir productes cinematogràfics en català, gràcies a una programació atractiva, una política de preus baixos i una oferta que arriba a tot el territori.
Amunt

:: Arts Visuals

Organitzada pel Departament de Cultura i coproduïda per Arts Libris, Raíña Lupa i la Fundació Comunicació Gràfica, l'exposició arriba a Lleida després del seu pas per sis ciutats catalanes. Aquesta és la tretzena mostra itinerant que el Departament, amb la cooperació dels ens locals, produeix i ofereix als municipis amb la voluntat d’acostar l’art contemporani als ciutadans. En aquesta ocasió, l'exposició s’articula al voltant del llibre com a forma d’expressió artística.
“Maquinofòbiapianolera”, enregistrat a l’Auditori de Barcelona el 2012, és el nom del cinquè disc d’aquesta formació. Pel que fa al llibre conté més de 8.000 imatges capturades durant dos anys pel fotògraf Frederic Navarro. El 23 de gener, a dos quarts de 9 del vespre, es presenta amb un concert a l’Arts Santa Mònica
Amunt

:: Cinema

Entre el 10 i el 18 de gener, la Filmoteca ret un petit homenatge al director Chris Marker, mort l’estiu passat als 91 anys. El cineasta ens ha deixat una prolífica filmografia que cavalca entre el documental i la ficció, el cinema i la política. Marker està considerat un pioner del cinema documental i un contemporani de la “Nouvelle Vague”.
Els films doblats en català que s’han estrenat en les darreres setmanes han estat: “Ralph, el destructor”, “El Hòbbit: un viatge inesperat”, “El bosc” i “Amics per sempre”.
Amunt

:: Llengua

El català ocupa la dinovena posició en el rànquing de les llengües més utilitzades a Twitter, segons l'estudi “El Twitter de Babel: mapa de les llengües del món a través de plataformes de microblogging”. Les dades de l’estudi s’han recollit a la universitat de Cornell (Nova York) i s’han extret de tuits geolocalitzats durant dos anys.
Les aplicacions mòbils en català ja tenen un lloc de referència a la xarxa. Amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, el portal Appsencatalà.cat permet localitzar ràpidament de manera fàcil qualsevol aplicació per a mòbil, obtenir-ne informació de qualitat i accedir al proveïdor virtual on es pot adquirir o descarregar. S'hi poden trobar tant aplicacions per a Android com per a IOS, el sistema operatiu dels IPhone i les IPad.
Amunt

:: Lletres

En el calendari literari 2013 elaborat per la Institució de les Lletres Catalanes destaca la commemoració dels centenaris del naixement de figures con Salvador Espriu, Joaquim Amat-Piniella, Joana Raspall, Joan Teixidor i Bartomeu Rosselló-Pòrcel. Igualment cal recordar el vintè aniversari de la mort de Vicent Andrés Estellés, el quinzè de Jaume Fuster i el desè de Miquel Martí Pol.
Coincidint amb l’inici del curs escolar, el passat mes de setembre, Òmnium Cultural va convocar el 7è Premi Sambori Òmnium, el premi escolar de narrativa destinat a promoure l’ús literari de la llengua catalana a les escoles i instituts. El Sambori és l'únic en la nostra llengua que abasta el conjunt de territoris de parla catalana. Òmnium espera que hi participin mil·lers d’escolars catalans. La data límit de lliurament dels treballs escollits per cada centre serà el dilluns 4 de febrer de 2013.
Amunt

:: Museus

“Històries de tocador. Cosmètica i bellesa a l’antiguitat” és el nom d’aquesta exposició que desvela els principals secrets de bellesa a l’antiguitat així com les tècniques i els petits gestos quotidians dels homes i dones d’aquella època que volien millorar la seva imatge. L’exposició es podrà veure fins al 17 de juny.
L'exposició, organitzada i produïda en el marc del programa de restauració i millora “Cellers Cooperatius” de l'Obra Social La Caixa i el Departament de Cultura, presenta els cellers modernistes que van sorgir a principis del segle XX. La mostra s’articula principalment al voltant de les vivències, detalls i mirades a l’arquitectura dels cellers, que van des dels materials constructius fins a la presència dels cellers en l’horitzó de cada poble.
L’exposició “Catalunya, terra d'Ateneus” es pot veure fins al 3 de febrer al Museu d’Història de Catalunya. La mostra dóna a conèixer els moments claus del moviment ateneístic, així com la feina que han realitzat i realitzen els ateneus de cara al futur per millorar el nostre entorn i la nostra societat.
El Museu d’Història de Catalunya renova la seva oferta de "Pessics d’història’"per al primer trimestre de l’any amb un nou taller familiar per a nens i nenes de 6 a 12 anys al voltant de l’exposició “Fotògrafs viatgers: (1890-1936). L’Àlbum d’Ulisses”. Amb aquesta activitat els més joves aprendran a fer fotografies i a crear el seu propi àlbum de viatge.
El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona ha organitzat pel diumenge 20 de gener, amb motiu de la celebració de les Festes de Sant Sebastià, unes jornades de Portes Obertes que permetran visitar de manera gratuïta el monument des de les 10 a les 14h. En el decurs de la visita es podrà veure, mitjançant un àudiovisual, una proposta que vol facilitar al visitant el coneixement d’aquest conjunt arquitectònic considerat Patrimoni Mundial de la Humanitat.
Amunt

:: Música

Els grups catalans Evripis and his tragedies, The excitements, i Za! actuaran al festival Eurosonic Noorderslag, que té lloc a Groningen (Països Baixos) del 9 al 12 de gener. El Departament de Cultura, a través de de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), dóna suport a aquests grups per tal que hi participin. Aquest festival és una de les plataformes més importants de presentació, intercanvi i promoció en l’àmbit de la música europea. Els tres grups catalans també formaran part del projecte europeu ETEP, que pretén afavorir la circulació del talent musical europeu.
Amunt

No hay comentarios: