viernes, 29 de mayo de 2015

# 110 InfoJustícia Departament de Justícia

# 110
InfoJustícia
Departament de Justícia
ISSN 2014-2218 | DL B. 14104-2012
imatge capçalera
Dimarts, 26 de maig de 2015Imprimeix

Recursos

  • e-justicia
  • Mediació
  • facebook
  • cire
  • Lexcat

::Actualitat

El Departament de Justícia i el Consell de l'Advocacia Catalana signen el protocol d'actuació per posar en marxa el torn d'ofici específic per a la gent gran
El Departament de Justícia i el Consell de l’Advocacia Catalana van signar el protocol d’actuació per a la posada en marxa del servei de torn d’ofici específic per a persones grans i vulnerables, dins de l’àmbit d’aplicació de la Llei d’assistència jurídica gratuïta.
El protocol determina els supòsits en els quals serà procedent designar advocats d’aquest torn d’ofici específic, destinat a persones majors de 65 anys que es trobin en situacions de vulnerabilitat i que necessitin actuacions lletrades per a la defensa dels seus interessos. Aquest servei serà pioner a l’Estat espanyol i el Consell impulsarà programes de formació específica per a lletrats que hi estiguin interessats.
Més informació
Una recerca del CEJFE avala els beneficis de l'atenció especialitzada en la qualitat de vida dels interns amb discapacitat intel·lectual
El Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada del Departament de Justícia va presentar un estudi comparatiu sobre la qualitat de vida dels discapacitats intel·lectuals segons el tipus d’intervenció de què són objecte als centres penitenciaris de Catalunya. L’estudi conclou que els interns amb discapacitat intel·lectual que resideixen en mòduls específics d’atenció especialitzada presenten millor qualitat de vida que els interns amb els quals s’intervé de forma menys intensiva.
Més informacióRecerca completa
La secretària de Relacions amb l’Administració de Justícia del Departament de Justícia, M. Josep Feliu, va comparèixer davant la Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats en relació amb el Projecte de llei d’enjudiciament criminal per a l’agilitació de la justícia penal i l’enfortiment de les garanties processals.
Durant la seva intervenció, M. Josep Feliu va destacar que, malgrat que aquesta reforma era necessària, no s’ha aprofitat l’oportunitat de fer una reforma profunda i completa de tot el procés, i el text final és «incomplet, parcial i mancat de garanties constitucionals». Així, va criticar la limitació del termini de la instrucció dels processos penals, va demanar preservar l’assistència lletrada i va dir que és inconstitucional acordar escoltes telefòniques i decidir altres intervencions sense comptar amb una autorització judicial prèvia.
Més informació
El Departament de Justícia i el Col·legi de Procuradors reclamen la reforma de la Llei orgànica del poder judicial per poder crear el Consell de Justícia de Catalunya
El conseller de Justícia, en el marc de la celebració de la festivitat de sant Iu, patró dels procuradors dels tribunals de Barcelona, va reclamar, de la mateixa manera que ho va fer el màxim representant dels procuradors a Catalunya, la reforma de la Llei orgànica del poder judicial per poder crear el Consell de Justícia de Catalunya. A més, va dir que «la tasca dels procuradors és essencial», ja que facilita la vida al ciutadà, però també a la mateixa Administració de justícia.
Més informació
El Departament de Justícia ja disposa del servei de consulta en línia de les seves borses de treball perquè el personal interí de l’àmbit de l’Administració de justícia i de l’àmbit dels serveis penitenciaris pugui conèixer la seva situació personal així com els criteris d’assignació dels llocs de treball que s’ofereixin. Aquesta consulta s’afegeix a la publicació al web del Departament de Justícia, a l’apartat Ofertes de treball, de tota la informació relativa a les vacants dels diferents àmbits, d’acord amb els compromisos de transparència adoptats pel Govern.
Més informació
El conseller de Justícia va posar de manifest, en unes declaracions a l'espai L'Entrevista de La Xarxa, que «si tenim un Consell de Justícia propi, tindrem una Administració de justícia millor a casa nostra». Així mateix, es va mostrar convençut que el català acabarà sent un requisit per exercir la carrera judicial i fiscal a Catalunya i va avançar que els treballs sobre el Llibre blanc de la justícia estaran fets abans de finals d’any.
Més informació
El conseller de Justícia, Germà Gordó, va participar en la festa anual dels gestors administratius de Catalunya en la qual va ser guardonat amb la Medalla al mèrit a la professió de gestor administratiu pel seu suport als col·legis professionals. Durant la seva intervenció, va agrair al col·lectiu dels gestors administratius de Catalunya, i també de la resta de l’Estat, «haver treballat braç a braç» per aturar la llei de serveis professionals que impulsava el Ministeri d’Economia i que, finalment, no ha reeixit.
Més informació
El conseller de Justícia, Germà Gordó, durant la inauguració del I Congrés de Dret Penitenciari, organitzat pel Col·legi d’Advocats de Barcelona, va assegurar que «no és suficient amb donar oportunitats; s’han de donar segones oportunitats». Així, el Govern català ha treballat sempre amb l’objectiu «d’obrir portes a la llibertat» i aquest objectiu ha estat compartit per tots els agents implicats en l’Administració penitenciària des que es van assumir, l’any 1986, les competències.
Més informació
El Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, amb la col·laboració del Col·legi d'Advocats Penal Internacional, organitza la VIII Jornada de Justícia Penal Internacional i Universal: Fronteres, devolucions i drets humansDurant la jornada s’estudiarà la disposició final primera de la Llei de seguretat ciutadana, mitjançant la qual s’esmena la Llei d’estrangeria. Així s’analitzarà la nova figura jurídica del rebuig en frontera o devolucions en calent dels immigrants i la seva legalitat, el dret d’immigració i els procediments en els estats membres de la UE per a la tornada dels nacionals de tercers països en situació irregular.
La Jornada es farà el 9 de juny i es pot fer la inscripció en línia fins al 7 de juny de 2015.
Programa

No hay comentarios: