domingo, 31 de mayo de 2015

# 135 DIXIT Butlletí del Departament de Benestar Social i Família

# 135
DIXIT
Butlletí del Departament de Benestar Social i Família
Divendres, 29 de maig de 2015Imprimeix | Butlletins anteriors

  • Xarxes socials
  • Butlletins del Departament de Benestar Social i Família
  • DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials
  • Publicacions del Departament de Benestar Social i Família
  • Pla Estratègic de Serveis Socials de Catalunya
  • Hèrcules Sistema d'Informació Social
  • Pla Director de Formació
  • Infància Respon
  • Voluntariat
  • Xarxa Òmnia
  • Línia d'atenció contra la violència masclista
  • Pla de Ciutadania i de les Migracions: horitzó 2016
  • Pla Nacional de Joventut de Catalunya

::Destacat

El Departament de Benestar Social i Família presenta el Mapa de prestacions socials de Catalunya
En la seva compareixença davant la Comissió de Benestar, Família i Immigració al Parlament, la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha presentat el Mapa de prestacions socials de Catalunya, que esdevindrà un instrument essencial per ajudar a crear la futura Agència Catalana de Protecció Social. Aquest Mapa recull la major part del conjunt de prestacions de caràcter econòmic i de serveis que tenen com a finalitat el benestar social i la qualitat de vida de la població.
La consellera Neus Munté reclama mesures a la Unió Europea per afavorir la participació política dels joves
La consellera del Departament de Benestar Social i Família, Neus Munté, va participar el passat 18 de maig en la reunió del Consell de Ministres d’Educació, Joventut, Cultura i Esport de la Unió Europea (UE), on es va tractar, entre d’altres temes, la participació dels i les joves en la vida política i democràtica d’Europa.

La consellera Munté, que va participar com a representant de les comunitats autònomes dins la delegació de l’Estat espanyol, va destacar en el decurs de la seva intervenció, feta en català, l’impacte de la crisi econòmica sobre la joventut a l'Estat espanyol i va proposar l’ús de les noves tecnologies i les institucions municipals com a eines clau per afavorir una relació més directa amb els joves i per apropar-los al debat polític, en especial aquells que es troben en risc d’exclusió social.
El Govern va aprovar el 26 de maig el Programa d’Ocupació Juvenil a Catalunya, Garantia Juvenil 2014-2020, i el pla d’actuació per a aquest 2015, que recull noves accions per combatre l’atur entre els joves. L’abandonament prematur dels estudis també és un dels objectius de la Garantia Juvenil, un programa impulsat per la Comissió Europea que compta amb un pressupost de 241 milions d’euros fins al 2020, 80 dels quals els aporta el Govern.
Convocada la quarta edició del procés d'avaluació i acreditació de competències professionals
Els departaments d’Ensenyament i Empresa i Ocupació han convocat de forma conjunta el procediment d’avaluació i acreditació de competències professionals que enguany presenta una oferta de 2.250 places en dotze àmbits diferents, de les quals 1.010 són de la Família Professional de Serveis Socioculturals i a la Comunitat (950 places de dependència –650 d’institucions socials i 300 d’atenció domiciliària–, 50 d’igualtat de gènere i 10 d’instrucció de gossos d’assistència).
Amunt

::Actualitat

Amunt

::Novetats DIXIT

Dossier temàtic “Violència juvenil”
DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials ha elaborat un dossier temàtic sobre la violència juvenil i les seves expressions o vessants: maltractament a la parella, assetjament escolar (bullying), violència filioparental, homofòbica, bandes juvenils, etc. Es tracta d'un recull de monografies, articles de revista, vídeos íntegres de conferències organitzades per DIXIT, entitats i recursos web que reflexionen sobre aquesta temàtica. Tots els documents i materials referenciats estan disponibles i es poden consultar als centres DIXIT.
Conferència “Les pràctiques restauratives”
El 4 de juny, el mestre i educador social Ferran Erra presentarà a DIXIT Vic una conferència sobre el camp emergent de les pràctiques restauratives. Es tracta d'una eina pedagògica i participativa, relacionada directament amb l’educació social i emocional, que té l'objectiu de restituir o reforçar les relacions de convivència entre les persones i reparar el dany causat mitjançant la creació d’una comunitat.
Jornada “La intervenció social i els prejudicis, estereotips i discriminacions per raó d’origen”
El 5 de juny, DIXIT Girona presenta una jornada de reflexió sobre prejudicis, estereotips i discriminació per raó d’origen. L’acte constarà d’una primera intervenció per emmarcar el paper dels discursos en la construcció d’un nou tipus de racisme subtil i d'una segona part per analitzar la realitat del racisme a Catalunya. Finalment, es compartiran reflexions amb una professional de llarga experiència als serveis socials bàsics.   
Conferència “Mort i dol en la societat actual”
Montse Esquerda i Anna Maria Agustí plantejaran, el 9 de juny a Solsona, com la societat actual aborda la mort i la seva cultura. L’objectiu de la conferència, que ja va tenir lloc a Lleida el passat mes de març, és explorar la societat actual envers la mort, fent incidència en el fet que som finits i que cal afrontar-ho.
Conferència “Intel·ligència emocional: emocions i benestar”_
El 12 de juny, DIXIT Tarragona acollirà una conferència sobre competències emocionals i benestar. Rafel Bisquerra oferirà als professionals dels serveis socials un espai de reflexió sobre la influència que exerceixen l’estrès, la depressió i l’ansietat en el món laboral. 
Amunt

::Agenda

FiraGran 2015
FiraGran 2015, el 17è Saló de la Gent Gran de Catalunya, té lloc del 4 al 7 de juny a Barcelona amb més de 450 activitats gratuïtes per promoure l’envelliment actiu. Durant aquests quatre dies, els visitants també podran conèixer els serveis, programes, solucions tecnològiques i productes que més de 100 empreses, entitats, organitzacions i institucions posen a l'abast per millorar la seva qualitat de vida.
Jornada “Els clubs socials: millores tècniques i avaluació d’un servei social especialitzat”
En aquesta jornada organitzada per Salut Mental Catalunya es presentarà un instrument d’avaluació mixt dissenyat específicament per avaluar els clubs socials d'inclusió de persones amb trastorn mental, així com els primers resultats que ha proporcionat l'eina. La jornada tindrà lloc el 12 de juny a Barcelona.
Cicle de diàlegs “Desigualtats, inequitat i pobresa: reptes i alternatives”
El Palau Macaya de Barcelona acull del 6 de maig al 17 de juny un cicle de debats sobre pobresa, desigualtats socials i inclusió. El cicle, que comptarà amb la intervenció d’especialistes de diferents disciplines, està organitzat per l'Obra Social "la Caixa" i el Centre d’Estudis Econòmics i Socials.
Amunt

::Convocatòries

Termini: 2 de juny de 2015
Organitza: Ministeri de Treball i Seguretat Social
Termini: 2 de juny de 2015
Organitza: Ministeri de Treball i Seguretat Social
Termini: 8 de juny de 2015
Organitza: Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat
Termini: 9 de juliol de 2015
Organitza: Instituto de Mayores y Servicios Sociales
Termini: 12 de juny de 2015
Organitza: Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat
Termini: 15 de juny de 2015
Organitza: Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat
Amunt

::Formació

Activitats formatives amb diferents formats (seminaris de 20 hores, tallers de 12 hores i monogràfics de 8), adreçades a professionals de serveis socials, igualtat i ciutadania, educació, salut pública i consum, a més de la conferència inaugural i de conferències temàtiques.

Data i lloc: del 29 de juny al 3 de juliol de2015 a Barcelona
Organitza: Àrea d'Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona
Curs que pretén acostar els participants als nous avenços en el diagnòstic clínic, l'avaluació neuropsicològica i els programes d'intervenció cognitiva en relació al deteriorament cognitiu associat a l'edat i a les malalties neurodegeneratives, en concret, l'Alzheimer.

Data i lloc: del 8 al 10 de juliol de 2015 en modalitat online o presencial (a Biscaia)
Organitza: Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED)
Amunt

::Lectures recomanades

Informe del estado actual de la prevención en salud mental
Informe sobre la situació actual de la prevenció en salut mental a Espanya. Fa constar la necessitat d’implantar polítiques preventives a tots els nivells per aconseguir resultats eficaços.
Informe del estado actual de la prevención en salud mental. Madrid: Real Patronato sobre Discapacidad: Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, 2013. 127 p.
Exemplar consultable als centres DIXIT i en línia
Social work research in practice: ethical and political contexts
Llibre que explora l’àmbit de la pràctica portada a terme en el treball social.

D'Cruz, Heather. Social work research in practice: ethical and political contexts. Thousand Oaks, CA: SAGE, 2014. 208 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT 
Estrategias innovadoras para la inclusión social: innovación social
Llibre que reflexiona sobre la recuperació de valors i metodologies i en la creativitat col·lectiva per acompanyar en casos d’apoderament de persones i comunitats en exclusió social.

Estrategias innovadoras para la inclusión social: innovación social. Madrid: European Anti Poverty Network, [201?]. 51 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT i en línia
Global gay: cómo la revolución gay está cambiando el mundo
Estudi fet a quaranta cinc països que dibuixa una geopolítica de la globalització gai analitzant els canvis en els diversos models de vida, la redefinició del matrimoni, l’emancipació paral·lela de les dones i els homosexuals o l’impacte que ha suposat Internet i les xarxes socials.

Martel, Frédéric. Global gay: cómo la revolución gay está cambiando el mundo. Madrid: Taurus, 2013. 330 p. (Taurus pensamiento)

Exemplar consultable als centres DIXIT
Amunt

::Recurs

Epidemia The Game
Primer videojoc per a mòbils i tabletes creat per lluitar contra la sida i impulsat per la Fundació Lluita contra la Sida. Tots els ingressos obtinguts aniran destinats a la investigació. Es tracta d'un joc tipus arcade en què el jugador ha de neutralitzar una onada de virus controlant els moviments del protagonista i disparant els atacants. 

No hay comentarios: