martes, 12 de mayo de 2015

#132 Consum notícies Butlletí de l'Agència Catalana del Consum 2a etapa

#132
Consum notícies 
Butlletí de l'Agència Catalana del Consum
2a etapa
8 de maig de 2015
ISSN 2013-889X | butlletins anteriors
Sabies que si detectes defectes en un producte durant els 6 primers mesos des de la compra, es presumeix que són d’origen?
Sumari
  • Consum a les xarxes socials

    Pren el control de la teva economia

    Taula de diàleg per a la prevenció dels transtorns de la conducta alimentària

    Salut i alimentació

    Autoavaluació d'empreses

    Empreses adherides a l'arbitratge de consum

    Codi de Consum de Catalunya
 

:: Actualitat

imatge guia
Del 8 al 28 d'abril, l'Agència Catalana del Consum (ACC) ha presentat el balanç d'actuacions del 2014 al territori: a Girona, Lleida, Terres de l'Ebre, Tarragona i la Catalunya Central.
En total, l'ACC va rebre prop de 37.000 reclamacions al llarg del 2014, més de la meitat per serveis financers, com a conseqüència de la contractació de participacions preferents i deute subordinat. Amb el procés d'arbitratges, les persones afectades han pogut recuperar 295 milions d'euros.

TDT
Amb la modificació de la llei 22/2010 del Codi de Consum de Catalunya, feta per la llei 20/214, de 29 de desembre, i que entrà en vigor el passat 1 d’abril de 2015, els treballadors autònoms i les petites empreses (de menys de 10 treballadors) poden fer ús dels mecanismes que disposa la legislació en matèria de protecció de les persones consumidores i usuàries en les seves relacions de consum amb empreses prestadores de serveis bàsics (aigua, gas, llum, transports, etc.) i serveis de tracte continuat (manteniment, lísing, rènting, etc.).

imatge guia
Com estableix el Codi de Consum, des de l'1 d'abril, totes les entitats financeres, abans d'interposar un procediment d'execució hipotecària, han d'acreditar que s'ha proposat aquesta mediació obligatòria que podrà fer Ofideute

El director de l'Agència Catalana del Consum, Alfons Conesa, i el director de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, Jaume Fornt, han signat un protocol de col·laboració per coordinar l'assessorament que presten aquests dos organismes en casos de deutes hipotecaris sobre l'habitatge.

Els 28 països de la UE hauran d'adoptar iniciatives per garantir que l'ús d'aquestes bosses cau a 90 unitats a l'any per persona, d'aquí al 2019, i a 40 unitats al 2025; o bé introduir instruments com ara prohibicions, impostos o gravàmens per restringir la distribució gratuïta de bosses de plàstic lleugeres a tots els punts de venda, d'aquí al 2018.
De mitjana, cada persona a Europa utilitza unes 190 bosses de plàstic l'any. A Catalunya, la mitjana és de 156 unitats, després d'haver-ne reduït el consum al voltant d'un 50% en 5 anys, gràcies al denominat Pacte per la Bossa, un acord entre el Govern de la Generalitat i totes les organitzacions de la distribució i la fabricació amb presència a Catalunya i a l'Estat.

L'empresa Ramón Crespí de Manresa, que elabora gelats, orxata i granissats des de 1962, s'ha adherit al Pacte per a les persones celíaques, de manera que es compromet a millorar la informació de l'etiquetatge dels seus productes, per indicar si són aptes per a les persones celíaques.
El Pacte per a les persones celíaques és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb l'Associació Catalana de Celíacs, que té per objectiu millorar la informació que reben les persones consumidores, de manera que puguin identificar de manera gràfica si un aliment és apte o no per a celíacs.

S'ha retirat del mercat el carregador USB universal de la marca APOKIN, model 01650, per risc d'explosió. D'altra banda, s'ha retirat de la venda un arc amb fletxes de ventosa, marca SPORT 1ONE, amb número de referència 602318, que podria provocar lesions físiques. Consulteu d'altres productes alertats.


:: Destaquem

imatge guia
Anualment, milers de persones al món (sobretot infants) s'exposen a substàncies químiques presents a les càpsules de sabó líquid. Les càpsules de sabó són petites, fàcils de manipular i fins i tot de colors, la qual cosa fa que siguin atractives per als infants, en especial els d'1 i 2 anys, que se les poden posar a la boca o jugar-hi.

Una càpsula es pot dissoldre en menys de 10 segons a la boca d'un infant i provocar-li lesions greus, o fins i tot a la mà, sobretot si la té molla o humida, i provoca-li cremades, irritació o erupcions a la pell. Per això, és molt important emmagatzemar aquests productes de forma segura, en un lloc fora de l'abast i de la vista dels petits.
Imatge Agència Catalana del Consum www.consum.cat

No hay comentarios: