viernes, 8 de mayo de 2015

# 79 Butlletí e-Escoles Verdes Programa Escoles Verdes

# 79
Butlletí
e-Escoles Verdes
Programa Escoles Verdes
Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059
Logo
Dijous, 07 de maig de 2015Imprimeix | Butlletins anteriors

“Tots som genis. Però si jutges un peix per la seva habilitat de pujar arbres, viurà tota la seva vida pensant que és un inútil”

(Albert Einstein)

  • 2015 Any internacional de la llum
  • Xarxa d'escoles per a la sostenibilitat de Catalunya
  • ESENRED
  • Butlletí de Novetats del Centre de Documentació de Medi Ambient
  • Butlletí de medi ambient
  • Xarxes socials

::Us expliquem

Fòrums d’escoles verdes
Ja s’han realitzat els fòrums d’escoles verdes del Vallès Oriental, el de primària i el de secundària de les comarques gironines i el de les comarques d’Osona i Ripollès.
El 14 de maig es farà a Terrassa el del Vallès Occidental, on participen els centres educatius de la XESC d’aquesta comarca amb les xarxes d’escoles sostenibles de Sant Cugat de Vallès, Terrassa, Sabadell i escoles verdes.
I divendres 15 de maig seran les escoles verdes de la comarca de l’Alt Penedès les que es trobaran a Vilafranca.
Al web del Departament anireu trobant informació sobre aquestes jornades d’intercanvi entre professorat i alumnat, així com les presentacions dels centres educatius participants.
Trobada d’escoles bressol a Reus
El passat 14 d’abril, es va fer a Reus una Trobada d’Escoles Bressols de Tarragona i Terres de l’Ebre. Va ser una sessió de treball i intercanvi específic per a escoles bressols, un espai molt demanat per aquest col•lectiu del programa Escoles Verdes.
Les set escoles bressol assistents van compartir experiències d’educació ambiental amb infants de 0 a 3 anys i recursos per millorar la pràctica educativa i la participació de les famílies.
Jornada temàtica sobre compostatge a Valls
El passat 28 d’abril, 40 professors i professores de 30 centres educatius de les comarques de Tarragona es van trobar a Valls en unes Jornades temàtiques sobre Compostatge a les escoles.
La Jornada va ser inaugurada pel Sr. Cèsar Puig, director dels Serveis Territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat a Tarragona. A continuació el Sr. Josep Melero, tècnic especialista de compostatge, va explicar tot el que cal saber sobre el Compostatge aplicat a l'escola, i va respondre les preguntes que els participants havien fet els dies previs. Tant la presentació del Sr. Melero com les respostes a les preguntes les trobareu al web.
Dos joves catalans a la Conferència Europea “Tinguem Cura del Planeta”
Del 19 al 22 de maig, se celebra a Brussel•les la 2a Conferència Europea del Projecte Internacional “Tinguem cura del planeta”. S’hi preveu la participació d’uns 70 joves d’entre 13 i 16 anys de 14 països: Dinamarca, França, Lituània, Holanda, Polònia, Portugal, Romania, Rússia, Espanya, Suècia i Turquia.
La delegació espanyola, la formen els 11 delegats escollits en la conferència estatal celebrada a Barcelona el passat mes de novembre. Així, Catalunya estarà representada per la Carlota Cruz de l’escola Pia Sarrià-Calassanç (Barcelona) i en Fernando Gastón de l’escola Bon Salvador (Sant Feliu de Llobregat).
Estem segurs que seran uns dies molt profitosos, i esperem tenir informació de primera mà a la tornada.
Concurs fotogràfic Wiki Loves Earth 2015. El patrimoni natural català com a protagonista
Per segon any, la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat en col·laboració amb Amical Wikimedia posa en marxa el concurs fotogràfic sobre patrimoni natural Wiki Loves Earth (WLE), que es durà a terme durant el mes de maig de 2015.
En aquesta segona edició, l’objectiu del concurs és aconseguir imatges dels diferents elements naturals de tot l’àmbit català que no tenen encara fotografia a la Viquipèdia, l’edició de la Wikipedia en llengua catalana: espais naturals protegits, zones humides, platges, cims emblemàtics, arbres monumentals i arbres destacats, espais d’interès geològic i jaciments paleontològics.
La Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat us convida a participar-hi i a donar a conèixer el nostre patrimoni natural. El concurs és una invitació oberta a tothom perquè comparteixi el seu coneixement i les seves fotografies, dins de l’esperit que tothom pugui accedir lliurement al coneixement comú.
Hi ha diferents categories de participació i possibilitats de guanyar premis. Les fotografies es poden carregar entre l’1 i el 31 de maig, independentment de quan hagin estat fetes.
16è Concurs d’idees ambientals i sostenibles de la UPC
En la convocatòria oberta del 16è Concurs d’idees ambientals i sostenibles de la UPC ha guanyat el segon premi, dotat amb 1000 euros, el projecte Campus Mediterrània: ecologia i cultura sostenible en els nostres entorns d’aprenentatge de l’Institut Príncep de Girona de Barcelona, que forma part d’Escoles + sostenibles de l’Ajuntament de Barcelona i de la XESC. El projecte, l’han realitzat Mercè Gil, Jordi Villar, Zulema Josa i Maurici Sabàs, professorat de l’Institut.
Els motius pels quals se li atorga aquest premi són: per presentar una idea conceptualment molt ben argumentada i amb una visió interdisciplinària i referenciada en les visions de la sostenibilitat; pel fet que aborda un problema clau com és l’escassetat dels recursos hídrics i la necessitat d’aprofitar-lo; pel fet de proposar un exemple que pot ser paradigmàtic i estendre’s als campus universitaris i edificis públics; per les sinèrgies que s’articulen entre públics molts diversos per oferir solucions col•laboratives; per la qualitat i concreció de la proposta.
Amunt

::Les escoles parlen

El Col•legi Sagrada Família fomenta l’activitat física
El 15 d’abril, el col·legi Sagrada Família de Santa Perpètua de Mogoda va fomentar anar a l’escola de forma saludable, per tal de celebrar el dia Mundial de l’Activitat Física i de l’Esport. Durant tot aquell dia, els alumnes hi van anar en patins, monopatins, bicicleta,...; per poder engrescar l’alumnat a portar una vida molt més saludable i fomentar així l’activitat física com a model de vida.
A l’Institut Giola hem començat el Cicle Formatiu de Producció Agropecuària (Llinars del Vallès)
Aquest curs està resultant ser l’inici d’una nova aventura a l’Institut Giola: és el primer any que oferim el Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Producció Agropecuària! I ho fem d’una manera molt “verda” i participativa, tot oferint als nostres alumnes la possibilitat de conèixer la producció agropecuària ecològica i el funcionament d’una cooperativa formada per ells mateixos sociocràticament.
És un procés apassionant, mitjançant el qual professorat i alumnat s’implica, participa i aprèn conjuntament. Mireu el nostre blog i seguiu tot allò que fem!
A l’Escola Segimon Comas innovem amb les herbes remeieres: creació de codis QR
A la nostra escola i des de fa cursos treballem el projecte “Herbes Remeieres”. Cada nivell té una herba remeiera apadrinada, que és present al racó verd de la classe durant tot el curs escolar; al llarg de l’any, tothom la té present i la treballa segons el seu nivell d’aprenentatge.
Al final del segon trimestre, aprofitant l’entrada de la primavera, es dedica una jornada al treball concret amb aquella planta. Tothom en fa un treball curricular: s’observa, es fa recerca d’informació sobre les seves propietats, s’escriuen rodolins o poemes, se’n fa un dibuix, s’escriu la bibliografia… i, finalment, es planta al jardí de l’escola.
La fitxa emplenada amb aquest treball es guarda i, al final de primària, es lliura als alumnes l’àlbum amb el recull de totes les herbes apadrinades des de P3 fins a 6è. En aquest àlbum, els nens i les nenes poden veure l’evolució del seu treball dels nens i, alhora, s’enduen un recull de plantes remeieres; el treball també queda recollit al blog d’Escoles Verdes de l’escola en l’apartat de les herbes remeieres.
Com a novetat, aquest curs hem creat codis QR per a cada planta treballada, que s’han situat al costat de l’herba remeiera al jardí de l’escola, de manera que tota la comunitat educativa —mares, pares, alumnes, mestres…i tothom que visiti la nostra escola— pot tenir la informació a l’abast amb qualsevol dispositiu mòbil.
L’Escola Santa Maria de l’Alba (Tàrrega) participa al concurs APILO XII
L’Escola Santa Maria de l’Alba de Tàrrega participa al Concurs Apilo XII. Ja hem rebut els coets contenidors APILO i tota la comunitat educativa s’ha posat en marxa per recollir el màxim de piles, acumuladors portàtils i bateries esgotades.
Si reciclem protegirem el medi ambient i estalviarem molts recursos!!
Projectem-nos contra l’Alumini!
L’alumnat de Batxillerat de l’Institut Serra de Miramar (Valls) ha elaborat un video per conscienciar als seus companys de la necessitat de no fer servir paper d'alumini per a l’esmorzar. Expliquen tot el procés de l’alumini des dels orígens fins que arriba a casa, i els desavantatges que té per al medi ambient i quines alternatives hi ha, com el Boc’n roll!
A l’escola ens fem grans amb el galliner!
L’Escola Els Pallaresos ha fet un galliner amb la col·laboració d’alumnat de l’Aula Oberta de l’Institut!. Molt xulo, enriquidor i pedagògic. Al blog, hi podreu trobar el seguiment dels pollets i el procés de construcció del galliner. Cal agrair el treball conjunt dels dos centres als professors i alumnes que estan ajudant a fer-lo créixer!
Un passeig per la música.  Escola Sant Esteve (Castellar del Vallès)
Si camineu pels carrers que envolten la nostra escola, anireu veient un gran pati i podreu anar observant detalls que ens expliquen moments de la història de l'escola.
Tot xino-xano, passejant-hi, trobareu les mostres, els racons que s'han anat construint al llarg dels 40 anys del Sant Esteve; l'escola enguany celebra el 40è aniversari.
Veureu les pistes d'esport, els jardins, el nostre hort, les herbes aromàtiques, els tipis dels nadius americans, els arbres amb els seus troncs pintats, les decoracions de trencadissa estil Gaudí...; petjades que ha anat deixant la història de l'escola.
Aquest curs tota l'escola ha treballat un mateix tema que hem anomenat ”Un passeig per la música”. Per això un dels tallers organitzats ha estat “Musiquem el pati”.
Hem demanat als infants i famílies que portessin estris que tinguessin a casa i ja no necessitessin i hem rebut una gran resposta. De manera que hem recopilat desenes d'objectes: ampolles de diferents mides, llaunes de refresc, paelles, tapadores, capses de llauna, coberts, recipients varis, pals d'escombra, coberts de fusta...
Als tallers els nens i les nenes triaven l'objecte que volien i el decoraven al seu gust, pintant-lo amb colors permanents. Després, si eren ampolles, hi posaven diferents grapats de llegums, altres sense res més. Algunes coses les combinàvem penjades a pals d'escombra i altres anaven soles; s'han fet telèfons amb tubs i embuts, xilòfons amb tubs de cartró, mòbils amb coberts... Tot reciclat i reutilitzat.
Un cop acabats els instruments els hem tret i els hem lligat a la tanca del pati.
Així podem fer pati i música al mateix temps.
Amb un taller on s’han combinat la música i el reciclatge, hem deixat un record més al nostre pati. No és sols una petjada més, sinó que també expressa el nostre compromís amb tot el que representa ser ESCOLA VERDA.
L’escola Marta Mata (Viladecans) celebra la Setmana de la llum
Cada dos cursos escolars, fem a l’Escola Marta Mata la Setmana Cultural de la Ciència. Enguany, en el marc del Projecte 50/50 max, i aprofitant que és l’any internacional de la llum, l’hem dedicat a aquest tema. Hem organitzar tallers per a tots els cursos i una exposició oberta als pares. Us convidem a veure’n el vídeo
Setmana Verda a l’escola Francesc Arenes (Golmés)
Del 23 al 27 de març, celebrem la IV SETMANA VERDA. Aquesta setmana s’emmarca dins el programa d’Escoles Verdes; hi treballem temes relacionats amb el món de l’hort, el medi ambient, l’alimentació i el reciclatge.
Amunt

::El racó de l'alumnat

L’alumnat del Montsoriu comparteix la seva participació en els fòrums
Els delegats del Comitè Ambiental que van assistir al Fòrum de Girona ens expliquen la seva experiència al blog verd del Montsoriu.
Amunt

::Fem xarxa

Trobada de Comitès Ambientals d’Alumnes de Sant Feliu de Llobregat
Uns 200 alumnes de primària i secundària de 12 centres de la ciutat que formen part del programa Agenda 21 escolar van participar el 14 d'abril en la cinquena TROCAMBA (Trobada de Comitès Ambientals d'Alumnes). La celebració, que va tenir lloc al Palau Falguera, va permetre els alumnes treballar diferents qüestions sobre el reciclatge de la matèria orgànica i l'alimentació ecològica i de proximitat.
La trobada, què vol ser un espai d'intercanvi d'idees i bones pràctiques entorn la sostenibilitat de les escoles participants, es va estructurar en dues parts:
- intercanvi d'experiències de sostenibilitat a l'escola
- tallers d'alimentació sostenible i agroecologia (alumnat de secundària), d'ornitologia al riu Llobregat (alumnat de cicle superior) i de titelles (alumnat de cicle mitjà).
La sessió va finalitzar amb la posada en comú a l'Auditori del Palau de tot el treball fet pels diferents grups.
Les escoles de Castelldefels celebren la 1a Trobada de Comitès Ambientals d’Alumnes
El 16 d'abril, una cinquantena d'alumnes i una vintena de mestres van prendre part en la 1a Trobada de Comitès Ambientals d'alumnes de Castelldefels.
La jornada perseguia els objectius següents:
- Compartir els valors ecològics i de sostenibilitat.
- Impulsar l'intercanvi d'experiències.
- Adonar-se que també els altres treballen la sostenibilitat
- Interactuar amb diferents persones en grups de treball i també amb jocs.
- Potenciar la creació de noves propostes pel projecte d'Escola Verda de cada escola.
- Fer un retorn al centre amb noves propostes de treball i de millora.
- Afavorir que els alumnes puguin expressar com se senten en el seu rol en el Comitè Ambiental de l'escola.
Amunt

::Compartim projectes amb les entitats

Inici de la campanya de primavera del Projecte Rius
El passat 15 d’abril va començar la campanya d’inspecció de primavera. Podeu començar a fer les vostres inspeccions. Recordeu que teniu fins al 30 de maig per dur-les a terme i fer arribar les dades obtingudes.
Si teniu qualsevol dubte, ens trobareu al telèfon 93 421 32 16 o en les adreces electròniques: info@associaciohabitats.cat i voluntariat@associaciohabitats.cat.
Setmana del Voluntariat Ambiental (SVAC)
Del 30 de maig al 7 de juny, se celebra la III Setmana del Voluntariat Ambiental, organitzada per la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya,
Hi ha diverses maneres de participar en la SVAC. Només cal que trobeu la que s’adiu millor a la vostra escola:

- Organitzeu una activitat de voluntariat i/o col·laboreu amb una entitat ambiental.
- Ajudeu-nos amb la difusió i convideu la vostra comunitat educativa a participar-hi.
- Participeu i promocioneu la campanya virtual "Dóna un cop de mà pel medi ambient".
Amunt

::Recursos

Més de 150 km de senders i 200.000 fotografies permeten recrear les 21 rutes naturals més espectaculars de diversos parcs de Catalunya.
La web del Festival conté una gran videoteca de curtmetratges mediambientals, els quals tenen el propòsit de sensibilitzar la societat sobre les problemàtiques ambientals, i promoure la producció audiovisual i la cultura ecològica amb solucions que equilibrin l’ésser humà en interacció amb el seu medi ambient.
El Pirineu català només està poblat per 20 exemplars d’ós bru. Per tant, és molt difícil trobar els rastres que van deixant al seu pas pel bosc. “Descobrint l’ós bru del Pirineu” és un joc interactiu pensat perquè els més petits de casa descobreixin quin i com és l’entorn que habita l’ós bru, tot contribuint al foment i desenvolupament de valors i actituds sostenibles.
En treiem profit de tots els aliments que comprem? Ens ho mengem tot? O de vegades (sovint) llencem menjar perquè n’hem comprat o cuinat més del compte? Al web trobareu consells indispensables contra el malbaratament.
Catàleg de recursos per a la Setmana Europea de l'Energia Sostenible 2015.
Amunt

::Agenda

Sembrem llibres, llegim llavors
by Freepik
Organitza: Associació Harmonia 2.0 per al Voluntariat Educatiu | Lloc: Les Franqueses del Vallès. Centre Cultural Can Ganduxer | Data: 4 i 12 de maig de 2015
Setmana dels boscos urbans
by Freepik
Organitza: Societat Catalana d’Educació Ambiental i Associació Hàbitats| Lloc: Aula Ambiental Bosc Turull de Barcelona | Data: del 7 al 16 de maig de 2015 
Dia Europeu dels Parcs
by Freepik
Organitza: Parc Natural d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici | Lloc: Parc Natural | Data: 24 de maig de 2015
Setmana BIO per l’alimentació ecològica
by Freepik
Organitza: Producció agroalimentària ecològica (PAE) | Dates: del 29 de maig al 7 de juny de 2015

No hay comentarios: