lunes, 31 de julio de 2017

Butlletí d'Etiquetatge Ecològic i Gestió Ambiental Departament de Territori i Sostenibilitat Juny 2017 #13

Butlletí d'Etiquetatge Ecològic i Gestió Ambiental
Departament de Territori i Sostenibilitat
Juny 2017 #13
Acte de celebració de l’Any del Turisme Sostenible
Aquest any 2017 ha estat declarat l’Any del Turisme Sostenible per les Nacions Unides i l’Organització Mundial del Turisme. La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, la Direcció General de Turisme i l’Agència Catalana de Turisme, van organitzar un acte el passat 29 de maig, en el qual es va retre reconeixement a aquelles organitzacions que estan apostant per un model turístic més sostenible i que, a més, han fet l’esforç per aconseguir alguna de les nostres certificacions ambientals: el Distintiu de garantia de qualitat ambiental, l'Etiqueta ecològica de la UE i l’EMAS.
Llegiu-ne més

Etiquetatge ecològic

 
Aprovats els nous criteris ambientals per als allotjaments turístics de l'Etiqueta ecològica de la UE
En data 2 de febrer de 2017 es va publicar la Decisió de la Comissió 2017/175, on s’estableixen els criteris de l’Etiqueta ecològica de la UE per als allotjaments turístics. Aquest document substitueix la Decisió de la Comissió de 9 de juliol de 2009, tant d’allotjaments turístics com de càmpings. Els diferents establiments disposen de 20 mesos per adaptar-se als nous criteris des de la notificació de la present Decisió.  
Llegiu-ne més
shadow bottom
Aprovats els nous criteris ambientals per a diverses categories del Distintiu de garantia de qualitat ambiental
Aquest any 2017 s’han finalitzat les tasques de revisió dels criteris ambientals de les següents categories del Distintiu de garantia de qualitat ambiental: establiments de turisme rural, instal·lacions juvenils, productes i transformats del suro, parcs de vehicles i flotes de vehicles.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
El Bicifeina s’estén al Departament de Justícia i a ACCIÓ
La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic ha lliurat bicicletes al Departament de Justícia i a ACCIÓ (Departament d’Empresa i Coneixement) en el marc del projecte Bicifeina. Amb aquests lliuraments, es disposa ja de 40 bicicletes, les quals tenen el Distintiu de garantia de qualitat ambiental per a flotes de vehicles.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Fulletó sobre els distintius ambientals de vehicles de la DGT
Arran de la publicació del Decret 76/2017, s’ha editat un fulletó per informar dels distintius ambientals dels vehicles i resumir els avantatges de tenir un vehicle amb baixes emissions de contaminants locals.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
Jornades de promoció dels modes de transport amb menor impacte ambiental
La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic ha organitzat i participat en diverses jornades per a la promoció de modes de transport amb un menor impacte ambiental i difusió del Distintiu de garantia de qualitat ambiental de flotes de vehicles. Destaquem la jornada amb l’Associació AOGLP, amb Transcalit i amb Foment del Treball.
Llegiu-ne més
 
Jornada tècnica de pneumàtics reciclats
La Asociación Española de Neumáticos Reciclados va organitzar a Segovia, els passats 15 i 16 de juny, una jornada tècnica en relació als pneumàtics recautxutats. La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic va ser convidada per a portar a terme la ponència anomenada “Distintiu de garantia de qualitat ambiental. El pneumàtic recautxutat com un exemple de l’economia circular”.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Sistemes de gestió ambiental

 
High Level Conference on Sustainable Tourism
El passat 8 de maig, va tenir lloc a Malta la Conferència sobre turisme sostenible, durant la qual es van presentar casos pràctics, especialment d’EMAS i d’Etiqueta ecològica de la UE. La Comissió va presentar en primícia una Guia de bones pràctiques ambientals per al sector del Turisme.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Premis Europeus EMAS
El dia 8 de maig es van celebrar els premis EMAS europeus sobre la temàtica de l’economia circular. En el següent enllaç es poden consultar els guanyadors.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
Projecte Interreg Europe ENHANCE
Des de l’1 de gener de 2017 el Departament de Territori i Sostenibilitat és el líder del projecte Interreg Europe ENHANCE. Aquest projecte vol donar suport a les autoritats públiques, mitjançant la identificació i la implementació d'incentius, perquè les organitzacions adoptin l'EMAS com un instrument per a l’eficiència de recursos en el marc de la transició cap a una economia circular.  
Llegiu-ne més
shadow bottom

Compra verda

 
Acord de Govern per a l’adquisició de vehicles de baixes emissions
Es pretén incrementar el nombre de vehicles d’aquest tipus, per la qual cosa és necessari un canvi en la gestió de les flotes i en el protocol de decisió en l’adquisició de vehicles. Per aconseguir-ho, s’hauran de prioritzar en primer terme els vehicles elèctrics i, en segon terme, depenent del tipus de recorregut, els híbrids o de gas. 
Llegiu-ne més
shadow bottom
Creació de la xarxa de treball de compra pública verda a Catalunya
El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya a través de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, es va adherir el passat mes de maig com a soci col·laborador, al Projecte Europeu SPP Regions finançat pel Programa de Recerca i Innovació Horizon 2020 de la UE i coordinat per ICLEI - Governs Locals per la Sostenibilitat.
El projecte SPP Regions promou la creació i /o ampliació de xarxes regionals europees d’administracions locals que treballen conjuntament en matèria de contractació pública sostenible (SPP) i contractació pública innovadora (PPI).
Llegiu-ne més

Ecodisseny i economia circular

 
Nova edició del Premi Catalunya Ecodisseny
Aquest Premi reconeix els productes, els productes en desenvolupament i les estratègies que hagin estat dissenyats, fabricats o executats a Catalunya i que integrin en el seu disseny consideracions per millorar el seu comportament ambiental al llarg del seu cicle de vida. El període de presentació de candidatures ja ha finalitzat. L’acte de lliurament dels Premis es durà a terme a la tardor.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Nou capítol per als productes i organitzacions verdes europees
En data 30 de juny de 2017 la Comissió Europea, ha adoptat un informe en el qual es presenten les conclusions de l'àmplia avaluació de l'Etiqueta ecològica de la UE i del sistema d’auditoria i gestió ambiental EMAS. L’estudi sobre el funcionament i el rendiment d'aquests dos sistemes voluntaris va determinar que la implementació ha de millorar per assolir el màxim potencial com a eines d'economia circular.
La Comissió confirma el seu compromís de treballar amb els Estats membres per aconseguir una aplicació més eficaç i efectiva d'ambdós sistemes. A l'informe s'inclouen accions clares de seguiment per augmentar la implantació d’aquests sistemes.
Llegiu-ne més

Estadístiques

Nous atorgaments del Distintiu de garantia de qualitat ambiental
A banda dels nous atorgaments que es detallen a continuació, 22 empreses han renovat el seu Distintiu de garantia de qualitat ambiental i 1 empresa ha ampliat la certificació per a més productes.
A continuació es detallen els nous atorgaments del Distintiu d’aquest semestre:
  • Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) Vil·la Joana (Biblioteques i museus).
  • Museu Etnològic de Barcelona (Biblioteques i museus).
  • La Seca Espai Brossa (Espais escènics i musicals).
  • La Central del Circ (Espais escènics i musicals).
  • Autopistes de Catalunya SA (Flotes de vehicles).
  • Infraestructures viàries de Catalunya SA (Flotes de vehicles).
  • Espai Marfà, Ajuntament de Girona (Espais escènics i musicals).
  • Ajuntament de Barcelona, pel Centre Avinyó 7 (Edifici d’ús d’oficines).
  • Sorea, Sociedad Regional de Abastecimiento de Aguas, SAU (Flotes de vehicles).
  • Taller de manteniment T.U.S (Tallers de vehicles).
  • Distribució sostenible “Aïllants naturals per a la construcció” (Aïllants acústics i/o tèrmics amb material reciclat).
  • Aistercel (Aïllants acústics i/o tèrmics amb material reciclat).
  • Parlament de Catalunya (Flotes de vehicles).
Llegiu-ne més
Nous atorgaments d'Etiqueta ecològica de la Unió Europea
Les empreses que es detallen a continuació han sol·licitat l’Etiqueta ecològica de la Unió Europea, per a les categories que s’indiquen:
  • CYGYC, SA (Productes de neteja d'ús general, cuines i banys).
  • ICE Chemical European i Christeyns (Detergents per a rentavaixelles automàtiques d’ús industrial i institucional).
  • Jotun Iberica, SA (Pintures i Vernissos).
Llegiu-ne més
Noves inscripcions EMAS
A banda de les noves inscripcions que es detallen a continuació, 30 organitzacions han renovat el seu registre EMAS.
  • MOHN, SL (1 centre).
  • Tractament i selecció de Residus, SA (1 centre).
  • ACS Recycling Electrònics de Catalunya, SL (1 centre).
  • Fundació Hospital de Campdevànol (1 centre).
Llegiu-ne més
Alta Baixa Contacte Butlletins anteriors
ISSN: 2339-5796 | Dipòsit legal: B.11357-2013
logo_generalitat

No hay comentarios: