miércoles, 7 de mayo de 2014

# 116
DIXIT
Butlletí del Departament de Benestar Social i Família
Dimarts, 06 de maig de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Destacat

El Govern impulsa una llei que equipara Catalunya amb els estats més avançats en la lluita contra la discriminació
El Govern va aprovar el 22 d'abril la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei per a la no-discriminació, que té per objectiu fer efectiu el dret a la igualtat de tracte i a la no-discriminació per raó de religió, conviccions, discapacitat, edat, origen racial o ètnic, identitat o orientació sexual, o per qualsevol altra condició social o personal. Amb aquesta norma, la Generalitat pretén situar Catalunya entre els estats del nostre entorn que compten amb les institucions i les eines més eficaces i avançades en aquesta matèria.
Aprovat el Pla de ciutadania i de les migracions: horitzó 2016
El Pla de ciutadania i de les migracions: horitzó 2016, aprovat el 22 d'abril, és el cinquè pla interdepartamental d’aquestes característiques. Es tracta d’un document estratègic i programàtic que recull totes les polítiques públiques que desenvolupa la Generalitat per mitjà dels diferents departaments, sovint en col·laboració amb altres actors com els ens locals, els agents socials o les organitzacions de la societat civil.
Presentat un manual d'estil per als mitjans de comunicació sobre com informar dels maltractaments infantils
El 25 d'abril el Departament de Benestar Social i Família va presentar la publicacióCom informar dels maltractaments infantils. Manual d’estil per als mitjans de comunicació. Es tracta d'un manual elaborat amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes i el Consell de l'Audiovisual de Catalunya que facilita eines als mitjans de comunicació i a les empreses periodístiques per abordar les notícies sobre maltractament infantil de manera responsable.
Els XI Premis Francesc Candel dotaran amb 3.000 euros cinc bones pràctiques en integració de persones immigrades
L’onzena edició dels Premis Francesc Candel dotarà amb 3.000 euros cadascuna de les cinc bones pràctiques en integració de persones immigrades, ja siguin d’entitats, organitzacions, ens locals o mitjans de comunicació. Les candidatures es poden presentar fins el 23 de juliol a través de la pàgina web de la Fundació Lluís Carulla, impulsora dels guardons que també compten amb el suport de la Direcció General per a la Immigració del Departament de Benestar Social i Família.
Amunt
 

:: Actualitat

Amunt
 

:: Novetats DIXIT

Guia bàsica d'informació i recursos documentals sobre el treball social a Catalunya
DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials ha elaborat una guia que recull les principals fonts d’informació i recursos documentals sobre el treball social i els serveis socials a Catalunya per orientar professionals, investigadors, docents i alumnes en el seu desenvolupament acadèmic i laboral. Aquesta selecció, que es pot consultar en línia, prioritza els recursos més actuals, la documentació de producció catalana i els documents disponibles a la xarxa amb l'objectiu de facilitar als professionals la tria de fonts solvents i de qualitat.
Conferència "Tan fresques. Les noves dones grans del segle XXI"
El 20 de maig DIXIT Vic Centre de Documentació de Serveis Socials organitza una conferència al voltant del contingut del llibre sobre l'envelliment femení Tan frescas. Las nuevas mujeres mayores del siglo XXI. L'autora, Anna Freixas, reflexionarà sobre les fortaleses i debilitats de la tercera edat i les característiques específiques de l’envelliment de les dones.
Conferència "Educació emocional: aprenent de la marató"
L'educació emocional té l'objectiu d'oferir eines per ser més competents en l'aspecte emocional, controlant les pròpies emocions i adquirint més control en les relacions interpersonals. DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials organitza, el 21 de maig, una conferència per reflexionar sobre els mecanismes que influeixen en el control emocional de la intervenció social a partir de l’experiència d'Eva Alesanco, corredora amateur que s'entrena per fer una marató. 
Presentació del programa “Tracta’m bé” de prevenció del maltractament a la gent gran
El 30 de maig tindrà lloc a DIXIT Lleida la presentació de la campanya “Tracta’m bé” de prevenció dels maltractaments a la gent gran. Impulsada pel Consell Comarcal del Solsonès i l’Ajuntament de Solsona, aquesta iniciativa vol donar visibilitat a la violència envers les persones grans, un fenomen poc investigat i escassament denunciat. 
Amunt
 

:: Agenda

II Jornada de productes de suport de disseny obert (baix cost) "Compartint les iniciatives i el coneixement"
El 10 de maig tindrà lloc a Manresa una jornada per donar a conèixer iniciatives i productes adaptats a les necessitats de persones amb diversitat funcional. Es farà especial èmfasi en les aplicacions de caire digital i tecnològic i en l'oportunitat que generen les xarxes socials, el crowdfunding, l’Open design i, en general, les eines digitals en la creació i difusió d'aquests recursos accessibles. 
II Debat Catalunya Social "Pobresa i renda mínima d’inserció"
El 13 de maig se celebrarà el segon debat del cicle "Catalunya Social. Propostes des del Tercer Sector" organitzat per la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. El debat tindrà lloc a Barcelona i serà moderat pel director del diari Ara, Carles Capdevila. La introducció i presentació del dossier titulat "Pobresa i renda mínima d’inserció" anirà a càrrec del politòleg, Ernest Gutiérrez.
Jornada "Relacions familiars basades en el bon tracte i el vincle segur"
Amb motiu del Dia Internacional de la Família el 15 de maig, el Govern Basc organitza una jornada per reflexionar sobre les claus per establir relacions basades en el bon tracte i crear vincles segurs entre els membres de les famílies, dedicant especial atenció a protegir els més vulnerables: els nadons, els i les adolescents, i la gent gran. La jornada se celebrarà el 16 de maig a Bilbao.
Amunt
 

:: Convocatòries

Termini: 30 de juny de 2014
Organitza: Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària del Departament de Benestar Social i Família
Termini: 1 d'octubre de 2014
Organitza: Fundació Æquitas
Termini: 4 de juliol de 2014
Organitza: Departament de Governació i Relacions Institucionals
Termini: 22 de maig de 2014
Organitza: Instituto de Mayores y Servicios Sociales (IMSERSO)
Termini: 12 de maig de 2014
Organitza: Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat
Amunt
 

:: Normativa

Ordre BSF/130/2014, de 22 d'abril, per la qual s'estableixen els criteris per determinar la capacitat econòmica de les persones beneficiàries de les prestacions de servei no gratuïtes i de les prestacions econòmiques destinades a l'atenció a la situació de dependència que estableix la Cartera de serveis socials, i la participació en el finançament de les prestacions de servei no gratuïtes
Amunt
 

:: Formació

PROTEGO és un programa d’entrenament familiar en habilitats educatives per prevenir les drogodependències, desenvolupat per l’associació PDS, Promoció i Desenvolupament Social, amb suport del Departament de Benestar Social i Família. L'objectiu d'aquest curs és presentar les característiques, fonamentació teòrica i requeriments per a l’aplicació del programa PROTEGO, així com facilitar la seva aplicació en la xarxa de serveis socials.

Data i lloc: 3, 5, 10 i 12 de juny de 2014 a Barcelona
Organitza: Gabinet Tècnic del Departament de Benestar Social i Família
Formació per donar a conèixer als professionals les propostes del model de la PNL i algunes de les estratègies i tècniques que es desenvolupen per a la comunicació amb infants i adolescents.

Data i lloc: 4, 11, 18 i 25 de juny de 2014 a Barcelona
Organitza: Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya
Amunt
 

:: Lectures recomanades

L'abordatge integral de les violències que afecten les persones joves: un model d'intervenció local de promoció de la convivència i prevenció de les violències
Publicació que recull i sintetitza el marc teòric i un model d’intervenció local en l’àmbit de les violències que afecten les persones joves, per tal de compartir el coneixement i bones pràctiques amb els professionals implicats.

Viguer Seguí, Paz. L'abordatge integral de les violències que afecten les persones joves: un model d'intervenció local de promoció de la convivència i prevenció de les violències. [Barcelona]: Generalitat de Catalunya, Departament de Benestar Social i Família, Direcció General de Joventut, 2013. 85 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT i en línia
La fiesta mágica y realista de la resiliencia infantil: manual y técnicas terapéuticas para apoyar y promover la resiliencia de los niños, niñas y adolescentes
Manual que conté propostes d’activitats per ajudar a diversos professionals de l’àmbit a organitzar tallers amb grups de nens i adolescents que han patit violència i/o maltractament. Aquestes activitats tenen com a objectiu pal·liar el mal i l’estrès conseqüència de les agressions.

Barudy Labrín, Jorge. La fiesta mágica y realista de la resiliencia infantil: manual y técnicas terapéuticas para apoyar y promover la resiliencia de los niños, niñas y adolescentes. Barcelona: Gedisa, cop. 2011. 126 p. (Psicología. Resiliencia)

Exemplar consultable als centres DIXIT
Això no és africà!: del Caire a Ciutat del Cap a través dels amors prohibits
Testimoni d’un periodista que ha viatjat de nord a sud del continent africà i que recull diverses històries de persones que lluiten pels drets humans i la seva llibertat  sexual.

Serena, Marc. Això no és africà!: del Caire a Ciutat del Cap a través dels amors prohibits. Barcelona: RBA, 2013. 268 p. (Orígens; 197)

Exemplar consultable als centres DIXIT
Con cartones por la calle: 10 años de voluntariado en el equipo de calle de Arrels Fundació
Llibre que mostra l’actuació al carrer de la Fundació Arrels, així com la seva labor i el seu compromís. Permet reflexionar sobre la realitat que ens envolta.

Richard Rodríguez, Enrique. Con cartones por la calle: 10 años de voluntariado en el equipo de calle de Arrels Fundació. Barcelona: [s.n.], 2013. 157 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
Amunt
 

:: Recursos

Consortium for Assistive Solutions Adoption (CASA)
Programa europeu interregional que afavoreix l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques en l’àmbit de l’assistència a l’autonomia al domicili de diferents regions europees participants, entre les que hi ha Catalunya. El projecte vol impulsar l’ús innovador de les tecnologies de la informació i la comunicació per trobar noves formes d’organitzar l’atenció a la llar de les persones grans i els malalts crònics. 
Amunt

No hay comentarios: