miércoles, 21 de mayo de 2014

# 117
DIXIT
Butlletí del Departament de Benestar Social i Família
Dimarts, 20 de maig de 2014 Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Destacat

L'educació en l'entorn familiar centra el 20è aniversari de l'Any Internacional de la Família
Barcelona va acollir el 6 de maig l’acte de celebració del 20è aniversari de l'Any Internacional de la Família amb la conferència “Promocionem la parentalitat positiva”. Durant l'acte, es va destacar la importància de promoure l’educació en l’entorn familiar com a recurs normalitzat i com a prioritat en les polítiques públiques.

D'altra banda, i coincidint amb el Dia Internacional de la Família, el 15 de maig va tenir lloc el II Congrés Internacional sobre Famílies i Discapacitat, un acte organitzat per Blanquerna-Universitat Ramon Llull, FEAPS i Dincat que va aplegar especialistes mundials en l'àmbit del treball amb les famílies.
El 9 de maig es va presentar el Protocol per a la intervenció en xarxa de les situacions de risc i/o maltractaments a la infància i adolescència. El text ha estat elaborat pels serveis socials bàsics i els EAIA de les comarques de Lleida, amb la col·laboració del Departament de Benestar Social i Família.
Un estudi de l'OMS situa la depressió com a principal causa de malaltia i tercera de mort entre els adolescents
Segons un informe elaborat per l'Organització Mundial de la Salut i titulat Health for the world 's adolescents, la depressió és la principal causa de malaltia i discapacitat entre els i les adolescents d'ambdós sexes d'edats compreses entre els 10 i els 19 anys. Les tres principals causes de mortalitat entre la població jove a nivell mundial són els traumatismes causats pel trànsit, el VIH/sida i el suïcidi. S'estima que el 2012 van morir 1,3 milions d'adolescents a tot el món.
Amunt
 

:: Actualitat

Amunt
 

:: Novetats DIXIT

Recursos documentals sobre salut mental
DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials ha elaborat un recull de publicacions, articles i recursos web que proporcionen informació teòrica i pràctica sobre com millorar la qualitat de vida de les persones amb malaltia mental. Aquests recursos documentals inclouen des de pautes per diagnosticar trastorns mentals, fins a exemples de com lluitar contra l’estigmatització, passant per l’abordatge terapèutic de diverses malalties com el trastorn bipolar, l’estrès posttraumàtic o la depressió.
Conferència "Educació emocional: aprenent de la marató"
El 4 de juny tindrà lloc a DIXIT Vic Centre de Documentació de Serveis Socials una conferència per reflexionar sobre els mecanismes que influeixen en el control emocional de la intervenció social a partir de l’experiència d'Eva Alesanco, docent de l’Associació Formació i Desenvolupament, psicòloga, terapeuta familiar sistèmica i corredora de maratons.
Conferència "Diversitat funcional, afectivitat i sexualitat"
Jordi González i Claudia Zapata, director i psicòloga de la Residència Esclat Marina, compartiran la seva experiència com a cuidadors de persones amb pluridiscapacitat i parlaran sobre com treballen l'envelliment dels usuaris que atenen a partir d'una sexoafectivitat activa. La conferència tindrà lloc el 12 de juny a les 17 h. al centre DIXIT amb seu al Departament de Benestar Social i Família a Barcelona. 
Presentació del documental "Els anys guanyats"
DIXIT Lleida acollirà el 13 de juny la presentació del documental "Els anys guanyats", una producció sobre la història de superació de Jordi Molas, que als 20 anys va patir una lesió jugant a rugbi i va quedar tetraplègic. L'acte consistirà en la projecció del documental i en un col·loqui amb el protagonista.
Amunt
 

:: Agenda

FiraGran 2014
16ena edició del Saló de la Gent Gran de Catalunya, principal punt de trobada entre gent gran, empreses, institucions i entitats, que del 5 al 8 de juny aplegarà a Barcelona expositors, activitats, tallers o concursos adreçats a adreçats a millorar la qualitat de vida de la gent gran.
IX Jornades GrediDona "Violències de gènere 2.0"
Les jornades anuals organitzades pel grup GrediDona de la Universitat de Barcelona s’han anant configurant com un espai obert de sensibilització, formació i difusió de bones pràctiques al voltant de les intervencions socioeducatives i gènere. Enguany, el tema d'aquestes jornades que tindran lloc el 29 de maig són les violències de gènere als entorns virtuals.
Marketplace Europeu 2014 "Tercer Sector i Empresa"
Espai de trobada, treball i debat al voltant del voluntariat i de la responsabilitat social que tindrà lloc el 20 d'octubre. Està organitzat per la Federació Catalana del Voluntariat Social (FCVS) en el marc del seu 25è aniversari i dins els actes de Barcelona Capital Europea del Voluntariat.
Amunt
 

:: Convocatòries

Termini: 11 de juliol de 2014
Organitza: Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya
Termini: 28 de maig de 2014
Organitza: Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social
Termini: 30 de maig de 2014
Organitza: Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat
Termini: 9 de juny de 2014
Organitza: Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat
Termini: 13 de juny de 2014
Organitza: Ministeri d'Assumptes Exteriors i de Cooperació
Termini: 26 de setembre de 2014
Organitza: Associació Lectura Fàcil
Amunt
 

:: Formació

El Màster en Polítiques Socials i Mediació Comunitària es presenta com a una proposta de recerca i professionalitzadora construïda des de l'abordatge de les polítiques públiques i la mediació comunitària. Aquesta proposta formativa combina l'adquisició de coneixements teòrics i pràctics amb la participació de professorat acadèmic i professional i utilitza el treball de casos per fer una aproximació complexa i participativa a la realitat del territori.

Data i lloc: d'octubre de 2014 a desembre de 2015 a Barcelona
Organitza: Institut de Govern i Polítiques Públiques de la Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Barcelona, Universitat de Girona, Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, Universitat Rovira i Virgili i Universitat de Lleida
Activitat formativa amb l'objectiu d'aprofundir en el coneixement del col·lectiu LGBT (lesbià, gai, bisexual i transsexual), conèixer-ne les possibilitats del treball social i presentar experiències pràctiques de treball social amb minories sexuals.

Data i lloc: 13, 20 i 27 de juny de 2014 a Barcelona
Organitza: Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya
Amunt
 

:: Lectures recomanades

7 retos para la educación social: reinventarse como profesional de lo social, nuevos desafíos para la empleabilidad
Llibre que neix del diàleg de set trobades entre professionals de l’educació social. L’objectiu és analitzar els reptes dels professionals de l’educació social per promoure i sistematitzar la funció docent dels agents implicats en les pràctiques externes dels mateixos centres.

7 retos para la educación social: reinventarse como profesional de lo social, nuevos desafíos para la empleabilidad. Barcelona: Gedisa, 2013. 126 p. (Colección Psicología)

Exemplar consultable als centres DIXIT
Libro dorado: el envejecimiento en España: retos y oportunidades para la innovación y el emprendimiento
Document que exposa com l’envelliment pot suposar una oportunitat per a empreses i emprenedors amb la finalitat de donar resposta a les necessitats de les persones grans autònomes en aquells àmbits que estan relacionats amb el seu benestar.

Libro dorado: el envejecimiento en España: retos y oportunidades para la innovación y el emprendimiento. Barcelona: Fundación "Instituto Edad & Vida", 2013. 73 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
Marketing y comunicación en los servicios sociales: la estrategia en redes sociales y claves "online" para ONG y empresas
Document que aporta els conceptes bàsics sobre el màrqueting i l’anàlisi de les necessitats del client des de la perspectiva de l’àmbit dels serveis socials.

Membibre Saavedra, Paz. Marketing y comunicación en los servicios sociales: la estrategia en redes sociales y claves "online" para ONG y empresas. Madrid: Grupo5, 2012. 284 p. (Empresa social).

Exemplar consultable als centres DIXIT
Confronting homophobia in Europe: social and legal perspectives
Llibre que mostra els resultats d’un projecte europeu sobre l'homofòbia i els drets fonamentals en què sociòlegs i experts legals han analitzat aquests elements en quatre estats membres: Itàlia, Eslovènia, Hongria i el Regne Unit.

Confronting homophobia in Europe: social and legal perspectives. Oxford, [etc.]: Hart Pub., 2012. 291 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
Amunt
 

:: Recursos

Vocabulari de la responsabilitat social
Recull terminològic elaborat pel TERMCAT que conté la terminologia bàsica d’aquest àmbit. Presenta un total de 36 termes i s'hi inclouen les denominacions i la definició en català, els equivalents en castellà, francès, anglès i alemany, i, en alguns casos, aclariments conceptuals o notes d’exemple.
Amunt
Departament de Benestar Social i Família

No hay comentarios: