miércoles, 7 de mayo de 2014

# 129 Butlletí del Departament de Cultura

# 129
Butlletí del Departament de Cultura
Dimarts, 6 de maig de 2014
ISSN 2339-7209

:: Destaquem

La venda de llibres durant la Diada de Sant Jordi d’enguany ha estat d’1,6 milions d’exemplars amb una facturació de 19,3 milions d’euros, segons s’ha donat a conèixer durant la primera edició del Brindis de Sant Jordi organitzat pel Departament de Cultura, el Gremi de Llibreters i el Gremi d’Editors. Aquestes xifres representen un increment en les vendes d’un 5% respecte l’any anterior. Pel conseller Mascarell “el primer objectiu és que els catalans assoleixin l’índex de lectura dels europeus, un 68% dels quals llegeixen un llibre a l’any”.
El 18 de maig té lloc la celebració del Dia Internacional dels Museus, un esdeveniment mundial organitzat anualment pel Consell Internacional dels Museus. Aquesta edició, que es presenta sota el lema "Els museus creats per les col·leccions dels museus", arriba farcida de propostes a tots els museus de Catalunya: jornades de portes obertes, itineraris i visites, tallers, recorreguts nocturns, etc. Totes les activitats es poden consultar mitjançant els telèfons intel·ligents i a la versió mòbil de l’Agenda cultural del Departament de Cultura.
El programa Cellers Cooperatius, projecte desenvolupat conjuntament pel Departament de Cultura i l’Obra Social “la Caixa” per conservar una sèrie d'antics cellers a Catalunya, ha rebut a Viena un dels sis Grans Premis (Grand Prix) de patrimoni cultural que atorguen la Unió Europea (UE) i Europa Nostra. La iniciativa, desenvolupada conjuntament pel Departament de Cultura i l’Obra Social "la Caixa", ha estat seleccionada entre 160 propostes. El projecte recupera diverses de les anomenades catedrals del vi, d'estil modernista de principis del segle XX.
Artistes catalans de l’àmbit de la música, les arts escèniques, la dansa, el circ i l’òpera actuaran a diferents capitals d’Europa i del món durant el mesos de maig i juny. . El Departament de Cultura donarà suport a la participació de diferents empreses catalanes a les fires internacionals “Classical: Next” (música) i “Greenwich and Docklands International Festival” (arts escèniques). El "Classical: Next" , que es considera una de les fires de música clàssica més importants en l’àmbit internacional, tindrà lloc del 14 al 17 de maig a Viena. El "Greenwich and Docklands International Festival", un esdeveniment centrat en les arts de carrer, es farà del 20 al 28 de juny a Londres.
La primera edició de la Hackathon CCMA, una marató de hackers per desenvolupar projectes interactius s’ha celebrat el 2 i 3 de maig. Organitzada pel Departament de Cultura i la CCMA, la Hackathon CCMA ha durat 24 hores, sense interrupció, i hi han participat 17 equips, que han treballat en el desenvolupament de projectes que vinculin els dispositius mòbils amb la televisió connectada. Aquesta iniciativa va sorgir en el marc de les jornades Digital4C que es van celebrar el passat mes de febrer.
El Departament de Cultura ofereix la consulta en línia de 100.000 notícies i articles periodístics sobre llengua catalana publicats en mitjans impresos i digitals des de l’any 2000 fins a l’actualitat. El fons es complementa amb 35.000 articles microfilmats corresponents al període 1980-2000. Es tracta del recull de notícies més complet que existeix sobre el dia a dia de la llengua catalana del període democràtic, que inclou articles de temes rellevants com la unitat de la llengua, el rigor normatiu, el model lingüístic educatiu, la preservació dels drets lingüístics dels consumidors i molts altres.
Amunt

:: Tricentenari

Aquesta iniciativa vol divulgar la història del català durant els tres últims segles de forma lúdica mitjançant cinc formats diferents: un concurs participatiu, un joc de taula, un relat per a les xarxes socials i mitjans de comunicació, i l’edició d’un vídeo i d’un llibre. El concurs està adreçat als alumnes dels cursos de català per tal que puguin conèixer els principals fets de la història de la llengua.
El Museu d'Història de Catalunya disposarà d'un estand propi al Saló del Còmic on presentarà les seves activitats, exposicions i publicacions relacionades amb el Tricentenari. En el marc del saló, el director del Museu d'Història de Catalunya, Agustí Alcoberro, presentarà la conferència “La iconografia del 1714”. El Saló del Còmic se celebra als palaus 1 i 2 de Fira Barcelona Montjuïc del 15 al 18 de maig. Un dels eixos temàtics d'enguany és la presència del gènere bèl·lic en la historieta.
Amunt

:: Anella cultural

La Biblioteca de Catalunya i l’Institut del Teatre han dut a terme una "performance" des de tres espais diferents de manera simultània, en què dues ballarines i un músic han interpretat una peça d’Enric Granados. Aquesta experiència, feta en el marc del projecte europeu Specifi i de l’Anella Cultural, és un exemple d’innovació, tant en el marc acadèmic-pedagògic com en el de recerca en les arts escèniques. La vessant artística es complementa amb la tecnològica gràcies al programari desenvolupat per emetre àudio i vídeo en alta definició a través d’Internet.
Amunt

:: Arts visuals

Aquesta exposició recull la mirada de Tom Carr sobre l’obra de Carles Buïgas, el creador –entre d’altres obres– de la Font Màgica de Montjuïc. Es pot veure a partir del 8 de maig i durant els mesos de maig, juny i juliol a la Sala d’Exposicions del Centre Cultural El Carme de Badalona. Posteriorment , es podrà visitar a Tortosa, Manresa, Mollet del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Alella, l’Hospitalet de Llobregat i Terrassa, en el marc del programa d’exposicions itinerants del Departament de Cultura.
L'exposició "Síntesi 2014" és una mostra que recull les obres dels artistes i artesans seleccionats en l'edició dels Tallers Oberts de Barcelona d'enguany. La diversitat de tècniques, el creuament de llenguatges, la utilització de materials nous i reciclats i l'aposta per diluir, en molts casos, les fronteres entre art i artesania són els elements més destacats d'un mosaic que reflecteix la realitat creativa del nostre país, de la nostra cultura.
Amunt

:: Biblioteques

Amb la voluntat d’apropar els clàssics catalans a les biblioteques catalanes, el Departament de Cultura i Amics dels Clàssics han organitzat aquest cicle de lectures dramatitzades que visitaran en els propers mesos Santa Coloma de Farners, Cambrils, Ulldecona, Granollers, la Seu d’Urgell i Terrassa. Joan Pera i Ferran Frauca, dirigits per Carles Canut, hi llegiran fragments d’aquest clàssic medieval d’ “El somni” en la versió moderna d’Alba Dedeu.
Com l’any passat, fruit d’un conveni de col·laboració entre el Departament de Cultura i l’Ateneu Barcelonès , les biblioteques públiques catalanes, a través dels clubs de lectura que ho vulguin, s’incorporaran al Premi Joan Crexells participant en la votació de l’obra guanyadora entre les tres finalistes. Aquest any les obres finalistes són: “Dos taüts negres i dos de blancs”, de Pep Coll; “Les cròniques del déu coix”, de Joan-Lluís Lluís, i “Licantropia”, de Carles Terès.
Amb motiu de la celebració del Dia Internacional del Circ, que es va celebrar el 19 d’abril, s’acaba de publicar aquesta proposta bibliogràfica que inclou només llibres disponibles al mercat i que pretén reunir una selecció d’obres bàsiques que aportin a un públic general elements instructius o d’esbarjo sobre la matèria. La tria s’adreça tant als usuaris, com als tècnics dels serveis bibliotecaris.
Amunt

:: Cinema

Basada en la trilogia de novel·les de Veronica Roth, un èxit de vendes als Estats Units, s’ha estrenat en català aquesta pel·lícula, l’acció de la qual s’ubica en un món futurista on els joves de 16 anys trien a quina de les cinc faccions de la societat pertanyen.
Amunt

:: Llengua

Editada pel Departament de Cultura, aquesta obra analitza els factors clau de les llengües a Catalunya i ha estat dirigida pel sociolingüista Joan Solé Camardons i coordinada per Anna Torrijos i Montserrat Martínez. Entre altres qüestions, l’enquesta pregunta quin és el coneixement de les llegües a Catalunya, segons les franges d’edat, i com ha evolucionat des del 2003.
El “Vocabulari de la responsabilitat social” recull i defineix 36 termes bàsics d’aquest àmbit. Cada article terminològic conté les denominacions en català, les equivalències en castellà, francès, anglès i alemany, la definició en català i, en algun cas, notes conceptuals o exemples. L’obra, iniciativa del Termcat, s’ha fet amb l’assessorament de Josep Maria Canyelles.
Amunt

:: Lletres

Coincidint amb el partit al Camp Nou entre el FC Barcelona i el Getafe, onze autors i autores reconeguts amb diferents premis literaris han estat rebuts pel president de l’entitat barcelonista, Josep Maria Bartomeu, acompanyats pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i convidats a veure el partit des de la llotja d’honor de l’estadi. Durant tot el mes d’abril s’han distribuït al Camp Nou al voltant de 20.000 punts de llibre editats especialment per a l’ocasió i que apleguen frases d’aquests onze autors i autores al voltant del món del futbol, el Barça i la literatura. És una col·lecció única d’onze punts de llibre.
Amunt

:: Museus

El museu presenta una selecció d'una de les millors col·leccions de paper moneda local català, emès entre els anys 1936-1939. Aquesta col·lecció, formada per gairebé 4.000 unitats, va ser recollida i cedida pel seu propietari, Antoni Turró, a la Generalitat de Catalunya i dipositada al Museu d'Història de Catalunya.
El 13 de maig s’inaugura una nova exposició “Machu Picchu: la ciutat sagrada dels inques" que mostrarà les fotografies essencials de l’enclavament inca i posarà en valor la col·lecció precolombina del Museu d’Arqueologia de Catalunya. Paral·lelament, el MAC proposa per a aquesta primavera activitats diverses com ara veure actuar titelles romans, escoltar contes relatats per un conta-contes, conèixer les històries de la sal, assistir a conferències i cursos d’arqueologia subaquàtica i visitar exposicions.
Aquest projecte, que vol sensibilitzar els escolars i la ciutadania en general sobre temes de patrimoni, es fa per segon any consecutiu. Durant el curs 2013-2014 els centres educatius participants han treballat noves propostes que es presenten durant la setmana cultural de Constantí per facilitar el coneixement del conjunt monumental de Centcelles com a patrimoni mundial.
Amunt

No hay comentarios: