jueves, 8 de mayo de 2014

# 79
Institut Català de les Dones
Butlletí electrònic del Departament de Benestar Social i Família
Dimecres, 07 de maig de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Esports

El Govern posa en marxa un programa per corregir els desequilibris entre dones i homes en l'esport
El Programa Dones i Esports recull les iniciatives que la Generalitat de Catalunya per corregir els desequilibris existents entre dones i homes en l’àmbit de l’esport i fomentar mecanismes d’intercanvi de coneixements i d’experiències que facin possible avançar cap a la igualtat efectiva en aquest sector. Aquest programa, que s’emmarca en el Pla Estratègic de polítiques de dones 2012-2015, neix com a resposta a un context en què el 44,2% de les dones fan esport, tot i que en l'àmbit federat només el 22,8% de les llicències són de dones.
President Mas: "El bon nivell de l'esport català ens ajuda a ser coneguts i valorats arreu del món"
El cap de l’Executiu va rebre al Palau de la Generalitat l’equip femení de waterpolo del Club Natació Sabadell que el passat 12 d’abril va guanyar la seva tercera copa d’Europa. El president Mas va destacar “el bon nivell de l’esport català” i va remarcar que “els grans èxits aconseguits, la feina ben feta i l’esforç continuat en diferents disciplines també ens ajuden, com a país, a ser coneguts i valorats arreu del món”. Aquest títol és el quinzè que el club aconsegueix en els últims quatre anys, i l’any 2013 van guanyar tots els títols en joc.
Amunt
 

:: Violència masclista

Condol per les dones víctimes de la violència masclista
El Govern de la Generalitat, a través de Montse Gatell, presidenta de l'Institut Català de les Dones, condemna enèrgicament l’homicidi d’una dona a Valls presumptament a mans de la seva parella. Gatell subratlla que “la violència masclista representa l’expressió extrema del poder que han exercit històricament els homes sobre les dones. Aquesta és l’arrel profunda i estructural de la violència masclista que produeix que la nostra societat avanci més lentament del que voldríem en l’eradicació d’aquesta xacra”.
Reunió del màxim òrgan de representació i decisió en la lluita contra la violència masclista a les comarques de Lleida
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, i el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, van presidir la reunió de la Mesa institucional del Circuit per a l’abordatge de la violència masclista a les comarques de Lleida. L’any passat 2.212 dones de les comarques del Pla de Lleida i Solsonès van acudir a algun dels 8 Serveis d’Informació i atenció a les Dones locals i a l’Oficina d’Informació de l’Institut Català de les Dones, 385 de les quals necessitaven atenció especialitzada per a situacions de violència masclista.
Presentació del manual d'estil per als mitjans de comunicació sobre com informar dels maltractaments infantils
L'Institut Català de les Dones ha participat en el grup de treball de l'Observatori dels Drets de la Infància que, juntament amb el Consell de l'Audiovisual de Catalunya i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha elaborat aquest manual amb l'objectiu de facilitar eines als mitjans de comunicació a l'hora d'abordar una notícia sobre maltractament infantil. Una de les recomanacions que inclou és que cal fer visible que la violència masclista també afecta infants i adolescents, i que cal tenir-ho en compte per fer-ne visibles els efectes.
Signatura d'un acord entre l'ICD, l'ACM i la FMC per impulsar la divulgació del servei 900900120 des del món local
Aquest acord de col·laboració entre l'Institut Català de les Dones, l'Associació Catalana de Municipis i Comarques i la Federació de Municipis de Catalunya té com a objectiu la divulgació del servei gratuït que ofereix la Línia d’atenció a les dones en situació de violència masclista 900 900 120 per tal d'incrementar el coneixement d’aquest recurs entre les dones que el puguin necessitar. L'any passat el telèfon 900 900 120 va atendre 9.050 trucades, que representen una mitjana mensual de 754 atencions.
Línia 900 900 120 d'atenció a les dones en situació de violència masclista
L’objectiu és incrementar el coneixement d’aquest servei entre les dones que el puguin necessitar mitjançant la distribució estratègica de cartells i adhesius a través de més de 150 comerços i equipaments de Badalona i Sant Adrià del Besòs. El telèfon 900 900 120 que l’Institut Català de les Dones és un primer recurs on les dones poden trucar de forma anònima, expressar la situació viscuda, i se’ls ofereix una derivació als serveis de la Xarxa d’intervenció integral contra la violència masclista.
En el marc d'aquest acord, al llarg del 2013 es van atendre conjuntament un total de 264 víctimes de violència masclista, enfront de les 237 de l'any anterior i les 52 del 2009. La xifra de dones ateses ha augmentat any rere any des de la posada en marxa del projecte, una evolució que fa palesa la bona marxa del projecte i la ferma aposta d'ambdues institucions per aquest tipus d'iniciatives.
Amunt
 

:: Entitats

L’entitat que promou la inserció sociolaboral de dones procedents de centres penitenciaris i serveis socials celebra enguany el seu 20è aniversari. La consellera Munté va destacar que “Ared és avui un exemple paradigmàtic de com convertir els desafiaments en oportunitats. S’ha convertit per mèrits propis en un exponent de l’actual generació d’emprenedors socials”.
L'Institut Català de les Dones i les entitats de dones gironines oferiran tallers per fomentar els valors de la igualtat entre nens i nenes
Aquests tallers per promoure els valors de la igualtat d’oportunitats entre els nens i nenes de 4 a 8 anys consisteixen en sessions de dues hores de durada que, a través d’una història teatralitzada, inciten a la reflexió sobre els estereotips i els rols de gènere, les relacions igualitàries i respectuoses entre nens i nenes, i el desenvolupament personal sense càrregues de gènere. En els propers mesos es portaran a terme un total de set tallers que comptaran amb la implicació i la dinamització de les entitats de dones.
Reunió de l’Assemblea Territorial de Dones de les Terres de l’Ebre
Una trentena de representants d'entitats, així com la coordinadora territorial de l’Institut Català de les Dones, Carme Valls, van participar a l'Assemblea Territorial de Dones de les Terres de l'Ebre, on es van presentar projectes com la creació d’una xarxa d’intercanvi de temps, habilitats, coneixements, serveis i ajuda entre les entitats de dones, i la iniciativa “Dones de la cuina ebrenca” que, amb col·laboració amb el Canal 21 Televisió, fomenta la visibilitat dels sabers de les dones a través de la gastronomia típica de cada municipi.
La coordinadora territorial de l’Institut Català de les Dones a Tarragona, Lídia Bargas, va participar a l’Assemblea Territorial de Dones de Tarragona, on va explicar la formació en dinamització d’entitats que s'oferirà a partir del mes de maig a les representants de les associacions i federacions de dones per facilitar eines i estratègies per a la dinamització i foment de la participació de les associacions de dones en tots els àmbits de la societat i afavorir el treball en xarxa i la utilització de les noves tecnologies.
Amunt
 

:: Cultura

De capçalera
El projecte De Capçalera, que impulsa el Departament de Cultura, la Institució de les Lletres Catalanes i l'Institut Català de les Dones, es proposa fer evident el vincle que hi ha entre les persones escriptores catalanes i les biblioteques públiques, fer valer el seu prestigi i donar a conèixer la seva trajectòria. Cada biblioteca ha triat un/a autor/a que donarà una conferència i que participarà en la seva vida cultural i literària.
Amunt
 

:: Món local

La presidenta de l'ICD visita els Serveis d'Informació i Atenció a les Dones de Santa Perpètua de Mogoda i Mollet del Vallès
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, va visitar els Serveis d’Informació i Atenció a les Dones de Santa Perpètua de Mogoda i Mollet del Vallès, que l'any passat va atendre 185 i 813 dones, respectivament. Gatell va explicar que aquests serveis “garanteixen que totes les dones tinguin accés de proximitat i presencial a la informació i atenció especialitzada que elles requereixin” i va subratllar la tasca d'aquests serveis per incrementar l’eficàcia en la detecció, la prevenció i sensibilització en relació amb la violència masclista.
Amunt
 

:: Formació

El curs, que s'adreça a personal tècnic que planifica i gestiona serveis i recursos socials, té lloc a Barcelona els dies 8, 15, 22 i 29 de maig de 2014.
El 16 de maig DIXIT Lleida acollirà una xerrada sobre Bullying, ciberbullying i psicopaties a les xarxes socials a càrrec d'Elena Garrido, psicòloga, psicòloga forense i professora de la Universitat Autònoma de Barcelona.
El curs, que s'adreça a professionals dels serveis socials d'atenció primària, així com de Serveis d'Informació i Atenció a dones, de serveis especialitzats que puguin estar en contacte amb dones que pateixen o han patit violència sexual, té lloc a Girona els dies 16, 23 i 30 de maig de 2014.
El curs, que s'adreça a professionals de l’àmbit social, té lloc a Igualada els dies 21, 22, 28 i 29 de maig de 2014.
La formació, que s'adreça a dones postgraduades, cursant el tercer cicle universitari, doctores, joves investigadores, predirectives i emprenedores menors de 30 anys, té lloc a Barcelona els dies 22 i 29 de maig de 2014.
El curs, que s'adreça a personal tècnic de les Administracions Públiques que desitgin millorar l'eficàcia i eficiència de la seva tasca laboral mitjançant la inclusió de la perspectiva de gènere, té lloc a Barcelona els dies 3 i 10 de juny de 2014.
Amunt
 

:: Temes d'interès

Inauguració del Seminari de comunicació per a dones directives i professionals
Més d'una vintena de dones directives i professionals que ocupen llocs de direcció o de comandament van participar a Tortosa en aquesta sessió de treball, impartida per Estrella Montolío, catedràtica de la Universitat de Barcelona i assessora en comunicació per a empreses i institucions. La formació tenia com a objectiu proporcionar a les participants les eines adients per millorar la qualitat comunicativa de les seves presentacions i intervencions en públic.
La directora de l'Institut Català de les Dones, Núria Balada, va cloure la jornada que tenia com a objectiu introduir els conceptes i procediments que implica el disseny, desenvolupament i avaluació dels plans d’igualtat a les empreses, per tal de facilitar-ne l’aplicació a les organitzacions.
L'Institut Català de les Dones i la Diputació de Tarragona ofereixen formació a dones per potenciar el seu desenvolupament professional
Els tallers Lidera el teu projecte de vida: ocupa’t i emprèn, emprèn i ocupa’t tenen com a objectiu potenciar el desenvolupament personal, professional i/o empresarial de les dones. Les sessions, que tenen lloc a Reus, Tarragona, Falset, Montblanc, Valls i el Vendrell, estan adreçades a dones que troben en situació d’atur o que volen millorar la seva ocupació, així com a persones tècniques en orientació laboral i dels serveis d’emprenedoria locals.
Amunt
 

:: Recomanacions del Centre de documentació

La Impressora Jerònima Galès i els Mey
Gregori Roig, Rosa M. La Impressora Jerònima Galés i els Mey (València, segle XVI). València: Generalitat Valenciana, 2012
Aquest llibre es proposa reconstruir la vida i el treball tipogràfic de la impressora Jerònima Galés, vídua, successivament, dels impressors Joan Mey i de Pedro de Huete. Encapçalà el taller d’impressió familiar del 1556 al 1587, i transmeté l’ofici d’impressor als seus fills, Joan Felip i Pere Patrici Mey. Quasi tres-centes obres impreses sorgiren del taller familiar Mey en el període de regència de Jerònima Galés. La lectura d’aquesta obra ens permet viatjar a la València del segle XVI i observar com a espectadors privilegiats el complex món de relacions que envoltaren aquesta impressora i la seva família, que ocupa, sense cap mena de dubte, un lloc privilegiat i destacat al si de la història de la impremta.
Vet aquí dues vegades La Caputxeta
Gaudes, Belen i Macías, Pablo; Marcos, Nacho de (il.) Vet aquí dues vegades La Caputxeta. Madrid: Cuatro Tuercas, 2013
Vet aquí dues vegades és una segona oportunitat per als contes de sempre però narrats sense sexisme, sense violència ni desigualtat. Els autors expliquen que quan van començar a llegir els contes clàssics a la seva filla, es van adonar que les princeses esperen i els prínceps decideixen, que els llops devoren les iaies, que les bruixes no són sàvies.... i van decidir reescriure’ls.
Vet aquí dues vegades La Caputxeta coneixerem una Caputxeta que no tindrà por del llop.A Vet aquí dues vegades La Blancaneu, la Blancaneu no serà rescatada per un petó d’amor; i la Ventafocs no anirà al ball per enamorar-se del príncep sinó que prendrà les regnes de la seva vida a Vet aquí dues vegades la Ventafocs.
Con la pata quebrada
Galan, Diego. Con la pata quebrada. Madrid: Cameo Media, 2013 [DVD]
El títol d’aquest documental fa referència al refrany masclista: "la mujer casada y honesta, con la pata quebrada y en casa". Es tracta d'un assaig audiovisual sobre l'evolució de les dones espanyoles al llarg del segle XX, condensat en l'etapa que va des de 1931 (II República) fins a l'actualitat (passant pel franquisme i la transició democràtica). S'intercalen fotogrames de més de 180 pel·lícules, de la història del cinema espanyol, per comparar, cronològicament, la imatge de les dones durant la història d'Espanya al segle passat. Així, de la dona lliure i independent, participativa en la vida pública, dels anys de la II República es passa, després de la Guerra Civil i el triomf del bàndol nacional, a la reclusió de les dones en una vida estretament familiar com a mestresses de casa, dedicades a la criança dels fills. Després, amb la transició democràtica, els anys 70 són l'època de l'alliberament sexual i l'arribada del nu al cinema, de la utilització de la dona com a simple objecte sexual per a les mentalitats castrades de l'època. Finalment, es tracta la incorporació al treball i l'alliberament de les dones, així com també, el lloc que ocupen a la societat actual.
Amunt

No hay comentarios: