jueves, 8 de mayo de 2014

# 62
L'energia al dia
Butlletí de l'Institut Català d'Energia
Dijous, 01 de maig de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
Setmana de l'Energia 2014
del 23 al 27 de juny


 

:: Notícies ICAEN

L'objectiu de la jornada era reflexionar sobre les diferents possibilitats que ofereix la tecnologia per aconseguir emmagatzemar l'energia elèctrica, una possibilitat que de moment és molt limitada i que obliga a consumir-la en el mateix moment en què es genera.
S'hi pot trobar informació sobre els punts de recàrrega de vehicles elèctrics, de gas natural i de GLP, i també dades sobre certificació d'eficiència energètica d'edificis.
Els errors s’han detectat gràcies a les tasques de revisió i control del registre dutes a terme els darrers mesos. Aquestes noves etiquetes solucionen incidències relacionades amb errades del número de registre, del càlcul de la qualificació d’energia primària, i de la qualificació de l’informe de certificació.
S'hi poden trobar convocatòries obertes per a ajuts de vehicles elèctrics i eficients, rehabilitació energètica d'edificis o desgravacions en imposts de societats.
L'Associació d'Agències Espanyoles de Gestió de l'Energia (EnerAgen), convoca aquesta nova edició dels premis amb l’objectiu de fomentar la utilització de les Energies Renovables així com l'Ús Racional de l'Energia i l'Eficiència Energètica en tot el territori nacional. El termini de presentació de candidatures s'inciarà el dia 5 de maig i es tancarà el 20 de juny.
El format pretén apropar les oportunitats dels dos països a les empreses catalanes, establir contactes institucionals d'alt nivell i potenciar les sinèrgies entre les empreses catalanes.
Actualització del full mensual i de l'evolució dels principals indicadors de l'energia a Catalunya.
El II Congrés Rural Smart Grids, celebrat a Lleida a finals de l’any passat, reclama a les institucions que facilitin l’emprenedoria en energia verda al món rural. Els experts qualifiquen de retrocés la reforma elèctrica espanyola perquè limita el desenvolupament d’energia verda i eficient al món rural.
La Generalitat presenta al ministeri una proposta alternativa per minimitzar els efectes de la reforma energètica sobre les plantes de cogeneració.
Tant la Generalitat com el sector ramader han denunciat que l’aplicació del nou règim retributiu dissenyat pel ministeri d’Indústria, Energia i Turisme comportarà ineludiblement el tancament de totes les plantes d’assecatge de purins existents, amb el corresponent impacte ambiental associat.
Les dades de l’últim any avaluat, el 2011, indiquen que, tot i que el conjunt de l’Estat espanyol va augmentar les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle un 0,5%, Catalunya les va reduir prop d’un 4%, seguint la tendència de la UE-27 (-3,3%).
L'exposició proposa un recorregut per l’interior d’un habitatge que permet al visitant valorar la seva eficiència energètica y recorrerà equipaments municipals i espais oberts al públic en general de tot Catalunya al llarg del 2014.
D’acord amb la llei 2/2011 d’economia sostenible les inversions que tinguin per objecte la finalitat d’evitar o reduir la contaminació atmosfèrica o acústica procedent d'alguna instal·lació industrial, evitar o reduir la càrrega contaminant abocada a les aigües superficials, subterrànies o marines o afavorir la reducció, recuperació o tractament mediambiental correcte dels residus industrials propis, es podran deduir de l’impost de societats el 8% del cost de la inversió.
L’EESI 2020 és un projecte europeu que contribueix al compliment de l’objectiu del 20% d’estalvi energètic de la UE, mitjançant la promoció dels contractes de serveis energètics en la modalitat de contracte de rendiment energètic.
El 17 de març es va obrir la primera convocatòria per sol·licitar ajuts a la rehabilitació d’edificis d’habitatges a Barcelona. La convocatòria està dotada amb un pressupost de 8,2M€, dels quals 2,7 formen part de la convocatòria específica per als barris de Canyelles i Sudoest del Besòs, afectats per patologies estructurals. Es podran sol·licitar ajuts per a la instal·lació d’endolls per la càrrega de vehicles elèctrics als pàrquings.
La directora de l’Institut Català d’Energia, Maite Masià, i el representant de l’empresa BMW Barcelona, Daniel Gracia, han signat un contracte de lloguer perquè l’entitat disposi d’un període de proves d’una setmana del nou model elèctric de BMW per als desplaçaments laborals del seu personal.
Sobre els tràmits relacionats amb el procediment de certificació i per tal de millorar el servei, l’ICAEN està treballant per poder oferir actualitzacions que properament estaran a disposició dels usuaris.
El conveni permetrà dur a terme l’intercanvi d’experiències i dades relacionades amb la promoció de les energies renovables en els diferents programes de treball de les dues entitats; l’organització d’actes conjunts i la promoció d’iniciatives de formació tècnica, orientades a introduir i actualitzar coneixements dels professionals amb l’objectiu de fomentar l’ocupació de qualitat en aquest sector.
Aquest tràmit es pot realitzar en el cas d’una equivocació en l’import de la taxa a l’hora de realitzar el registre. La sol·licitud s’ha de realitzar mitjançant el model que es pot trobar a la pàgina de la Generalitat de Catalunya d’e-tributs.
La presentació s'ha realitzat conjuntament per l'ICAEN, Diputació de Barcelona, Àrea Metropolitana de Barcelona i Diputació de Girona, conjuntament amb la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i CILMA.
Amunt
 

:: Agenda d'activitats

La jornada tractarà sobre el manteniment davant la necessitat actual de solucions pràctiques, es debatrà sobre l'enfocament cap als diferents problemes, i hi haurà un taller pràctic de manteniment d'una indústria alimentaria.
La 2a. Trobada de Comunitats de Regants de Catalunya pretén seguir el camí iniciat el 2013 per a ser el punt de trobada de les Comunitats de Regants al nostre país, que propiciï el diàleg i l'intercanvi d'experiències. En el context de la Trobada es realitzarà l'Acte de Constitució de l'Associació Catalana de Comunitats de Regants.
La 16a edició del Fòrum d'Energia Sostenible està organitzat per Ecoserveis i abordarà el tema Energia des d'una vessant comunicativa.
3a cursa del Circuit Ecoseries 2014, el primer campionat en circuits permanents basat en la conducció eficient, l’estalvi energètic i les energies alternatives que se celebra a Espanya i un dels primers d’Europa.
Amunt

No hay comentarios: