miércoles, 14 de mayo de 2014

# 87
InfoJustícia
Departament de Justícia
ISSN 2014-2218 | DL B. 14104-2012
Dimarts, 13 de maig de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Actualitat

 
El conseller de Justícia, Germà Gordó, en el marc de l’acte institucional de celebració de Sant Raimon de Penyafort del Col·legi d’Advocats de Mataró, va alertar que les diferents reformes que impulsa el govern espanyol, i en concret el Ministeri de Justícia, allunyen la justícia dels ciutadans i vulneren les competències de la Generalitat.

A més, va posar de manifest la voluntat del Departament de Justícia de prorrogar un any més els recursos personals i materials necessaris perquè el jutjat de reforç de Mataró pugui continuar treballant i la voluntat de dialogar amb tots els operadors jurídics sobre la taxa judicial catalana, després de la darrera sentència que el Tribunal Constitucional va anunciar a través d’una nota informativa.

Més informació
El conseller de Justícia va dir, en resposta a dues interpel·lacions parlamentàries sobre l’estat dels centres penitenciaris a Catalunya, que el Centre Penitenciari d’Homes de Barcelona, la Model, ha passat de tenir 2.066 interns el 2006 a 1.152. Aquesta xifra suposa haver passat d’una ràtio d’interns per cel·la de 4,75 el 2006 fins a una de 2,68 actualment. El conseller va explicar que assolir aquesta xifra ha estat possible «perquè, des de fa mesos, s’està duent a terme una redistribució de la població penitenciària a l’àrea de Barcelona per tal de reduir l’ocupació d’aquest centre».

Més informació
El Departament de Justícia va obrir la convocatòria pública per a la concessió de subvencions, corresponents a l’any 2014, a entitats sense ànim de lucre per a la realització de projectes i programes orientats a la reinserció i rehabilitació d’interns, de menors i joves que passen pel sistema de justícia juvenil i de persones que compleixen condemna a la comunitat. Enguany, el Departament destinarà a aquesta partida 2.300.000 euros.

Més informació
Subvencions
El conseller de Justícia, Germà Gordó; el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, van signar un conveni que farà possible la construcció dels accessos al Centre Penitenciari Mas d’Enric. Les obres, que són imprescindibles per a la posada en marxa de la infraestructura l’any vinent, tal com preveu el Pla d’equipaments penitenciaris 2013-2020, tenen un import aproximat d’un milió d’euros i inclouen la construcció d’un vial i una rotonda de connexió amb la carretera TP-2031.

Més informació
El conseller de Justícia va destacar durant l’acte de commemoració de Sant Joan Evangelista, patró dels notaris i els registradors, la funció social que representen aquests professionals, els quals ha animat a saber detectar les solucions de pacte i a fer servir la llei amb un esperit constructiu. En aquesta línia, el conseller va dir que «en el context socioeconòmic actual fan falta figures dialogants que busquin l’acord i evitin danys innecessaris. Contrastar amb l’altre, i fins i tot amb l’adversari, sempre desemboca en un major bé per a tothom».

Més informació
El Departament de Justícia, amb el suport del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i la seva Secretaria de Govern, va donar el tret de sortida per a la implementació de l'oficina judicial al partit judicial de la Seu d’Urgell, amb la previsió que es posi en funcionament a mitjan mes de juny d’enguany.

Més informació
El conseller de Justícia, Germà Gordó, i el president del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya, Daniel Faura, van signar un conveni de col·laboració per impulsar i difondre la mediació a Catalunya. Mitjançant aquesta signatura, el Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya es compromet a desenvolupar les funcions que, com a col·legi professional en l’àmbit de la mediació, estableix la Llei.

Més informació
El Govern va aprovar la creació de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, que té per objectiu la recerca, la promoció i la protecció de la cuina i les activitats gastronòmiques pròpies de les diferents comarques de Catalunya, així com també impulsar les ciències de la nutrició per a la millora de la salut i el benestar dels ciutadans.

Més informació
Decret 61/2014, de 29 d'abril, pel qual es crea l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició
El Govern va aprovar la signatura d’un acord de col·laboració entre el Consell General del Poder Judicial, el Departament de Justícia -a través del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada- i la Universitat Oberta de Catalunya, destinat a la formació en dret civil català de jutges i magistrats i al reconeixement oficial de la certificació corresponent.

El conveni, que se signarà properament, permetrà que quaranta-quatre jutges i magistrats facin un curs de dret civil català.

Més informació
Un jurat constituït per professionals va donar a conèixer les tres obres guanyadores del segon concurs de fotografia dels centres penitenciaris de Catalunya. La foto guanyadora, feta en blanc i negre, va ser Llibres per a tots, del CP de Figueres. També es van lliurar dos accèssits: el primer per a la fotografia Una visió a la galeria, procedent del mateix centre, i el segon per a la titulada Allibera un llibre de la teva biblioteca, ell alliberarà la teva ment, del CP d’Homes de Barcelona.

Més informació
El Centre Penitenciari Brians 1 va acollir la presentació del llibre Vivències, 3r certamen de relats de persones privades de llibertat. L’obra editada és fruit de la col·laboració entre la Institució de les Lletres Catalanes i el Departament de Justícia en l’organització del concurs literari, del qual ja està en marxa la quarta edició. A més, la col·laboració entre la Institució de les Lletres Catalanes i el Departament de Justícia inclou la realització de tallers d’escriptura als centres penitenciaris de Catalunya.

Més informació
El proper 27 de maig tindrà lloc al Centre d’Estudis i Formació Especialitzada una nova sessió d’investigació en què es tractarà la llibertat condicional a Catalunya. S’hi presentaran els resultats més destacats d’una recerca que ha tingut com a principal objectiu conèixer a fons com es gestiona actualment la llibertat condicional a Catalunya i proposar millores per aplicar-la. Per assistir-hi, cal fer lainscripció en línia fins al 25 de maig.

Més informació
Amunt

No hay comentarios: