martes, 7 de octubre de 2014

Generalitat de Catalunya - gencat.cat # 11 VigilànciaASPCAT

# 11

VigilànciaASPCAT

La vigilància epidemiològica en salut pública, una prioritat
Agència de Salut Pública de Catalunya
capçalera Butlletí de Vigilància en Salut Publica
Dilluns, 06 d'octubre de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors

:: Brots de legionel·losi a Sabadell i Ripollet

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) conjuntament amb els Ajuntaments de Sabadell i Ripollet continuen la investigació dels brots de legionel·losi que s’han produït en aquests dos municipis. La investigació epidemiològica posa de manifest que els brots estan controlats. Tots els afectats han estat infectats abans de portar a terme les actuacions de control (mostreig i neteja de les instal·lacions sospitoses) que es van  iniciar des del primer dia que es van notificar els brots  i el degoteig de casos ha tingut lloc dins el període d’incubació habitual de la malaltia. Actualment, s’està a l’espera dels resultats de l’anàlisi molecular de les mostres clíniques i ambientals.
Amunt

:: Sessió informativa convocada per l'ASPCAT sobre la situació del brot de febre hemorràgica pel virus d’Ebola (FHVE)

 Reunió informativa sobre la situació del brot de febre hemorràgica pel virus d’Ebola (FHVE)
El dia 10 de setembre va tenir lloc a la sala d’actes de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) una sessió informativa sobre la situació del brot de febre hemorràgica pel virus d’Ebola (FHVE) a l’Àfrica Occidental,
La sessió va ser presidida per Antoni Mateu, secretari de Salut Pública, acompanyat per Mireia Jané, subdirectora general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública; Antoni Trilla, director de la Unitat d‘Avaluació, Suport i Prevenció (UASP) de l’Hospital Clínic de Barcelona, i Àlex Guarga, director de l'Àrea d'Atenció Sanitària del Servei Català de la Salut.
La sessió va comptar amb la participació de més de 150 professionals de l’àmbit assistencial hospitalari, de l’atenció primària i de l’àmbit de laboratoris clínics.
Mireia Jané va presentar les característiques epidemiològiques principals de la malaltia i va explicar els protocols d’actuació i els circuits entre la xarxa de vigilància epidemiològica, el Servei d'Urgències de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (SUVEC) i la xarxa assistencial. Així mateix, Antoni Trilla va presentar les característiques principals de l’Hospital Clínic de Barcelona com a centre de referència i les actuacions en cas d’activació del protocol d’actuació contra la malaltia d’Ebola.
La reunió va ser molt participativa i interactiva amb vista a respondre els dubtes principals.
Amunt

:: Brot de febre hemorràgica pel virus d'Ebola (FHVE)

Brot de febre hemorràgica pel virus d'Ebola (FHVE)
A data 1 d'octubre, el recompte global de casos d’Ebola segons l’OMS als tres països afectats d'alta transmissió (Guinea Conakry, Libèria i Sierra Leone) pel brot de l’Àfrica Occidental és de 7.157 casos amb 3.330 defuncions. En data 30 de setembre es confirma el primer cas importat d’Ebola als EEUU en un viatger procedent de Libèria.

Distribució geogràfica dels casos nous i dels totals a Guinea, Libèria, Sierra Leone  

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha elaborat el següent decàleg sobre la malaltia d’Ebola :
1. El risc d’infecció per virus d’Ebola a Catalunya ha estat catalogat de molt baix.
2. L’’existència de l’epidèmia en una zona geogràfica identificada no ha de fer oblidar que altres patologies infeccioses febrils poden aparèixer al tornar d’aquests països amb una probabilitat superior a la malaltia d’Ebola (malària, febre tifoidea, hepatitis, febre groga, meningitis bacteriana).
3. Els mecanismes de transmissió de la malaltia són per contacte directe amb fluids i/o secrecions de malalts, amb objectes contaminats amb fluids corporals dels pacients. El contagi per via sexual pot donar-se fins a 7 setmanes després de la recuperació clínica. Tot i així no es tracta d’una malaltia altament contagiosa.
4. Catalunya no té cap vol directe amb els països i zones afectades d’Àfrica (Guinea Conakry, Libèria, Sierra Leone i Lagos-Nigèria).
5. Durant el període asimptomàtic de la malaltia, aquesta no és contagiosa.
6. La letalitat elevada de la malaltia entre la població dels països afectats per l’epidèmia actual està directament relacionada amb les condicions sanitàries dels  països en els que l’epidèmia està activa.
7. El període d’incubació és de 2 a 21 dies amb una mitjana de 8 dies. Les manifestacions clíniques són: inici brusc i sostingut de febre >38,3ºC, dolor  muscular, profunda astènia psicomotora, cefalea i odinofàgia. Vòmits, diarrea, fallida renal i hepàtica, exantema màculo papular al 4t o 5è dia. En fase avançada: hemorràgies massives internes i externes. Estadi final, fallida multiorgànica.
8. Abans de derivar un cas sospitós per febre hemorràgica per virus d’Ebola i activar el protocol, el professional sanitari que atengui al malalt haurà de fer una valoració clínica i epidemiològica inicial. Si hi ha elements clínico-epidemiològics prou objectivables haurà de notificar el cas sospitós urgentment a l’Agència de Salut Pública de Catalunya per fer la valoració per part de l’epidemiòleg que decidirà si es tracta de cas probable i si cal activar el protocol de derivació.
9. El personal sanitari que hagi de fer la valoració d’un cas de febre hemorràgica per virus d’Ebola ha de protegir-se amb equips de protecció personal per evitar la transmissió per contacte i per gotes (bata d’un sol ús impermeable de màniga llarga que cobreixi la roba fins els peus, guants dobles, mascareta quirúrgica, polaines impermeables, gorra, ulleres i protecció facial).
10. La coordinació entre  la xarxa de vigilància i la xarxa assistencial permetrà garantir el principi de màxima precaució i descartar precoçment qualsevol cas probable.
Altres documents elaborats per l’ASPCAT són: les recomanacions per a la prevenció de la infecció del personal sanitari  en contacte amb casos confirmats o amb sospita de FHVE , el procediment d'actuació davant la possible aparició d'un cas sospitós de malaltia pel virus d’Ebola  basat en el protocol de vigilància i control aprovat per la Comissió de Salut Pública el juliol de 2013 i  consells per a viatgers d’aquests països .
Amunt

:: Finalitza la temporada del Pla d'actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS)

Finalitza la temporada POCS
El 30 de setembre va finalitzar el període de vigilància del Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS) corresponent a l’estiu 2014.
El POCS, des del 2004 es posa en marxa el dia 1 de juny. El coordina l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), compta amb la participació de diferents departaments i institucions, i persegueix els objectius següents: predir amb la màxima antelació permesa pels mitjans tècnics les possibles situacions meteorològiques de risc, minimitzar els efectes negatius de les onades de calor sobre la salut de la població, especialment en els grups més vulnerables, i coordinar les mesures i els recursos existents a Catalunya per fer front a una possible onada de calor.
Des del dia 1 de juny a la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública (SGVRESP) de l’ASPCAT s’han registrat diàriament les temperatures d’una mostra de deu municipis de Catalunya i les defuncions proporcionades per les funeràries d’aquestes localitats. El Consorci Sanitari de Barcelona ha fet en quatre hospitals sentinella un seguiment diari dels èxitus, les urgències ateses i les urgències ingressades. Aquestes dades s’han analitzat setmanalment i s’han comparat amb les de l’any anterior. Durant aquest estiu no s’ha observat cap increment significatiu de les dades funeràries ni de les dades hospitalàries monitorades.
Durant els mesos de juliol i agost, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès dos avisos de temperatura màxima extrema que afectaven diverses comarques de Catalunya, cosa que ha fet que l’ASPCAT activés la fase 2 del POCS, sense que s‘enregistrés cap incident relacionat.
Durant aquest estiu no s’ha notificat cap episodi de cop de calor ni tampoc en cap ocasió no s’ha hagut d’activar el Pla de protecció civil de Catalunya (PROCICAT) per onada de calor.
Amunt

:: Brot de virus Chikungunya a la Regió de les Amèriques

Brot de virus Chikungunya a la Regió de les Amèriques
Com s’ha anat informant periòdicament, des de principis de juny, a Catalunya s’han notificat un total de 76 sospites compatibles amb malaltia produïda per virus Chikungunya de les quals se n‘han confirmat 51 casos. Tots els casos són importats i tenen l’antecedent d’haver estat al Carib (República Dominicana [40/45; 89%], Haití, Guadalupe, Martinica i Dominica), a excepció d‘un cas que va viatjar a l’Àfrica (Angola) i un altre a Indonèsia. Tots els casos presenten antecedents d’haver estat picats per mosquits durant la seva estada en aquests països. Els afectats són 18 homes i 33 dones entre 6 mesos i 71 anys. En els casos virèmics, és a dir, en aquells casos que es troben en el període inicial dels símptomes, s'ha aplicat el protocol per a la vigilància i el control de les infeccions per arbovirus transmeses per mosquits a Catalunya. Actualment, no se n’ha detectat cap cas amb transmissió autòctona a Catalunya.
L’ASPCAT informa del risc de contagi de la infecció per virus Chikungunya a persones que viatgin a zones on el virus és endèmic (veure mapa ) i manté els controls d’alerta i vigilància per una possible importació de més casos.
Les mesures principals de prevenció per les picades de mosquits en general i dels del gènere Aedes en particular són eliminar els llocs on aquests insectes es reprodueixen (dipòsits d’aigua naturals i artificials), aplicar repel·lents a la pell i utilitzar peces de roba de colors clars que cobreixin la major part de la superfície del cos. Especialment important és consultar immediatament el metge o els serveis de salut internacional si hom es troba malament en tornar d‘un viatge a les zones afectades.
Amunt

:: Vigilància de les infeccions de transmissió sexual a Catalunya

Evolució de la taxa de casos per 100.000 habitants de les ITS
Les infeccions de transmissió sexual que són objecte de declaració obligatòria individualitzada son la sífilis infecciosa, la gonocòccia i el limfogranuloma veneri.
Durant l’any 2013, la taxa de sífilis es manté estable i la de gonocòccia amb una lleugera tendència a l’alça respecte l’any anterior.En el cas del limfogranuloma veneri, després de l’increment pel brot que es va produir el 2011 s’observa un descens el 2013.
Els casos de sífilis infecciosa s’han presentat majoritàriament en homes (85%) amb una mitjana d’edat de 37 anys, majoritàriament en homes que tenen relacions sexuals amb homes (74%) i amb una coinfecció elevada pel VIH (19%). La gonocòccia es presenta majoritàriament en homes (87%) amb una mitjana d’edat de 31 anys, homosexual (56%) i heterosexual (32%), i amb una coinfecció pel VIH elevada (10%). Finalment, el limfogranuloma veneri s’ha presentat exclusivament en homes que tenen relacions sexuals amb homes amb una mitjana d’edat de 35 anys i una elevada coinfecció pel VIH elevada (65%).
Amunt

:: Dia Mundial contra la Ràbia

Dia Mundial contra la Ràbia
El dia 28 de setembre es va celebrar el Dia Mundial contra la Ràbia. Aquest any el lema és “Junts contra la ràbia” (#TogetherAgainstRabies). Aquesta efemèride pretén difondre les conseqüències d’aquesta malaltia humana i animal, educar la població per poder-la prevenir i explicar els mètodes per combatre-la en els animals. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que la ràbia causa cada any 55.000 morts al món, principalment en els continents d’Àfrica i Àsia. A Europa, la ràbia ha causat algunes morts en països d’Europa de l’Est.
A Catalunya, l’any 2013 es va declarar el nivell d’alerta 1 com a conseqüència de l’existència d’un cas importat de ràbia en un gos que va estar tres mesos al Marroc. Com a conseqüència d’aquest fet es van intensificar les activitats de vigilància. El reforç de la vigilància va permetre descartar l’existència de transmissió autòctona de ràbia en animals domèstics terrestres atès que no se’n van detectar casos ni en animals domèstics ni en persones. Com a conseqüència d’aquest resultat l’any 2014 s’ha tornat a la situació basal (zero casos).
Pel que fa a la població de ratpenats de Catalunya, s’ha detectat que alguns estan infectats. Per tant, davant d’una agressió de ratpenat és important  indicar quimioprofilaxi amb immunoglobulina i vacuna antiràbiques.
En cas de viatjar amb animals domèstics a països on la ràbia és endèmica, cal vacunar-los i, com a mínim, han d'haver transcorregut 30 dies des de la vacunació; a més, cal realitzar un test serològic d'anticossos vacunals abans de deixar l’Estat espanyol.
Amunt

::  Exposició Perfect Lovers. Art en temps de la sida

Exposició Perfect Lovers
Dimecres dia 1 d’octubre va tenir lloc a la Fundació Suñol de Barcelona la pre-inaugruració de l’exposició PERFECT LOVERS. Art en temps de la sida, que es podrà veure fins el 24 de gener de 2015. L’exposició reuneix obres d’importants artistes amb un fort  compromís amb temàtiques relacionades amb la sida, per tal de sensibilitzar la societat i fer difusió de les realitats d’aquesta malaltia mitjançant el llenguatge de l’art.
La subdirectora general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, Mireia Jané, que va assistir a l’acte en representació de l’Agència de Salut Pública (ASPCAT) del  Departament de Salut, va agrair al president de la Fundació ArtAids, Han Nefkens i al director de la Fundació Suñol, Sergi Aguilar, el treball realitzat per presentar conjuntament aquesta exposició.
Va ressaltar també la importància del projecte educatiu “Altres veus: visites dialògiques” que acompanya  l’exposició i  que ofereix a la comunitat educativa una aproximació al VIH de la mà  i des de la veu de persones directament afectades per aquest virus.
Així mateix, la doctora Jané  va manifestar el compromís de l’ASPCAT per mantenir els esforços en la prevenció i el control del VIH i les altres infeccions de transmissió sexual.
Amunt

:: HepHIV 2014 Conference: HIV and Viral Hepatitis: Challenges of Timely Testing and Care

HepHIV 2014 Conference: HIV and Viral Hepatitis
Del 5 al 7 d’octubre  de 2014, Barcelona acull  el congrés internacional sobre VIH i hepatitis viral  que reuneix  experts catalans i d’àmbit internacional d’aquests  dos camps. El congrés, inaugurat per Antoni Mateu, secretari de Salut Pública, esdevindrà una oportunitat per poder discutir i intercanviar experiències per tal de millorar la resposta de la salut pública a aquestes infeccions i en particular al seu diagnòstic i tractament precoç.
L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) que compta amb una llarga i reconeguda trajectòria en la detecció precoç del VIH en centres comunitaris, participa activament a través de la seva unitat de vigilància, prevenció i control de les ITS i el VIH i del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT), presentant un total de 14 comunicacions.
Podeu consultar el programa científic i tota la informació d’aquest congrès.
http://newsite.hiveurope.eu/Conferences/HepHIV2014-Conference
Amunt

:: BEC maig 2014

BEC maig 2014


Malalties de declaració obligatòria: numèrica i individualitzada.
Setmanes 17 a 20

Declaració de microorganismes al Sistema de notificació microbiològica de Catalunya. Setmanes 17 a 20
Amunt

:: BEC juny 2014

BEC juny 2014


Malalties de declaració obligatòria: numèrica i individualitzada. Setmanes 21 a 24


Declaració de microorganismes al Sistema de notificació microbiològica de Catalunya. Setmanes 21 a 24
Amunt
logo

No hay comentarios: