miércoles, 8 de octubre de 2014

# 72 Butlletí e-Escoles Verdes Programa Escoles Verdes Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059

# 72
Butlletí
e-Escoles Verdes
Programa Escoles Verdes
Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059
Dimecres, 01 d'octubre de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
“L'emoció sense cognició és cega i la cognició sense emoció és vàcua”
(Israel Scheffler, filòsof de la ciència i de l'educació nord-americà)

  • Tricentenari 1714-2014
  • Xarxa d'escoles per a la sostenibilitat de Catalunya
  • 2014 Any Internacional de l'Agricultura Familiar
  • Butlletí de medi ambient
  • Butlletí de Novetats del Centre de Documentació de medi ambient
  • Xarxes socials
 

:: Us expliquem

A la pàgina web del Programa escoles verdes hem inclòs quatre vídeos més, que recullen actuacions de les escoles verdes en diferents àmbits. Són els següents:
-  Escola i família-  Consum responsable-  Conservem la nostra biodiversitat-  Gestionem el centre: l’aigua i els residus 
El butlletí electrònic tracta de ser un espai d'intercanvi d’experiències i coneixements entre totes les escoles verdes, amb l’objectiu de consolidar aquesta xarxa de centres educatius. Per aconseguir-ho, és important que compartiu les actuacions i els projectes que esteu duent a terme.

Si voleu fer-nos arribar una notícia, podeu emplenar aquesta fitxa  i enviar-nos-la a l’adreça electrònica:escolesverdes.tes@gencat.cat
Del 12 al 15 de novembre, coincidint amb el Congrés Internacional de Ciutats Educadores,  se celebrarà a Barcelona la II Conferència estatal del projecte “Tinguem cura del Planeta”. En aquesta conferència és previst que hi participin més de 120 joves de 8 comunitats autònomes per conèixer i compartir les diagnosis del problemes ambientals dels diferents municipis i les accions que estan duent a terme els centres com a compromís de millora de l’entorn. Aquest és un projecte internacional adreçat a alumnat de secundària que desenvolupem a Catalunya en el marc de la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC) i, a escala estatal, en el de la Xarxa ESenRED (Escuelas hacia la Sostenibilidad en Red).
Un dels contextos d’acció del Programa escoles verdes és la gestió sostenible del centre. Els acords voluntaris per a la reducció d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya gestionada per l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, que dóna eines, suport i reconeixement a les organitzacions que voluntàriament volen reduir les seves emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH). L'actuació va dirigida a qualsevol organització que vulgui contribuir a la reducció d'emissions Ja són més de 100 les empreses, institucions i associacions adherides al Programa.
Us convidem a veure un vídeo que explica en què consisteix aquest Programa, i algunes de les organitzacions que hi participen, en menys de 10 minuts.
Toni Masana, coordinador del projecte escoles verdes del CEIP Ferrà i Esteva, va explicar el funcionament de les escoles verdes en un seminari de la Red de Escuelas por el Reciclaje d’Astúries amb la ponència “Escoles verdes, motor de canvi i participació”.
Amunt
 

:: Les escoles parlen...

Els i les alumnes de cicle mitjà d’educació primària de l’escola Cèsar Martinell del Pinell de Brai van estudiar i fer recerca per conèixer els animals que viuen a la comarca de la Terra Alta. Ens vàrem plantejar què sabem dels nostres animals i després vam elaborar una llista dels animals autòctons.
Aprofitant una sessió de treball, els i les alumnes de cicle mitjà van conèixer la iniciativa a les xarxes socials per al Dia Europeu de la Xarxa Natura 2000, i es van implicar fent-se una foto amb el símbol de la papallona fet amb les seves mans.
Amunt
 

:: El racó de l'alumnat

Els nens i les nenes de primer de primària hem treballat les herbes remeieres que tenim a les jardineres de l’escola. Com que no les coneixíem ni sabíem la seva utilitat, varem demanar ajuda a la Maribel Fita que va venir a l’escola a explicar-nos-ho. Després, les varem tallar i les varem deixar assecar. El resultat final han estat unes infusions —els pares i les mares diuen que estan boníssimes!— i uns saquets d’olor.
Amunt
 

:: Fem xarxa

"Descobrint i construint el patrimoni local i europeu a través de la creació audiovisual. Un model de cooperació entre l'escola i el municipi per la cultura, el coneixement i la cohesió social” és el projecte realitzat, en el marc del programa Comenius Regio 2012, entre l'Escola de Bordils i l'Agrupació d'Escoles José Alfonso i altres entitats locals.  Durant dos anys, els nens i les nenes de l’escola han explorat el seu entorn a través de la fotografia i el cinema.
Amunt
 

:: Agenda

Els objectius de la fira són divulgar les alternatives que aporta l’economia solidària a la crisi, donar visibilitat al teixit comercial i empresarial solidari, incrementar la consciència de “sector econòmic”, fomentar la cooperació, així com augmentar el nombre de persones i organitzacions compromeses.
Els dies 18 d'octubre i 8 de novembre la Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM) organitza una Jornada per donar a conèixer el seu Programa Educatiu AulaCram 2014-2015 i visitar les seves instal•lacions.
Cal fer una reserva prèvia abans del 15 d'octubre per al dia 18 d'octubre i una abans del 5 de novembre per al dia 8 de novembre.
Amunt
 

:: Recursos

Com cada any, el Cos d’Agents Rurals ofereix a les escoles xerrades informatives gratuïtes, en el marc de la campanya de sensibilització i educació ambiental adreçada a les escoles de Catalunya per al coneixement i la protecció del medi natural.
Les escoles verdes que visitin Cosmocaixa durant el curs escolar 2014/2015 poden gaudir d’algunes activitats gratuïtes per a alumnes de secundària. Són les següents:
- Introducció a l’Astronomia II: El cel vist des de la Terra i els eclipsis
- Introducció a l’Astronomia III: El cel vist des de la Terra i les estacions
- Conferències “Matins de ciència”
- Conferències “Matins de recerca”
Cal fer la reserva en línia a la web 
 
Al camp d’observacions, caldrà posar-hi el codi promocional que podeu demanar per correu electrònic aescolesverdes.tes@gencat.cat
Per a qualsevol dubte o aclariment, podeu escriure a l’adreça de correu electrònic: mgalceran@fundaciolacaixa.es
 
L’ARC és un espai al servei dels mestres i del professorat per compartir propostes docents de qualitat associades a les competències bàsiques i al currículum. S’utilitza el currículum com a organitzador de les propostes i, alhora, el posa en acció facilitant cerques a partir de continguts curriculars, de competències i de relacions interdisciplinàries.
+ Sostenible és una eina col•laborativa, relacionada amb Open Green Map, que vol recollir i mostrar iniciatives, recursos, experiències i altres informacions vinculades al territori a Barcelona. Es tracta d'un mapa virtual interactiu que ja és accessible des de la web bcnsostenible.cat i que compta amb una aplicació per a  mòbil.
Educabici té per objectiu portar les bicis als centres educatius. Té un apartat de recursos, un altre de bones pràctiques i un espai de participació per als centres.
Seguir l’oreneta cuablanca, comptar nius, observar els ocells del balcó són tres maneres de participar en el seguiment de les aus a Catalunya que proposa l’Institut Català d’Ornitologia (ICO).
Ja tenim en funcionament el web de seguiment de la nidificació d'una mallerenga blava (Cyanistes caeruleus ) a una caixa niu situada al Centre d’Informació del Parc.
Enguany, la posta ha estat més tardana però espectacular, i ha superat la de l'any passat!
Galanthus també té altres projectes d’educació ambiental relacionats amb ratpenats, eriçons, orenetes...
L’Associació Mediambiental s'Agulla es dedica a estudiar i fer divulgació del medi natural de la comarca de la Selva (Catalunya). Actualment estudia el fons marí de la Costa Brava Sud, entre Blanes i Tossa de Mar, on han trobat uns boscos espectaculars de gorgònies (animals marins que s'assemblen a coralls). Al seu web trobareu vídeos i altres materials educatius sobre les gorgònies.
Amunt

No hay comentarios: