martes, 14 de octubre de 2014

# 82 Butlletí de l'Institut Català de les dones Butlletí electrònic del Departament de Benestar Social i Família

# 82
Butlletí de l'Institut Català de les dones
Butlletí electrònic del Departament de Benestar Social i Família
Divendres, 10 d'octubre de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors

Centre de documentació

  • Facebook
  • Twitter
  • Flickr
  • Butlletins del Departament de Benestar Social i Família
  • Línia 900 900 120 contra la violència masclista
  • Cercador de normativa de gènere
  • Cercador d'expertes
  • Tricententari 1714-2014

:: 25 anys

L'Institut Català de les Dones celebra 25 anys
L’any 1989 el govern de la Generalitat de Catalunya va crear l’Institut Català de la Dona amb l'objectiu de promoure la igualtat de drets i la no-discriminació entre homes i dones, així com la participació equitativa de la dona en la vida social, cultural, econòmica i política. D’ençà han passat 25 anys i, malgrat els grans avenços assolits, encara resta molta feina per fer. El  23 d'octubre tindrà lloc al Palau de la Generalitat l'acte de commemoració del 25è aniversari de l’Institut Català de les Dones. Per accedir a Palau és imprescindible que disposeu del targetó nominal que us farem arribar via correu electrònic després que feu la inscripció.
Amunt

:: Carrers amb nom de dona

Accedeix a l'aplicatiu
Carrers de dones” és un nomenclàtor de caràcter col·laboratiu que permet identificar els carrers de Catalunya que tenen nom de dona, crear o ampliar informació sobre la dona en qüestió i, alhora, compartir i divulgar aquest coneixement a través de les principals xarxes socials. Amb aquest aplicatiu, realitzat per l’Institut Cartogràfic de Catalunya, es vol promoure l'interès dels ens locals per incrementar el nombre de carrers dedicats a dones, que en aquests moments és molt baix, així com generar complicitats per implicar tothom en l'objectiu de construir el mapa dels carrers de Catalunya dedicats a dones. 
Amunt

:: Reforma horària

Neus Munté:
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va intervenir a la cloenda de la Setmana dels Horaris, organitzada per la Iniciativa per a la Reforma Horària-Ara és l’Hora, amb el suport del Govern, per conscienciar la societat de la necessitat d’impulsar un canvi horari per a fer-los més racionals, més humans i més cívics. Munté va justificar el suport del Govern a aquesta iniciativa per “la necessitat de dotar-nos d’un sistema d’organització del dia a dia que faci les coses més fàcils, que ens equipari a la lògica dels horaris europeus, trencant 70 anys d’anomalia”.
Article de la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, sobre la conciliació de la vida personal, familiar i laboral i la reforma horària. 
Amunt

:: Dona rural

Dia Internacional de la Dona Rural
El Dia Internacional de la Dona Rural es va crear amb la finalitat de visibilitzar la contribució de les dones al desenvolupament rural reconeixent la rellevància del seu paper en les activitats agràries, el comerç, la petita empresa, així com la importància del seu treball en l’àmbit familiar. El novembre del 2007 l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar l’oficialitat d’aquesta celebració. La Generalitat de Catalunya, per mitjà del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i de l'Institut Català de les Dones, se suma a aquesta celebració amb l'organització de diverses jornades arreu de Catalunya. 
 
Amunt

:: Universitats

L'Institut Català de les Dones i la Universitat de VIC-UCC col·laboren per impulsar la perspectiva de gènere en el coneixement
L'Institut Català de les Dones i la Universitat de Vic–Universitat Central de Catalunya van signar un conveni marc de col·laboració per al desenvolupament d’activitats conjuntes en l’àmbit dels estudis de gènere. L’objectiu és promoure les relacions de caràcter acadèmic per realitzar activitats de docència, recerca, estudis i projectes i accions de difusió i formació. L’Institut Català de les Dones col·labora amb un dels guardons dels Premis Universitat de Vic als millors treballs de recerca d’estudiants de batxillerat, així com amb el cicle de debats #Connectades i amb l’organització de tertúlies científiques que compten amb la participació de dones científiques.
 
Amunt

:: Violència masclista

El Govern condemna l'homicidi de tres dones presumptament víctima de la violència masclista
El Govern de la Generalitat de Catalunya condemna enèrgicament l’homicidi de tres dones a Barcelona (28.08.2014) i l’Hospitalet de Llobregat (29.08 i 6.10.2014), i expressa el seu sentit condol a les famílies de les víctimes. Davant d'aquests fets, la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, reitera que “la lluita contra la violència masclista i la seva eradicació és una prioritat pel Govern" i demana que les dones que es trobin en aquesta situació no dubtin en trucar al telèfon 900 900 120, que és un servei 24 hores, confidencial i gratuït, o s’adrecin a algun dels serveis municipals o comarcals d’informació i atenció a les dones.
Amunt

:: Escola de Dones Polítiques

L'Institut Català de les Dones ofereix suport professional a dones polítiques de les comarques de Lleida
Aquesta sessió de l'Escola de Dones Polítiques, que va comptar amb la participació de quaranta polítiques de les comarques de Lleida, tenia com a objectiu reforçar les competències directives i la capacitat de lideratge i comunicació de les electes. El curs va incloure un espai de mentoring per fomentar l'aprenentatge i el progrés de les carreres de les dones a través de l'experiència i l'habilitat d'altres professionals que comparteixen els seus coneixements. En els darrers anys la participació de les dones a la política ha augmentat però les alcaldesses encara són un 14,2% del total, i les dones regidores un 32,2%. 
Amunt

:: Formació

Lleida, 14 d'octubre de 2014
Lleida, 21 d'octubre de 2014 / Tortosa, 12 de novembre de 2014
Barcelona, 27 d'octubre de 2014
Berga, 29 d'octubre i 5 de novembre 2014
Amunt

:: Esports

Jornada Dona, esport, immigració i integració social
La coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones a Barcelona, Ivet Castaño, va participar a la jornada Dona, esport, immigració i integració social que va tenir lloc a la seu del Consell Català de l’Esport en el marc del cicle Dones i Esports. La jornada es van exposar els detalls del Programa Dones i Esports, endegat per la Secretaria General de l'Esport i l'Institut Català de les Dones, mitjançant el qual es pretén impulsar la igualtat efectiva de dones i homes en l’esport.
Amunt

:: Temes d'interès

L'Institut Català Internacional per la Pau premia la Women's International League for Peace and Freedom
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va lamentar la mort de la poeta i traductora Montserrat Abelló. Munté va destacar el compromís social d’Abelló, que l’any 2010 va ocupar la presidència d’honor del 6è Congrés de la Gent Gran. Neus Munté va voler recuperar alguns dels versos que Abelló va recitar durant la cloenda del Congrés, dedicat a la participació de la gent gran, la pobresa i l’exclusió social i les polítiques d’envelliment actiu. “Visc i torno / a reviure / cada poema, / cada paraula. / Estimo tant / la vida / que la faig meva / moltes vegades”.
 
La biòloga Josefina Castellví, Catalana de l'Any 2013, serà la presidenta del 7è Congrés Nacional de la Gent Gran
La consellera Neus Munté va destacar la seva vàlua com a dona que va aconseguir fer-se un lloc a les expedicions antàrtiques en un món llavors restringit a la masculinitat i va assegurar que “és un honor que la senyora Castellví presideixi aquest 7è Congrés Nacional de la Gent Gran, a proposta del propi Consell de la Gent Gran, perquè representa la imatge de les persones grans actives”. Castellví va néixer a Barcelona el 1935 i va ser la primera dona de l’Estat espanyol en participar en una expedició internacional a l’Antàrtida.
L'Institut Català Internacional per la Pau premia la Women's International League for Peace and Freedom
L’Institut Català Internacional per la Pau va atorgar el Premi ICIP Constructors de Pau 2014 a la Women’s International League for Peace and Freedom (WILPF, Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat), "per la seva trajectòria centenària en el treball de dones per la pau, el compromís amb el desarmament, la defensa dels drets humans i la persistència per tal d’aconseguir el reconeixement del paper de les dones en la construcció de pau". Aquesta ha estat una organització pionera en la creació d’una tradició de feminisme pacifista internacionalista i constitueix un referent per totes les iniciatives de dones per la pau. 
XXI Trobada de la Xarxa de Centres de Documentació i Biblioteques de Dones
La XXI Trobada de la Xarxa de Centres de Documentació i Biblioteques de Dones va tenir lloc els dies 2 i 3 d'octubre a Toledo. Aquesta Xarxa està integrada per prop de 40 centres d'organismes públics d'igualtat, centres d'investigació universitària i biblioteques d'associacions de dones vinculades al moviment feminista i es dedica, principalment, a la promoció i difusió dels centres de documentació i biblioteques de dones, la recuperació de la memòria dels moviments dones, i l'establiment de vies de col·laboració entre centres. L'any vinent la Trobada l'organitzarà el Centro de Estudios de la Mujer de la Universitat de Salamanca. 
La Mostra de Vins i Caves de Catalunya, que organitza cada any el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), a través de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i de la Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (PRODECA), va distribuir barrets per tal que els visitants els adquirissin mitjançant una aportació destinada a l'entitat social per a la integració de les dones del barri del Raval Diàlegs de Dona. Els 2.500 € recaptats amb aquesta iniciativa són íntegrament per a aquesta associació.
Amunt

:: Recomanats del Centre de documentació

Igualdad y democracia: el género como categoría de análisis jurídico
Igualdad y democracia: el género como categoría de análisis jurídico.  Valencia: Corts Valencianes, 2014
Aquest llibre recull un conjunt d’estudis sobre gènere, igualtat i democràcia compilat en homenatge a la professora Julia Sevilla Merino. Hi participen professorat i lletrats que al llarg dels últims 30 anys havien mantingut una relació professional i acadèmica amb la professora Sevilla. Són més de 50 articles que analitzen, des d’una perspectiva jurídica, els drets de les dones i la seva interpretació i plasmació en diverses legislacions així com la participació de les dones en la democràcia, tant a nivell nacional i europeu com en altres regions i països de mon.
Julia Sevilla ha estat la primera lletrada del Parlament valencià des de la seva creació el 1983 i fins a 2012 i professora titular de Dret constitucional a la Universitat de València.  Com afirma Juan G. Cotino Ferrer, president de les Corts Valencianes, "la seua dedicació enèrgica sempre, la seua singularitat dialèctica fruit de clares conviccions i el seu compromís amb la igualtat i la democràcia han aportat a estes Corts brillantor jurídica i responsabilitat democràtica".
Materiales para la elaboración de planes de igualdad en el contexto de la responsabilidad social empresarial
Vallejo Da Costa, Ruth (coord.). Materiales para la elaboración de planes de igualdad en el contexto de la responsabilidad social empresarial. Zaragoza: Universidad de Zaragoza, 2013
Aquest treball, adreçat al personal i directius de recursos humans de les empreses així com als estudiants d’aquesta disciplina, presenta el marc teòric i jurídic on s'inscriuen les diferents accions que poden desenvolupar les empreses en relació amb l'establiment de plans d'igualtat, incidint de manera especial en el coneixement de mesures de conciliació de la vida personal, familiar i laboral, així com en el de les mesures específiques per a la prevenció de l'assetjament sexual i assetjament per raó de sexe. Cal destacar l’annex sobre el procediment d’elaboració del pla d’igualtat d’oportunitats a l’empresa, que dóna una descripció detallada de les fases d’elaboració i del seu contingut. 
La Psicoterapia de equidad feminista: la salud mental de las mujeres
Muruaga, Soledad; Pascual, Pilar. La Psicoterapia de equidad feminista: la salud mental de las mujeres. Madrid: AMS, Asociación de Mujeres para la Salud, 2013.
Aquest llibre és un manual de psicoteràpia desenvolupat a l’Espacio de Salud Entre Nosotras, centre terapèutic de l’Asociación de Mujeres para la Salud, dedicat al tractament específic dels malestars de gènere en les dones. L’obra es centra específicament en la recuperació de la salut mental de les dones que emmalalteixen per l’impacte patològic que exerceix sobre les seves vides la desigualtat estructural del sistema patriarcal.
L’obra està dividida en tres parts. En la primera es descriu l’evolució de la psicoteràpia d’equitat feminista, al llarg de més de 25 anys a l’Espacio de Salud Entre Nosotras. La segona part explica com s’aplica aquesta psicoteràpia des de la primera trucada telefònica demanant informació fins a la teràpia de grup. Finalment, a la tercera part, es descriuen detalladament els diferents tallers grupals dividits segons la problemàtica i l’edat de les dones i segons el tipus de violència masclista que han patit.

No hay comentarios: