miércoles, 14 de enero de 2015

# 101 InfoJustícia Departament de Justícia

# 101
InfoJustícia
Departament de Justícia
ISSN 2014-2218 | DL B. 14104-2012
imatge capçalera
Dimarts, 13 de gener de 2015Imprimeix

Recursos

  • e-justicia
  • Mediació
  • facebook
  • cire
  • Lexcat

:: Actualitat

Dia Europeu de la Mediació
El Departament de Justícia, juntament amb un conjunt d’institucions relacionades amb la promoció de la mediació i la col·laboració de més de 30 institucions, han organitzat la celebració, el 21 de gener, del Dia Europeu de la Mediació per promoure la mediació entre els ciutadans i donar-ne a conèixer les característiques i avantatges com a procediment per a la resolució de conflictes.
Així, durant aquest dia, es duran a terme diverses activitats arreu de Catalunya i la celebració conclourà a Barcelona amb un acte conjunt de les institucions que hi participen.
Més informació
El conseller de Justícia, Germà Gordó, i el ministre de Justícia, Rafael Catalá, es van reunir, per primera vegada, després que el passat mes de setembre el ministre Catalá prengués possessió com a titular de la cartera de Justícia en substitució d'Alberto Ruiz Gallardón. Un cop acabada la reunió, i davant dels mitjans de comunicació, el conseller va explicar que van parlar de tres temes: sobre recursos materials i taxes, sobre aspectes competencials i sobre temes més generals que abasten tot l’Estat espanyol, com les reformes del Codi penal o de la Llei d’enjudiciament criminal.
Més informació
El conseller de Justícia, Germà Gordó, en resposta a una pregunta parlamentària sobre la situació dels centres penitenciaris de Catalunya, va afirmar que el Pla d’equipaments penitenciaris «s’està executant d’acord amb el que vam presentar a la Comissió de Justícia i Drets Humans del Parlament de Catalunya». Així mateix, i des del punt de vista del personal, el conseller va posar en relleu que en aquests moments «tenim la millor ràtio que ha existit mai a les presons catalanes, és a dir, 9.300 reclusos i 4.800 treballadors». Finalment, va manifestar que des del Departament de Justícia «continuem treballant amb el màxim objectiu, que és el de la reinserció social i laboral de tots els interns».
Més informació
El Departament de Justícia i Càritas Catalunya col·laboraran perquè els condemnats a treballs en benefici de la comunitat puguin complir la pena als equipaments de l'entitat
El conseller de Justícia, Germà Gordó, i la presidenta de l’entitat Càritas Catalunya, Carme Borbonès, van signar un conveni de col·laboració perquè els adults condemnats a treballs en benefici de la comunitat i els menors sotmesos a la mesura de prestacions en benefici de la comunitat puguin fer aquests treballs i aquestes mesures als espais propis de Càritas Catalunya, Càritas Diocesana, Càritas Arxiprestals i Càritas Interparroquials i Parroquials de les deu diòcesis amb seu a Catalunya, desenvolupant diverses activitats pròpies de l’entitat.
L’Acord signat amb Càritas Catalunya significa la incorporació al Programa de treballs en benefici de la comunitat d’una de les entitats socials més emblemàtiques del país, caracteritzada pel seu suport a les persones que pateixen més dificultats en la nostra societat.
Més informació
El Consell Executiu va aprovar el decret que impulsa el certificat de coneixement de llenguatge jurídic en català (nivell J), que té com a objectiu fomentar-ne el coneixement entre els col·lectius professionals de l’àmbit de la justícia i aconseguir fer efectius, així, els drets lingüístics dels ciutadans, recollits a l'Estatut d'autonomia de Catalunya. I és que, segons l'article 102 de l'Estatut, el coneixement de la llengua ha d’ésser valorat d’una manera específica i singular per obtenir una plaça als concursos de trasllat corresponents.
A més, el Departament de Justícia instarà el Consell General del Poder Judicial i el Ministeri de Justícia perquè en les convocatòries dels processos selectius i de provisió de llocs de personal de les carreres judicial i fiscal, i de secretaris judicials, es valorin com a mèrit els diferents nivells de coneixement de llengua catalana.
Més informació
Al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya de 30 de desembre es va publicar la Llei 21/2014, de 29 de desembre, que regula el contingut i l'abast de les funcions del protectorat com a òrgan que ha de vetllar pel recte exercici del dret de fundació i assegurar que el funcionament de les fundacions s'ajusti a la legalitat. També regula l'òrgan de supervisió de les associacions declarades d'utilitat pública. La Llei atorga a tots dos òrgans potestats inspectores i sancionadores.
Llei 21/2014, del 29 de desembre
El Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), amb l’assumpció del servei de cafeteria per a funcionaris al Centre Penitenciari Ponent, ampliarà les opcions de reinserció dels penats d’aquest centre. El CIRE ja es fa càrrec de la cuina per a interns d’aquest centre de forma pionera des del 2012. Aquesta iniciativa dóna compliment al mandat del Parlament de Catalunya d’internalitzar la gestió de la cuina dels centres, que funciona amb èxit als centres penitenciaris Ponent, de Joves, de Dones, Puig de les Basses i Brians 2 i que es preveu que s’estengui gradualment a la resta de centres penitenciaris.
Més informació

No hay comentarios: