viernes, 2 de enero de 2015

# 13 Vigilancia ASPCAT La vigilància epidemiològica en salut pública, una prioritat

# 13
Vigilancia ASPCAT
La vigilància epidemiològica en salut pública, una prioritat
Agència de Salut Pública de Catalunya
Vigilancia ASPCAT
Dilluns, 29 de desembre de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors


La taxa d'incidència de síndromes gripals registrada per la xarxa sentinella continua baixa, 29,89 per 100.000 habitants i es mostra estable respecte la setmana anterior.

  • Butlletí de Salut Pública
  • L'App 061
  • Canal Salut
  • Butlletí Epidemiològic de Catalunya
  • La malaltia de Chagas
  • Detecteu la tuberculosi
  • La salut també viatja
  • Tricentenari

:: L'ASPCAT presenta els mapes d'incidència ajustada de les malalties de declaració obligatòria individualitzada al territori

Legionel·losi
La Subdirecció general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública ha impulsat la implementació d'eines gràfiques en forma de mapes (amb diferent desagregació territorial) per tal de representar la informació epidemiològica més rellevant que s'obté mitjançant l'activitat sistematitzada de la vigilància de les Malalties de Declaració Obligatòria.
S'ha treballat en automatització de la generació de dos tipus de mapes: un per representar les taxes d'incidència crues, amb tres gradients d'intensitat, i un altre que representa la raó estandarditzada d'incidència ( casos observats/casos esperats* 100) amb el seu IC 95%. Els casos esperats es calculen en base a la distribució de la població de Catalunya per grups d'edat. En funció del valor que pren l' interval de confiança inferior i superior d'aquesta raó, la incidència es classifica com a: inferior a la normal, dins dels marges de la normalitat i superior a la normal i es visualitza amb un gradient de colors.
Els nivells de desagregació territorial que es representen són: comarca, província, regió sanitària i sector sanitari.
Per tal d'apropar als professionals sanitaris aquesta informació, aquestes dades es publicaran periòdicament al web de l'Agència de Salut Pública de Catalunya.
Amunt

:: La taxa d'incidència de tuberculosi manté la seva tendència decreixent a Catalunya

Informe preliminar 2013
L'any 2013 s'han notificat 1.164 casos de tuberculosi, fet que correspon a una taxa de 15.4 casos per 100.000 habitants. Durant aquest any la taxa ha disminuït un 5,5%. El 58,9% dels casos són homes i el 41,2%, dones, amb una taxa de 18,4 i 12,5 casos per 100.000 habitants, respectivament.
La mitjana d'edat dels malalts ha estat de 41,9 anys. El 87,1% dels casos de tuberculosi que van iniciar el tractament durant l'any 2012 el van finalitzar satisfactòriament (el 88,1% en les persones autòctones i el 85,6% en les nouvingudes).
La millora contínua dels indicadors de control (declivi en la incidència i finalització satisfactòria del tractament) suggereix que es continuen fent progressos.
Podeu trobar més informació al BEC del mes de setembre i l'informe preliminar 2013 al canal salut i al web de l'Agència de Salut Pública de Catalunya.
Amunt

:: VIH/Sida

Situació epidemiològica del VIH/Sida
A Catalunya s'estima que hi ha 33.000 persones infectades pel VIH i una quarta part d'aquestes no saben que ho estan. A l'any 2013 s'han declarat 754 nous casos d'infecció pel VIH i el 42% d'aquest han estat diagnosticats de forma tardana, és a dir, quan el nombre de limfòcits CD4 es inferior a 350 cèl·lules per microlitre. Entre els nous infectats hi ha 7 homes per cada dona, l'edat mitjana és de 36 anys i el 60 % d'aquestes noves infeccions es produeixen en el col·lectiu dels homes que tenen sexe amb homes (HSH).
Les properes actuacions de l'ASPCAT en VIH/sida i ITS són:
1) Extensió de la prova ràpida a farmàcies.
Coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de la Sida, 20 oficines de farmàcia de localitats de més de 20.000 habitants de les comarques de Girona van començar a realitzar determinacions de VIH a través del test ràpid.
Pel primer trimestre de 2015 està previst l'inici d'aquesta mateixa actuació a farmàcies de Barcelona ciutat.
2) Inici prova ràpida a centres d'atenció primària (CAP)
Coincidint amb la Setmana Europea de la Prova celebrada del 21 al 28 de novembre, és va iniciar el Pla pilot per a la detecció del VIH a través de la prova ràpida en l'atenció primària als CAP Drassanes i Manso de Barcelona. El dia 2 de desembre es van afegir a aquesta prova pilot 27 CAP del Baix Llobregat. S'estan realitzant contactes amb altres centres per a la seva propera participació en aquesta prova pilot.
3) Cribratge d'infeccions de transmissió sexual (ITS) en població vulnerable
Reforç de la detecció precoç del VIH i d'altres infeccions de transmissió sexual amb l'ampliació aquest any 2015 del cribratge de la clamídia i la gonocòccia en poblacions vulnerables com els col·lectius d'homes que fan sexe amb altres homes i la població jove.
4) Pla d'Acció enfront del VIH i les ITS
Elaboració del nou Pla d'Acció enfront del VIH i les ITS que compta, entre d'altres, amb la participació d'entitats comunitàries i de societats científiques i presenta com a novetat la inclusió de les altres ITS, tenint en compte l'augment de la incidència en els darrers temps, la interacció amb el VIH i l'oportunitat de crear sinergies en els esforços de prevenció primària i secundària
Amunt

:: Dia Mundial de la Sida 2014

Dia Mundial de la Sida 2014
Com cada any, l'1 de desembre es va celebrar al Palau de la Generalitat l'acte institucional per commemorar el Dia Mundial de la Sida que va comptar amb la participació, entre d'altres, de l'entitat Projecte dels Noms, el Comitè 1er de Desembre - Plataforma Unitària d'ONG/SIDA de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.
A aquesta vint-i-setena edició del Dia Mundial de la Sida hi van assistir més d'una vuitantena de persones en representació de les diferents entitats i institucions implicades en la lluita contra la sida i el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu.
Amunt

:: Jornada de comunicació en alertes d’epidèmies

Jornada “Gestión de la comunicación en Alertas de Epidemias”
El dijous 27 de novembre va tenir lloc a la sala d’actes de la PIMEC de Barcelona la Jornada tècnica “Gestión de la comunicación en Alertas de Epidemias”, organitzada per l’Associació Catalana d’Empreses Especialistes en Síndrome de l’Edifici Malalt (ACESEM).
A l’acte inaugural el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, va destacar, com una de les prioritats de salut pública, la gestió del risc davant de les diferents amenaces en què es troba la població o a les quals aquesta pot estar exposada dins del món globalitzat actual.
A la conferència inaugural la subdirectora general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, Mireia Jané, va ser l’encarregada d’explicar de quina manera porta l’Agència de Salut Pública de Catalunya la gestió i la comunicació de risc, aplicada a l’exemple actual de la malaltia pel virus de l’Ebola.
La Jornada va comptar amb la participació de diferents professionals, tant de l’àmbit sanitari com de l’àmbit de la comunicació i l’empresa.
Amunt

:: Brot de febre hemorràgica pel virus de l’Ebola (FHVE)

Brot de febre hemorràgica pel virus de l'Ebola (FHVE)
El 2 de desembre l'OMS va declarar Espanya país lliure de la malaltia de l'Ebola després de complir-se el període de 42 dies i d'obtenir dos resultats negatius al virus de l'Ebola en el cas confirmat, separats entre sí per 48 hores.
A Catalunya, les últimes actuacions realitzades per l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) són:
Actualització del Procediment d'actuació davant casos sospitosos de febre hemorràgica pel virus de l'Ebola (FHVE) amb els darrers canvis aprovats a la Comissió de Salut Pública. Destaquen els dos canvis que s'han fet a l'apartat Definició de cas: a Criteri epidemiològic, a les àrees afectades, s'hi ha incorporat la capital de Mali, Bamako (en queden excloses les persones que van estar a l'aeroport de Bamako), i a Criteri clínic la temperatura per als casos passa a ser ≥37,7ºC.
Quant a material formatiu per als professionals sanitaris, tant de l'àmbit hospitalari com del de l'atenció primària, s'ha realitzat un vídeo com a instrument de suport a la implementació del procediment d'actuació en els centres assistencials.
Amunt

:: Es manté la reducció dels naixements a Catalunya des de l'any 2009

Evolució dels naixements a Catalunya (1993-2013)
L'any 2013 hi ha hagut una reducció del 7,4% del nombre de naixements respecte a l'any anterior. En els darrers cinc anys la reducció ha estat del 19,7%.
Percentatge de nadons de mares estrangeres

L'any 2013 el 28,9% dels nadons eren de mares de procedència estrangera, percentatge que és un 2,4% inferior respecte al de l’any anterior.
Percentatge de mares amb edat superior als 34 anys
Els naixements en dones d'edats superiors a 34 anys continuen augmentant i l'any 2013 se situen en un 34,9%. En els darrers cinc anys l'increment relatiu ha estat d'un 36,9%.
Amunt

:: Bec setembre 2014

La tuberculosi a Catalunya l’any 2013



Malalties de declaració obligatòria: numèrica i individualitzada. Setmanes 33 a 36


Declaració de microorganismes al Sistema de notificació microbiològica de Catalunya. Setmanes 33 a 36

No hay comentarios: