domingo, 25 de enero de 2015

# 126 DIXIT Butlletí del Departament de Benestar Social i Família

# 126
DIXIT
Butlletí del Departament de Benestar Social i Família
Divendres, 23 de gener de 2015Imprimeix | Butlletins anteriors

  • Xarxes socials
  • Butlletins del Departament de Benestar Social i Família
  • DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials
  • Publicacions del Departament de Benestar Social i Família
  • Pla Estratègic de Serveis Socials de Catalunya
  • Hèrcules Sistema d'Informació Social
  • Pla Director de Formació
  • Infància Respon
  • Voluntariat
  • Xarxa Òmnia
  • Línia d'atenció contra la violència masclista
  • Pla de Ciutadania i de les Migracions: horitzó 2016
  • Pla Nacional de Joventut de Catalunya

::Destacat

El Departament de Benestar Social i Família presenta el seu pressupost i les línies estratègiques per aquest 2015
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va presentar el 19 de gener el pressupost del Departament per a 2015, del qual se'n destinarà un 49% a prestacions de serveis, un 34% a ajuts econòmics, un 9% a cooperació amb ens locals i un 8% a despeses de funcionament. L'objectiu principal d'aquests pressupostos és treballar especialment per a l'accés als serveis socials bàsics, per la lluita contra la pobresa i pel treball amb les entitats socials i el món local.
El Departament de Benestar Social i Família ha obert el període de preinscripcions al programa “Vacances en família”. En aquesta onzena edició s’ofereix un total de 52.890 places, 4.509 més que l’any passat. El programa facilita a les famílies residents a Catalunya amb fills menors de 18 anys la possibilitat de gaudir d’unes vacances a preus molt avantatjosos en albergs de la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya (Xanascat), situats en indrets d’alt interès turístic i cultural.
El Govern declara l'any 2015 com a l'Any de les Biblioteques
El Govern ha aprovat declarar l’any 2015 com a Any de les Biblioteques, coincidint amb el primer centenari de la creació de la Xarxa de Biblioteques Populars de la Mancomunitat de Catalunya. El Departament de Benestar Social i Família disposa de la xarxa de centres de documentació DIXIT (Barcelona, Girona, Vic i Lleida) així com del Centre de Documentació Juvenil i del Centre de documentació de l'Institut Català de les Dones. Es tracta d'espais oberts al públic amb publicacions i revistes especialitzades en l'àmbit dels serveis socials disponibles per a consulta i préstec.
Amunt

::Actualitat

Amunt

::Novetats DIXIT

Conferència “Presentació de la Llei LGBTI: la igualtat de tracte i l’eradicació de l’homofòbia és un repte legal i social a Catalunya”
El mes d'octubre passat, el Parlament de Catalunya va aprovar una llei pionera al món per garantir els drets de les persones LGBTI i per lluitar contra l’homofòbia. Durant els mesos de gener i febrer, els centres DIXIT acolliran una conferència on s'exposarà la finalitat d'aquesta normativa i els canvis socials que implica. També es parlarà, entre altres coses, del procés de denúncia, del principi de coeducació i de les sancions.
Dossier temàtic “Tècniques augmentatives de comunicació”
Els sistemes augmentatius de comunicació són formes d'expressió alternatives a la parla que s’adrecen a persones amb greus dificultats de manipulació, mobilitat, comunicació i/o llenguatge oral. La bibliografia citada en aquest dossier temàtic és un recull d’obres i recursos bàsics i de referència sobre tècniques de comunicació augmentativa i s’ha elaborat amb l’assessorament i les recomanacions dels tècnics que treballen a la UTAC.
Arriben noves publicacions als centres DIXIT
Ja es pot consultar al portal DIXIT el llistat de les publicacions més destacades arribades als seus centres de documentació durant els darrers dos mesos. Aquesta selecció està disponible en paper i en format digital. 
Amunt

::Agenda

Jornada “Reptes ètics i oportunitats professionals en l'àmbit social i sanitari”
Caser Residencial organitza el 27 de gener a Lleida una jornada en què tindran lloc una taula rodones i dues conferències sobre temes com l'ètica, l'empoderament o l'organització en les institucions socials i sanitàries. Col·laboren el Departament de Benestar Social i Família i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la Universitat de Lleida.
4a Jornada sobre intervenció amb famílies i infància en situació de vulnerabilitat
El 3 de febrer de 2015, Barcelona acollirà la quarta edició d'una jornada impulsada per la Fundació Acció Social Infància i que s'adreça a tots aquells professionals dedicats a la intervenció amb famílies i infants en situació de vulnerabilitat. 
Amunt

::Convocatòries

Termini: 29 de gener de 2015
Organitza: Departament de Benestar Social i Família
Termini: 15 de febrer de 2015
Organitza: Departament d'Empresa i Ocupació
Termini: 3 de juliol de 2015
Organitza: Fundació Uszheimer, Fundació Pasqual Maragall i Minimal Films
Amunt

::Normativa

Amunt

::Formació

Curs amb l'objectiu de definir el paper dels professionals en relació a la detecció precoç dels consums problemàtics de drogues i d’altres riscos associats, així com de donar a conèixer les polítiques sobre drogues i el desenvolupament d'estratègies d’actuació.

Data i lloc: del 3 de febrer al 7 de maig de 2015 a Tarragona
Organitza: Fundació URV Centre de Formació Permanent amb la col·laboració de DAFITS i l'Ajuntament de Tarragona
Curs adreçat a professionals i persones interessades en el àmbit de la discapacitat per reflexionar sobre la pràctica professional en la intervenció amb persones amb disminució psíquica i aportar elements teòrics que permetin entendre quines dimensiones es posen en joc en la intervenció.

Data i lloc: del 24 de febrer al 24 d'abril de 2015 en modalitat onlineOrganitza: Fundació Pere Tarrés
Amunt

::Lectures recomanades

Pla integral del poble gitano de Catalunya 2014-2016
Edició del pla interdepartamental que recull les polítiques públiques destinades al poble gitano. Dóna continuïtat al Pla integral del poble gitano 2009-2013.

Pla integral del poble gitano a Catalunya. 
Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Benestar Social i Família, Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària, 2014. 52 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT i en línia
Atenció i suport social: el camí de la intervenció a l'acompanyament
Llibre que es planteja l’abordatge dels reptes i models innovadors que permeten desenvolupar accions d’acompanyament en els processos en què hi ha persones en situació de dependència.

Mañós, Quico. Atenció i suport social: el camí de la intervenció a l'acompanyament. Barcelona: UOC, 2013. 236 p. ([Manuals]; 209. Educació social)

Exemplar consultable als centres DIXIT 
Cuida tu cerebro... y mejora tu vida
Llibre que exposa recomanacions pràctiques per tenir cura del cervell. A més, proporciona consells per prevenir les malalties neurològiques i millorar l’estat d’ànim així com exercicis per exercitar la memòria.

Bilbao, Álvaro. Cuida tu cerebro-- y mejora tu vida. Barcelona: Plataforma, 2013. 204 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
Social work practice with individuals and families: evidence-informed assessments and interventions
La lectura d'aquest llibre aporta als lectors les eines per treballar de manera efectiva amb les persones i les famílies, a més de desenvolupar les seves habilitats en la pràctica professional. Ofereix una sèrie de característiques pedagògiques a cada capítol, així com recursos en línia i preguntes de repàs.

Social work practice with individuals and families: evidence-informed assessments and interventions
. Hoboken, N.J: John Wiley & Sons, 2013. 314 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
Amunt

::Recurs

25 anys de la Convenció dels Drets dels Infants
El 20 de novembre de 1989, l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar la Convenció dels Drets dels Infants. Amb motiu del seu 25è aniversari, la Generalitat de Catalunya, el Parlament de Catalunya, UNICEF, Save the Children i Amnistia Internacional han elaborat un document amb propostes de material didàctic.

No hay comentarios: