viernes, 2 de enero de 2015

# 79 Butlletí d'Economia Social i Cooperativa Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom


# 79
Butlletí d'Economia Social i Cooperativa
Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom
Logo AraCoop
Dimecres, 31 de desembre de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors

Butlletí Persones Emprenedores

  • coopscatalunya
  • aracoop
  • acció
  • RSCat
  • Observatori

:: Editorial

Xavier López García, Director General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom
Bon Nadal i Bones Festes
Com bé sabeu aquest és el darrer butlletí d'Economia Social i Cooperativa del 2014. Hem treballat tot l'any per acostar-vos una mica més a l'economia social i cooperativa de Catalunya i d'Europa. I podem dir que ha estat un any important en aquest sentit. Després de molta feina, enguany, el projecte de Llei de cooperatives ha arribat per fi al Parlament on esperem que pugui culminar el seu procés i puguem dotar les cooperatives del marc jurídic que necessiten per competir en el segle XXI.
Així mateix, 2014 ha estat l’any de l’aracoop, un ambiciós projecte que ha volgut unir els esforços de la Generalitat, de les entitats representatives del cooperativisme i de més de 80 entitats per ampliar, enfortir i renovar l’economia social i cooperativa. 6.500 persones participants i prop de 200 projectes s’han beneficiat de les activitats d’aracoop. L’any 2015 durem a terme una segona edició en què esperem ampliar l’impacte i superar un llistó que ja està força alt.
Finalment, hem continuat facilitant instruments financers per tal que les empreses i entitats de l’economia social puguin tirar endavant els seus projectes. En aquest sentit, és important destacar el compliment del compromís d’ampliar al conjunt d’entitats de l’economia social la possibilitat de finançar-se a través del Fons de Garantia d’Avals de l’ICF per a l’economia social i cooperativa.
El Butlletí d’Economia Social i Cooperativa -que enguany ha estrenat nou format- així com el compte de Twitter@coopscatalunya, han estat fidel reflex d’aquestes activitats, però també, i sobretot, d’aquelles protagonitzades pel propi sector, per les empreses d’economia social i cooperativa, que són les que realment impulsen dia a dia aquest model empresarial: creant nous projectes, generant ocupació i aportant solucions als reptes socials i mediambientals que tenim.
Us volem donar les gràcies per totes aquelles aportacions que ens heu fet arribar i a totes les persones que ha col·laborat i han format equip per donar a conèixer les cooperatives com un model empresarial viable i transformador a l’hora d’emprendre, crear i fer créixer una empresa. Tots plegats, a través d'aquest Butlletí, us desitgem Bon Nadal i Bones Festes.
Xavier López García
Director General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom
Amunt

:: Destacats

20 noves cooperatives d'alumnes
Fruit del programa Cooperatives d’Alumnes d’aracoop, s’han constituït 20 noves cooperatives en diferents centres educatius. Tot i que la majoria s’han creat en escoles cooperatives, també hem de destacar que alguns centres públics i un centre concertat han creat les seves pròpies cooperatives. Un dels objectius d’aquest programa es fomentar l’emprenedoria entre els alumnes a partir de la creació d’una empresa d’aquest tipus.
Nou interactiu per fer més efectiva la participació al Consell Rector de l’empresa cooperativa
En el marc del programa aracoop s’ha elaborat l’interactiu “Participo en el Consell Rector”. Un nou interactiu per identificar algunes idees bàsiques sintetitzades en 8 competències clau per fer més efectiva la participació a la cooperativa com a membre del consell rector. L'aplicació multimedia parteix d’un cas pràctic, un breu format teòric i glossari de termes més significatius.
Amunt

:: Notícies

I Congrès Internacional d'Economia Social i Solidària
El passat 27, 28 i 29 de novembre es va celebrar a Saragossa el I Congrès Internacional d'Economia Social i Solidaria (ESyS), sota el lema "L'Economia es troba amb les Persones". La trobada anava dirigida a entitats de l'economia social , tècnics i gestors de polítiques públiques, persones que treballen en iniciatives d'economia solidària, emprenedors compromesos, consumidors i, en general, a qualsevol persona amb ganes de conèixer i dialogar sobre els reptes de l'economia social i solidària i les seves possibilitats de futur. L'esdeveniment, va comptar amb més de 30 activitats i uns 100 ponents, entre ells cooperatives i entitats d’economia social com: Apòstrof, Ecosol, Coop57, Labcoop, La Ciutat Invisible, Eticom-SomConnexió, Som Energia, Fiare, Arç Intercooperació Econòmica, i la Xarxa d’Economia Solidària.
Terrassa crea bonificacions fiscals per facilitar la creació de cooperatives
L’Ajuntament de Terrassa aplicarà noves mesures fiscals per a incentivar la implantació d’activitat econòmica a la ciutat durant el 2015. L’equip de govern ha inclòs diferents avantatges per a empreses i emprenedors a la proposta d’ordenances fiscals per l’any vinent, entre elles, bonificar en un 60% la taxa de legalització d’activitats de les cooperatives i així facilitar la creació d’aquestes empreses, bonificació de l’IBI per activitats econòmiques en polígons industrials i un 90% de bonificació a la taxa de transmissions de les parades dels mercats municipals.
ESADE, IESE i EADA, escoles de negoci col·laboradores d’aracoop entre les millors d’Europa
ESADE, IESE i EADA, han estat reconegudes per la prestigiosa publicació Financial Times, entre les 25 primeres escoles de negoci d’Europa. Cal destacar que totes elles tenen seu a la capital catalana i son col·laboradores del programa aracoop. En concret, Eada ha impartit la formació en visió estratègica, lideratge i comunicació a 50 persones directives d’empreses d’economia social i cooperativa. La formació ha permès analitzar els propis models de negoci i desenvolupar habilitats directives per adquirir una visió global de l’organització, les seves capacitats i recursos.
Premi Romanico Esencia  2014 a la Cooperativa de la Palma d’Ebre
La Cooperativa de la Palma d’Ebre guanya el Premi Romanico Esencia 2014 en la seva 17a edició organitzat per ActelGrup. Aquest premi, amb l’objectiu d’impulsar la seva marca i fomentar la millora del seu oli s’ha convertit en un dels guardons de referència entre els productors d’oli extra verge d’oliva arbequina. La concessió del guardó li suposarà a la cooperativa de la Palma d’Ebre de Tarragona poder vendre 5.000 quilos de la partida de l’oli extra verge d’oliva arbequina premiat a Agrolés d’ActelGrup, que s’encarregarà d’envasar-lo i comercialitzar-lo des de les seves instal·lacions de Les Borges Blanques (Les Garrigues).
12a edició del premi jove emprenedor/a de la Segarra

Amb l’objectiu de fomentar l’esperit d’empresa entre els joves de la comarca i d’estimular i promoure els valors que distingeixen les empreses i activitats econòmiques en general, el Consell Comarcal de la Segarra, amb la col·laboració de la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar i Família, i la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom del Departament d’Empresa i Ocupació, ha convocat la 12a edició del premi jove emprenedor/a. Els premis s’atorgaran als projectes d’autoocupació més innovadors i amb més potencialitat de creixement de negoci i creació de riquesa i llocs de treball.
Tretze entitats catalanes viatgen a Colòmbia en la primera missió destinada a la internacionalització del tercer sector social
Aquesta missió a Colòmbia s’emmarca en la primera estratègia específica per l’impuls de la internacionalització de les entitats del tercer sector i de l’economia social i cooperativa que la Generalitat, a través d’ACCIÓ, va presentar el passat mes de maig en col·laboració amb la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. Les entitats que hi participen treballen per a la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i per la integració en tots els àmbits de la població en risc d’exclusió. Entre les entitats que hi participen hi ha cooperatives i entitats d’economia social com: Fundació AMPANS, Fundació Ramon Noguera, Plataforma Educativa, Grup Asproseat, Encís, Fundació Èxit, Insercoop, Intress, Fundació Pere Tarrés, Fundació Ser.gi, Suara Serveis, Eduvic, i Salut i Comunitat.
Premis Rueda de la Diputació de Barcelona a les cooperatives LaCol  i Arada-Creativitat Social
La Diputació de Barcelona va lliurar els guardons de la vuitena edició del Premi Josep M. Rueda i Palenzuela “La dimensió comunitària en la intervenció social”. El Premi té per objecte impulsar projectes i actuacions que fomentin processos participatius, enforteixin el teixit social, i augmentin la capacitat organitzativa de la comunitat.
El segon premi el va guanyar el projecte “Territori de Masies”, de la cooperativa Arada-Creativitat Social.
LaCol, SCCL va quedar entre els 5 finalistes amb un treball de rehabilitació comunitària basat en el projecte de la "Grada del BlocOnze" de Can Batlló.
La nova Fageda
A la finca Els Casals de Santa Pau, on la cooperativa La Fageda elabora els iogurts, gelats i melmelades i on presten serveis assistencials, han començat  unes  obres  de remodelació i ampliació que impossibiliten mantenir el Servei d’Atenció al Visitant obert.
Estrenaran instal·lacions i reobriran les visites a escoles, grups i famílies a finals de la primavera del 2015. Per garantir la perdurabilitat del projecte social de l’organització i revertir en més eficiència i eficàcia per tots els seus processos productius i assistencials, les obres es desenvoluparan en cinc anys i es preveu una inversió d’uns deu milions d’euros amb l’objectiu de cobrir a mig i llarg termini les necessitats assistencials i productives. Visualitza el vídeo de la Nova Fageda.
Mitjans de comunicació que són cooperatives
En els últims cinc anys, 11.000 periodistes de tot l'estat s'han quedat sense feina. La crisi del sector ha afectat mitjans públics i privats, grans i petits; i ha obligat els professionals a reinventar-se. Una manera que els ha permès d’autoocupar-se és mitjançant la creació de la seva pròpia cooperativa. Al telenotícies de TV3 del dia 8 de desembre se’n va fer ressò i va posar com exemple les cooperatives: Crític, SCCL i Alternativas Económicas, SCCL.
L’economia social i cooperativa a 1mon.cat
El magazine de cap de setmana 1mon.cat que emet La Xarxa per a les televisions locals catalanes, ha dedicat un espai les darreres setmanes a parlar d’economia social i cooperatives. En la secció hi han participat Musicop, Celler Cooperatiu de Gandesa, Formació i Treball, Plana de Vic, Claraboia i Unió de cooperadors de Mataró. Les entrevistes i reportatges estan disponibles al web del programa. Aquesta col·laboració va finalitzar el passat 20 de desembre amb una entrevista amb el director general d’Economia Social i Cooperativa Xavier López.
Amunt

:: Agenda

Celler Cooperatiu d’Espolla a la 19a Fira de l’Oli i l’Olivera


Del 12 al 18 de gener de 2015 es celebra la 19a Fira de l’Oli i l’Olivera d’Espolla. Dins de les activitats programades podeu gaudir de visites guiades teatralitzades: “Tastar vins pot ser un espectacle!” al Celler Cooperatiu d’Espolla.
Momentum Project Espanya
Es convoca la 5a edició de Momentum Project, una iniciativa de suport a projectes d’emprenedoria social. Aquesta iniciativa pretén impulsar i estendre l’activitat i l'impacte de les iniciatives socials, que tenen com a prioritat crear valor social i mediambiental, però que també aconsegueixen generar valor econòmic. Les condicions del projecte són: tenir com a mínim una activitat de 2 anys i una facturació de 100.000€ (de la qual, com a màxim un 49% podrà provenir de subvencions i donacions) i tenir activitat i impacte social a Espanya.
El període d’inscripció finalitza el 23 de gener de 2015.

No hay comentarios: