miércoles, 28 de enero de 2015

# 102 InfoJustícia Departament de Justícia

# 102
InfoJustícia
Departament de Justícia
ISSN 2014-2218 | DL B. 14104-2012
imatge capçalera
Dimarts, 27 de gener de 2015Imprimeix

Recursos

  • e-justicia
  • Mediació
  • facebook
  • cire
  • Lexcat

::Actualitat

El pressupost en matèria de justícia per al 2015 creix un 7,2 %El conseller de Justícia va comparèixer a la Comissió de Justícia i Drets Humans del Parlament per presentar el pressupost del Departament per a l’any 2015, i va especificar que, respecte de l’any 2014, s’ha incrementat en un 7,2 % la despesa en matèria de justícia. Així, el pressupost consolidat del Departament per al 2015 és de 859,3 milions d’euros. El gruix de la dotació pressupostària té, entre els seus objectius, posar en marxa el nou Centre Penitenciari Mas d’Enric, impulsar la mediació, avançar en la implantació de l’oficina judicial i introduir millores en l’atenció a les persones afectades per delictes.  Així mateix, Germà Gordó va avançar que existeix un preacord amb el Ministeri de Justícia per convocar noves places de personal per a l’Administració de justícia. A més, aquest pressupost preveu la recuperació de les pagues dels funcionaris i interins que depenen del Departament i un increment del 0,5 % dels mòduls del torn d’ofici en matèria de justícia gratuïta per a advocats i procuradors.  Més informació Pressupostos de Justícia 2015
El conseller de Justícia va comparèixer a la Comissió de Justícia i Drets Humans del Parlament per presentar el pressupost del Departament per a l’any 2015, i va especificar que, respecte de l’any 2014, s’ha incrementat en un 7,2 % la despesa en matèria de justícia. Així, el pressupost consolidat del Departament per al 2015 és de 859,3 milions d’euros. El gruix de la dotació pressupostària té, entre els seus objectius, posar en marxa el nou Centre Penitenciari Mas d’Enric, impulsar la mediació, avançar en la implantació de l’oficina judicial i introduir millores en l’atenció a les persones afectades per delictes.
Així mateix, Germà Gordó va avançar que existeix un preacord amb el Ministeri de Justícia per convocar noves places de personal per a l’Administració de justícia. A més, aquest pressupost preveu la recuperació de les pagues dels funcionaris i interins que depenen del Departament i un increment del 0,5 % dels mòduls del torn d’ofici en matèria de justícia gratuïta per a advocats i procuradors.
Més informacióPressupostos de Justícia 2015
Conseller Gordó: «L'impuls de la mediació constitueix un dels objectius prioritaris del Departament de Justícia»
El conseller de Justícia, Germà Gordó, va cloure els actes que es van fer el 21 de gener per celebrar per primera vegada a Catalunya el Dia Europeu de la Mediació, organitzats pel Departament de Justícia amb la col·laboració de més de trenta institucions catalanes de diferents àmbits.
Durant l’acte de cloenda, el conseller va dir que «l’impuls de la mediació constitueix un dels objectius prioritaris del Departament de Justícia». Així mateix, va manifestar que «la justícia ha de ser quelcom més que la judicialització dels conflictes. Hem d’oferir als ciutadans diferents maneres d’abordar-los com la mediació».
Cloenda dels actes del Dia Europeu de la MediacióActes de la celebracióVídeos de l’acte commemoratiu
El conseller de Justícia, durant la inauguració de la jornada La Participació Social en l’Execució Penal: Reptes i oportunitats, va apostar per atorgar més protagonisme a les entitats en l’àmbit de l’execució penal, i va defensar la incorporació del «principi de coresponsabilitat institucional i social» en la tasca penitenciària, amb l’objectiu d’obrir «noves vies de col·laboració» i potenciar «la participació de les entitats col·laboradores i de voluntariat».
Així mateix, el conseller va manifestar que «ara s’obre una nova etapa en què s’ha de donar més pes específic a la Taula de Participació Social», que és l’òrgan consultiu i de relació entre el Departament i les entitats col·laboradores i de voluntariat que treballen en l’àmbit de la reinserció social a Catalunya.
Més informacióVídeos de la jornada
El Departament de Justícia es marca com a objectiu doblar els expedients de mediació finalitzats en dos anys
El conseller de Justícia va presentar el Pla nacional d’impuls a la mediació, que estableix els principals objectius que s’han d’assolir en els propers dos anys, un dels quals –va dir el conseller– és «doblar el nombre d’expedients de mediació finalitzats», ja que no tots els expedients de mediació que s’inicien arriben a terme.
Així mateix, Germà Gordó va anunciar que el Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya té l’encàrrec d’elaborar un pla integral de mediació entre l’Administració i els subjectes privats.
Més informació
El Parlament valida el decret llei que crea el Registre de traductors i intèrprets judicials
El Ple del Parlament va convalidar el Decret llei pel qual es crea el Registre de traductors i intèrprets judicials per a la seva actuació davant els òrgans judicials amb seu a Catalunya. Es tracta de la primera regulació d’aquest col·lectiu a l’Estat espanyol. Amb aquest Decret llei, que dóna compliment als requeriments de la Directiva europea, es crearà una base de dades amb els traductors i intèrprets que s’hagin inscrit al Registre, que estarà a disposició dels òrgans judicials amb seu a Catalunya, dels investigadors fiscals i policials i dels advocats.
Durant la presentació al Parlament, Germà Gordó va destacar que aquest Decret «garanteix que les persones que han d’exercir aquestes tasques en el nostre país siguin reconegudament acreditades, qualificades per exercir un bon servei».
Més informació
El conseller de Justícia, que va presidir la cloenda del curs acadèmic del Consell Interacadèmic de Catalunya, va recordar que «estem treballant en la constitució de l’Acadèmia de Catalunya, un ens que amb l’ajut dels acadèmics del país ha de reforçar la tasca que cadascuna de les acadèmies catalanes duen a terme en investigació, divulgació i servei a la societat». Així mateix, va fer una crida a «obrir una etapa en què la col·laboració interacadèmica suposi un nou impuls per enfortir allò que totes les acadèmies tenen en comú».
Més informació

No hay comentarios: