viernes, 9 de enero de 2015

# 85 Butlletí de l'Institut Català de les Dones Butlletí electrònic del Departament de Benestar Social i Família

# 85
Butlletí de l'Institut Català de les Dones
Butlletí electrònic del Departament de Benestar Social i Família
Dijous, 08 de gener de 2015Imprimeix | Butlletins anteriors

Centre de documentació

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Butlletins del Departament de Benestar Social i Família
  • Línia 900 900 120 contra la violència masclista
  • Nomenclàtor de Cataluya carrers amb nom de dona
  • Cercador d'expertes

:: Violència masclista

El Govern aprova un programa de mesures per atendre fills de dones que pateixen violència masclista
Aquest Programa, el primer d’aquestes característiques a Catalunya, treballa en la prevenció, la detecció i l’atenció de la violència masclista focalitzant les accions en infants i adolescents. Els serveis d’atenció especialitzada van atendre l’any passat 2.852 dones i 836 infants. La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va presentar el programa al plenari de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista, que és el màxim òrgan de coordinació interinstitucional en aquest àmbit, on participen una seixantena d’organismes de la Generalitat, institucions, organitzacions socials i professionals.
Les comarques de la Catalunya Central compten amb un nou model d'intervenció per atendre a les dones en situació de violència masclista
Aquest Protocol defineix el model d’intervenció i atenció a les dones que travessen situacions de violència masclista i concreta les competències de cada institució i servei, tot donant compliment a la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista. En concret, el Protocol estableix la xarxa de coordinació interprofessional, l’itinerari territorial d’atenció, els estàndards de serveis que fixen els criteris d’actuació que s’han d’aplicar en qualsevol intervenció i la relació de serveis implicats. També determina i recull el treball unitari del Govern de la Generalitat, l’administració local, el teixit associatiu i la societat en el seu conjunt.
El Departament d'Interior té previst aquest 2015 posar en marxa, com a prova pilot, una enquesta de reavaluació del risc en els casos de violència masclista, que permetrà desenvolupar unes actuacions de seguiment més acurades i més ajustades a aquestes variacions del risc. Això impactarà d’una manera directa en els seguiments que es fan a les dones i anirà modificant les accions de seguiment en funció de la tendència que experimenti el risc de cada situació.
La comissió gironina de violència masclista impulsa un protocol pioner per a l'abordatge dels matrimonis forçats
La Comissió Institucional, que fa 16 anys que treballa, va celebrar la reunió anual en la qual es va fer un balanç de les actuacions realitzades durant l’any 2014 per part dels diferents grups de treball que la integren - el de violència masclista, el d’infància i adolescència, el de persones grans i el de mutilació genital femenina i matrimonis forçats – i es va aprovar impulsar la creació d’un protocol pioner per a l’abordament dels matrimonis forçats. L’objectiu és iniciar el treball de sensibilització i formació a les comunitats afectades i la recerca d’estratègies que possibilitin la detecció de casos de risc i el seu abordatge.
Amunt

:: Mitjans de comunicació

L'Institut Català de les Dones i el CAC creen un Grup de treball que elaborarà recomanacions per millorar la representació del gènere a la publicitat
El Palau Robert va acollir la jornada Els estereotips de gènere a la publicitat, en el transcurs de la qual persones usuàries, expertes i representants del sector publicitari van posar en comú els seus punts de vista sobre la representació del gènere a la publicitat. Aquesta sessió va iniciar un procés participatiu i obert per a la constitució d’un Grup de treball que elaborarà un document de recomanacions adreçat als mitjans de comunicació i a les empreses de publicitat per lluitar contra els estereotips negatius de gènere i impulsar la igualtat en la comunicació publicitària.
Amunt

:: Associacionisme

Agenda Dones al dia
L'Institut Català de les Dones ha posat en funcionament, a través del seu web, una nova versió de l'agenda Dones al Dia que recull les activitats adreçades a dones o que tinguin a veure amb les polítiques de dones o els temes de gènere. Les activitats que recull són realitzades per l'Institut Català de les Dones i per entitats i associacions de dones, ens locals, biblioteques, centres cívics i tota mena d'organitzacions que treballin per a la igualtat d'oportunitats entre dones i homes. Properament a partir d'aquesta agenda es generarà un butlletí d'activitats periòdic.  
Formació per a l’enfortiment d’associacions i entitats de dones al Camp de Tarragona
La formació realitzada durant aquest any amb les associacions i entitats de dones del Camp de Tarragona es va tancar amb una jornada en la qual es van posar en comú les experiències treballades i es van donar eines per enfortir les entitats, millorar-ne la gestió del dia a dia, crear un sentiment de pertinença al grup, motivar per seguir endavant amb la tasca que estan realitzant, i incentivar el treball en xarxa. Hi van participar representants de les Federacions de l’Alt Camp, Baix Camp i Tarragonès, així com de les associacions de dones de les comarques del Baix Camp, Alt Camp i Tarragonès.
cndc
En aquesta sessió ordinària la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, i les representants dels diferents grups de treball, les assemblees territorials i els òrgans de participació de l’Administració de la Generalitat van posar en comú les actuacions que s'han dut a terme en el darrer semestre i les que preveuen endegar. El Consell Nacional de les Dones de Catalunya, òrgan consultiu de l’Institut Català de les Dones, compta amb la participació de 380 entitats que treballen a favor de la igualtat efectiva de dones i homes.
Amunt

:: Cultura

Exposició
L'Espai Francesca Bonnemaison acull fins al 31 de gener l'exposició "Trencant estereotips" de l'autora de còmic Marika Vila. El 14 de gener, a les 18 hores, hi haurà una taula de debat que comptarà amb la participació de Meri Torras, professora de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la Universitat Autònoma de Barcelona; Eva Espasa, professora del Departament de Traducció i Interpretació de la Universitat de Vic; i Marika Vila, il·lustradora, historietista, investigadora i autora de l'exposició. Serà moderada per Joana Gallego, professora en matèria de Gènere i comunicació a la Universitat Autònoma de Barcelona.
Amunt

:: Temes d'interès

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va presidir una nova reunió del Consell Nacional de lesbianes, gais i homes i dones bisexuals i transsexuals (LGBT), en la qual va recordar que el Govern ja ha començat a desplegar la nova llei de drets de les persones LGBT i per l’eradicació de l’homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia. També va afirmar que el Govern està treballant per portar al Parlament una nova llei d’igualtat de tracte.
Aquest Pla director fixa com a un dels objectius prioritaris contribuir a la defensa, la garantia i l'exercici dels drets humans de les dones per tal de permetre la transformació de les estructures que perpetuen les desigualtats de gènere. L’apoderament de les dones ja havia estat reconegut com a objectiu prioritari als plans directors anteriors, però en aquest document esdevé una prioritat estratègica.
Amunt

:: Centre de documentació

Amb la intenció de facilitar la recerca al seu públic usuari, el Centre de documentació de l’Institut Català de les Dones ha elaborat una petita guia d’ús del catàleg de les Biblioteques Especialitzades de la Generalitat, entre les quals s’hi compta el Centre de documentació de l'Institut Català de les Dones. La intenció és simplificar la consulta a les persones usuàries i que puguin treure el màxim rendiment de les funcionalitats que ofereix el sistema.
Amunt

:: Recomanats del Centre de documentació

Maria-Mercè Marçal : l’escriptura permeable
Riba, Caterina. Maria-Mercè Marçal : l’escriptura permeable. Vic: Eumo, 2014
Estudi sobre l’obra de Maria-Mercè Marçal (1952-1998), que fa una anàlisi rigorosa de tots els vessants de l’obra marçaliana: poesia, narrativa, assaig, interrelacionats, a través de la intertextualitat o capacitat de comunicació dels textos. La primera part es centra en la reflexió de Marçal entorn de la tradició literària i de la teoria feminista. La segona part analitza la reformulació dels prototips femenins, des de les bruixes i altres figures de la tradició popular, fins al paper de les dones en la Bíblia, la figura del pare, i el diàleg de la poesia marçaliana amb l’obra de diversos escriptors i escriptores, com Dickinson, Perkins Gilman i Plath. Inclou una bibliografia exhaustiva i actualitzada sobre l’escriptora i poeta.
Dones Women Afganistan
Sánchez, Gervasio i Bernabé, Mónica. Dones Women Afganistan. Barcelona: Blume, 2014
Catàleg de l’exposició que té lloc al Palau Robert  del 29 d’octubre de 2014 fins al 15 de febrer de 2015. És un treball fet amb la intenció de visibilitzar la situació de les dones afganeses i denunciar com el silenci i la indiferència ens fan còmplices dels agressors que actuen impunement exercint la violència de gènere a casa seva, de portes endins. Com explica Mònica Bernabé "la violència contra elles comença a la mateixa família i és endèmica". L’obra recull els testimonis de nombroses dones afganeses que expliquen les seves experiències com a víctimes de la violència masclista i està profusament il·lustrada amb fotografies a tot color d’aquestes dones que han volgut compartir les seves històries. 
La batalla de las cerezas: mi historia de amor con Hannah Arendt
Anders, Günther. La batalla de las cerezas: mi historia de amor con Hannah Arendt.Barcelona: Ediciones Paidós, 2013
Günter Anders, marit d’Hannah Arendt durant vuit anys, narra en aquesta obra el seu encontre amb la política i filosofa al Berlín de 1929 i la seva posterior convivència. Per Arendt, amb el pas del temps, aquesta unió només va ser una manera de fugir del seu gran amor de joventut, Martin Heiddeger, però per Anders, Hannah va ser el primer i veritable amor de la seva vida. Per això, el Nadal de 1975, va recuperar els apunts dels anys berlinesos viscuts amb ella, en un text escrit amb el dolor de la pèrdua. El diàleg que es va establir entre ells va marcar, amb divers èxit, la trajectòria d’aquests dos grans filòsofs. 

No hay comentarios: