martes, 20 de enero de 2015

# 75 Butlletí e-Escoles Verdes Programa Escoles Verdes

# 75
Butlletí
e-Escoles Verdes
Programa Escoles Verdes
Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059
Logo
Dijous, 15 de gener de 2015Imprimeix | Butlletins anteriors
“No heretem la terra dels nostres avantpassats, la prenem prestada dels nostres fills”

(Antoine de Saint Exupéry)

  • Tricentenari
  • 2015 Any internacional de la llum
  • Xarxa d'escoles per a la sostenibilitat de Catalunya
  • ESENRED
  • Butlletí de Novetats del Centre de Documentació de Medi Ambient
  • Butlletí de medi ambient
  • Xarxes socials

:: Us expliquem

El secretari de Medi Ambient o Sostenibilitat rep els delegats catalans de la conferència de joves “Tinguem cura del Planeta”
El passat 19 de desembre, el secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, va rebre els delegats catalans de la II Conferència Estatal de Joves “Tinguem Cura del Planeta”. Els joves li van lliurar un manifest amb  les seves principals reivindicacions en matèria ambiental. Aquest document és fruit del treball realitzat per 120 joves durant la darrera conferència estatal, celebrada a Barcelona el passat mes de novembre.  
Amunt

:: Les escoles parlen

El nostre hort ja té mascota! Escola Albirka d'Arbeca (Les Garrigues)
A l’escola, des de fa uns quatre anys, tenim hort. Cada vegada ens agrada més, hi posem més ganes i entusiasme! Des de la Comissió de Medi Ambient de l’escola, ens hem programat tota una sèrie d’activitats per dur a terme al llarg del curs i vàrem veure la necessitat de trobar una mascota per al nostre hort.
Un grup d’alumnes de l’Escola Pia Balaguer (La Noguera) guanyen el 4t Concurs d’arbres de Nadal de Balaguer
Un grup d'alumnes de 5è de primària va guanyar el premi, en la categoria A, del 4t concurs d'ornamentació d'arbres nadalencs amb material reciclat organitzat per l'Associació de Comerciants de Balaguer 2021.
PIArt, art i sostenibilitat al carrer. Escola Pia de Caldes (El Vallès Oriental).
Coincidint amb la Setmana Europea de la Prevenció de Residus a l’Escola Pia de Caldes vam inaugurar l´exposició d´art al carrer PIArt.
Durant tot un matí, l’alumnat d’infantil i primària es van repartir per diversos espais del poble com el Parc de l’Ametller o la Plaça de la Salut i els van decorar amb materials reutilitzats i reciclats per conscienciar els nostres conciutadans sobre la prevenció de residus.
Xat al 3/24 amb els i les alumnes de batxillerat de l’Institut Maremar del Masnou (El Maresme)
Coincidint amb la celebració de la conferència de Lima sobre el canvi climàtic, el xat es va fer per comentar els coneixements actuals sobre el canvi climàtic i què cal fer per afrontar-lo. Hi van participar tres instituts: l’Institut Maremar del Masnou, l’Institut del Voltreganès de Masies de Voltregà i l'Institut Antoni Pous i Argila de Manlleu. El xat, però, va ser obert a tothom que hi volgués participar.
Aprofitant l’avinentesa, l'alumnat de 1r de batxillerat ha preparat un video sobre els efectes del canvi climàtic que podeu veure a la pàgina web de l’institut.
L’escola 25 de Setembre de Rubí ha participat en el concurs STOP ALUMINI. Els ecodelegats de totes les classes (de P3 fins a 6è) hem realitzat un video per participar en aquesta acció dient NO al paper d'alumini. Els premis són Boc n’Rolls per als nens i les nenes de l'escola. Entre tots treballem per aconseguir un món millor!
Com et trobes, natura? Xerrada amb en Jordi Dalmau a l’Escola Pau Claris de La Seu d’Urgell (L’Alt Urgell)
Divendres dia 3 d’octubre va venir a l’escola en Jordi Dalmau, un ornitòleg d’Aubèrria, a explicar el projecte ”Prosbio” i la importància de la biodiversitat a l’Alt Urgell.
Va parlar sobre les papallones i ens va dir que disminueixen a causa del canvi climàtic. Ens ha dit que n’han trobat 66 espècies.
Entre les plantes invasores podem destacar l’om siberià, la budleia i el seneci del Cap. L’om siberià prové de Siberià i ara s’ha propagat molt aquí. La budleia, que ve de la Xina, pot ser de varis colors. El seneci del cap prové de La ciutat del Cap, i la seva llavor s’enganxa molt a la roba (sobretot si és de llana).
Finalment, ens va animar a tots a millorar la natura, respectant-la i cuidant-la.
Amunt

:: El racó de l'alumnat

A l’Escola Andersen de Vic organitzem un mercat de segona ma.
Amb el mercat de segona mà pretenem allargar la vida útil dels productes, estalviar i reutilitzar. Ja portem uns anys de pràctica a l’escola, i el nostre mercat ha assolit un grau molt alt de participació.
Amunt

:: Fem xarxa

8a Trobada d’Escoles Verdes de la comarca de la Selva
El dijous dia 20 de Novembre de 2014 va tenir lloc a l’Institut de Santa Coloma de Farners la 8a Trobada d’Escoles Verdes de la comarca de la Selva.
Un any més constatem la il•lusió que fa als alumnes aquesta trobada.
Van participar-hi un total de 81 alumnes, que formen part del Comitè mediambiental dels diferents instituts de la nostra comarca: Arbúcies, Hostalric, Lloret de Mar, Sant Hilari Sacalm, Vidreres i Santa Coloma de Farners, dels quals hem estat els amfitrions.
Les escoles verdes de Valls participen en una diagnosi dels embolcalls dels esmorzars
Dins la Setmana Europea de Prevenció de Residus i en el marc de la campanya Valls Millora, tots els centres educatius de Valls participen en una diagnosi conjunta dels residus generats pels esmorzars. Aquesta acció seguirà amb un treball curricular dels centres i amb la posterior entrega de 4.700 Boc n’Roll per part de l’Ajuntament. Està prevista una segona diagnosi el mes de març per a valorar-ne l’impacte.
Amunt

:: Compartim els projectes amb les entitats

La participació d’alumnat del Prat de Llobregat en la gestió del territori, seleccionada com a bona pràctica.
L’experiència “Alumnes gestors del territori. Participació en la gestió i manteniment dels espais naturals” de l’Ajuntament del Prat de Llobregat ha estat seleccionada com a una bona pràctica i ha estat inclosa al Banc de Bones Pràctiques (BBP) del Govern Local de la Federació de Municipis de Catalunya i de la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals.
Neteja popular a la platja del Canyadell d’Altafulla el 31 de gener de 2015
El GEPEC (Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans) organitza una neteja popular a la finca del Canyadell, espai que gestiona amb un acord de custòdia amb l’Ajuntament d’Altafulla.
Amunt

:: Agenda

IX Concurs de dibuix naturalista del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
Per tal de divulgar-ne els valors naturals i culturals entre l’alumnat d’Ensenyament Secundari Obligatori, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici convoca la novena edició d’aquest concurs. Es tracta de representar gràficament de manera realista o abstracta espècies del món vegetal i animal o paisatges del Parc Nacional. Per a alumnes de 3r i 4t curs d’ESO. Termini de presentació: fins al 4 de maig de 2015.
Cicle de xerrades al Castell de Montesquiu “L’escola i els reptes de l’educació”
El cicle de xerrades al Parc del Castell de Montesquiu s'emmarca en un seguit d'accions que la Diputació de Barcelona impulsa per dinamitzar el territori i donar a conèixer la diversitat de la Xarxa de Parcs Naturals que gestiona. El proper 17 de gener de 2015 el sociòleg Salvador Cardús i Ignasi Roviró, director de l’Escola Sant Miquel dels Sants de Vic, parlaran sobre “L’Escola i els reptes de l’educació”.
Concurs d’idees ambientals i sostenibles de la UPC
Concurs organitzat per la UPC amb el patrocini de la Generalitat, la DIBA i l'AMB. Hi ha una modalitat reservada a alumnes universitaris; però l'altra modalitat és oberta als centres educatius: AMPAS, entitats, etc.
Senderisme interpretatiu d’hivern al Parc Natural del Montsant
Montsant Hivernal és una sortida per a conèixer i gaudir dels paisatges del Montsant a l’hivern.
Gener, Anem al Planetari! del Museu de Granollers: El màgic cel d’hivern
Arriben les nits més llargues de l’any; i també les més vistoses. El cel s’engalana amb les estrelles més brillants presidides per Sirius, el gos del caçador Orió. En la espasa d’aquest mític personatge trobem el núvol de gas i d’estrelles més important del nostre veïnatge estel•lar. Orió és desafiat pel Toro: una constel•lació que potser podem reconèixer en algunes pintures rupestres, juntament amb les Plèiades.
Al planetari t’ensenyarem aquest espectacle perquè després el gaudeixis (ben abrigat) al cel real.
Amunt

:: Recursos

Consumir menos, vivir mejor, nou llibre de Toni Lodeiro
Una nova guia d’idees pràctiques per a un consum més conscient. Us el podeu descarregar en pdf al bloc que porta el mateix nom.
Guia de recursos sobre mobilitat i transport del Congrés Nacional de Medi Ambient (CONAMA) 2014
En aquesta guia podreu accedir a documents, vídeos, activitats, webs, activitats i recursos didàctics sobre mobilitat i transport.
Projecte ESCOLA-IMPREMTA per a la reutilització de material
Les impremtes en el seu dia a dia solen tenir materials sobrants, papers i cartolines de molts tipus i colors, que acaben llençats o venuts per al reciclatge. Arts Gràfiques Orient vol donar un valor als seus materials sobrants, descarts de publicitats, embalatge i expositors, buscant-los una segona vida a les escoles.
ARBOLAPP, una nova aplicació per identificar arbres
Arbolapp és una nova aplicació per a dispositius mòbils gratuïta, basada en la investigació del Real Jardín Botánico del CSIC, que ajudarà a identificar les 118 espècies d’arbres autòctons i naturalitzats més comunes de la Península Ibèrica i les Illes.
SEABIRDSTAGRAM, la nova App científica que ajudarà en la recerca i l’estudi dels ocells marins
El Seabirdwatcher del Mediterrani és un projecte de recerca d’investigadors del grup d’Ecologia de Poblacions de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats de Balears (CSIC), amb el suport de la Fundación Biodiversidad. La nova App permet introduir dades sobre l’espècie trobada, l’art de pesca en la qual pot haver quedat atrapada, data i hora de la troballa i, finalment, la localització geogràfica.
Refugis de fauna de WORLD NATURE
World Nature és una ONG internacional, sense ànim de lucre, dedicada a la Conservació de la Natura i la Divulgació, Educació i Sensibilització Ambientals. Té un projecte de creació de refugis de fauna, dins del qual hi ha un material didàctic per a identificar els ocells més comuns que es poden apropar als refugis de fauna urbana. L’espai web es diu “L’Observatori” i val la pena fer-hi una ullada!
Xarxa Mediterrània d’Educació en el Medi Ambient i la Sostenibilitat
Amb seu a Niça la Xarxa mediterrània d’educació en el medi ambient i la sostenibilitat té com a objectiu fomentar l’intercanvi d’experiències entre centres docents del Mediterrani i el desenvolupament d’intercanvis i projectes conjunts d’educació en el medi ambient.
A Catalunya, el Col•legi Badalonès forma part de la Xarxa.
Mobilitat escolar.
El projecte europeu STARS (Acreditació i Reconeixement de Desplaçaments Sostenibles per Col•legis) reuneix nou socis al voltant d'un objectiu comú: incrementar el nombre d'alumnes que fan servir la bicicleta per anar o tornar del centre escolar entre aquells que fins ara hi anaven en cotxe.
Des de fa 15 anys, l'Associació Galanthus i el Museu de Ciències Naturals de Granollers compten amb un equip d’experts que treballen per millorar el coneixement i conservació de la natura, investigant, entre altres, els ratpenats.
Després de 10 anys fent activitats educatives a l’entorn dels ratpenats (entre elles, La Nit dels Ratpenats), ara aposten per tenir una eina divulgativa potent i transversal per conscienciar sobre la importància d’aquests animals.
Col•lecció de pòsters
Els ecosistemes fluvials de les Muntanyes de Prades tenen una biodiversitat molt important que cal conservar. L'objectiu d'aquesta col•lecció és difondre aquest coneixement i fomentar-ne la conservació per tal de garantir els béns i serveis que ens ofereixen.

No hay comentarios: