sábado, 15 de junio de 2013

#0291
Novetats Estadístiques
Estudis i Prospectiva Agrària i Alimentària
Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. ISSN: 2014-4962
Dijous, 13 de juny de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
La xifra: Europa, tot i comptar amb més de la meitat de la superfície vitícola mundial, cull únicament el 44% de la producció mundial de raïm.

  • Quadre de comandament agroalimentari i rural (més actual)
  • Web d'Estadístiques i Observatoris
  • Mapa del Web d'Estadístiques i Observatoris
  • Institut d'Estadística de Catalunya (idescat)
 

:: Estadístiques del Departament

Estadístiques del Departament. PERIÒDIC
S’han publicat les dades dels avanços del mes de maig de superfícies i produccions agrícoles.
El porcí d’engreix torna a augmentar els preus aquesta setmana, mentre que el garrí (20 kg) es manté sense canvis. El sector boví continua pràcticament estable i, en canvi, en l’oví, es reactiven els preus. En referència a l’aviram: alça dels preus del pollastre groc, la gallina pesada i els ous, i sense canvis en la resta del sector i el conill.
El mercat dels cereals no mostra una tendència clara aquesta setmana. En fruita fresca, augmenta la cotització de la poma Golden. En fruita seca, regna la tranquil•litat.
Després d'un mes estable pel que fa a costos d'alimentació, comencem el mes de juny amb un increment de preus i una disminució de costos, la qual cosa fa que l'índex de la setmana 23 augmenti respecte de la setmana anterior (7,07 p.p.) i es mantingui per sobre de la mitjana (125,16 p.p). D'altra banda, l'indicador en termes comparatius respecte del mateix període de l'any passat continua mantenint nivells negatius (-18,41 p.p.).
Amunt
 

:: Observatori Agroalimentari de Preus

Observatori agroalimentari de preus
Les cotitzacions dels mercats de futurs de Chicago de les principals matèries primeres mostren una alça al llarg del mes de maig pel que fa a la soja, mentre que el blat zigzagueja en els mateixos nivells que el mes d'abril o fins i tot una mica a l'alça.
Amunt
 

:: Observatori del Porcí

Observatori del Porcí
S’ha publicat el Full de preus setmanals del porcí corresponent a la setmana 23.
Aquest mes de maig, mentre els preus de la venda a l’engròs han disminuït en tots els productes refrigerats del porc respecte del mes anterior, els preus de venda al detall han estat variats.
Amunt
 

:: Observatori de la Fruita Fresca

Observatori de la fruita fresca
Durant el març de 2013, s’han acumulat un total de 40,50 tones (t) de poma i 38,60 t de pera. En cítrics, el volum total acumulat al març de 2013 és de 812,73 t.
Fins al març de 2013, tant les exportacions com les importacions de poma són inferiors a l’any 2012 (per al mateix període), i se situen en 13.334 i 24.973 t, respectivament.
Durant el mes de setembre, apareix el primer preu percebut pel pagès de la campanya 2012/13 de pera Conference i tardanes, que se situa en 50,03 €/100 kg, preu que ha anat augmentant durant els següents mesos, i s’ha situat en uns històrics 85,38 €/100 kg durant el mes de març de 2013.
Durant la setmana 22, el preu de la poma Golden es manté igual que la setmana passada.
Durant la setmana 22, el preu de la Golden Delicious Ia 70-80 augmenta respecte de la setmana anterior.
Durant la setmana 22 i respecte de la setmana passada, Mercabarna disminueix el preu, Mercamadrid l’augmenta i Mercasevilla el manté constant. No es disposa de dades actualitzades de Mercabilbao.
Segons dades de Mercabarna de la setmana 22, el 54% de la Golden prové de Girona, el 23% d’Itàlia, el 22% de Lleida i l’1% de Barcelona.
La setmana 22, el preu de la pera Conference augmenta fortament respecte de la setmana 21.
Amunt
 

:: Altres estadístiques

Aquesta setmana, trobareu informació sobre estadístiques en l’àmbit de Catalunya, d’Espanya, d’Europa i també mundial.
Catalunya
La indústria catalana empitjora la competitivitat 0,9 punts interanuals respecte dels països industrialitzats al quart trimestre de 2012.
Les vendes a les grans superfícies disminueixen un 4% interanual a l'abril del 2013.
Espanya
Ja estan disponibles totes les dades estadístiques del mes de maig.
A l’abril, baixen les entregues de llet i pugen preus respecte de l’any anterior.
Europa
Aquest informe ofereix una visió general dels costos de producció, marges i ingressos de les explotacions especialitzades en la producció de carn bovina 2000-2009. A més, dóna les estimacions dels marges bruts per a l'any 2010 i 2011. L'anàlisi es basa en les darreres dades disponibles de la Xarxa d'Informació Comptable Agrícola (RICA).
Aquest informe ofereix una visió general dels esdeveniments econòmics clau en l'agricultura europea. Es basa en les darreres dades disponibles de la Xarxa d'Informació Comptable Agrícola (RICA). Entre altres dades, destaca que a la UE-27 la renda agrària mitjana es va reduir dràsticament l’any 2009, a causa principalment d’una disminució considerable de preus dels productes agrícoles. Els pagaments directes van ajudar a suavitzar la variabilitat dels ingressos d’explotacions de la Unió Europea. A la UE-27, la participació mitjana dels pagaments directes en els ingressos totals d'explotació va augmentar el 12,1% l’any 2008 i el 13,5% l’any 2009.
Món
La producció mundial va veure els seus millors resultats l’any 2011/12 amb 3.377.500 tones. L’actual temporada ha estat marcada per una disminució del 26% respecte de l’anterior, per la qual cosa ha caigut a un nivell similar al de 2002/03. Aquesta caiguda de la producció total es deu a una disminució d‘1.006.600 tones en la producció d'Espanya, un 62% per sota de la temporada anterior. Com a resultat d'això, la xifra de producció dels EU/27 és 919.500 tones més baixa (-38%). Grècia mostra un increment de 22 pc.
El consum de vi s’incrementa marcadament fora de la Unió Europea. L’any 2012, el consum va situar-se en 243 milions d’hectolitres gràcies a la demanda de països extracomunitaris. La caiguda més forta, un 34%, la protagonitza Espanya, per sobre d’Itàlia, amb un 27%, i França, amb un 12%. La Xina ha duplicat la superfície de vinya un 90% en la darrera dècada.
L'Índex de Cereals i Oleaginoses del CIC (GOI) no ha variat
des del mes passat, atès que la pujada de la soja es va veure compensada pel descens tant del blat com l'arròs.
Encara persisteix la incertesa respecte a les perspectives per a les
collites en alguns productors principals, se seguirà comptant amb
una àmplia oferta mundial de blat durant el proper any.
L’índex de preus dels aliments el mes de maig s’ha mantingut pràcticament inalterable respecte de l’abril.
L'estimació de la producció mundial de cereals el 2012 s’ ha reduït  respecte a l’abril prop de 4 milions de tones degut als ajustos corresponents al blat i l’arròs, mentre que els cereals secundaris s’han mantingut invariables.  Per la nova campanya es manté el pronòstic de fort augment de la producció de cereals
Amunt

No hay comentarios: