jueves, 6 de junio de 2013

# 98
DIXIT
Butlletí del Departament de Benestar Social i Família
Dimecres, 05 de juny de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Destacat

S’obre la fase participativa per a redactar el nou Pla de Ciutadania i de les Migracions 2013-2016
El Departament de Benestar Social i Família va obrir, el 28 de maig, la fase participativa que ha de conduir a la redacció del nou Pla de Ciutadania i de les Migracions 2013-2016. El sociòleg de la Universitat Autònoma de Barcelona, Salvador Cardús, va ser l'encarregat de fer la conferència inaugural a la Direcció General per a la Immigració per iniciar formalment el procés de deliberacions i recollida d’aportacions. L’objectiu és articular i planificar les polítiques públiques per gestionar el fet migratori que regiran a Catalunya en els propers anys.
El 22 de maig, es va inaugurar el Seminar on rural youth migrations and employment sobre les migracions i l’ocupació de la joventut rural en l'àmbit europeu en el marc del programa europeu Joves en Acció. Durant el decurs de l'acte, es van donar a conèixer les primeres dades del projecte ODISSEU, un programa que pretén incentivar i facilitar el retorn de joves cap al medi rural a partir de la creació d’un programa que faciliti la seva inserció laboral i que promogui el compromís social dels joves amb el seu territori rural d’origen.
Bones pràctiques en alfabetització de persones immigrades
Barcelona va acollir el 22 de maig una jornada sobre alfabetització de persones immigrades per posar en comú diverses iniciatives i bones pràctiques. En el decurs de l’activitat adreçada a professionals d’acollida, formació d’adults i ensenyament del català es va lliurar la maleta “Lletres per a tothom”, una eina amb recursos pedagògics adreçada al professorat i al voluntariat que col·labora en l’alfabetització d’aquest col·lectiu. L'activitat també es va realitzar a Tarragona (29 de maig) i tindrà continuïtat amb noves sessions a Vic (5 de juny), Girona (7 de juny) i Lleida (11 de juny).
Amunt
 

:: Actualitat

Amunt
 

:: Novetats DIXIT

Presentació del còmic "1,2,3,4... Historietes diverses"
En el marc de les activitats programades al Pride Barcelona d’enguany, el centre DIXIT de Barcelona acollirà el 20 de juny la presentació del còmic “1,2,3,4... Historietes diverses”. Aquesta obra, elaborada pel Grup d’Amics Gais (GAG), és una guia bàsica orientada a conscienciar els i les adolescents sobre els perills de l’homofòbia i la transfòbia, així com sobre la necessitat d’una societat més respectuosa i inclusiva per a tothom.
Conferència “L'humor terapèutic com a eina per apoderar persones en situació de risc d'exclusió social”
Conferència organitzada per DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials i el Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC), on Jordi Baiget explicarà com l'humor terapèutic pot afavorir la integració social de persones en risc d’exclusió. El conferenciant, que és educador social i terapeuta, parlarà de la seva experiència pionera aplicant tècniques específiques del camp de la programació neurolingüística (PNL), el coaching i l’humor terapèutic (THT) per millorar la qualitat de vida de persones en situació de vulnerabilitat social. La conferència tindrà lloc el 27 de juny a DIXIT Vic.
Dossier temàtic sobre pobresa
DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials ha publicat un nou dossier temàtic, en aquesta ocasió, centrat en l'àmbit de la pobresa i les necessitats socials. Es tracta d'un recull de publicacions i d'articles que tracten sobre aquesta situació de vulnerabilitat que cada vegada afecta més persones i famílies, tant dels àmbits autonòmic i estatal com de l’europeu. El dossier es complementa amb una llista de recursos web relacionats amb aquesta temàtica i també s'hi mencionen institucions que treballen a favor de la inclusió social.
Amunt
 

:: Agenda

Jornada "Els professionals davant els abusos sexuals infantils"
Jornada anual organitzada per la Fundació Vicki Bernadet que abordarà com els/les professionals actuen davant de l’abús sexual infantil, i amb quines dificultats  professionals i personals es troben. La jornada, que tindrà lloc a Barcelona el 13 de juny, vol mostrar les diferents experiències des de cadascuna de les àrees on es treballa l’abús sexual infantil i  contribuir a millorar la detecció i la intervenció amb les víctimes, les seves famílies i també amb els/les professionals que treballen en xarxa.
55è Congrés de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia (SEGG)
Congrés anual adreçat a treballar entre diferents professionals els aspectes de l'atenció centrada en la persona, un enfocament d'atenció desenvolupat internacionalment tant en l'àmbit de la salut com de l'atenció social a les persones grans que al sector gerontològic espanyol compta amb una escassa aplicació. El congrés tindrà lloc a València del 12 al 14 de juny.
III Congrés Internacional sobre Patologia Dual "Addiccions i altres trastorns mentals"
Nova edició del congrés que organitza cada any la Societat Espanyola de Patologia Dual per consolidar una plataforma en què els professionals de les addiccions i de la salut mental, juntament amb els principals líders d'opinió en aquest camp, actualitzin i comparteixin coneixements i desenvolupaments. El congrés tindrà lloc a Barcelona del 23 al 26 d'octubre de 2013.
Amunt
 

:: Convocatòries

Termini: 31 de desembre de 2013
Organitza: Departament de Benestar Social i Família
Termini: 24 de juny de 2013
Organitza: Reial Patronat sobre Discapacitat
Termini: 24 de juny de 2013
Organitza: Reial Patronat sobre Discapacitat
Termini: 30 de juny de 2013
Organitza: Ministeri d'Assumptes Exteriors i de Cooperació
Termini: 30 de setembre de 2013
Organitza: Fundació Catalana Síndrome de Down
Amunt
 

:: Normativa

Amunt
 

:: Formació

Oferta formativa de la Universitat de Vic que inclou cursos d'extensió universitària, jornades professionals i escoles d'estiu adreçades a estudiants universitaris i professionals de diferents àmbits. Entre les activitats relacionades amb els serveis socials destaquen els cursos i les activitats següents: Formació en sensibilització i prevenció de la violència de gènere; Atenció a persones amb demència avançada; Control de símptomes en l'atenció a persones amb malalties cròniques avançades; V Jornada sobre el final de la vida: decisions anticipades i compartides.

Data i lloc: durant els mesos de juny i juliol de 2013 a diverses poblacions
Organitza: Universitat de Vic
L’objectiu d’aquest màster és consolidar una oferta formativa permanent en l’àmbit de la recerca, la intervenció i les polítiques públiques en joventut. Es tracta d’una proposta amb vocació interuniversitària i interdisciplinària que aspira a aplegar els i les professionals, els investigadors i investigadores, i el personal docent que treballen o aspiren a treballar en aquest sector.

Data i lloc: del 4 d’octubre de 2013 al 7 de juny de 2014 de manera semipresencial a sis universitats catalanes: la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Lleida, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat de Girona
Organitza: Universitat de Girona, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Barcelona, Universitat de Lleida, Universitat Pompeu Fabra i Universitat Rovira i Virgili
Amunt
 

:: Lectures recomanades

Convivència social i intercultural en territoris d'alta diversitat: enquesta 2010 sobre convivència intercultural en l'àmbit local: informe general
Document que té com a finalitat implementar el projecte a cada zona d’actuació amb l’objectiu d’impulsar processos de desenvolupament comunitari que contribueixin al foment de la convivència ciutadana intercultural.

Convivència social i intercultural en territoris d'alta diversitat: enquesta 2010 sobre convivència intercultural en l'àmbit local: informe general. Barcelona: Obra Social "la Caixa", DL 2012. 260 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
Anàlisi de la pobresa femenina: de les causes històriques a les conseqüències
Estudi sobre la situació social de les dones, dut a terme per la Fundació Maria Aurèlia Capmany. Fa un breu recorregut des dels anys de la industrialització fins a l’actualitat i analitza el canvi i els factors que han determinat els llocs que ocupen avui dia en el mercat de treball, la família i la societat.

Anàlisi de la pobresa femenina: de les causes històriques a les conseqüències. Barcelona: FMAC Lliures, 2011. 53 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
Terapia narrativa basada en atención plena para la depresión
Llibre que tracta sobre el procés terapèutic de la depressió com una conversa entre terapeuta i pacient que facilita l’evolució dels significats narratius construïts entorn la pèrdua o l’autodesvalorització.

Rodríguez Vega, Beatriz; Fernández Liria, Alberto. Terapia narrativa basada en atención plena para la depresión. Bilbao: Desclée de Browuer, 2012. 319 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
Choice and control: the right to independent living: experiences of persons with intellectual disabilities and persons with mental health problems in nine EU Member States
Informe que examina l'autonomia de les persones amb discapacitat intel·lectual i/o amb problemes de salut mental en alguns dels estats membres de la Unió Europea (Bulgària, Alemanya, Grècia, França, Hongria, Letònia, Romania, Suècia i Regne Unit).

Choice and control: the right to independent living: experiences of persons with intellectual disabilities and persons with mental health problems in nine EU Member States. Vienna: European Union Agency for Fundamental Rights, 2012. 80 p. (Equality)

Exemplar consultable als centres DIXIT
Amunt
 

:: Recursos

Exercicis d'entrenament de la memòria
Recurs en línia, elaborat per la Fundació Catalunya – La Pedrera i la Diputació de Barcelona, que presenta diferents exercicis pràctics, en forma de joc, distribuïts en cinc àmbits: memòria, llenguatge, atenció, càlcul i estratègia. L'objectiu d'aquest recurs és ajudar a mantenir la ment activa, no només per anar superant el dia a dia a mesura que ens anem fent grans, sinó per ajudar a endarrerir possibles malalties com, per exemple, l’Alzheimer.
Amunt

No hay comentarios: