lunes, 3 de junio de 2013

# 69
Institut Català de les Dones
Butlletí electrònic del Departament de Benestar Social i Família
Dilluns, 03 de juny de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Violència masclista

Condol per les dones víctimes de la violència masclista
El Govern de la Generalitat, a través de Montse Gatell, presidenta de l'Institut Català de les Dones, condemna enèrgicament l’homicidi d’una dona a Caldes de Malavella i l’agressió greu a la seva germana, presumptament a mans de la parella d’aquesta última, i expressa el seu sentit condol a la família de les víctimes. Davant aquest nou cas, Gatell ha insistit que les dones no dubtin en trucar al telèfon 900 900 120, confidencial, gratuït i 24 hores, o s’adrecin a algun dels serveis d'atenció de proximitat que hi ha a tot el territori de Catalunya.
La consellera de Benestar Social i Família va presidir la reunió del màxim òrgan de coordinació institucional en la lluita contra la violència masclista
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, acompanyada de la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, va presidir la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista. Munté va valorar molt positivament la implicació del sector privat en la lluita contra aquesta xacra social i va informar de les nombroses adhesions d’empreses a la campanya que porta a terme l'Institut Català de les Dones per a la divulgació de la Línia d’atenció a les dones en situació de violència masclista.
Jornada RVD-BCN Protocol de valoració del risc de violència de parella contra la dona per part de la seva parella o exparella a Barcelona
El RVD-BCN és una eina que ajuda els i les professionals que atenen dones que viuen situacions de violència masclista a valorar el risc que succeeixin a curt termini actes violents greus per part de la seva parella o exparella. Per presentar i informar sobre l'eina i els seus criteris s'ha fet una primera sessió a Barcelona, on han assistit més de 60 professionals. El proper 20 de juny tindrà lloc la jornada de la Catalunya central i a la tardor les de Terres de l'Ebre, Lleida, Tarragona, Pirineus i Girona.
Presentació el Protocol de Joventut per a l’abordatge de la violència masclista
El Protocol de Joventut per a l’abordatge de la violència masclista té per objectiu facilitar la tasca dels equips professionals de joventut en la lluita contra aquesta xacra. Una de cada quatre adolescents catalanes de 13 a 18 anys diuen que la seva parella els ha intentat controlar i aïllar de les seves amistats. El protocol reconeix el caràcter específic de la violència masclista en persones joves, fet que permetrà millorar les accions preventives, de detecció precoç i l'acompanyament vers la construcció d'unes relacions més lliures i satisfactòries.
Taula Institucional per a l’abordatge de la violència masclista al Camp de Tarragona
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, i el delegat territorial del Govern, Joaquim Nin, van presidir la reunió de la Taula Institucional per a l’abordatge de la violència masclista al Camp de Tarragona. En la reunió Montse Gatell va destacar “la necessitat que des de tots els àmbits de la societat unim esforços i fem un veritable i profund treball en xarxa. L’objectiu ha de ser anar desmuntant tots aquells elements que fan, que encara ara, a la nostra societat es produeixi violència dels homes contra les dones”.
Presentació de l’Associació Canina Goss.o.s a Sant Hilari Sacalm
La coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones a Girona, Fina Surina, va participar a la presentació de l’Associació Canina Goss.o.s a Sant Hilari Sacalm. Aquesta associació treballa amb gossos de companyia per a víctimes de violència masclista, mitjançant una nova tècnica pionera que consisteix en ensinistrar gossos aparentment d'atac per acompanyar i conviure amb les dones. El fet d'anar acompanyades per aquests gossos transmet seguretat, millora l'autoestima i dóna tranquil·litat a les dones a l'hora de moure's soles.
Amunt
 

:: LGBT

El Parlament de Catalunya va acollir l'acte institucional de commemoració del Dia Internacional contra l'homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia
El Parlament de Catalunya va acollir l'acte institucional de commemoració del Dia Internacional contra l'homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia. En el decurs de l’acte es va llegir la declaració del Parlament de Catalunya. La consellera Munté va celebrar la constitució de la nova plataforma que uneix les entitats LGTB de Catalunya i va convidar-les a participar activament en la redacció de la nova Llei de no-discriminació. Munté va recordar que serà la primera vegada que a Catalunya i a l’Estat es legisla sobre aquesta matèria.
Amunt
 

:: Coeducació

El 19 de juny tindrà lloc la segona jornada "Pràctiques de referència de coeducació", adreçada a docents i persones tècniques de l’àmbit educatiu i el gènere, on es presentaran diverses experiències que s’han portat a terme en escoles i instituts de Catalunya al voltant de la coeducació.
Amunt
 

:: Institut de Formació Política per a Dones

Institut de Formació Política per a Dones
L'Institut de Formació Política per a Dones ofereix a les dones càrrecs electes la sessió formativa "Comunicar des dels mitjans locals: premsa, ràdio i televisió", dins del mòdul de Comunicació, que tindrà lloc el 4 i 11 de juliol a l'Institut Català de les Dones. Aquest curs proporciona eines que faciliten les intervencions públiques de les dones amb responsabilitats polítiques en els mitjans de comunicació.
Aquesta formació, que té lloc el 13 de juny, és oberta a tothom i té com a objectiu compartir espai amb dones que tenen una llarga trajectòria al capdavant de les institucions del món local i aprendre de les seva experiència i de les seves vivències. La sessió comptarà amb la participació de Teresa Jordà, alcaldessa de Ripoll des del 2003 fins al 2011 i diputada al Congrés dels Diputats a Madrid, Maria Rosa Pujol, alcaldessa de l’Ajuntament d’Aitona i Montserrat Soronellas, regidora de la Selva del Camp.
Amunt
 

:: Memòria històrica

 75è aniversari dels bombardejos a Catalunya
L'Institut Català de les Dones i el Teatre Nacional de Catalunya organitzen el 7 de juny la taula rodona "La dona i la Guerra Civil" entorn l'obra "Barcelona", centrada en la ciutat assetjada per les bombes de l'aviació franquista durant la Guerra Civil, concretament durant els fatídics bombardejos de març del 1938. Aquesta taula rodona se suma als actes de commemoració del 75è aniversari dels bombardejos a Catalunya, amb l'objectiu reivindicar el protagonisme de les dones en la dura experiència de la guerra i la vida a la rereguarda.
Dones amb història
L'Institut Català de les Dones treballa per a la divulgació de les dones oblidades o poc reconegudes que hi ha hagut al llarg de la història de Catalunya. María Luz Morales, la gran senyora de la premsa; Júlia Coromines, introductora de la psicoanàlisi; Conxita Badia, la mestra de la lírica o Guinedilda de Cerdanya, fundadora de Catalunya, són algunes de les dones que han estat protagonistes de l'espai "Dones amb història", que es publica mensualment a la revista Sàpiens i que està disponible en un recull al seu web.
Amunt
 

:: Cultura

La presidenta de l’Institut Català de les Dones i la revista Enderrock va inaugurar l’exposició “Dones i cançons”
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, i el director del Grup editorial Enderrock, Lluís Gendrau, van inaugurar a Girona l'exposició "Dones i cançons", una mostra de fotografies de cantants representatives del panorama musical català. L'exposició itinerant, que compta amb la col·laboració del servei de Biblioteques del Departament de Cultura, serà itinerant i després es podrà veure a Sant Feliu de Guíxols, Tortosa, Lleida, i, finalment, el mes de desembre, a Barcelona.
Inauguració del cicle "Remarca"
La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, i la cap del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura, Carme Fenoll, van inaugurar el cicle "Remarca", que s'adreça al personal de les biblioteques amb l'objectiu d'oferir un marc de trobada, anàlisi i reflexió que faciliti l’intercanvi d’experiències, suports i estratègies. En aquest cicle participen una vintena de persones procedents de biblioteques de la demarcació de Barcelona. Més endavant està previst programar un cicle "Remarca" a la resta de demarcacions.
Carmen Amaya
L'Institut Català de les Dones participa a la commemoració, en què diverses entitats i institucions organitzaran activitats d’homenatge a Carmen Amaya en els 100 anys del seu naixement i en els 50 anys de la seva mort. El Departament de Cultura impulsa l’Any Carmen Amaya per tal de redescobrir, honorar la memòria i difondre el llegat de la bailaora gitana. La celebració vol retre tribut a l'artista, difondre la seva figura, reconèixer la seva vàlua, i situar-la com a una de les artistes catalanes més universals.
Amunt
 

:: Salut

Acte al Parlament del Dia internacional d’acció per la salut de les dones. Fotografia cedida pel Parlament de Catalunya
La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, va participar a la sessió "Dona i salut" dins el cicle "La desigualtat femenina segons els indicadors universals de gènere per al desenvolupament social", que va tenir lloc al Parlament de Catalunya en el marc del Dia Internacional d'acció per la salut de les dones. Aquesta commemoració, el 28 de maig, va sorgir de la proposta de la Xarxa de Salut de les Dones Llatinoamericanes i del Carib com una data per a la mobilització i la reivindicació de la salut de les dones.
Amunt
 

:: Esports

1a Jornada d'Esport Femení “Dones i Esport: Nosaltres també hi som!!!”
El secretari general de l’Esport, Ivan Tibau, acompanyat de la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, van presidir la presentació de la 1a Jornada d’Esport Femení que, sota el títol “Dones i Esport: Nosaltres també hi som!!!”, neix amb vocació de continuïtat i amb la finalitat de reivindicar l’existència i rellevància social de la pràctica esportiva portada a terme per les dones. Hi van intervenir persones expertes i tècniques del Consell Català de l’Esport i altres àmbits, així com esportistes d’alt nivell, entrenadores i àrbitres.
El CN Sabadell, que aquesta temporada ja ha guanyat la Copa de la Reina, es va proclamar campió de la Copa d’Europa de waterpolo. Aquesta és la segona Champions de l’equip vallesà en tres anys, després que obtinguessin el primer títol europeu el 2011.
Amunt
 

:: Temes d'interès

El jurat del Premi Internacional Catalunya ha escollit per unanimitat a Gro Harlem Brundtland i Malala Yousafzai com a guanyadores de la 25a edició del guardó. El jurat del premi ha destacat “la determinació i coratge de les guardonades en la defensa dels drets humans”. Aquest any el Premi Internacional Catalunya celebra el seu 25 aniversari, un quart de segle en el qual s’han premiat 29 personalitats i hi han concorregut més de 1300 noms presentats per més de 1.500 institucions d’arreu del món.
Amunt
 

:: Recomanacions del Centre de documentació

Género y corrupción: las mujeres en la democracia participativa
Monique Thiteux-Altschul (ed.). Género y corrupción: las mujeres en la democracia participativa. Buenos Aires: Libros del Zorzal, 2010
Les dones pateixen de forma especial les conseqüències de la corrupció de governs i d’administracions. La corrupció fa augmentar la discriminació de gènere quan minva els recursos en educació o salut. Aquest llibre aporta les experiències i investigacions dutes a terme en diversos països d’Amèrica, Àfrica, Àsia i Europa. A més, tracta de donar resposta a diversos interrogants: tendeixen les dones a ser menys corruptes?, es pot controlar el clientelisme en els plans socials?, cóm s’utilitza l’accés a la informació per demanar rendició de comptes als funcionaris corruptes, etc.
Condició de Mare: el batec matern de 20 personatges públics
Carme Parras i Jordi Sacristán. Condició de Mare: el batec matern de 20 personatges públics. Barcelona: Cossetània Edicions, 2013
Condició de mare és el relat de la vida de 20 personatges populars a partir dels records i les experiències viscudes per les seves mares. Aquest és un llibre per saber com són i perquè fan el què fan alguns dels millors actors, actrius, cuiners, esportistes, polítics de casa nostra. Aquesta visió materna ens aporta reflexions singulars sobre l’educació, la relació amb els fills i les filles i sobre el èxit personal i professional. Aquesta obra és, també, el relat d’un temps i d’un país.
Lluïsa Vidal: la mirada d’una dona, l’empremta d’una artista
Consol Oltra Esteve. Lluïsa Vidal: la mirada d’una dona, l’empremta d’una artista. Barcelona: Salvatella Editorial, 2013
Aquesta obra ens aproxima a la vida i a l’obra d’una gran pintora representant de la generació jove del modernisme o postmodernisme, que va créixer a la ciutat de Barcelona en un període ple d’innovacions i canvis, en el si d’una família singular que va saber facilitar-li les eines necessàries per a la seva formació professional com a artista. L’autora ofereix en primer lloc un recorregut per la vida de l’artista, de la seva família i del seu entorn, que tant va marcar la personalitat de la pintora. Seguidament presenta una anàlisi de la seva obra: els retrats, la pintura d’escenes quotidianes i la pintura plein air. També es destaca la tasca que va exercir com a il·lustradora en diferents publicacions.
Amunt

No hay comentarios: