sábado, 15 de junio de 2013

# 66
InfoJustícia
Departament de Justícia
ISSN 2014-2218 | DL B. 14104-2012
Dimarts, 11 de juny de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Actualitat

 
El conseller de Justícia, Germà Gordó, i el president del Consell dels Col·legis de Procuradors dels Tribunals de Catalunya, Ignacio López Chocarro, van signar l’Acord de col·laboració per a l’establiment del marc d’actuació que ha de regir la prestació d’assistència jurídica gratuïta per a aquest 2013 per tal de garantir aquest servei als ciutadans, amb una previsió de subvenció d’uns 5 milions d’euros.

El conseller Gordó va explicar que aquesta xifra és un 1,5 % inferior a la de l’any passat, d’acord amb l’actual situació de contenció del dèficit públic i va agrair al conjunt dels procuradors del país el seu suport «perquè no es rebaixi la qualitat del servei». Aquesta reducció s’aplicarà de la mateixa manera en tots els mòduls penals, civils i contenciosos administratius amb efectes de l’1 de gener d’enguany.

Més informació
El Govern ha aprovat el nomenament de Pere Soler i Campins director general de Serveis Penitenciaris. Pere Soler és llicenciat en dret i des del 2008 ha ocupat el càrrec de president del Tribunal Arbitral de Terrassa. En l’àmbit docent, ha col·laborat amb el Col·legi d’Advocats de la mateixa ciutat a l’àrea mercantil de l’Escola de Pràctica Jurídica, en l’àmbit del dret civil i mercantil a l’Escola Universitària de Negocis de Caixa d’Estalvis de Terrassa i amb l’idEC de la Universitat Pompeu Fabra.

Més informació
El conseller de Justícia, Germà Gordó, en resposta a una interpel·lació al Parlament de Catalunya davant la futura llei de serveis professionals que està elaborant el Ministeri d’Economia, va dir que «la competència per suprimir o agrupar els col·legis professionals dins l’àmbit de Catalunya és de la Generalitat de Catalunya i no del Govern de l’Estat».

El conseller es va mostrar preocupat perquè la proposta normativa en què treballa el Ministeri d’Economia trenca amb un sistema de professions col·legiades, sense crear-ne cap altre, i desregula algunes professions. Finalment, Germà Gordó va dir que garantia diàleg amb l’Estat, però va avisar que, si no hi ha acord, promourà els màxims consensos amb els grups de la Cambra per donar-hi una resposta alternativa.

Més informació
La Comissió d’Afers Europeus de la Unió Internacional del Notariat, reunida recentment a Vilnius (Lituània), va decidir per unanimitat designar la ciutat de Barcelona com a seu permanent d’una de les dues reunions que celebra anualment. La seu física d’aquesta trobada anual serà el Col·legi de Notaris de Catalunya, que acollirà permanentment també les diverses reunions que se’n derivin. A més, la ciutat també acollirà l’Acadèmia Notarial Europea.

D’aquesta manera, Barcelona serà una de les tres ciutats de referència en l’àmbit del notariat europeu, al costat de Brussel·les, que acull el Consell dels Notariats de la Unió Europea i de Roma, seu de la Unió Internacional del Notariat.

Més informació
El conseller de Justícia va participar en la cloenda dels actes de les Festes de Primavera, organitzades pel Col·legi d’Advocats de Sant Feliu de Llobregat. Durant l’acte, el conseller va dir que «ara que estem en un procés de transició nacional, és important que tinguem present que de constitució, ja en vam tenir», i va afegir que «no només hem disposat d’un dret civil propi, sinó que també vam tenir un dret públic completament autòcton i sobirà».

En la seva intervenció durant l’homenatge als col·legiats que compleixen 25 anys de professió, Germà Gordó va destacar també el paper actual de l’advocacia a Catalunya, que contribueix de forma notable a la confluència de les «legitimitats polítiques i jurídiques que ens fan existir com a poble», i va assegurar que «avui aquesta feina de conscienciació i d’autoafirmació és més necessària que mai».

Més informació
El conseller de Justícia, durant la inauguració del I Congrés Biennal sobre Seguretat Jurídica i Democràcia a Iberoamèrica, que va tenir lloc a l’Auditori Palau de Congressos de Girona, va dir que no hi ha seguretat jurídica sense un sistema adequat que permeti l’intercanvi d’experiències i punts de vista i sense una sèrie de mecanismes que possibilitin la reciprocitat jurídica entre estats. Així, va destacar que «la cooperació jurídica internacional es converteix en una exigència per a la protecció dels drets de les persones».

Més informació
El conseller de Justícia va reivindicar, en el marc de la trentena edició de la Nit dels Premis de la ciutat de Valls, el paper dels països petits i les nacions a Europa. En aquest sentit, Germà Gordó va recordar que «Europa no pot ser plena sense els països petits i les nacions com Catalunya. De la mateixa manera que Catalunya no s'entén sense la seva gent humil, els seus treballadors, autònoms, petites i mitjanes empreses, o sense les seves associacions o cambres de comerç de petites poblacions».

Així mateix, durant l’acte, el conseller va remarcar que aquests premis són un clar exemple del model de cooperació publicoprivat que caracteritza Catalunya i va dir que Catalunya aposta per ser una nació-estat on la gent participa i on l’Administració deixa participar i es troben fórmules de cooperació.

Més informació
La presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, i el conseller de Justícia, Germà Gordó, van rebre un grup de jutges i magistrats destinats a Catalunya que estan fent una estada al Parlament, organitzada pel Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE). L’objectiu d’aquesta visita va ser conèixer el pilar bàsic del poder legislatiu de la Generalitat de Catalunya i el funcionament dels tràmits legislatius que s’hi desenvolupen, i també assistir a una sessió de debat parlamentari.

Més informació
Davant la formalització de les renúncies al càrrec de tots els patrons del Patronat de la Fundació de Gestió de l’Hospital de Sant Pau a través d’un escrit presentat pel secretari al Registre de Fundacions, el Departament de Justícia, mitjançant el Protectorat de Fundacions, insta la MIA (Molt Il·lustre Administració) a iniciar els procediments per sol·licitar a les institucions competents que proposin els nous patrons i efectuïn els seus nomenaments, i requereix que es faci en un termini de 15 dies.

Amb aquest requeriment, el Departament té la voluntat de fer operativa l’entitat i facilitar que siguin els nous patrons els qui presentin el concurs de creditors i reconduir amb les màximes garanties la situació de bloqueig en què es troba.

Més informació
Amunt

No hay comentarios: