martes, 11 de junio de 2013

# 33
Butlletí E-Joventut
Direcció General de Joventut
Departament de Benestar Social i Família
Logo butlletí transparent
Dilluns, 10 de juny de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
Subscriu-t'hi!
I cada mes rebràs el butlletí de l'E-Joventut, l'espai virtual de recursos per a les polítiques de joventut.

  • Butlletins del Departament de Benestar Social i Família
  • E-Joventut
  • Centre de Documentació Juvenil
  • Butlletins del Departament de Benestar Social i Família
 

:: PRESENTACIÓ

Mentoria
La mentoria, com a metodologia d'acompanyament gratuït i voluntari a persones que necessiten suport en algun àmbit de la seva vida, pot ser un bon complement en projectes per a l'emancipació juvenil. La mentoria aporta elements qualitatius en la generació de processos d'aprenentatge, com ara en el reforç dels vincles interpersonals i afavoreix les intervencions que poden potenciar la interculturalitat i la inclusió social.
En aquest butlletí us presentem una bateria de recursos per aproximar-se a la metodologia de la mentoria, tant des de l'àmbit social com des de l'àmbit empresarial. S’hi inclou també un article sobre mentoria de la Rita Grané, coordinadora de Mentoria per a la Inclusió i informació sobre la jornada “Mentoria per a la inclusió”.
Amunt
 

:: Recursos sobre... MENTORIA

DOCUMENTACIÓ
Recull d'entitats que treballen la mentoria
És un recull de les entitats catalanes que actualment treballen i/o incorporen la metodologia de la mentoria en les seves actuacions, tant des del camp social com l'empresarial. Hi trobareu una descripció breu de les entitats i les seves dades de contacte.

Recull de programes i projectes sobre mentoria
És un recull dels principals projectes i programes que estan implementant els diferents agents catalans que incorporen la metodologia de la mentoria en les seves intervencions. Hi ha projectes i programes de mentoria social i de mentoria empresarial. Hi trobareu la descripció del projecte i la seva pàgina web.
        
Recull de blogs del programa Rossinyol
És un recull de blogs de les parelles de mentors/es i mentorats/des dels cursos: 2010-2011, 2011-2012 i 2012-2013 del programa Rossinyol de la Universitat de Girona. En aquests blogs, les persones mentores expliquen com es desenvolupa el seu programa de mentoria i quines activitats es porten a terme.

XARXES DE TREBALL
Coordinadora Mentoria per a la Inclusió (xarxa de treball en l'àmbit de la mentoria social) 

És una coordinadora que pretén ser una xarxa que enforteixi els programes de mentoria de les entitats membres perquè la mentoria esdevingui una metodologia eficaç per reduir la marginalitat i l'exclusió d'infants i joves en situació de risc social. El nucli d'entitats promotores de la Coordinadora són: Punt de Referència, Universitat de Girona - projecte Rossinyol, Fundació Èxit i Servei Solidari.

ENCYMO. European Network of Children and Youth Mentoring OrganisationsÉs una xarxa europea de 100 organitzacions ubicades en 15 països europeus diferents que treballen amb infants i joves amb la metodologia de la mentoria. Són organitzacions que sovint treballen amb els serveis socials públics o amb la iniciativa privada.

Nigthingale Mentoring Network
És una xarxa de ciutats europees, formada el 2010, que tenen programes de mentoria Nightingale ("Rossinyol"). En el concepte de tutoria Nightingale, un estudiant universitari o universitària s'aparella amb un nen o nena mentorat o mentorada, d'edats compreses entre els 8 i els 12 anys. A través d'una relació amb un adult, l'infant mentorat adquireix noves experiències i coneixements, rep un model a seguir d'uns adults referents que estudien a la universitat i millora la seva autoestima.

DOSSIERS
Dossier temàtic: Mentoria
Aquest dossier temàtic és una selecció de la documentació disponible al Centre de Documentació Juvenil, a la Xarxa de biblioteques especialitzades de la Generalitat i al catàleg col·lectiu de les universitats de Catalunya i de recursos disponibles a Internet.
Amunt
 

:: L'article

Mentoria social: cosa de dos, cosa de tots?
Una metodologia de treball amb joves

Rita Grané, coordinadora de Mentoria per a la Inclusió
Descarregueu l'arxiu en format PDF
Amunt
 

:: Notícies

Jornada sobre joventut, participació i política
El proper 3 de juliol, la Direcció General de Joventut i la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament co-organitzen la jornada sobre joventut, participació i política “De la investigació a l’acció participativa” per donar a conèixer els resultats de l’anàlisi de l’Enquesta de participació i política 2011 i altres recerques impulsades des de l’Observatori Català de la Joventut. A més de la presentació d’aquestes publicacions, la jornada es complementa amb diverses experiències que mostren la capacitat de passar de la teoria a la pràctica en l’àmbit de la participació juvenil.
Màster Intreruniversitari en Joventut i Societat
El Màster Interuniversitari en Joventut i Societat (MIJS) ha iniciat el primer període de preinscripció per a l'edició 2013-2014. Les persones interessades poden inscriure-s'hi fins al 28 de juny. La matrícula serà el dia 24 de juliol.
Nova plataforma online de projectes de bones pràctiques en l’àmbit de la joventut
El proper 20 de juny l’Associació Catalana de Professionals de les Polítiques de Joventut (AcPpJ) presenta el projecte de bones pràctiques en l’àmbit de la joventut en dos suports: per una banda, una publicació en paper i, per l'altra, una plataforma web on es descriuen 13 propostes d’intervenció d’arreu de Catalunya que poden ser un referent positiu per al conjunt de professionals de joventut. El projecte ha estat impulsat per l’AcPpJ amb el suport i la col·laboració de la Direcció General de Joventut.
Set candidatures de projectes joves opten als Premis Compromís Democràtic
El proper 17 de juny el Departament de Governació i Relacions Institucionals, a través del Programa d’Innovació i Qualitat Democràtica, lliurarà els Premis Compromís Democràtic. En aquesta edició s’han rebut 36 sol·licituds, 18 per a cada modalitat, 7 de les quals impliquen directament joves. Amb aquests premis es volen reconèixer les bones pràctiques dels ens locals i del món associatiu a l’hora de cercar fórmules per capacitar i donar instruments a la ciutadania perquè, amb informació i reflexió, es pugui sumar a les deliberacions que l’afecten i així aconseguir que s’impliqui en les polítiques públiques.
CNJC
El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) participa des de fa un temps en el grup de treball estatal sobre el Diàleg Estructurat de la Comissió Europea, que amb el tema específic “La inclusió social dels i les joves sense treball, educació o formació”, que es troba en la seva 2a fase. Aquest és un procés de concertació social entre les institucions comunitàries i la societat civil dels diferents estats membres.
Logo formació DGJ
En les sessions dels dies 14 i 28 de maig del Curs per a especialistes en polítiques de joventut, organitzat per la Direcció General de Joventut a l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC), es van presentar vuit experiències d'intervenció que s'estan desenvolupant a Catalunya. El contingut treballat fins ara en el curs s’ha centrat sobretot en la planificació de projectes i en aquestes dues sessions s’ha volgut fer un pas més i reflexionar sobre la seva implementació.
Protocol de Joventut per a l’abordatge de la violència masclista
La Direcció General de Joventut va presentar, el passat 17 de maig, el Protocol de Joventut per a l’abordatge de la violència masclista, una eina adreçada als professionals i les professionals de joventut per facilitar la tasca en la lluita contra la violència masclista. El material conté indicacions i pautes d’actuació per a una intervenció coordinada en situacions de violència masclista, així com materials de suport i recursos per facilitar l’actuació del conjunt de professionals de joventut.
Manual antirumors
El passat 23 de maig es va presentar el Manual (Anti)rumors. Material pedagògic per a combatre rumors i estereotips fonamentats en la diversitat cultural elaborat per l'Institut Diversitat - Àmbit Maria Corral, amb el suport de la Direcció de Serveis d'Immigració i Interculturalitat de l'Ajuntament de Barcelona. La publicació intenta desmuntar prejudicis sobre diferents col·lectius que viuen a Catalunya.
Amunt
 

:: Agenda

CURSOS i JORNADESEl Decret d'activitats d'educació en el lleure per a infants i joves menors de 18 anysData: 11 de juny de 2013
Hora: a les 18 h
Lloc: Sala d’Actes de la Direcció General de Joventut (Calàbria, 147. Barcelona.)
Organització: Coordinació Territorial a Barcelona de la Direcció General de Joventut

Noves formes de participació ciutadana: l'ús de les TIC
Dates: de l'11 al 20 de juny de 2013
Horari: de 18 a 21 h
Lloc: Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya (Roger de Llúria, 155-157. Barcelona.)
Organització: Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya

Seguretat i riscos a Internet i en l'ús de les xarxes socials
Data: 12 de juny de 2013
Horari: de 10 a 13 h
Lloc: Barcelona
Organització: Departament de Benestar Social i Família

Gestió d'equipaments juvenils, projecte educatiu i participació dels joves
Data: 12 de juny de 2013
Horari: de 10 a 14 h
Lloc: Pavelló Migjorn. Recinte Mundet (Harmonia, s/n. Barcelona)
Organització: Diputació de Barcelona. Àrea d'Atenció a les Persones

Garantia Juvenil: una resposta a l'atur?
Data: 12 de juny de 2013
Hora: a les 11 h
Lloc: Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya
Organització: Consell Nacional de la Joventut de Catalunya

Càpsula formativa per a tècnics i informadors juvenils. No sé idiomes però vull anar a l’estranger: com ajudem els joves amb aquest perfil?Data: 14 de juny de 2013
Horari: d'11 a 13 h
Lloc: Sala de la Pau del CJ Mas Fonollar – Europa Jove (Sant Jeroni, 1-3. Santa Coloma de Gramenet.)
Organització: Centre Europa Jove - CJ Mas Fonollar

XV Encuentros Estatales de Servicios de Información Juvenil: información juvenil y emprendimiento
Dates: del 16 al 20 de juny de 2013
Lloc: Centro Eurolatinoamericano de Juventud (Ceulaj) (avenida de América, s/n. Mollina (Màlaga).)
Organització: Injuve

El paper de les TIC en els processos d'orientació i inserció laboral
Dates: 17, 19 i 21 de juny de 2013
Horari: de 17 a 20 h
Lloc: Associació Sociocultural La Formiga (Elkano, 74 baixos. Barcelona.)
Organització: Associació Sociocultural La Formiga

Mentoria per a la inclusióData: 20 de juny de 2013
Horari: de 8.30 a 14 h
Lloc: Palau Macaya de l'Obra Social "la Caixa" (passeig de Sant Joan, 108. Barcelona)
Organització: Coordinadora Mentoria per a la Inclusió

Presentació de la publicació Bones pràctiques en l'àmbit de la joventut
Data: 20 de juny de 2013
Lloc: Magatzem Escolà (Comercial, 13. Barcelona.)
Organització: Associació Catalana de Professionals de les Polítiques de Joventut

Jornada sobre joventut, participació i políticaData: 3 de juliol de 2013
Horari: de 8.30 a 14.15 h
Lloc: Sala d'actes de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya (EAPC) (Girona, 20. Barcelona.)
Organització: Direcció General de Joventut i Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament

Càpsula formativa per a tècnics i informadors juvenils. Prestacions / Seguretat Social / Altres recursos i tràmits que cal conèixer abans de marxar a treballar a l’estrangerData: 12 de juliol de 2013
Horari: d'11 a 13 h
Lloc: Sala de la Pau del CJ Mas Fonollar – Europa Jove (Sant Jeroni, 1-3. Santa Coloma de Gramenet.)
Organització: Centre Europa Jove - CJ Mas Fonollar

Màster Interuniversitari en Joventut i Societat (MIJS) 2013-2014
Dates: del 4 d'octubre de 2013 al 20 de setembre de 2014
Inscripcions: fins al 28 de juny de 2013
Horaris: divendres de 16 a 21 h i dissabtes de 9 a 14 h
Lloc: Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona
Organització: Universitat de Girona, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Barcelona, Universitat de Lleida, Universitat Pompeu Fabra i Universitat Rovira i Virgili

7th Young Cultural Policy Researchers Forum
Dates: 4 i 5 de novembre de 2013
Inscripcions: fins al 7 de juny de 2013
Lloc: Brussel·les (Bèlgica)
Organització: European Cultural Foundation i ENCATC

CONVOCATÒRIES
Premios Nacionales de JuventudPresentació de candidatures: fins al 12 de juny de 2013
Lloc: Injuve (José Ortega y Gasset, 71. Madrid.)
Organització: INJUVE
Amunt

No hay comentarios: