lunes, 8 de julio de 2013

#0293
Novetats Estadístiques
Estudis i Prospectiva Agrària i Alimentària
Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. ISSN: 2014-4962
Dijous, 04 de juliol de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
La xifra: La producció agrícola mundial s’ha triplicat en els últims 50 anys.

  • Web d'Estadístiques i Observatoris
  • Mapa del Web d'Estadístiques i Observatoris
  • Institut d'Estadística de Catalunya (idescat)
 

:: Estadístiques del Departament

Estadístiques del Departament. PERIÒDIC
En el sector porcí, es manté la tendència a l’alça de les cotitzacions. En boví, es produeixen disminucions, tret del cas de les femelles creuades. En l’oví, es donen ascensos i repeticions. Augments en els sectors de l’aviram i el conill. Els ous mantenen els preus.
Els cereals no mostren una tendència clara; en fruita fresca, ja hi ha les primeres cotitzacions del préssec vermell, un 56% per sobre de la corresponent a l’any anterior.
 
El mes de juny acaba amb un nou increment de preus i el manteniment de costos, la qual cosa fa que l'indicador ISC de la setmana 26 augmenti respecte de la setmana anterior (2,40 p.p.), i es mantingui per sobre de la mitjana (142,82 p.p.). D'altra banda, l'indicador en termes comparatius respecte del mateix període de l'any passat continua mantenint nivells negatius (-0,75 p.p.).
Evolució negativa de l'indicador ISC durant el mes d'abril de 2013, respecte del mes de març, dels sectors del conill (-4,42 p.p.) i la llet (-4,87 p.p.), i positiva dels sectors del boví d'engreix (0,43 p.p) i del pollastre d'engreix (16,01 p.p.). Els sectors del boví d'engreix i del conill presenten valors per sobre de la mitjana (111,54 p.p. i 111,28 p.p., respectivament). En canvi, els de la llet i del pollastre d'engreix es mantenen per sota de la mitjana (10,42 p.p. i 50,64 p.p., respectivament). Pel que fa a l'indicador ISC del mes d'abril de 2013 respecte del mateix període de l'any anterior, tots els sectors mostren una variació anual negativa, excepte el boví d'engreix: boví d'engreix (9,63 p.p.), conill (-5,96 p.p.), llet (-30,96 p.p.) i pollastre d'engreix (-57,92 p.p.).
S’han actualitzat les dades mensuals de la situació dels embassaments de Catalunya.
Amunt
 

:: Observatori Agroalimentari de Preus

Observatori agroalimentari de preus
En el mes de juny, destaca l’enfilada de les cotitzacions de contractes de futurs de la soja, que és especialment pronunciada en el venciment més proper (juliol de 2013), cosa que obre una bretxa respecte de la resta de venciments. Pel que fa a les cotitzacions del blat i del blat de moro, la tendència és a la baixa.
El mes d'abril, tant els cereals com els pinsos tornen a baixar lleugerament; els adobs es mantenen més o menys estables, i l'estabilitat és la tònica en les cotitzacions de l'energia.
Amunt
 

:: Observatori de la Llet de Catalunya

Observatori de la llet de Catalunya
Manteniment del preu percebut durant el mes de maig per la carn de boví, excepte el vedell creuat de 331-370 kg, i lleuger increment de la llet respecte del mes anterior. Pel que fa al consum de llet, productes lactis i carn de vedella, s’observa una disminució respecte del mateix període de l’any anterior. En canvi, en comerç internacional, hi ha un increment en la taxa de cobertura, respecte del mateix període de l’any passat, tant de la llet (2,75%) com de la carn (6,24%).
Amunt
 

:: Observatori del Porcí

Observatori del Porcí
S’ha publicat el Full de preus setmanals del porcí corresponent a la setmana 26.
Amunt
 

:: Altres estadístiques

Aquesta setmana, trobareu informació sobre estadístiques en l’àmbit de Catalunya, d’Espanya, d’Europa i també mundial.
Catalunya
L’economia catalana contrau l’activitat un 1,7% interanual al primer trimestre de 2013. La variació intertrimestral és -0,1%, sis dècimes menys intensa que al trimestre anterior.
El sector turístic guanya competitivitat en relació amb la resta de països del món.
Espanya
Ja estan disponibles els resultats definitius 2012.
Ja estan disponibles les dades de gener febrer i març d’enguany
Anuari d’indicadors econòmics del sector apícola. El nombre d’explotacions apícoles ha augmentat un 2,6% el darrer any. El cens de ruscos ha disminuït un 1,25%. Lidera aquest cens Andalusia amb 570.000 ruscos i Extremadura amb 500.000.
Europa
El PIB espanyol i italià l’any 2012 se situa just per sota de la mitjana europea, mentre que Luxemburg és el país que mostra el PIB més elevat.
Hi ha diferències molt significatives en els nivells dels preus entre els estats membres durant el període comprès entre 2003 i 2012. Comparativament, Dinamarca és el país on els preus dels aliments i begudes no alcohòliques han pujat més (143%); on menys ho han fet és a Polònia (61%).
Els Estats Units segueixen sent el major mercat per a les exportacions de la Unió Europea. L’any 2012, el comerç agrícola amb als Estats Units ha crescut un 13% respecte de 2011.
Món
La producció mundial de poma en el període 2012/13 augmentarà un 2% respecte de l’any anterior. La collita rècord de la Xina compensarà la reducció de la Unió Europea, que continua liderant l’exportació global. Les exportacions europees de raïm pugen un 15% a causa de la creixent demanda d’Ucraïna i Bielorússia. Baixa la producció de pera a Europa i als Estats Units.
Els temes que abasta l'anuari inclouen: capital i inversió, canvi climàtic, disponibilitat d'aliments, producció i comerç d'aliments, preus alimentaris, fam i malnutrició, conseqüències de la inestabilitat política i els desastres naturals i d'origen humà en la seguretat alimentària, estat de la base de recursos agrícoles i sostenibilitat i impacte ambiental. Per a cada àrea temàtica, es combinen anàlisis breus de les principals tendències amb visualitzacions de dades gràfiques i quadres amb indicadors clau.
Amunt

No hay comentarios: