viernes, 12 de julio de 2013

# 06
Europa Social
Monogràfic del Butlletí DIXIT
Departament de Benestar Social i Família
Dijous, 11 de juliol de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Actualitat

La 21a Conferència Europea de Serveis Socials es va cloure amb èxit a Dublín
Els passats dies 17, 18 i 19 de juny va tenir lloc a Dublín la 21a Conferència Europea de Serveis Socials, organitzada per l’European Social Network, xarxa que agrupa serveis socials públics a Europa, en col·laboració amb la presidència irlandesa de la Unió Europea, sota el lema Transformar vides: remodelar els serveis per a una societat en evolució. Durant la conferència el Departament de Benestar Social i Família, que és membre de la xarxa, va presentar el tallerExperiències d’atenció integrada i de coordinació entre la xarxa sanitària i la xarxa social. La conferència va comptar amb la presència de 360 delegats de 32 països.
La Comissió Europea llança el Paquet d’Inversió Social
La Comissió Europea va adoptar el passat 20 de febrer una Comunicació Cap a la Inversió Social per al Creixement i la Cohesió. D’aquesta manera, amb l’anomenat Paquet d’Inversió Social, la Comissió ha instat als Estats membres (EM) a donar prioritat a la inversió social i a modernitzar l’estat del benestar, amb l’aplicaciód’estratègies millors d’inclusió activa i un ús més eficient i eficaç dels pressupostos socials. Es tracta de proporcionar una orientació als EM sobre la millor manera d’utilitzar l’ajuda financera de la UE, especialment el Fons Social Europeu (FSE). El Consell s'ha pronunciat adoptant el passat 20 de juny les conclusions sobre el Paquet d'Inversió Social.
Acord polític sobre el pressupost futur de la UE
El Consell i el Parlament Europeu van assolir, el passat 27 de juny, un acord polític sobre el Marc Financer Pluriennal 2014 – 2020, pel qual el Parlament ha aconseguit que el Consell es comprometi a donar més flexibilitat al pressupost, dins i entre les partides pressupostàries, per tal de poder fer front al pla contra la desocupació juvenil, la recerca, les PIME, i la possibilitat d’augmentar el Fons d’ajut europeu per a les persones més necessitades. També s’ha arribat a un acord respecte la clàusula de revisió, que permet augmentar els fons a mesura que la UE es recuperi econòmicament.
Conferència "Pobresa i exclusió social: el paper de les regions i les ciutats", organitzada pel Comitè de les Regions
El Comitè de les Regions (CdR) va fer una crida a favor d’una ambiciosa estratègia d’inversió social, recolzada per un finançament europeu adequat, per lluitar contra la pobresa i l’exclusió social a la Unió Europea en el marc de la conferència Pobresa i exclusió social: el paper de les regions i les ciutats del passat 29 de maig. Aquesta trobada va comptar amb més de 250 participants de diversos nivells de govern i va debatre sobre les estratègies polítiques locals i les bones pràctiques en aquest àmbit.
Declaració final de la Comissió Intermediterrània de la Conferència de les Regions Perifèriques Marítimes d’Europa
La Declaració Final de l’Assemblea general de la Comissió Intermediterrània (CIM) de la Conferència de les Regions Perifèriques Marítimes d’Europa (CPRM), es va presentar a Barcelona el passat 27 de juny de 2013. Catalunya va accedir a la presidència l’octubre de 2012 per un període de dos anys. La Declaració comptà amb les aportacions realitzades des del Departament de Benestar Social i Família en els àmbits d'inclusió i immigració.
La Comissió Europea demana als Estats membres que intensifiquin els esforços per la integració del poble gitano
La Comissió Europea ha demanat als Estats membres que compleixin el compromís de garantir la igualtat i que intensifiquin els esforços per una major integració econòmica i social del poble gitano. Aquesta demanda és conseqüència de l’informe de situació en el qual s’afirma que els Estats membres han de millorar l’aplicació de les seves estratègies nacionals presentades en el marc europeu d’estratègies nacionals d’inclusió del poble gitano.
El Grup d’Acció sobre Atenció Integrada presenta un recull de bones pràctiques durant l’e-Health Week
El Grup d’Acció B3 sobre Atenció Integrada ha compilat un conjunt de bones pràctiques en el marc del Partenariat Europeu d’Innovació en envelliment actiu i saludable (European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing). Entre les bones pràctiques seleccionades figura el Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat de la Generalitat de Catalunya, presentat pel Departament de Salut, amb la col·laboració del Departament de Benestar Social i Família.
Conclusions del Consell Europeu del 27 i 28 de juny de 2013
El Consell ha tractat de manera prioritària la lluita contra l’atur juvenil, davant les pobres perspectives econòmiques a curt termini com a teló de fons, i ha destacat la necessitat d’actuar amb urgència davant aquesta problemàtica que ha assolit nivells sense precedents a diferents Estats membres, entre els que destaca l’Estat espanyol.
Irlanda cedeix el testimoni a Lituània en la Presidència del Consell Europeu
A partir de l’1 de juliol Lituània ostentarà la Presidència del Consell Europeu i Irlanda finalitzarà la seva tasca. Mitjançant el suport i la col·laboració del Parlament Europeu, la Presidència d’Irlanda ha assolit resultats significatius, quant a l’atur juvenil i l’assoliment d’un acord polític sobre el proper Marc Financer Pluriennal 2014 – 2020, incorporant un punt de flexibilitat que permetrà avançar més pressupost destinat precisament a l’atur juvenil.
Amunt
 

:: Documentació

Informe trimestral sobre la situació de l’Ocupació i els Afers Socials a la UE. Juny de 2013
La preocupació per la situació del mercat de treball i els reptes socials als quals ha de fer front Europa marquen l’edició de juny de l’Informe trimestral sobre la situació de l’Ocupació i els Afers Socials de la UE, proporcionant una visió general de l’evolució del mercat de treball europeu i de la situació social en base a les darreres dades disponibles i concloent que la situació de moltes famílies i dels joves en particular continua essent greu.
Guia per a la innovació social
La innovació social s’ha revelat, en les circumstàncies financeres actuals, com un potent instrument per al manteniment del benestar social, i com una valuosa oportunitat econòmica i laboral. Aquesta guia presenta diversos projectes d’innovació social cofinançats amb fons comunitaris.
Pressupostos socials en el marc de la crisi a la Unió Europea
Aquest document de treball es centra en les tendències de la despesa després del màxim assolit per la crisi econòmica i financera (2009), els canvis que s’han produït en la distribució de la renda i l’impacte de les mesures d’austeritat. L’any 2010 la despesa s’estabilitzà, per disminuir (en termes reals) durant els anys 2011 i 2012. Aquest ajustament a la baixa és significativament elevat comparat amb períodes anteriors, el que apunta a un debilitament de la funció d’estabilització automàtica dels sistemes de protecció social.
Amunt
 

:: Recursos

MYWorld
MYWorld és una enquesta posada en marxa per Nacions Unides i dirigida a les ciutadanes i ciutadans del món. L’objectiu és captar l’opinió, les prioritats i els punts de vista de la ciutadania i informar als líders mundials, en el marc de la definició de la nova agenda global de lluita contra la pobresa en el món.
Amunt

No hay comentarios: