miércoles, 10 de julio de 2013


    
 Articles

L’Smart Health Ecosystem Catalunya potenciarà la innovació col·laborativa amb una visió europea 

A Catalunya ja fa anys que s’impulsen iniciatives d’innovació en salut, com a element clau per avançar en el sector. No obstant això, i seguint la indicació dels ministres de Salut de la Unió Europea, s’ha constituït l’Smart Health Ecosystem Catalunya. L’objectiu és potenciar les dinàmiques de col·laboració entre serveis de salut, professionals, centres de recerca i d’innovació, universitats, empreses i administracions públiques, a més de consolidar el bon posicionament del territori en aquest àmbit a nivell europeu. De fet, Catalunya acaba d'obtenir el màxim reconeixement, tres estrelles, per part de la Comissió Europea com una de les regions capdavanteres en envelliment actiu i saludable. 
 
L'estat de la qüestió de la governança de les TIC en salut a Catalunya

Les TIC i els sistemes d’informació són un dels eixos estratègics per aconseguir a Catalunya una gestió més eficient per tal d’integrar els nivells assistencials i per a l’objectiu més ambiciós d’aconseguir un nou model sanitari. La revista I+S, editada per la Societat Espanyola d’Informàtica de la Salut (SEIS), ha dedicat un extens monogràfic a les TIC en salut al territori català en el número de febrer de 2013. L'iSalut, la recepta electrònica o la Història Clínica Compartida, projectes que compten amb la implicació de la Fundació TicSalut, són alguns dels temes tractats, junt amb una entrevista a Josep Maria Argimon, conseller delegat de l’Agència d’Informació, Avaluació i Qualitat en Salut (AIAQS). 
 
L'eSalut i el repte de transmetre dades i informació mèdica amb seguretat a Europa 

Els sistemes de salut europeus són inherentment complexos, degut a la multiplicitat de situacions i el gran nombre d’agents que hi interactuen. No obstant això, els governs europeus estan plenament convençuts de la necessitat d’invertir en eSalut per assegurar la prestació òptima de l’atenció sanitària al millor preu. Així, doncs, l’ús de l’eSalut s’expandeix i alhora la Unió Europea treballa per a que els sistemes de salut siguin interoperables i que els ciutadans se’n beneficiïn, siguin on siguin. Ara bé, existeix la necessitat d’assegurar que la transmissió de dades i d’informació en aquests sistemes de salut es faci de manera segura.

 Entrevista al Dr. Lluís Salvador-Carulla
 
Psiquiatre i professor de Discapacitat i Salut Mental a la Universitat de Sydney (Austràlia).
 
 Vídeo del mes
 
1a sessió de càpsules de comunicació – IV Jornades R+D+I en TIC i Salut
 Links d'interès

Grand Tour mHealth 
El Grand Tour mHealth és un passeig en bicicleta des de Brussel·les (Bèlgica) fins a Barcelona en només tretze dies, del 5 al 19 de setembre de 2013. En total són 2.100 km dividits en quatre etapes. Durant el Gran Tour mHealth es durà a terme un estudi clínic que seguirà els efectes de l’exercici de resistència de diversos dies en els nivells de glucosa en sang de 36 participants voluntaris, mitjançant dades capturades i transmeses sense fils. L’esdeveniment compta amb el suport de la Fundació TicSalut, la GSMA i de la Federació Internacional de Diabetis, amb el patrocini de la vicepresidenta de la Comissió Europea, Neelie Kroes.
Primeres experiències amb unes ulleres Google Glass a les sales d’operacions 
A finals de juny, el Dr. Rafael Grossmann va retransmetre en directe per primera vegada des dels Estats Units una intervenció amb unes Google Glass, unes ulleres de realitat augmentada que encara no estan disponibles per al gran públic. Es va poder veure per streaming com s’insertava endoscòpicament una sonda d’alimentació, una experiència que el Dr. Grossmann explica al seu blog. També a finals de juny, el Dr. Pedro Guillén, cap de servei de traumatologia d’una clínica de Múrcia, va emprar les ulleres per trasplantar els condròcits del genoll a un pacient de 49 anys, una intervenció seguida per més de 160 persones d’arreu del món.
 

Barcelona, 11 de juliol 2013 



Barcelona, 15-19 de setembre 2013 



Sevilla, 25 de setembre 2013 



Millora de la competitivitat de les empreses TIC catalanes 



Espai de debat per a directius i professionals 



Portal de Salut del Col·legi Oficial d'Infermeria de Barcelona
                

No hay comentarios: