miércoles, 10 de julio de 2013

# 68
InfoJustícia
Departament de Justícia
ISSN 2014-2218 | DL B. 14104-2012
Dimarts, 09 de juliol de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Actualitat

 
El conseller de Justícia, Germà Gordó, va anunciar, durant la signatura del Protocol d’execució de les diligències de llançament als partits judicials, que l’objectiu d’aquest Protocol és facilitar que els serveis socials dels ajuntaments tinguin coneixement de cada desnonament o execució hipotecària amb supòsits de risc social que es produeixin a tots els municipis catalans.

Així mateix, va remarcar que «el fet que el Govern català no tingui competències en matèria d’execució de diligències de llançaments no vol dir que no sigui un problema d’aquest Govern. El problema d’un català és un problema del Govern de Catalunya».

El Protocol incorpora com a parts signatàries, a més del Departament de Justícia i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, les diputacions provincials, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis –entitats municipalistes de referència i de representació de tots els ajuntaments de Catalunya–, i els presidents dels consells d’advocats i procuradors de Catalunya.

Més informació
El Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada del Departament de Justícia va acollir la primera reunió del grup de treball per a la creació del Tribunal Arbitral de Catalunya (TAC).

Aquesta primera reunió va servir per posar en comú un calendari conjunt per preparar, d'una banda, la redacció dels estatuts que han de fer possible la creació del TAC i, de l’altra, els mecanismes necessaris per a la difusió de l’arbitratge entre institucions, entitats, empreses i societat civil. Durant la trobada, el Govern i les institucions van coincidir en la necessitat que Catalunya disposi d’un tribunal arbitral que serveixi, d’entrada, per acabar amb la dispersió actual i que sigui, a més, una eina capaç d’enfortir la cultura de l’arbitratge al país per a la resolució de conflictes.

Més informació
El Govern de la Generalitat va aprovar el Projecte de llei de modificació del capítol III del títol V del llibre cinquè del Codi civil de Catalunya, relatiu als drets reals, per reformar els preceptes sobre la propietat horitzontal que han provocat algunes disfuncions o problemes d’interpretació.

La modificació evitarà, entre altres qüestions, conflictes d’interpretació en temes com ara la delegació del vot i la representació. A més, s’han modificat les notificacions de les convocatòries i els acords, amb la introducció de mitjans telemàtics que facilitaran la gestió i el funcionament de les comunitats de propietaris. Així mateix, s’ha atorgat especial consideració als acords que afecten les obres obligades per a l’adaptació de l’edifici a les necessitats de les persones amb discapacitat i majors de 70 anys.

Més informació
El conseller de Justícia, Germà Gordó; el cardenal de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, en representació de la Conferència Episcopal Tarraconense, i el degà del Col·legi de Notaris de Catalunya, Joan Carles Ollé, van signar un conveni de col·laboració per protocol·litzar els testaments atorgats davant rector, que s'estima que actualment poden ser al voltant de 10.000 a tot Catalunya.

Es tracta de respectar la voluntat testamentària dels qui van fer un document amb les seves darreres voluntats davant del rector d’acord amb la llei del moment, sense que la persona pogués preveure que un canvi legislatiu impediria la seva plena eficàcia.

Més informació
La directora de l’empresa pública del Departament de Justícia Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), Elisabeth Abad, va comparèixer a la Comissió de Justícia i Drets Humans del Parlament per donar a conèixer els objectius del CIRE per a aquesta legislatura. La directora va explicar que està treballant en un pla estratègic per al període 2013-2016 amb l’objectiu d’incrementar el nombre de persones internes que treballen als tallers penitenciaris catalans i augmentar així les seves possibilitats de reinserció.

Més informació
En el marc de la inauguració del novè Congrés de Joves Advocats de Catalunya, el conseller de Justícia va remarcar, en relació amb la reforma de la Llei hipotecària, que «el Govern de l’Estat ha desaprofitat una bona ocasió per fer una reforma ambiciosa de la Llei». D’altra banda, va titllar d’inacceptable que s’hagi reformat el Codi penal 25 vegades en 20 anys i va criticar que aquestes reformes s’hagin fet sempre a cop d’actualitat sense aconseguir bons objectius.

Durant la seva intervenció, també va fer referència a l’Avantprojecte de llei de serveis professionals que prepara el Ministeri d’Economia i va deixar clar que el Govern català defensarà les seves competències en matèria de col·legis professionals.

Més informació
El conseller de Justícia, Germà Gordó, acompanyat del director dels Serveis Territorials, Francesc Aran, i el delegat del Govern, Ramon Farré, va visitar la Universitat de Lleida i es va reunir amb el rector, Roberto Fernández, i el president del Consell Social, Ramon Roca.

Durant la reunió, el conseller es va interessar per la tasca docent que desenvolupa la Universitat, pels projectes previstos per al 2013 i pels programes docents que impulsen en matèria de ciències jurídiques i el volum d’alumnes que segueixen aquests estudis.

Més informació
Amunt

No hay comentarios: