jueves, 18 de julio de 2013

# 101
DIXIT
Butlletí del Departament de Benestar Social i Família
Dimecres, 17 de juliol de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Destacat

Més de 183 milions d'euros per finançar el món local en matèria de serveis socials, lluita contra la pobresa i foment de la cohesió social i la igualtat
El Departament de Benestar Social i Família dotarà enguany el món local amb 183,4 milions d’euros per tal de finançar serveis socials bàsics i especialitzats, lluita contra la pobresa, així com programes de reforç de la cohesió social i promoció de la igualtat. Així ho va anunciar la consellera Neus Munté durant la signatura de l’actualització de l’Acord marc de col·laboració entre Generalitat i ens locals.
Catalunya impulsa un projecte pioner per facilitar llocs de treball amb suport a persones amb trastorn mental
Els Departaments de Salut, d’Empresa i Ocupació i de Benestar Social i Família, l’Obra Social "la Caixa" i el Centre de Recerca Psiquiàtrica de Dartmouth sumen esforços per impulsar un programa que millorarà l’ocupació de persones amb trastorns mentals. L'objectiu és garantir-los un lloc de treball en condicions d’igualtat i sense discriminació, mitjançant la metodologia d’incorporació a la feina amb suport individualitzat IPS (individual placement and support). Aquesta metodologia, que s’ha demostrat altament efectiva, està basada en l’evidència i en una estratègia de coordinació territorial.
La joventut catalana s'interessa per la política tant o més que la població adulta
La joventut catalana és activa i implicada políticament, com a mínim, a nivells similars a la resta de la població, tot i que mitjançant formes diferents. Aquesta és una de les principals conclusions de l’Enquesta de participació i política 2011, promoguda pel Departament de Governació i Relacions Institucionals i el Departament de Benestar Social i Família. Els resultats es van presentar el 3 de juliol en el decurs d’una jornada a l’Escola d’Administració Pública de Catalunya.
El proper mes d'octubre començarà un diploma de postgrau semipresencial adreçat a professionals que treballen o pensen treballar en els centres d’acolliment i residencials de la xarxa de protecció a la infància. Aquesta formació és fruit d'un conveni de col·laboració entre la Universitat de Barcelona i el Departament de Benestar Social i Família amb l'objectiu d'aprofundir en els models educatius, d’organització i d’atenció que es fan servir en els centres d’acolliment i residencials d'atenció on viuen, de forma temporal, infants i adolescents amb situacions sociofamiliars de desprotecció.

El postgrau té una durada de 30 crèdits ECTS (750 hores) i ha rebut el reconeixement de Formació d’Interès en Serveis Socials del Comitè d’Expertes i Experts en Formació en l’Àmbit de l'Acció Social. El període de preinscripció estarà obert fins el dia 13 de setembre.
Amunt
 

:: Actualitat

Amunt
 

:: Novetats DIXIT

Dossier temàtic sobre comunicació i intervenció social
Recull de publicacions, articles i recursos sobre la comunicació en la intervenció social, elaborat per DIXIT Girona Centre de Documentació de Serveis Socials Marià Casadevall. Aquests materials, entre d'altres, mostren la importància de la comunicació en la intervenció social i la imatge que els mitjans de comunicació transmeten de determinats col·lectius com els joves o les persones immigrades o amb discapacitat. Totes les publicacions que s’hi recomanen es poden consultar als centres DIXIT.
DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials ha publicat una nova selecció bibliogràfica que recull les publicacions més destacades arribades als seus tres centres durant els darrers dos mesos. Aquesta selecció està disponible en paper als centres DIXIT (Barcelona, Girona i Vic) i en format digital al seu portal, des d'on es pot consultar en línia (en format ISSUU) i descarregar-la a l’ordinador i/o dispositiu mòbil (en format PDF).
Amunt
 

:: Agenda

Conferència sobre recuperació emocional enfront la pèrdua
Conferència que forma part del cicle de conferències de dol que organitza la Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena. Amparo Menéndez i Yolanda López abordaran el tema de la soledat, una de les emocions més freqüents en els processos de dol personal: la soledat respecte l’entorn, la soledat en les pròpies emocions i la incomprensió dels altres. La conferència tindrà lloc el 5 de setembre a Mataró.
Jornades d'EDAI Associació "Vetllant per l'infant des de la multidisciplinarietat"
Les ponències d'aquestes jornades s’estructuraran al voltant de les bases que, segons l'associació EDAI, han de configurar un treball de qualitat a un servei públic de desenvolupament infantil: la clínica, dins d’un equip multidisciplinar (intervenció i prevenció); la formació continuada; la recerca i la investigació; i la gestió. Tindran lloc a Barcelona els dies 13 i 14 de setembre de 2013.
VI Jornada d'Humanització d'Hospitals per Nens
Jornada organitzada per l'Hospital Sant Joan de Déu per recollir experiències innovadores i animar els professionals a treballar en la millora de les condicions de l'hospitalització infantil, tal com marca la Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats. La jornada tindrà lloc el 27 de setembre a Barcelona i serà conduïda pels infants hospitalitzats a aquest centre.
Amunt
 

:: Convocatòries

Termini: 26 de setembre de 2013
Organitza: Direcció General de Recerca del Departament d'Economia i Coneixement i Institut Català de les Dones del Departament de Benestar Social i Família
Termini: 19 de juliol de 2013
Organitza: Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat
Termini: 1 d'octubre de 2013
Organitza: Fundació Æquitas
Termini: 27 de setembre de 2013
Organitza: Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació
Termini: 3 d'octubre de 2013
Organitza: Fundació Anade
Amunt
 

:: Formació

Postgrau adreçat a professionals en actiu amb funcions de direcció o de responsabilitat en centres d’acolliment, centres residencials d’acció educativa (CRAE) i centres residencials d’educació intensiva (CREI) del Sistema públic de serveis socials que vulguin millorar les seves habilitats i competències per desenvolupar les tasques derivades d'aquesta funció.

Data i lloc: del 10 d’octubre de 2013 al 27 de novembre de 2014 a Girona
Organitza: Gabinet Tècnic del Departament de Benestar Social i Família, amb el suport de l'Obra Social "la Caixa" i la col·laboració de la Fundació Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull
Curs adreçat a professionals del Sistema Català de Serveis Socials que treballen en serveis de llar residència temporal o permanent i en serveis de suport a l’autonomia per a persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental. El curs també està obert a professionals de serveis prelaborals i de clubs socials.

Data i lloc: 4, 11, 18 i 25 d’octubre de 2013 a Girona
Organitza: Gabinet Tècnic del Departament de Benestar Social i Família, amb el suport de l'Obra Social "la Caixa" i la col·laboració de la Fundació Campus Arnau d'Escala
Curs amb l'objectiu d'analitzar de quina manera s'està aplicant la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat i plantejar una reflexió que aporti idees, instruments i eines que facilitin la igualtat real i la inclusió en la comunitat de les persones amb discapacitat com a ciutadans i ciutadanes de ple dret.

Data i lloc: 22, 23 i 24 de juliol de 2013 a Madrid
Organitza: Fundació Eguía Careaga - SIIS Centre de Documentació i Estudis
Amunt
 

:: Lectures recomanades

Afasia: de la teoría a la práctica
Llibre on s’exposen les principals qüestions relacionades amb la pèrdua del llenguatge com a conseqüència d’una lesió cerebral. Inclou bibliografia especialitzada en espanyol sobre l’afàsia.

González Lázaro, Paola; González Ortuño, Beatriz. Afasia: de la teoría a la práctica. Buenos Aires: Médica Panamericana, 2012. 183 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
Las generaciones que llegaron tarde: análisis de las prácticas sociales de los mayores en el ciberespacio
Llibre basat en una investigació que explora el procés de transformació social i tecnològica que està contribuint a allunyar la gent gran de l’accés i ús d’un conjunt de serveis dispensats en el ciberespai.

Querol Vicente, Vicent A. Las generaciones que llegaron tarde: análisis de las prácticas sociales de los mayores en el ciberespacio. Barcelona: UOC, 2011. 254 p. (Sociedad red; 7)

Exemplar consultable als centres DIXIT
Comunicación, infancia y juventud: situación e investigación en España
Les connexions entre comunicació, infància, adolescència i joventut són motiu d’una àmplia preocupació social, científica i acadèmica. Aquest llibre recull textos d’especialistes i grups d’investigació sobre aquests temes.

García Jiménez, Antonio. Comunicación, infancia y juventud: situación e investigación en España. Barcelona: Editorial UOC, 2012. 365 p. (Media literacy = Alfabetización mediática; 3)

Exemplar consultable als centres DIXIT
El síndrome de la mujer maltratada
Obra d’interès per a professionals, estudiants i assessors interessats en la investigació sobre la violència contra les dones.

Walker, Lenore E. A. El síndrome de la mujer maltratada. Bilbao: Desclée de Brouwer, 2012. 676 p. (Biblioteca de psicología; 180)

Exemplar consultable als centres DIXIT
Amunt
 

:: Recursos

Vidas sin violencia
Recurs web que proporciona informació sobre legislació, cossos de seguretat, mesures de prevenció i assistència relacionada amb la violència. Disposa d'una secció especialitzada en joves i adolescents i una centrada en dones i discapacitat. Aquest recurs forma part del dossier temàtic més recent elaborat per DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials.
Amunt

No hay comentarios: