lunes, 1 de julio de 2013

# 70
Institut Català de les Dones
Butlletí electrònic del Departament de Benestar Social i Família
Dilluns, 01 de juliol de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Llei d'igualtat

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va recordar que el compromís del Govern és que la llei per a la igualtat efectiva entre dones i homes sigui una realitat ben aviat. En aquest sentit, la consellera va afirmar que aquesta llei és prioritària perquè dóna resposta a una reivindicació ciutadana i cal impulsar-la amb la màxima celeritat.
Amunt
 

:: Violència masclista

Taula Institucional del Circuit de les Terres de l'Ebre per a l'abordatge de la violència masclista
La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, va presidir les reunions de les taules institucionals dels circuits per a l'abordatge de la violència masclista que van tenir lloc a les Terres de l'Ebre i a la Catalunya central. Gatell va destacar la consolidació dels Serveis d’informació i atenció a les dones, així com la tasca que desenvolupen els Serveis d’Intervenció Especialitzada que ofereixen una atenció integral i multidisciplinar, i va demanar que les dones que es trobin en una situació de violència masclista truquin al telèfon 900 900 120.
Sessió "Autocura personal en el treball en violència masclista" a Tarragona
L'Institut Català de les Dones va organitzar la sessió Autocura personal en el treball en violència masclista, adreçada al personal dels Serveis d’Informació i Atenció a les Dones, i, en concret, a les persones que treballen directament amb atenció a les dones víctimes de violència. La formació, que va anar a càrrec de les psicòlogues del Servei d'Intervenció Especialitzada en violència masclista, va comptar amb la participació de 17 professionals dels diferents Serveis d'Informació i Atenció a les Dones de les comarques de Tarragona.
L'informe Estimacions mundials i regionals de la violència contra la dona: prevalença i efectes de la violència conjugal i de la violència sexual no conjugal en la salut és el primer estudi sistemàtic de les dades mundials sobre la violència contra les dones, exercida tant per la parella com per altres persones. Prop del 35% de totes les dones experimentaran fets de violència en algun moment de les seves vides, i la violència de parella és el tipus més comú de violència contra la dona, ja que afecta el 30% de les dones a tot el món.
Amunt
 

:: Món local

Reunió amb l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya
La consellera Munté va compartir amb els presidents de les dues entitats municipalistes les previsions del Departament pel que fa als contractes programa 2013 en matèria de serveis socials, benestar social i polítiques d’igualtat al conjunt de Catalunya. L’any passat Benestar Social i Família va assignar 183,4 milions d’euros al finançament dels serveis socials bàsics, programes de benestar social i polítiques d’igualtat que presten els ens locals i comarcals de Catalunya.
Mentoring "Les dones al capdavant del món local"
L'Institut de Formació Política per a Dones ha iniciat una nova línia de formació amb l'espai mentoring, unes sessions que permeten aprofitar el talent de dones amb àmplia experiència per ajudar altres dones en les seves carreres. La primera sessió va estar dedicada a les Les dones al capdavant del món local. La següent formació, que serà El talent directiu a la política, tindrà lloc el 13 de setembre i comptarà amb la participació de Neus Munté, consellera de Benestar Social i Família i Montse Gatell, presidenta de l’Institut Català de les Dones.
Institut de Formació Política per a Dones
L'assignatura Comunicar des dels mitjans locals: premsa, ràdio i televisió, dins el mòdul de Comunicació del programa 2013 de l'Institut de Formació Política per a Dones té lloc el 4 i 11 de juliol. La formació s'adreça a dones càrrecs electes dels ens locals de les demarcacions de Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l'Ebre i té com a objectiu proporcionar eines que facilitin les intervencions públiques de les dones amb responsabilitats polítiques en els mitjans de comunicació.
L’Institut Català de les Dones ha començat el treball de catalogació de documents del Rebost de Bones Pràctiques que pretén recollir, en un espai web, els projectes i materials que els ajuntaments i els consells comarcals han elaborat en els darrers anys en relació a les polítiques de dones amb l’objectiu de promocionar-ne la difusió i l’intercanvi. Properament el Rebost de Bones Pràctiques està disponible i obert a tothom al web de l'Institut Català de les Dones.
Trobada de professionals dels SIAD de la demarcació de Girona
Més d'una vintena de professionals dels Serveis d'informació i atenció a les dones (SIAD) van participar a la Trobada, que va començar amb una reunió de treball amb la coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones a Girona, Fina Surina. Posteriorment va tenir lloc una formació sobre assumptes jurídics adreçada a les coordinadores i psicòlogues dels SIAD, en la qual es van tractar temes com el servei de mediació, la guàrdia i custòdia en el processos judicials de divorci o les pensions d'aliments i els impagaments.
Amunt
 

:: Educació i ciència

Segona jornada "Pràctiques de referència de coeducació"
Prop de 70 docents i persones tècniques de l'àmbit educatiu van participar a la II Jornada Pràctiques de referència de coeducació, on es van presentar diverses iniciatives que s’han portat a terme a Catalunya per fomentar els valors coeducatius, com el concurs (RE)Imagina't, fem un espot no sexista, que organitza l'Observatori de les dones en els mitjans de comunicació, així com experiències de coeducació de l'escola Riu Segre de Lleida, l'Institut CAR de Sant Cugat Vallès i la Fundació Antaviana.
La directora de l'ICD, Núria Balada, i l'alumnat guanyador
Un total de set treballs, dels 30 que hi han optat, han rebut el guardó que l’Institut Català de les Dones atorga a les millors recerques sobre la visualització de l’acció social de les dones, la defensa i el treball pels drets de les dones i la violència masclista. La iniciativa, en el marc dels guardons de la Universitat de Vic als treballs de recerca d’estudiants de batxillerat, té per objectiu implicar i sensibilitzar l'alumnat de batxillerat en el coneixement i els valors de la igualtat d’oportunitats entre dones i homes.
La Comissió Dona i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya ha analitzat les bones pràctiques vinculades als Plans d’Igualtat vigents a les universitats catalanes i, a partir d'aquí, ha elaborat en forma sintètica un primer decàleg de recomanacions i experiències d’èxit a compartir.
Segons She Figures 2012, les dones encara estan infrarepresentades en les activitats científiques: representen el 33% del personal investigador europeu, el 20% dels titulars de càtedres i el 15,5% de dirigents de centres en el sector de l’ensenyament superior. Si bé el nombre de dones dedicades a activitats científiques ha augmentat durant els darrers anys, l’informe mostra que segueixen tenint dificultats per arribar als càrrecs amb poder de decisió.
Amunt
 

:: Associacionisme

Assemblea Territorial de Dones a les Terres de l’Ebre
La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, va exposar els objectius del Pla estratègic de Polítiques de Dones 2012 - 2015 a l'Assemblea Territorial de Dones de les Terres de l'Ebre. D'acord amb la dinàmica que s'utilitza per incentivar el treball en xarxa, en aquesta sessió l’associació ADAS va parlar dels seus projectes a la resta d’associacions. Per acabar, la representant de l’Assemblea va explicar les darreres reunions del Consell Nacional de Dones de Catalunya.
Jornada "La Salut i l’atenció sanitària de les dones a Catalunya”
Sota el títol La Salut i l’atenció sanitària de les dones a Catalunya, la sessió del Grup de Treball de Salut del Consell Nacional de Dones de Catalunya va consistir en una conferència impartida per la psicòloga i psicoterapeuta Concepció Garriga sobre Dona i salut mental. Situació actual i dos tallers amb l’objectiu d’elaborar propostes per a la millora de la salut de les dones i l’atenció sanitària que reben.
Amunt
 

:: TIC

Una de les primeres iniciatives és incrementar el coneixement i la col·laboració entre els i les professionals que dinamitzen els espais i assessoren les persones usuàries dels més de 100 Punts de la Xarxa Òmnia i les persones tècniques dels més de 100 Serveis d’informació i Atenció a les Dones que hi ha a Catalunya per impulsar l’establiment de relacions i sinèrgies de treball conjuntes entre ambdós recursos.
Amunt
 

:: Memòria històrica

"La dona i la Guerra Civil" al Teate Nacional de Catalunya
Més de 300 persones van omplir el vestíbul del Teatre Nacional de Catalunya per assistir a l'activitat La dona i la Guerra Civil, una entrevista de Clàudia Pujol, directora de la revista Sàpiens, a Pilar Llopart, testimoni de la Guerra Civil. La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, i el director del Teatre Nacional de Catalunya, Sergi Belbel, van presentar l'acte que s'emmarca en l'obraBarcelona centrada en la ciutat assetjada per les bombes de l'aviació franquista durant la Guerra Civil.
Amunt
 

:: Mitjans de comunicació

Segons l'informe Promoció de la igualtat de gènere en la presa de decisions en els mitjans de comunicació, de l'European Institute for Gender Equality, tot i que les dones han superat numèricament els homes en els nivells universitaris i de programes de pràctiques, i que estan augmentant les dones que treballen en mitjans de comunicació, la cultura empresarial dels mitjans de comunicació continua essent bàsicament masculina i les dones encara estan infrarepresentades als nivells de presa de decisió.
L'informe Dones i nenes com subjectes de l'atenció mediàtica i de les campanyes publicitàries. La situació a Europa. Bones pràctiques i legislacions, del Parlament Europeu, se centra en els mecanismes pels quals la representació de gènere als mitjans dificulta la consecució de la igualtat de gènere, proporciona un resum de les principals definicions, teories i estudis, i explora les lleis reguladores que existeixen als 27 membres de la Unió Europea, mostrant les experiències de bones pràctiques més interessants.
Amunt
 

:: Temes d'interès

Inauguració de l'exposició "Dones il·lustradores"
La Universitat de Vic va inaugurar l’exposició Dones il·lustradores, dins els actes de la Plataforma Cultural de la Universitat d’Estiu de Vic. Les dones il·lustradores que figuren a la mostra són: Lola Anglada, Mercè Llimona, Aurora Altisent, Maria Rius, Fina Rifà, Roser Capdevila, Pilarín Bayés, Lluïsa Jover, Carme Solé Vendrell, Violeta Denou, Montse Ginesta i Marta Balaguer. La coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones a Barcelona, Ivet Castaño, va participar a la inauguració.
Segons els resultats de la campanya de la Declaració Única Agrària (DUN) 2013, de les 61.909 DUN presentades, davant de les 61.079 de la campanya anterior, 4.283 són de nous declarants, 40% dels quals són dones. A més un 90% de les DUN corresponen a persones físiques, un 32% de les quals són dones, detectant-se així un lleuger increment de les dones respecte a la campanya anterior (31’8%).
Presentació de "Non Stop! Esportista, bombera, mare"
La campiona del món de raids d’aventura Emma Roca explica en el llibre Non stop! Esportista, bombera, mare la seva història de superació, i mostra com sobrepassar els obstacles que limiten aquesta pràctica a les dones, per exemple a l’etapa de maternitat. En la presentació, la presidenta de l’Institut Català de les Dones va felicitar-la per la iniciativa ja que encara cal trencar mols estereotips limitadors sobre la pràctica esportiva femenina i donar visibilitat a les dones en esports i professions extremes.
Primera Jornada de Fibromiàlgia al Delta de l'Ebre
La Primera Jornada de Fibromiàlgia del Delta de l'Ebre va consistir en diverses taules rodones i conferències on es va debatre sobre aquesta malaltia i se'n va analitzar la incidència en les dones. També es va parlar sobre les noves tecnologies aplicades al tractament de la fibromiàlgia i es van presentar els resultats de la investigació Aspectes socials, familiars i laborals. Estudi EPIFFAC. La coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones a les Terres de l'Ebre, Carme Valls, va participar a la jornada.
Amunt
 

:: Recomanacions del Centre de documentació

Non Stop!: esportista, bombera i mare
Roca, Emma. Non Stop!: esportista, bombera i mare. Barcelona: Cossetània Edicions, 2013
En aquest llibre, l’autora explica la seva experiència com a esportista, bombera i mare. Llicenciada en bioquímica, va aprovar unes oposicions al Cos de Bombers de la Generalitat on treballa com a membre del grup de rescat. És campiona del món de raids d’aventura i participa regularment a triatlons, duatlons i maratons de muntanya. I a més, és mare de tres fills. Tal com Laia Sanz afirma en el pròleg, l’Emma és una icona del triomf de l’inconformisme sobre els convencionalismes socials.
Olympe de Gouges
Muller, Catel & Bocquet, José Luis. Olympe de Gouges. Madrid: Ediciones Sinsentido, 2012
Aquesta novel·la gràfica relata la història de la revolucionària Olympe de Gouges. Esposa i mare als 18 anys, es queda vídua poc després de donar a llum i decideix viure lliurement a partir d’aleshores. Dona de lletres, filla de la Il·lustració, llibertina i republicana, Olympe va tractar les principals veus de la Revolució Francesa: Voltaire, Rousseau, Mirabeau, La Fayette, Franklin, el duc d’Orleans, Condorcet, Robespierre i molts més. Ja l’any 1791, en la seva Declaració de la Dona i la Ciutadania, de Gouges va exigir la igualtat entre dones i homes i el dret al vot per a les dones.
Carta a Eva
Carta a Eva. [DVD] Barcelona: A Contracorriente Films, 2012
Minisèrie de dos capítols, dirigida per Agustí Villaronga, que relata la trobada entre Juana Doña, Carmen Polo i Eva Perón durant la visita oficial d’aquesta última a Espanya, al juny de 1947. Després d’aquesta trobada cap d’elles tornarà a ser la mateixa. El lot es complementa amb dos discs més. El primer amb la pel·lícula documental La sombra de Evita, de Xavier Gassió, sobre l’esmentada visita d’Eva Perón a Espanya i l’últim, amb Juan y Eva, pel·lícula dirigida per Paula de Luque que relata l’origen de la història d’amor entre Juan Domingo Perón i Eva Duarte.
Mujer y taxista, anécdotas
Mujer y taxista, anécdotas. Zaragoza: Ibérica de Gestión Editorial, 2013
Diverses dones taxistes de tot Espanya han editat aquest llibre on expliquen les seves anècdotes i experiències dins el taxi; situacions gracioses, absurdes, tenses, emotives i, fins i tot, perilloses. Un llibre entretingut i divertit, perfecte per passar una tarda d’estiu. Els beneficis de l’edició d’aquesta obra van destinats, mitjançant l’Asociación de Proyectos por la Sostenibilidad, a projectes d’ajuda a dones en risc d’exclusió. Amb la col·laboració de Taxi Sostenible.
Amunt

No hay comentarios: