lunes, 1 de julio de 2013

# 63
Butlletí d'Economia Social i Cooperativa
Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom
Imatge de capçalera del butlletí
Diumenge, 30 de juny de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
Per incloure notícies en el butlletí, podeu enviar-les a labústia de contacte posant en l'assumpte "Economia Cooperativa"


Enllaços relacionats

  • @coopscatalunya
  • ACC10
  • Rscat
 

:: Destacats


El secretari d'Ocupació i Relacions Laborals, Ramon Bonastre, i el degà del Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB), Pedro Yúfera, han signat en data 24 de maig un conveni de col·laboració pel qual es comprometen a promoure i impulsar la creació de cooperatives i empreses d'economia social.
(Notícia no relacionada)Els Serveis Territorials a les Terres de l’Ebre del Departament d’Empresa i Ocupació han iniciat un pla pilot, en col·laboració amb la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, per dotar d’eines a les persones interessades, a través de la promoció de l’emprenedoria i per crear noves oportunitats de negoci que revitalitzin el teixit productiu de les nostres comarques.
És per això que va realitzar una jornada a Flix el dia 14 de juny, sota el títol “Cooperatives, una oportunitat per les persones aturades”, on els tècnics del Departament d’Empresa i Ocupació, van explicar les opcions i oportunitats per a la creació de negocis, així com les formes socials, finançaments i ajuts que existeixen a tota persona aturada que vulgui modificar la seva situació.
 

Interès i alta participació pels temes vers la cooperació público-privada exposats durant el segon Debat d’Economia Social i Cooperativa. El debat va ser conduït per la cap d’Economia d’El Periódico de Catalunya, i amb la participació de dos experts d’alt nivell com són el director de l’Institut de Governança i Direcció Pública d’Esade, Albert Serra, i la directora associada del Programa Partners d’Esade, Mònica Reig. Les ponències estan disponibles al web.
Amunt
 

:: Notícies

La Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya  reuneix més de 4.000 entitats privades sense afany de lucre que treballen per la inclusió i la cohesió social. La seva aportació és cabdal per al manteniment de la cohesió social i dels serveis propis de l’Estat del Benestar. El 12 de juny varen organitzar la jornada Enfortir les capacitats financeres del Tercer Sector Social la qual va comptar amb la inauguració del Secretari d’Ocupació i Relacions Laborals, Ramon Bonastre.

Cinèrgia, cooperativa referent en matèria d’automatització industrial, xarxes elèctriques intel·ligents i microxarxes, energies renovables, emmagatzematge d'energia, vehicles elèctrics i híbrids, estalvi i eficiència energètica, va exposar els seus projectes conjuntament amb la cooperativa AlterSport i Fes Gest al Saló Biz.
Abacus cooperativa va aprovar en Assemblea General els resultats econòmics de l’exercici 2012, segons els quals la cooperativa ha assolit uns ingressos de 87.779.851 euros i un resultat net que es situa en el 205.827 euros. La cooperativa ha incrementat el seu volum d’inversions fins arribar als 2,6 milions d’euros.
Per altra banda ha presentat als socis el seu Pla Estratègic 2013-2015, que té per prioritat una nova cultura organitzacional.
El Celler Cooperatiu de l’Espluga de Francolí és un edifici industrial singular, d'estil modernista, que va ser projectat per Lluís Domènech i Montaner, la construcció del qual dugué a terme l'any 1913 el seu fill Pere Domènech i Roura. El celler de la Cooperativa Agrícola de l’Espluga de Francolí forma part del conjunt de cellers cooperatius més importants de Catalunya i al llarg dels anys ha transformat el seu interior sense perdre cap dels elements arquitectònics. Actualment l’edifici manté l’activitat per a la qual va ser projectat i una part de les seves instal·lacions han estat habilitades com a Museu del Vi.
Aquest projecte promogut per La CECOP (La Confederació Europea de Cooperatives de Treball, Cooperatives Socials i Empreses Socials i Participatives), amb la participació de la Confederació de Cooperatives de Catalunya i el Departament d’Empresa i Ocupació té com objectiu principal el disseny d'un innovador producte transnacional en l'àmbit del turisme cultural i industrial, consistent en la creació i el desenvolupament d'una Ruta Europea de la Cultura Cooperativa. D’aquest projecte pot sorgir un producte molt atractiu que pot afavorir a cooperatives de diferents sectors, així com a l’entorn del turisme en general.
L'acord signat entre Gredos San Diego Cooperativa de Madrid, Florida Universitària de València, Escola Sant Gervasi Cooperativa de Catalunya i Alecop Cooperativa del País Basc persegueix dos grans objectius: una més gran i millor contribució en la generació d'alternatives i models de gestió viables, innovadors i socialment responsables, i propostes educatives i d'aprenentatge veritablement transformadores.
S’ha publicat al DOGC la RESOLUCIÓ EMO/1215/2013, de 21 de maig, per la qual es convoquen per a l’any 2013 els guardons Medalla al treball President Macià i Placa al treball President Macià.
Aquests guardons es concedeixen amb la finalitat de premiar els qui, al llarg d'una vida o una dilatada etapa de treball, han contribuït amb el seu esforç i exemple a mantenir i impulsar d'una manera rellevant l'activitat econòmica del nostre país. El termini per presentar la sol·licitud a la candidatura és de l'11 de juny al 10 de juliol de 2013.
En el marc de CoopsCatalunya: economia social al territori, Joan Segarra-Federació de Cooperatives de Catalunya -FTAC , Dolors Sanchez-Fes Gest Catalunya, Noè Mas-Som Energia, SCCL , M.Rosa Villaró-Pro Minusvàlids de Solsona AMISOL , i Jordi Feliu-Constructora de Solsona, SCCL , van explicar la seva experiència i com crear oportunitats amb l’economia social. El projecte innovador Fes Gest Catalunya, pretén crear una Xarxa de Grups d’Estalvi Solidari Territorial, per captar estalvi comunitari per a la inversió en empreses de propietat col·lectiva del territori.
D’entre altres categories, es convoca el 22è premi periodístic Jacint Dunyó d’articles sobre cooperativisme. El termini de presentació de treballs finalitza el 30 de setembre de 2013.
Des de la seva constitució l'any 1976, la Fundació Roca i Galès té per objectiu la promoció i difusió del cooperativisme a Catalunya, com a element indispensable de l'economia social, i també treballa pel coneixement i defensa del patrimoni natural i el benestar social als Països Catalans.
Nova convocatòria d’ajuts del Programa de suport a la innovació de les petites i mitjanes empreses 2007-2013 (InnoEmpresa). Dirigits a projectes de desenvolupament de nous productes diferencials o projectes d’iniciació a la sistematització de la innovació, de la qual  també poden ser beneficiàries les cooperatives i les societats laborals.
La sol·licitud s’ha de realitzar a través del web d’ACC1Ó  i el termini finalitza el proper 6 de setembre.
En el marc de CoopsCatalunya: economia social al territori, Guillem Perdrix-Federació de Cooperatives de Treball ¸ Rosa Viñallonga-La Gralla, SCCL ,  Merçè LLauradó-Apindep Ronçana, SCCL , Antoni Parera Díaz-Mirallet, SCCL ,  David Cos-Escola Sant Gervasi, SCCL , van explicar la seva experiència i com generar oportunitats emprenedores i de creixement amb la fórmula d'economia social i cooperativa. Granollers ha estat la segona població catalana que s’ha acollit al projecte municipi cooperatiu  de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya.

La cooperativa alimentària Plana de Vic, que dirigeix Josep Erra, ha assolit una facturació de 60 milions d’euros el 2012. La internacionalització de la firma n’és la base d’aquesta expansió.

Disponibles al web materials i ponències del V Congrés de l’ACCID sobre l’economia cooperativa i les normes internacionals de comptabilitat. Durant la sessió de comptabilitat de cooperatives, va participar la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, la Confederació de Cooperatives de Catalunya i la Universitat de Lleida.
Present en tot el territori, actualment té una plantilla de més de 2.500 treballadors, el 90% dels quals tenen algun tipus de discapacitat. El president Mas, va felicitar al Grup Sifu pels seus 20 anys i va destacar que la seva és una “història d’èxit, que no és només de gestió empresarial sinó també des d’un punt de vista més social”.
El director general d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, Xavier López va rebre, en representació del Departament d’Empresa i Ocupació, la placa commemorativa de reconeixement i agraïment del grup SIFU per la col·laboració en la inserció laboral de les persones amb discapacitat. Durant l’acte es van lliurar reconeixements a d’altres entitats per la seva contribució: les empreses Abertis, Boehringer Ingelheim; Endesa i el Bufet Espinós.

Cooperativa de producció i elaboració agrària, que compta amb la Denominació d'Origen Protegida de Mongeta del Ganxet, gestiona serveis tècnics i ambientals, i diversos espais cooperatius a través d’agrobotigues de productes artesanals locals. El director general d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, Xavier López en visita les instal·lacions.
El Dr. José Carlos Guisado, CEO de la Fundació Espriu i president de l'Organització Internacional de Cooperatives de Salut (IHCO), ha estat proposat per les Organitzacions Sectorials de l'ACI com el seu representant en el Consell Mundial de l'organització.
El Dr. Guisado va mostrar la seva gratitud a tots els membres del SOLG i va manifestat que "puc contribuir a millorar el coneixement sobre les Organitzacions Sectorials, el significat, les activitats i el valor afegit que els sectors tenen i jugar al moviment cooperatiu global".
Amunt
 

:: Agenda

Jornada per conèixer com crear noves oportunitats empresarials amb la fórmula d’economia social i cooperativa per divulgar el programa municipis cooperatius a càrrec de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, el concurs d’emprenedoria social de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, i de les experiències de cooperació del nou projecte LabCoop, la societat laboral Ingenieria Social, i la cooperativa Doble Via. La jornada se celebrarà a Sant Cugat del Vallès el proper 4 de juliol.
Jornada per divulgar el finançament i noves oportunitats amb la fórmula d’economia social i cooperativa, a càrrec de l’Ajuntament del Prat de Llobregat, d’Avalis SGR, de Laboratorio Electrotécnico, SCCL, de Delta, SCCL i d’Eines, Serveis Sòcio-Educatius, SCCL, al Baix Llobregat, el dia 10 de juliol, promoguda pel Departament d’Empresa i Ocupació i el Consell Comarcal del Baix Llobregat.

Ignasi Parody de la Fundació Trinijove i Albert Alberich de Formació i Treball seran els ponents del Debat d’Economia Social i Cooperativa que se celebrarà el dia 18 de juliol al Palau Moja, sota el títol: "Les Empreses d'Inserció: inserció laboral per la via del treball". Properament tindreu més informació en aquest enllaç .
Girona Emprèn programa una nova oferta formativa dirigida a persones emprenedores. Els dies 11, 16 i 18 de juliol, de 9.30 a 13.30 h, es realitza el curs "Ser soci d'una cooperativa" per tal de donar a conèixer els principis que regulen el funcionament de les cooperatives.
Tots els cursos es realitzen al Centre d'Iniciatives Locals. Es tracta de formació gratuïta i les places són limitades.
Amunt

No hay comentarios: