miércoles, 24 de julio de 2013

# 69
InfoJustícia
Departament de Justícia
ISSN 2014-2218 | DL B. 14104-2012
Dimarts, 23 de juliol de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Actualitat

 
El Consell General del Poder Judicial ha decidit atorgar al Departament de Justícia el Premi Qualitat de la Justícia 2013 en la modalitat “Una justícia més eficaç”, pel projecte de Presentació telemàtica de demandes i escrits de la jurisdicció civil.

El conseller de Justícia, Germà Gordó, va celebrar aquest reconeixement perquè «posa de manifest el compromís i els esforços de la Generalitat per donar un millor servei als ciutadans» i va recordar que «un dels objectius principals dels processos de modernització de la justícia és apropar-la a la gent i fer-la més àgil, eficaç i eficient, mantenint els actuals estàndards de seguretat jurídica».

Més informació
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el de Justícia, Germà Gordó, han signat cinc acords marc amb els principals col·legis professionals del món del dret per impulsar l’ús del català als àmbits jurídic i judicial. Aquests acords incidiran en la pràctica laboral de més de 25.000 professionals: 20.000 professionals de l’advocacia; 1.000 procuradors, 440 notaris; 160 registradors i prop de 4.000 graduats socials.

Els acords facilitaran informació, formació i eines lingüístiques als professionals d'aquests sectors, que també tindran a la seva disposició manuals de bones pràctiques i materials de sensibilització.

Més informació
Una de cada dues demandes civils que presenten els procuradors als jutjats catalans són telemàtiques. En total, des que el passat mes de gener es va implementar als 49 partits judicials de Catalunya el mòdul de presentació telemàtica de demandes, s’han presentat més de 40.000 demandes civils electrònicament i s’estima que a finals d’any se n’hauran presentant més de 100.000.

El Departament de Justícia, el Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals de Catalunya i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya van presentar aquestes dades en un acte per fer balanç dels primers sis mesos de la instauració del mòdul de tramitació telemàtica d’assumptes (TTA).

Més informació
El conseller de Justícia va anunciar durant la cloenda dels actes de commemoració de Sant Raimon de Penyafort, que va tenir lloc al Col·legi d’Advocats de Granollers, que el Departament de Justícia està treballant per impulsar un projecte de llei de serveis professionals, en consens amb els col·legis. En aquest sentit, Germà Gordó va avançar que aquest mes mantindrà una trobada institucional amb els degans dels diferents òrgans col·legials per iniciar un primer «intercanvi d’impressions» i «posar en relleu la necessitat de prioritzar al màxim aquesta iniciativa legislativa», i va manifestar la seva voluntat de reivindicar el model català de col·legis professionals.

Més informació
En una entrevista a El Món a RAC1 Germà Gordó va dir que s’han d’incrementar els òrgans judicials a Catalunya i a l’Estat en un 25 %. Actualment, és competència de l’Estat determinar el nombre d’òrgans judicials dins i fora de Catalunya i el conseller va manifestar que, si aquesta competència fos de la Generalitat, aquesta reivindicació seria una realitat.

D’altra banda, Germà Gordó va remarcar que durant l’any 2012 a Catalunya es van concedir 2.020 tercers graus, una xifra que representa un 20 % de la població penitenciària catalana.

Més informació
El Govern de l’Uruguai ha decidit posar en marxa un programa català, RisCanvi, per avaluar el risc de reincidència dels seus presos després de la visita que una delegació, formada pel Ministeri de l’Interior, la Fiscalia i el Centre d’Estudis Judicials, va fer a Barcelona l’octubre de l’any passat per conèixer el sistema penitenciari català i, de manera més específica, el sistema d’informació mitjançant la base de dades del sistema informàtic de gestió dels expedients penitenciaris.

Més informació
El conseller de Justícia va participar a la cloenda dels màsters en advocacia, dret processal civil i mercantil i advocacia internacional que imparteix l’Institut Superior de Dret i Economia (ISDE). Durant l’acte Germà Gordó va dir que «les lleis no són armes per imposar raons, ni pedres monolítiques que no poden ser canviades o reinterpretades en favor del bé comú» i va afirmar que «ofereix més seguretat jurídica aquell sistema legal que és permeable als grans canvis i a les transformacions socials».

Més informació
El conseller de Justícia va dir, en resposta a una pregunta oral al Parlament de Catalunya, que la decisió de concedir tercers graus inicials penitenciaris és una qüestió estrictament tècnica i que són els professionals de les juntes de tractament de cada centre penitenciari els qui tenen la potestat de proposar-ne la concessió, guiats per la professionalitat, l’objectivitat i la legalitat.

Més informació
El Parlament va convalidar, en sessió plenària, el Decret llei sobre el règim de millores de la prestació econòmica d’incapacitat temporal del personal funcionari al servei de l’Administració de justícia a Catalunya, aprovat pel Govern el passat 25 de juny i en vigor des del dia 29 del mateix mes.

Durant la seva intervenció al Parlament, el conseller va dir que aquestes mesures són una aposta per millorar les condicions de treball dels empleats públics de l’Administració de justícia, en el mateix sentit de la resta del personal de la Generalitat.

Més informació
El DOGC núm. 6415 va publicar el Decret 194/2013, de 9 de juliol, de reestructuració del Departament de Justícia. La nova disposició, que no modifica l’estructura bàsica del Departament, s’impulsa amb l’objectiu de millorar l’eficàcia i l’eficiència del Departament en la gestió dels recursos. Concretament, se centralitzen les competències de gestió econòmica de tot el Departament en la Subdirecció General de Gestió Econòmica, com a òrgan responsable de tota la contractació departamental i de gran part de la gestió pressupostària. També es concentren altres funcions de gestió de serveis comuns d’edificis en la Subdirecció General de Patrimoni, Obres i Serveis, entre d’altres redefinicions i reagrupacions de funcions.

Decret 194/2013, de 9 de juliol, de reestructuració del Departament de Justícia
Amunt

No hay comentarios: