jueves, 5 de junio de 2014

# 118
DIXIT
Butlletí del Departament de Benestar Social i Família
Dimarts, 03 de juny de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Destacat

El Govern aprova un Pla Anual de Cooperació al Desenvolupament centrat especialment en els drets de les dones
El Govern va aprovar a finals de maig el Pla Anual de Cooperació al Desenvolupament 2014, que compta amb el dictamen favorable per unanimitat del Consell de Cooperació al Desenvolupament. Aquest Pla és el principal instrument programàtic del Govern per desplegar les accions concretes i els compromisos establerts en els plans directors i el seu eix central és l’enfocament dels drets humans individuals i col·lectius, especialment els drets de les dones.
Nou impuls a la promoció de la llengua de signes catalana
El Consell Social de la Llengua de Signes Catalana es va reunir el 28 de maig per analitzar les línies generals del recentment elaborat Pla per promoure l'ús, la recerca i la difusió social de la llengua de signes catalana. Els destinataris de les actuacions són tant els membres de la comunitat signant com el conjunt de la ciutadania.
Amunt
 

:: Actualitat

Amunt
 

:: Novetats DIXIT

Presentació del llibre "Sensuales: relatos de sexo y afecto en la discapacidad"
DIXIT Girona Centre de Documentació de Serveis Socials Marià Casadevall acollirà, el 18 de juny, la presentació de Sensuales: relatos de sexo y afecto en la discapacidad a càrrec de les seves autores: Clara Clos i Gemma Deulofeu. Les relacions sexuals o d’afectivitat entre persones que tenen algun tipus de discapacitat sovint han estat mal vistes o eclipsades pel tabú. Aquest llibre fa una crida a la normalització: eliminar els mites sobre sexe i discapacitat, frenar la discriminació o la sobreprotecció i garantir la màxima qualitat de vida, plaer i felicitat.
Conferència sobre la prevenció de conflictes i la promoció d’intervencions entre iguals en l'àmbit de les drogodependències
DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials i el Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya organitzen una conferència per donar a conèixer una publicació elaborada pel Grup Igia que recull experiències basades en la metodologia de l'educació entre iguals en l’àmbit del consum de drogues. En el transcurs de la conferència també es presentarà una maleta d’eines per a la prevenció de conflictes sociocomunitaris. La conferència tindrà lloc al centre DIXIT amb seu al Departament de Benestar Social i Família, a Barcelona, el 4 de juny i posteriorment es repetirà a DIXIT Vic i a DIXIT Girona el dia 12 de juny.
Conferència "Educació emocional en la intervenció social: aprenent de la marató"
El 27 de juny, Eva Alesanco visitarà DIXIT Lleida per reflexionar sobre els mecanismes que influeixen en el control emocional a partir de la seva experiència com a corredora de maratons. Alesanco és docent de l’Associació Formació i Desenvolupament, psicòloga i terapeuta familiar sistèmica.
Amunt
 

:: Agenda

Escola d’Estiu del Voluntariat (EEV’14)
Espai de formació organitzat pel Departament de Benestar Social i Família i dut a terme per escoles del Pla de formació del voluntariat de Catalunya i altres entitats especialitzades. Aquesta edició, que tindrà lloc del 2 de juliol al 27 de setembre, consta de cursos presencials en diverses ciutats de Catalunya, tallers a la ciutat de Barcelona i cursos i seminaris en línia.
Jornada "Models de participació social de les persones grans"
Jornada de reflexió sobre els models de participació social de la gent gran, especialment pel que fa als equipaments cívics. La jornada, que tindrà lloc el 12 de juny de 2014 a Barcelona, està organitzada pel Departament de Benestar Social i Família, l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l'Obra Social "la Caixa".
Conferència "L'atenció gerontològica centrada en la persona, un enfocament referent per a la bona praxi professional"
El 18 de juny, el Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya organitza una xerrada per parlar de l'atenció centrada en la persona com un enfocament referent per a la bona praxi professional. Es comentarà l'origen i recorregut internacional dels models centrats en la persona i la situació actual al nostre país i s'indicaran algunes claus per seguir avançant. La conferència forma part del VII Cicle gent gran "Perspectiva actual i propostes de futur" i tindrà lloc a Barcelona.
Àgora Ciutadana de la Barcelona Social 2014
Espai de trobada impulsat per l'Acord Ciutadà per a una Barcelona Inclusiva, que tindrà lloc el 5 de novembre i que s'adreça a persones voluntàries de diferents àmbits, persones que tenen cura d’altres (familiars, bon veïnatge, etc.), grups d’ajuda mútua i xarxes d’intercanvi solidari. Aquesta iniciativa vol reconèixer la tasca que la ciutadania i les entitats realitzen diàriament per reduir la pobresa i millorar la inclusió social a Barcelona.
Jornada "La universitat i el repte de formar líders socialment responsables"
Jornada promoguda pel Consell de Relacions Laborals de Catalunya, que tindrà lloc el proper 11 de juny a Barcelona. Durant la sessió s’aprofundirà en el paper que juguen les universitats i escoles de negoci, tant en la gestió de la responsabilitat social de la pròpia organització com en la repercussió que suposa la incorporació de valors ètics i de gestió responsables en la formació de futurs professionals.
II Jornada Tècnica Encaix 2014 "Ús i abús de les incapacitacions"
Jornada amb l'objectiu de destacar l'especificitat de l'acció tutelar en la malaltia mental i afavorir l'intercanvi i coneixement mutu de les pràctiques de les entitats membres de l'Associació Encaix. L'acte tindrà lloc a Barcelona el proper 12 de juny.
Amunt
 

:: Convocatòries

Termini: 19 de setembre de 2014
Organitza: Fundació Agrupació
Termini: 4 de juliol de 2014
Organitza: Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat
aTermini: 21 de juny de 2014
Organitza: Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat
Amunt
 

:: Formació

Segona edició d'un postgrau nascut de la necessitat d’aprofundir en la tasca que fan els centres d’acolliment i residencials on viuen, de manera temporal, infants i adolescents amb situacions sociofamiliars de desprotecció.

Aquest postgrau es fa amb la col·laboració del Departament de Benestar Social i Família i ha rebut el reconeixement de Formació d’Interès en Serveis Socials del Comitè d’Expertes i Experts en Formació en l’Àmbit de l’Acció Social, òrgan adscrit a aquest Departament.

Data i lloc: del 17 d’octubre de 2014 al 30 de setembre de 2015 a Barcelona
Organitza: Universitat de Barcelona
L'objectiu d'aquest màster és formar professionals capacitats per dissenyar, dirigir, intervenir, gestionar o fer recerca en programes o recursos adreçats a persones amb discapacitat, en situació de dependència i/o de cronicitat. El programa es desenvoluparà en format semipresencial amb tres trobades presencials a Vic, Barcelona i Sant Sebastià.

Aquesta activitat formativa ha rebut el reconeixement de Formació d'Interès en Serveis Socials del Comitè d'Expertes i Experts en Formació en l'àmbit de l'Acció Social, òrgan adscrit al Departament de Benestar Social i Família, i ha obtingut el Segell d'Excel·lència Docent de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia (SEGG).

Data i lloc: del 13 de novembre de 2014 al 30 d'octubre de 2015 en format semipresencial
Organitza: Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i Fundació Pilares
Curs introductori orientat a facilitar els fonaments teòrics i les eines metodològiques i pràctiques necessàries per iniciar-se en la mediació en contextos interculturals. Es combinaran els continguts teòrics amb dinàmiques i treball de casos pràctics amb la intenció de capacitar els alumnes per conèixer i aplicar les diferents tècniques que intervenen en els processos de mediació interpersonal i intercultural.

Data i lloc: del 4 al 18 de juliol de 2014 a Barcelona
Organitza: Associació La Formiga
Amunt
 

:: Lectures recomanades

Diagnosi sobre les violències que afecten les persones joves
Estudi sociològic que té com a objectiu principal esbrinar com afecta el fenomen de la violència el col·lectiu de joves de la societat catalana.

Diagnosi sobre les violències que afecten les persones joves. [Barcelona]: Generalitat de Catalunya, Departament de Benestar Social i Família, Direcció General de Joventut, 2013. 51 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT i en línia
Diccionario de trabajo social
Diccionari que descriu els termes més importants per conèixer i comprendre la feina dels professionals de la intervenció social en els seus diversos àmbits.

Diccionario de trabajo social. Madrid: Alianza, cop. 2012. 588 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
La otra cara de la adopción: aspectos emocionales de los que no se habla
Llibre escrit amb dos objectius: facilitar informació psicològica bàsica sobre les necessitats d’un infant per desenvolupar-se com a persona i informar sobre els aspectes més desconeguts de les adopcions.

Vilaginés, Carme. La otra cara de la adopción: aspectos emocionales de los que no se habla. [Barcelona?]: Xoroi Edicions, cop. 2012. 143 p. (Caleidoscopio)

Exemplar consultable als centres DIXIT
21 contes per educar en valors: coneix els teus drets
Selecció de contes i relats curts recollits del concurs de contes per educar en valors “Coneix el teus drets” realitzat pel Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya.

21 contes per educar en valors: coneix els teus drets. Barcelona: CEESC, Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya, 2013. 212 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
Amunt
 

:: Recursos

Apps i projectes de mobilitat
Iniciativa de la Fundació TicSalut, i per encàrrec del Departament de Salut i el Departament de Benestar Social i Família, que recull projectes de mobilitat i d’aplicacions mòbil que es desenvolupen al sector social i de la salut. Apareixen geolocalitzats i es poden fer cerques per especialitats mèdiques, països, àmbits d’actuació, sistemes operatius, etc.
Amunt

No hay comentarios: