lunes, 2 de junio de 2014

# 73
Butlletí d'Economia Social i Cooperativa
Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom
Logo Aracoop
Dissabte, 31 de maig de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
Per incloure notícies en el butlletí, podeu enviar-les a labústia de contacte posant en l'assumpte "Economia Cooperativa"

Enllaços relacionats

  • @coopscatalunya
  • ACC10
  • Rscat
 

:: Editorial

Més cooperatives, més eficients i més competitives

El passat dimarts dia 6 de maig, el Govern va aprovar el projecte de Llei de Cooperatives  per a ser remès al Parlament. El projecte té per objectiu donar a les cooperatives un marc jurídic flexible amb diferents alternatives i útil per adaptar-se als canvis de la situació social i econòmica.
Aquesta reforma suposa una oportunitat per renovar el cooperativisme, fer-lo més atractiu per als nous emprenedors, per dotar de més instruments a les empreses per enfortir la seva gestió empresarial i social, facilitar la cooperació empresarial i el creixement i posicionar l’economia social i cooperativa com un model empresarial de referència per al segle XXI.
Durant l’any 2013, les cooperatives catalanes van crear 1.397 llocs de treball, un augment del 3,7% (aquí podeu veure les dades ). A més, els seus llocs de treball són de més qualitat, ja que un 87% dels nous llocs de treball (i un 91% dels llocs de treball global en el sector) són estables, com a assalariats o com a socis. Així mateix, les dades de creació de cooperatives segueixen sent positives ja que amb les 13 noves cooperatives creades al mes d’abril, ja en portem 46 en aquest any (veure dades ), mantenint-se el ritme de creació en el nivell dels darrers dos anys, que han estat de rècord.
Aquestes xifres corroboren el potencial d’impacte social i econòmic que té l’economia social i cooperativa. Per això resulta imprescindible fomentar aquest model empresarial, perquè fer-ho significa contribuir al desenvolupament d’un teixit empresarial que sigui més competitiu però també una societat més justa, cohesionada i amb més oportunitats per a totes les persones.
El projecte de llei no pretén imposar un únic model d’empresa cooperativa, sinó que la finalitat és obrir un ventall de possibilitats, de manera que cada cooperativa, en funció de les seves necessitats i dels seus objectius pugui autoregular-se en els estatuts socials i decidir quina fórmula de les diferents possibles s’adapta millor a la seva realitat. Tot això mantenint els trets essencials de les societats de persones: la gestió democràtica i la primacia de les persones per sobre del capital.
El projecte de llei s’ha treballat intensament amb les entitats representatives del sector, confiem que el tràmit parlamentari serveixi per incorporar totes les sensibilitats que conflueixen a l’entorn del model d’empresa cooperatiu i puguem disposar d’una llei que reforci i impulsi cap al futur les empreses cooperatives. Perquè ho necessita el sector, però sobretot perquè el nostre model econòmic i productiu necessita més cooperatives, més eficients i més competitives.

Xavier López García
Director General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom
Amunt
 

:: Destacats

El Govern ha aprovat el nou projecte de Llei de Cooperatives de Catalunya que regula, protegeix i fomenta el moviment cooperatiu i és una competència exclusiva pròpia. Un dels objectius és crear un marc jurídic més flexible amb diferents alternatives perquè cada cooperativa, en l’exercici de la seva autogestió, pugui adaptar el seu funcionament per ser més competitiva.
Un altre és dotar les cooperatives d’un règim jurídic flexible amb diferents alternatives i útil per adaptar-se als canvis de la situació social i econòmica. Els punts clau de la nova llei seran fomentar la creació de noves cooperatives, la consolidació de les ja existents i reforçar les seves vies de finançament.
Amunt
 

:: Notícies

La tarifa plana de 100 euros per a la contractació indefinida s'ampliarà als emprenedors que s'incorporin com a socis treballadors en una cooperativa o en una societat laboral, segons ha anunciat aquest dimarts la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez. L'objectiu és facilitar la incorporació de nous socis a les entitats de l'economia social i que aquest sector contribueixi a l'estabilitat en l'ocupació. En el marc d'una intervenció a l'assemblea general de la Confederació Empresarial Espanyola d'Economia Social, Báñez també ha anunciat la posada en marxa d'un programa operatiu d'inclusió social dotat amb 800 milions del Fons Social Europeu.
Arran de l’aprovació, per part del Govern de la Generalitat, del projecte de Llei de Cooperatives de Catalunya, les cooperatives volen manifestar el seu posicionament respecte el text.
Per Clade, el projecte que hi ha en tràmit parlamentari és positiu. D’una banda, perquè permetrà el desenvolupament del sector cooperatiu català sense renunciar als valors i a les maneres de fer de l’economia social. Així, el nou projecte dóna un règim més flexible i obert que farà possible la pervivència de projectes que s’han iniciat des de l’àmbit de l’economia social i que, per diferents circumstàncies, els siguin necessaris models de desenvolupament no previstos en l’actual Llei de Cooperatives. D’altra, perquè la nova llei no obliga i ni força a canviar els models de funcionament d’aquelles organitzacions cooperatives que, per les raons que sigui, no puguin necessitar de cap de les eines que el nou projecte de llei planteja.
La Cooperativa Falset Marçà renova i amplia la gamma de vins i oli Castell de Falset amb nous productes i nova imatge que tenen com a nexe d’unió el llegat èpic del Montsant. La presentació de les novetats va tenir lloc a l’estand del celler (Pavelló 3, número d’estand A101, nivell 0) a la Fira Alimentària de Barcelona, el dijous 3 d’abril.
Pel celler, les qualificacions excel·lents demostren una vegada més la qualitat dels vins i la plena consolidació de la gamma Ètim, la més versàtil i coneguda tant a l’estranger com a Catalunya, on s’ha realitzat una important aposta comercial per enfortir la seva presència en el mercat de proximitat.
La Cooperativa Arrossaires del Delta de l’Ebre incrementa els seus productes dins el mercat de l’arròs, i juntament amb l’empresa Cervesa Artesana han creat la primera cervesa de malta d’arròs del món.
El projecte va arrencar fa tres anys i ara veurà la llum, després d’un llarg procés d’investigació i experimentació que ha donat lloc a aquesta nova cervesa artesana, que es comercialitzarà sota la marca Segadora del Delta de l’Ebre i que és apta per a celíacs. Ja existien cerveses d’arròs, que contenen aquest cereal fermentat, però ara per primer cop s’ha aconseguit dur a terme el procés de maltejar l’arròs.

Amb l’objectiu d’incrementar el coneixement i el consum dels productes locals dels petits productors agroalimentaris de Catalunya, Caprabo s’integra a les economies locals i engega una iniciativa de recolzament als productes de proximitat que s’anirà estenent per tot el territori català.
En l’acte de presentació de la iniciativa “Caprabo et porta el millor de les nostres comarques”, el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, va remarcar que la promoció d’aquest tipus de comercialització augmenta el valor afegit del producte per als productors, i es genera un efecte positiu sobre el medi ambient.
Entre les cooperatives que formen part del projecte, s’inclouen La Fageda, Cadí, Llet Nostra, Celler d’Espolla, SAT de la Vall d’en Bas, Agrària Plana de Vic, Soldebre, Unió Corporació Alimentària, Cooperativa Falset Marçà, Vinícola de Nulles, Vinícola de Sarral, Covides, Càmara Arrossera del Montsià, Arrossaires del Delta de l’Ebre, Fruits de Ponent, l’Arbequina, Agrolés, Camp Foment Maialenc, Camp de Bellaguarda i les cooperatives agrícoles de Garriguella, Bot, Soses, Riudecanyes, Cambrils, Vila-Seca, la Canonja i Juncosa de les Garrigues.
El programa aracoop impulsa un programa de pràctiques professionals en col·laboració amb 11 universitats catalanes. A través de l’estada en una empresa, els universitaris coneixeran de primera mà com funciona el model cooperatiu i reben una formació professional en entorn real. Les empreses enriqueixen els seus projectes amb l’impuls d’una persona formada i capacitada i poden conèixer professionals que, a la llarga, poden incorporar-se a l’empresa o ser-ne col·laboradors. El programa aracoop ofereix orientació sobre el procés d’incorporació de l’estudiant en pràctiques a l’empresa i facilita els canals per seleccionar els perfils que millor s’ajustin a les seves necessitats. Les empreses interessades poden contactar amb el programa aracoop a través de l’adreça informacio@aracoop.coop.

Musicop és un bon exemple de transformació d’empreses. Inicialment els seus socis formaven part del personal de l’Escola Municipal de Musica de Mataró, però un nou govern local va decidir canviar l'estatus legal de l'entitat, i així és com va néixer fa tres anys aquesta cooperativa. Musicop és l'única cooperativa de músics dedicada a la gestió d'escoles municipals de música. Contra el que es podria esperar en un període de crisi, des de la seva fundació han més que doblat la grandària de l'empresa en una experiència que no té parió a Catalunya.
El passat mes d’abril va arrencar l’acció de formació per a directius de l’economia social i cooperativa, on 50 directius d’algunes de les cooperatives més destacades de Catalunya participen en algun dels 3 mòduls del programa: Lideratge, Marketing Lateral i Comunicació. La formació la imparteix l’escola de negocis EADA , el què aporta un plus de prestigi i qualitat a la formació. Més informació dels objectius d’aracoop i d’aquesta acció en concret en aquest vídeo .
També en el marc del programa, es va portar a terme el Social StartUp Weekend , organitzat per la Universitat de Barcelona, en què durant tres dies, grups d’estudiants universitaris van treballar de forma intensiva en la creació de 10 projectes empresarial de caire social.

La nova iniciativa de la cooperativa TEB Barcelona, ha estat la d’estrenar el primer canal televisiu format per un equip de persones discapacitades, amb l'objectiu de fomentar la integració sociolaboral. TEBVist , sota el lema "Som com som", mostrarà a través de càpsules informatives mensuals el dia a dia del centre ocupacional i del conjunt d’aquesta entitat. Amb la formació audiovisual rebuda, l'equip de TEBVist ha creat una redacció equiparable a la de qualsevol altre mitjà, convertint als seus participants en maquilladors, tècnics d'àudio, guionistes, reporters i productors.
Amunt
 

:: Agenda

Per tal de seguir totes les accions, seminaris, formació, i esdeveniments que promou aracoop, accedeix des d’aquí a la seva agenda. Trobareu en el mes de juny entre altres, les següents activitats: Fes emprenedoria social, fent economia social i cooperativa; Seminari: emprèn de forma col·laborativa. Consulteu lloc i data en aquest enllaç .
Es presenta una nova edició plena de novetats en què trobaràs totes les solucions i oportunitats per fer créixer el teu negoci o llançar el teu nou projecte de la manera  més ràpida. La millor plataforma per a pimes, autònoms i emprenedors.
Dins dels esdeveniments del programa aracoop, destaquem la sessió “Una mirada amb futur: propostes de l'economia social i cooperativa”, que tindrà lloc el dia 5 de juny al Auditori-Palau de Congressos, en la que comptarem amb exemples que ens demostren com l'economia social i cooperativa és un model viable i transformador a l'hora d'emprendre, crear i fer créixer una empresa.
Més de 1500 estudiants han participat en aquesta iniciativa per estimular i incorporar la pràctica del cooperativisme a les escoles i vivenciar com la creació de projectes empresarials d’economia social i cooperativa és una forma de fer empresa viable i actual.
El proper dia 2 de juny tindrà lloc al Museu Marítim de Barcelona (Av. de les Drassanes s.n, 08001 Barcelona)  l’entrega dels premis Fescoop  als millors projectes de cooperativa elaborats per estudiants de Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà.
Amunt

No hay comentarios: