jueves, 12 de junio de 2014

# 89
InfoJustícia
Departament de Justícia
ISSN 2014-2218 | DL B. 14104-2012
Dimarts, 10 de juny de 2014Imprimeix

Recursos

  • e-justicia
  • Mediació
  • facebook
  • cire
  • Lexcat
  • Tricentenari

:: Actualitat

El Govern ha aprovat el Projecte de llei que incorpora dues figures jurídiques -la propietat temporal i la propietat compartida- al llibre V del Codi civil de Catalunya, amb l’objectiu d’ajudar a buscar solucions per facilitar l’accés a l’habitatge.
La incorporació de la propietat temporal i la compartida al llibre V del Codi civil de Catalunya es configura com una fórmula intermèdia, més flexible i adequada a les necessitats actuals per fomentar l’accés a l’habitatge. La necessitat d’incloure aquestes figures intenta pal·liar al màxim el problema sorgit a la nostra societat com a conseqüència d’un endeutament excessiu per a l’adquisició d’habitatges.
Més informació
El Govern aprova la modificació de les taxes judicials catalanes per excloure del seu pagament els ciutadans
El Govern va aprovar el decret llei de modificació de la llei de les taxes de l’Administració de justícia a Catalunya, després que els representants del Consell de l’Advocacia Catalana i del Consell de Col·legis de Procuradors de Catalunya i el Departament de Justícia acordessin excloure les persones físiques i les petites empreses de l’aplicació de la taxa per a la prestació de serveis personals i materials en l’àmbit de l’Administració de justícia.
D’aquesta manera, es garanteix el dret a la tutela judicial efectiva, tenint en compte l’elevada quantia de les taxes judicials estatals que podria impedir-ho. Per aquest motiu, el Govern de la Generalitat de Catalunya va augmentar les exempcions després que el Tribunal Constitucional avalés l’aplicació d’aquesta taxa.
Més informacióAdvocats, procuradors i Departament de Justícia acorden excloure els ciutadans de les taxes judicials catalanesTaxes en l’àmbit de l’Administració de justícia a Catalunya
El CIRE celebra 25 anys apostant per la reinserció de les persones privades de llibertat
El conseller de Justícia, Germà Gordó, va inaugurar l’acte de celebració del 25è aniversari de la creació del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), que va estar presidit per la presidenta del Parlament i exconsellera de Justícia, Núria de Gispert. Durant l’acte, es va lliurar una placa commemorativa al també exconseller de Justícia Agustí M. Bassols, ja que va ser ell qui va impulsar la creació del CIRE.
La commemoració es va completar amb una exposició que es va fer al Jardí del Palau Robert, en la qual es va donar a conèixer la tasca d’aquesta empresa del Departament de Justícia.
Més informacióExposició "CIRE, l'alternativa responsable. 25 anys"
El conseller de Justícia reclama competències plenes en matèria de personal de l'Administració de justícia per normalitzar l'ús del català en aquest àmbit
El conseller de Justícia, durant la inauguració de la jornada Un Nou Model de Justícia Catalana, va manifestar que la defensa del català en el món de la justícia continua sent una «prioritat fonamental» i va reclamar competències plenes en matèria de personal al servei de l’Administració de justícia per aconseguir normalitzar l’ús del català. Així, Germà Gordó va assegurar que una «unificació orgànica del funcionariat que treballa a l’Administració de justícia –fent-la dependre de la Generalitat- uniformaria criteris lingüístics» en aquest àmbit.
Més informació
Selecció de voluntaris per participar en el projecte de reintegració social Cercles de Suport i Responsabilitat
El programa Cercles de Suport i Responsabilitat selecciona voluntaris (persones i organitzacions) per participar en aquest projecte de reintegració social, que té com a objectiu proporcionar suport i supervisió a delinqüents d'alt risc que són a la part final de compliment de la pena i han mostrat voluntat de canvi, però que no tenen una xarxa de suport social.
Els voluntaris seleccionats participaran en un seminari de formació durant el mes de juliol i s'integraran en un equip mixt de voluntaris i professionals (cercle) a partir de juliol. Les persones interessades poden enviar un missatge a la bústia de Cercles fins l’11 de juny.
Més informació
Germà Gordó: «Catalunya és una societat diferenciada socialment, culturalment i jurídicament des de fa molts segles»
El conseller de Justícia va fer la cloenda del cicle de conferències «El dret català tres-cents anys després de la Guerra de Successió», que va organitzar la Societat Catalana d’Estudis Jurídics. Durant el seu parlament, el conseller va dir que «Catalunya és una societat diferenciada des de fa molts segles des d’un punt de vista social, cultural i jurídic» i va afirmar que el Govern de Catalunya és «més que una administració: som una manera diferenciada de veure el món, de viure i de relacionar-nos, és a dir, el que s’anomena una nació».
Més informació
Jornada de portes obertes als arxius judicials de la Ciutat de la Justícia amb motiu del Dia Internacional dels Arxius de la UNESCO
El Departament de Justícia, a través del Servei d’Arxius, Biblioteques i Efectes Judicials de la Direcció General de Modernització de l’Administració de Justícia, ha organitzat una jornada de portes obertes als arxius judicials de la Ciutat de la Justícia, perquè els ciutadans puguin conèixer de primera mà la gestió i conservació de tota la documentació que produeixen els òrgans judicials. Aquesta jornada s’ha fet coincidir amb el Dia Internacional dels Arxius de la UNESCO.
L’arxiu de la Ciutat de la Justícia conserva 54 km lineals de documentació judicial i compta amb una capacitat d’arxiu de més de 70 km lineals, distribuïts en 42 dipòsits d’arxiu en una superfície de 9.200 metres quadrats.
Més informació
El proper 19 de juny tindrà lloc al Centre d'Estudis i Formació la I Jornada de Justícia Terapèutica, durant la qual es donaran a conèixer els pilars teoricopràctics d’aquest paradigma que estudia el rol de la llei com a agent terapèutic, i magistrats, psicòlegs i advocats analitzaran la justícia terapèutica en el context actual des d’un punt de vista jurídic i social. Per assistir-hi, cal fer la inscripció en línia fins al 16 de juny.
Programa
«La dona víctima de violència de gènere en el procés judicial» a Espais d’Actualitat
El Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, dins el cicle de conferències sobre justícia i societat Espais d'Actualitat, ofereix la conferència «La dona víctima de violència de gènere en el procés judicial», a càrrec de Mercè Claramunt Bielsa, advocada i mediadora, i portaveu de l’associació Dones Juristes, Jorge Vergara Aranda, magistrat del Jutjat de Violència sobre la Dona núm. 5 de Barcelona, i Josep Gispert Pujol, coordinador de l’Oficina d’Atenció a la Víctima del Delicte de Barcelona.
La conferència es farà el dia 18 de juny i es pot fer la inscripció en línia fins al 13 de juny.
Programa

No hay comentarios: