viernes, 20 de junio de 2014

# 9

VigilànciaASPCAT

La vigilància epidemiològica en salut pública, una prioritat
Agència de Salut Pública de Catalunya
capçalera Butlletí de Vigilància en Salut Publica
Dijous, 19 de juny de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
Avís
Inici de la temporada 2014 del Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS)

  • Bec
  • Butlletí Salut Pública
  • Canal Salut
  • ASPCAT
  • Butlletins de salut
  • La malaltia de Chagas
  • La salut també viatja
  • La sida i altres infeccions de transmissió sexual
  • Tricentenari
 

:: Xarampió

Finalització del brot de xarampió a Catalunya  el 2014
Des de l´1 de gener s’han notificat a Catalunya 131 casos confirmats de xarampió. L’anàlisi filogenètic del virus ha permès diferenciar un brot de 126 casos derivats d’un cas importat provinent de Filipines i 5 casos esporàdics també importats o derivats de casos importats no relacionats amb el brot però coincidents en el temps.
Els casos són majoritàriament joves entre 20 i 44 anys, no vacunats i distribuïts per diferents municipis de les províncies de Barcelona i Girona. El darrer cas confirmat relacionat amb aquest brot ha estat notificat l’ 1 de maig de 2014.
Atès que el darrer cas confirmat ha estat notificat durant la primera setmana de maig, es pot donar per finalitzada la transmissió associada al brot.
Les actuacions preventives i de control dutes a terme per les unitats de vigilància epidemiològica han permès controlar el brot i evitar l’aparició de noves cadenes de transmissió i un major  nombre de casos.
Amunt
 

:: Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS)

Pla de vigilància i prevenció de l’onada de calor
El passat dia 2 de juny va tenir lloc la reunió preparatòria del Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS) per a la temporada 2014. Amb aquest objectiu es van reunir diferents institucions i departaments a l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).
La subdirectora de Vigilància i Resposta a Emergències en Salut Pública (SGVRESP), Mireia Jané, va presentar i moderar l’acte en què van col·laborar Ana Martínez, de la SGVRESP, i Xavier Basagaña, del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL). Ana Martínez va mostrar el balanç de la temporada 2013, durant la qual no es van detectar augments significatius de les defuncions ni de les urgències hospitalàries relacionades amb els dies de més calor. El senyor Basagaña va presentar resultats preliminars d’un estudi dut a terme en vuit ciutats europees sobre la relació entre calor i mortalitat abans i després de la implantació de plans de prevenció, i s’observen resultats positius pel que fa a l’eficàcia preventiva dels plans. A la reunió també es van mostrar algunes de les novetats per a la temporada 2014 en relació amb la divulgació del Pla i els assistents van fer aportacions diverses i suggeriments per al POCS de 2014.
El POCS  va iniciar el seu funcionament l’any 2004 després d’un increment molt important de la mortalitat durant l’estiu anterior. Amb els objectius fonamentals de predir amb la màxima antelació possible les situacions meteorològiques de perill i minimitzar-ne els efectes negatius sobre la salut de la població, es posa en marxa cada any durant els mesos de juny a setembre i hi participen diversos departaments i organismes de Catalunya.
Amunt
 

:: Chikungunya

Distribució dels països o àrees de risc per a la transmissió de Chikungunya actualitzat amb data juny 2014
Font: CDC
El virus Chikungunya té un origen africà. Provoca febre i dolors articulars intensos, especialment als canells i els turmells, que poden arribar a ser molt molestos i, fins i tot, invalidants. La simptomatologia pot durar setmanes tot i que l’artritis pot durar més temps. Pràcticament tots els casos evolucionen favorablement.

El virus es transmet per la picada de mosquits del gènere Aedes, que actua com a vector de la malaltia. La transmissió directa entre persones no està demostrada. Les tres persones infectades havien viatjat fa pocs dies a països del Carib, des d’on han importat la malaltia i on aquesta és endèmica. Es tracta de tres dones d’edats entre 27 i 57 anys, dues de Vilassar de Mar i una altra de Lloret de Mar, que no han requerit ingrés hospitalari i que evolucionen favorablement.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) alerta les persones que viatgin a zones on el virus de Chikungunya és endèmic del risc de contagi de la infecció per aquest virus. Des de finals de maig s’ha doblat el nombre de casos a la República Dominicana, Martinica, Guadalupe, Haití, Saint-Martin i Saint-Barthélemy. Altres zones de risc es troben en diversos països del Carib i en algunes zones d‘Amèrica del Sud, països del sud-est asiàtic i de l’Àfrica equatorial.

Les mesures principals de prevenció per les picades de mosquits del tipus Aedes són eliminar llocs on es reprodueixen aquests insectes (dipòsits d’aigua naturals i artificials), aplicar repel·lents a la pell i utilitzar peces de roba de colors clars, que cobreixin la major part de la superfície del cos.

D’altra banda, els ajuntaments compten des de fa anys amb plans de vigilància i control de plagues que permeten mantenir la densitat d’insectes per sota dels nivells de risc de transmissió de malalties. En aquest sentit l’ASPCAT ha revisat les actuacions que s’han fet aquest any als municipis de Vilassar de Mar i Lloret de Mar i ha determinat que són correctes.

 
Amunt
 

:: Hepatitis C

L’hepatitis C és una malaltia de declaració obligatòria. A Catalunya la notificació d’hepatitis C es circumscriu als casos aguts. No hi ha cap marcador de laboratori capaç de distingir una infecció antiga d’una de recent. A més, una gran proporció d’hepatitis C no presenta manifestacions clíniques i, per tant, es produeix infradetecció. Cal conèixer aquestes limitacions a l’hora d’interpretar les dades d’incidència de la malaltia.
En el període 2005-2013 la incidència d’hepatitis C aguda a Catalunya va presentar un comportament estable (entre 0,2-0,5 per 100.000 habitants segons l’any). Aquestes taxes són comparables a les enregistrades en altres països: en el període 2008-2011 les taxes de malaltia aguda als Estats Units d’Amèrica van oscil·lar entre 0,3 i 0,4 per 100.000 habitants. La incidència global als països europeus es va situar l’any 2011 en 0,6 per 100.000 habitants, amb diferències segons els països: des de < 0,1 per 100.000 habitants a Portugal fins a 2,5 per 100.000 habitants a Àustria. Igual que en altres països, els casos s’han presentat més freqüentment en el sexe masculí (raó home/dona = 1,7).
Amunt
 

:: Grip

Temporada Epidèmica gripal
A Catalunya la vigilància de les infeccions respiratòries agudes, entre les quals la grip, es realitza mitjançant el Pla de vigilància de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC), coordinat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). En aquest sistema, hi participa una mostra representativa de 58 metges d’atenció primària (medicina general i pediatria) que treballen en 38 centres d’atenció primària distribuïts arreu de Catalunya i també una mostra hospitalària constituïda per 12 grans hospitals. Els metges informen dels casos atesos a l’atenció primària i dels casos de grip greus que han requerit ingrés hospitalari i recullen mostres que s’analitzen al laboratori de suport al sistema.
Els indicadors de morbiditat corresponents a les visites ateses per síndromes gripals als centres d’atenció primària mostren que l’activitat gripal a Catalunya ha estat una activitat epidèmica d’intensitat moderada. La taxa d’incidència màxima de síndromes gripals registrades per la xarxa sentinella ha estat de 453,48 per 100.000 habitants la setmana 20 al 26 de gener, amb una incidència acumulada de 84,87 per 100.000 habitants, inferior a les temporades anteriors (2011-2012 = 90,76 i 2012-2013 = 99,27) (figura). El període d’activitat epidèmica ha presentat una durada de 9 setmanes. L’inici de l’activitat epidèmica ha estat la setmana 1 (del 30 de desembre de 2013 al 5 de gener de 2014) i s’ha donat per finalitzada la setmana 9 (del 24 de febrer al 2 de març). S’han analitzat un total de 945 mostres provinents de la xarxa sentinella d’atenció primària, de les quals el 27,6% (261) han resultat positives al virus de la grip. La distribució dels virus de la grip aïllats mostra un predomini dels virus de la grip AH3 (58%) a diferència dels casos hospitalitzats en què ha predominat el virus A H1N1pdm09.
En el marc del PIDIRAC durant la temporada 2013-2014, 411 persones han requerit ingrés hospitalari per malaltia greu en els hospitals sentinella. La mitjana d’edat dels casos greus ingressats ha estat de 68,6 anys (DS 21,5), el 83% dels quals no estaven vacunats i un 98% presentaven algun factor de risc de complicacions com a conseqüència de la grip. La distribució de virus aïllats en els casos ingressats ha estat d’un 31% de virus de la grip A(H3N2) dels quals el 92% han estat majors de 64 anys i un 43% A H1N1pdm09 dels quals el 44% han estat majors de 64 anys i el 33% han estat entre 45-64 anys.
Amunt
 

:: VII Jornades Catalanes de Salut Internacional i Medicina Tropical

Participació de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) en les VII Jornades catalanes de salut internacional i medicina tropical
Els passats dies 5 i 6 de juny van tenir lloc les VII Jornades Catalanes de Salut Internacional i Medicina Tropical: “Un viatge d’actualització a l’atenció especialitzada amb escala a la primària”, organitzades per PROSICS Barcelona i en les quals van participar experts i professionals que treballen en aquest àmbit.
La inauguració de les Jornades va anar a càrrec de la subdirectora de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, Mireia Jané, que va compartir taula amb Israel Molina, director del PROSICS; Raisa Morales, coordinadora de les Jornades i Juan Fernández Nager, director de l’Àrea General de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Es va destacar la importància creixent de la salut internacional, perquè la globalització fa que les persones d’una i altra part del món estiguin interconnectades ja sigui a través dels viatges o de les concentracions massives per esdeveniments esportius, religiosos o d’una altra índole. També es va fer referència a les diferents línies de treball de la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de l’ASPCAT per protegir la salut individual i col·lectiva, i la inclusió de les infeccions com un dels eixos prioritaris del Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP).
Les Jornades van oferir ponències, taules rodones, taula de comunicacions orals i presentació de casos clínics, i es van tractar temes d’actualitat i d’interès com el virus d’Ebola, la importància de les vacunes i la tuberculosi pediàtrica, per destacar-ne alguns. En la línia d’intercanvi d’informació internacional habitual en aquestes jornades va haver-hi una ponència amb el país convidat aquest any, El Salvador.
Les Jornades van finalitzar amb la ponència “Vigilància de la salut pública: la importància de la salut internacional”, en la qual la subdirectora Mireia Jané va explicar el paper de la vigilància internacional contínua i com es du a terme, de forma proactiva, per fer front a possibles alertes o emergències de salut pública que puguin afectar el nostre entorn.
Amunt
 

:: Comissió Interdepartamental de la Sida a Catalunya

31a. reunió de la Comissió Interdepartamental de la Sida a Catalunya
El proppassat 14 de maig va tenir lloc a Barcelona la 31a reunió de la Comissió Interdepartamental de la Sida a Catalunya, presidida pel conseller de Salut, Boi Ruiz, i integrada per deu departaments de la Generalitat de Catalunya i representants del món local i associatiu dedicats a aquesta temàtica. Aquesta Comissió, creada l’any 1999, té les funcions de coordinar, analitzar, avaluar i formular línies d’actuació amb relació a la prevenció i l’assistència de la sida al nostre país. Liderada per l’ASPCAT, ha estat l’autora del Pla d’acció enfront del VIH/sida 2010-2013, document que estableix els objectius i les prioritats en l’abordatge de la infecció pel VIH a Catalunya, l’avaluació del qual va ser presentada en aquesta reunió.
Amunt
 

:: BEC febrer 2014

Evolució del calendari de vacunacions sistemàtiques de Catalunya


Evolució del calendari de vacunacions sistemàtiques de Catalunya (període 1980-2014).

Malalties de declaració obligatòria: numèrica i individualitzada.Setmanes 5 a 8.

Declaració de microorganismes al Sistema de notificació microbiològica de Catalunya. Setmanes 5 a 8
Amunt
   
 logo 
 Avís legal
D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13

No hay comentarios: