jueves, 5 de junio de 2014

# 80
Institut Català de les Dones
Butlletí electrònic del Departament de Benestar Social i Família
Dimarts, 03 de juny de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Món local

Escola de Dones Polítiques 2014
L'Escola de Dones Polítiques vol ser un espai de trobada, de reflexió i d'intercanvi per a la creació de xarxes de col·laboració entre dones polítiques al territori. L'objectiu és crear un àmbit de relació per parlar de política, debatre el rol de les dones i del què significa el lideratge femení en un món tallat del patró masculí, posar en valor el llegat i el mestratge de les dones polítiques i fer circular noves idees o recuperar-ne d'antigues. Les properes sessions tenen lloc el 26 de juny a les Terres de l'Ebre i a l'octubre a Girona i Lleida.
Presentació del projecte per reconèixer i visibilitzar el llegat dels sabers femenins a la Catalunya central
Aquest projecte de col·laboració entre l'Institut Català de les Dones, les entitats de dones, i els ens locals de l’Anoia, el Berguedà, Osona i el Bages, té per objectiu donar visibilitat i reconèixer els sabers, les experiències i les trajectòries de dones especialment significades d’aquestes comarques. #Connectadescomençarà el mes de juny a la comarca de l’Anoia amb l’organització d’un debat entre dones de diferents generacions i posteriorment es realitzaran sessions similars a la resta de comarques.
Tallers per fomentar els valors de la igualtat entre nens i nenes
Aquest projecte, fet en col·laboració amb les entitats de dones gironines, s'adreça a infants des de P4 fins a 2n de primària i consisteix en sessions que, a través d’una història teatralitzada portada a terme per una pallassa, promouen una reflexió sobre els estereotips i els rols de gènere, les relacions igualitàries i respectuoses entre nens i nenes, i el desenvolupament personal sense càrregues de gènere. Al llarg del mes de juny tindran lloc els tallers de Banyoles (12 de juny), Blanes (13 de juny), Figueres (17 de juny) i Ripoll (25 de juny).
Amunt
 

:: Empresa

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va inaugurar la jornada de presentació de l’informe La dona directiva – inspirant, elaborat per PwC. En el decurs de la trobada es van exposar les principals conclusions de l’estudi, centrat en els punts clau que afecten la igualtat de dones i homes en llocs directius. A més, l’informe inclou un capítol de bones pràctiques i analitza com aconseguir que les iniciatives de diversitat de gènere tinguin èxit a l’empresa.
Amunt
 

:: Violència masclista

Reunió del màxim òrgan de representació i decisió en la lluita contra la violència masclista a les comarques de l'Alt Pirineu i Aran
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, i el delegat territorial del Govern de la Generalitat de Catalunya a l’Alt Pirineu i Aran, Albert Alins, van presidir la Mesa institucional del Circuit per a l’abordatge de la violència masclista a l’Alt Pirineu i Aran, màxim òrgan de representació i decisió en la lluita contra la violència masclista. En el transcurs de la reunió es va presentar la Guia d'actuació i el Mapa de recursos de l'Alt Pirineu i Aran, dues eines per a la lluita contra la violència masclista adreçada als i les professionals.
L’Agència de Salut Pública de Catalunya va acollir una jornada coorganitzada amb el Departament de Benestar Social i Família adreçada a empleats públics i entitats que treballen en l’àmbit comunitari. Catalunya és pionera en l’abordatge i la prevenció de l’ablació de clítoris gràcies a un Protocol interdepartamental vigent des de 2001.
La Direcció General de Cooperació al Desenvolupament, l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i l'Institut Català de les Dones volem posar de manifest el nostre rebuig i la nostra condemna més absoluta per la vulneració de drets que estan patint les més de 200 nenes de Nigèria segrestades a l’escola, en les últimes setmanes, pel grup gihadista armat Boko Hara.
Amunt
 

:: Cooperació

L’eix central és defensar els drets de les persones i els drets dels pobles per aconseguir el compliment dels drets humans en la seva dimensió més àmplia, així com treballar per un model de cooperació transformadora i feminista que defensi els drets humans de les dones, perquè la desigualtat i la discriminació contra les dones persisteix arreu del món i amb especial crueltat a les zones més empobrides.
Amunt
 

:: Cultura

Taula de dones poetes dins la Setmana de la Poesia
Dins el programa Barcelona Poesia, l’Institut Català de les Dones i la Institució de les Lletres Catalanes van organitzar la taula rodona de poetes La platja se’m desclava / i em va clavant la set, un títol pres d’un vers de Felícia Fuster, en la qual van participar les poetes Teresa Costa-Gramunt, Àngels Gregori i Marta Pessarrodona, que van parlar sobre la seva poètica i van reflexionar sobre els processos d’escriptura prenent com a pretext el vers que dóna nom a l’acte.
Carme Riera conversa amb Francesco Ardolino i Lluïsa Cotoner, a l'acte de reconeixement a l'escriptora
L’Institut Català de les Dones i la Institució de les Lletres Catalanes van organitzar un acte de reconeixement a l’escriptora Carme Riera amb motiu del vintè aniversari de la publicació de la novel·la Dins el darrer blau. L'homenatge va comptar amb la participació de l'autora, que va protagonitzar una taula rodona amb Lluïsa Cotoner, de la Universitat de Vic, i Francesco Ardolino, de la Universitat de Barcelona (UB). Marta Font, del Centre Dona i Literatura de la UB, va oferir la conferència Context i escriptures de Carme Riera.
Amunt
 

:: Joventut

Signatura del conveni entre l'Institut Català de les Dones i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya
L’Institut Català de les Dones i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya van signar un conveni de col·laboració per a la realització de formació específica sobre gènere adreçada a les entitats juvenils. En el marc d'aquest conveni, durant la segona meitat de l'any, es faran les sessions Perspectiva de gènere i moviment associatiu juvenil, a Blanes, i Mirades creuades: joventut, gènere i interculturalitat, a Barcelona.
Amunt
 

:: Esports

Cicle Dones i Esports a Lleida
Girona, Vic, la Seu d'Urgell, Lleida i Tortosa han acollit sessions del cicle de jornades Dones i Esports, que tenen com a objectiu fomentar mecanismes d’intercanvi de coneixements i experiències en l’esport femení a Catalunya. Aquestes jornades s'emmarquen en les actuacions del Programa Dones i Esports 2014-2016, elaborat a partir de la col·laboració entre la Secretaria General de l’Esport i l’Institut Català de les Dones. El dijous 12 de juny hi ha l'última sessió del cicle a Tarragona.
Amunt
 

:: Mitjans de comunicació

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya demana augmentar la presència de les dones en els mitjans de comunicació i constata la presència escassa de les dones, molt especialment a les entrevistes, així com en la programació informativa, on a més, les dones desenvolupen rols que impliquen uns nivells de poder i de consideració social inferiors.
El Consell de l'Audiovisual de Catalunya recorda que cal extremar la cura en el tractament informatiu de temes com el de la prostitució, i que cal abordar aquest tipus de notícies amb el rigor que mereixen per tal de transmetre una imatge igualitària, plural i no estereotipada de dones i homes a la societat. TV3 i el 3/24 van emetre una notícia sobre un curs de formació de prostitutes que, parcialment, homologava la prostitució a una professió.
Amunt
 

:: Formació

El curs, que té lloc a Barcelona el 3 i 10 de juny de 2014, s'adreça a personal tècnic de les administracions que desitgin millorar l'eficàcia i eficiència de la seva tasca laboral mitjançant la inclusió de la perspectiva de gènere.
El curs, que té lloc a Tarragona (12 de juny), a Manresa (13 de juny) i Girona (18 de setembre), s'adreça a professionals de tots els recursos i serveis i personal tècnic de l'administració que intervingui directament en l’abordatge de la violència masclista.
La formació, que té lloc a Lleida el 17 de juny de 2014, té com a objectiu introduir els conceptes i procediments que implica el disseny, desenvolupament i avaluació dels Plans d’Igualtat a les empreses, per tal de facilitar a les persones assistents l’aplicació pràctica a les seves organitzacions.
Amunt
 

:: Recomanacions del Centre de documentació

La carrera de Victòria dels Àngels
Capdevila i Font, Manuel. La carrera de Victòria dels Àngels. Barcelona: Témenos edicions, 2013
Aquest llibre és un catàleg d’actuacions de la soprano i cantant d’òpera catalana Victòria López García, coneguda amb el nom artístic de Victòria dels Àngels. Recull els 61 anys (1939-2000) d’activitat de l’artista amb tot el repertori abordat i una indexació de totes les seves actuacions, tant a l’escenari com a les realitzades en estudis de gravació, indicant data, lloc, intèrprets i obres. Cal destacar la importància dels annexos que proporcionen una visió cronològica de la seva carrera amb dates i ciutats, una altra cronologia centrada en l’òpera, una relació de països i ciutats on va cantar, un llistat de tots els artistes que van cantar amb ella, un altre de tot el seu repertori, la seva discografia i una selecció d’opinions i reflexions d’altres artistes.
Gender Equality Index
Gender Equality Index. Vilnius, Lituània: EIGE (European Institute for Gender Equality), 2013
El Gender Equality Index (Índex d'igualtat de gènere) és una eina desenvolupada en el context de la Unió Europea que sintetitza la complexitat de la igualtat de gènere i mesura fins a quin punt la Unió Europea i els seus estats membres l’han aconseguida. Proporciona una mitjana per la igualtat de gènere a la UE i a cada país membre en sis àrees centrals -treball, economia, coneixement, temps, poder i salut- i dues àrees perifèriques –desigualtats creuades i violència-. Aquesta obra consta de tres publicacions: Report, Country Profiles i Main findings. A Report s’explica el funcionament de l’eina i es donen els resultats obtinguts, a Country Profiles es presenten els resultats per país i a Main findings fa un resum dels principals resultats.
Colita fotografía, Barcelona
Colita fotografia Barcelona: Fundació Catalunya La Pedrera, 2014
Catàleg de l’exposició antològica amb què la Fundació Catalunya La Pedrera homenatja la fotògrafa catalana Isabel Steva Hernández i que porta per títol: Colita ¡perquè sí!. L’exposició compta amb un centenar d’imatges (moltes d’elles inèdites per al gran públic) i amb nombrosa documentació gràfica que abasta cronològicament la dilatada carrera de Colita, des de les primeres imatges dels anys seixanta fins als darrers treballs com Inexorable(2005). Segons la comissaria de l’exposició, Laura Terré, aquestes imatges “posen de manifest la versatilitat del seu treball mitjançant una mirada carregada d’intenció, d’intel·ligència i d’humor”.
Amunt

No hay comentarios: