martes, 15 de julio de 2014

# 10

VigilànciaASPCAT

La vigilància epidemiològica en salut pública, una prioritat
Agència de Salut Pública de Catalunya
capçalera Butlletí de Vigilància en Salut Publica
Dilluns, 14 de juliol de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
Avís
Aquest estiu s’ha reforçat la vigilància i actuació en front els casos importats de Chikungunya procedents de les zones del Carib.
Per a més informació podeu consultar al canal salut  

  • Bec
  • Butlletí Salut Pública
  • Canal Salut
  • ASPCAT
  • Butlletins de salut
  • Les onades de calor
  • La malaltia de Chagas
  • La salut també viatja
  • La sida i altres infeccions de transmissió sexual
  • Tricentenari
 

:: Tuberculosi

Brots Tuberculosi
En els darrers vuit anys, s’han detectat a Catalunya 719 brots de tuberculosi (un o més casos associats a un cas índex), la qual cosa suposa una mitjana de 90 brots a l’any i una incidència anual mitjana de 1,3 brots per cada 100.000 habitants, amb una tendència decreixent en els darrers 3 anys. La gran majoria d’aquests brots (71%) són brots d’un cas associat al cas índex, el 19% de dos casos associats i el 10% de tres o més casos associats. En conjunt, aquests brots han afectat 1.075 casos secundaris i cal destacar que el 30% han estat infants de 0 a 4 anys i el 14%, de 5 a 14 anys.
Quasi el 60% dels brots de tuberculosi (TB) s’esdevé en l’àmbit domiciliari, seguit de l’àmbit familiar no convivent (16%) i d’àmbits mixtos (13%). Segons el país d’origen del cas índex i dels casos secundaris, la cadena de transmissió predominant és la d’autòcton a autòcton (46%), seguida de la cadena d’immigrant a immigrant (32%). La cadena d’immigrant a autòcton és present en el 17% dels brots i la d’autòcton a immigrant en el 5% dels brots.
La mediana del retard diagnòstic entre els casos índex d’aquests brots ha estat de quasi dos mesos (57 dies) i es troba relacionada amb el nombre de casos associats, i és superior en els brots de tres o més casos (mediana de 82 dies), que en els de dos casos (mediana 60 dies) o en els d’un cas associat (48 dies).
Calen intervencions orientades a disminuir el retard diagnòstic de les formes contagioses de la tuberculosi com les que tenen com a finalitat augmentar la sospita diagnòstica per part dels professionals sanitaris i aconsellar les persones nouvingudes procedents de països amb una alta prevalença de TB, sobre la conveniència de consultar un metge quan tinguin tos durant més de 15 dies o hagin estat en contacte amb un malalt amb TB.
Amunt
 

:: Paludisme

Paludisme
El paludisme és una malaltia de declaració obligatòria (MDO) a Catalunya i a l’Estat espanyol des de l’any 1982. La situació del paludisme a l’Estat espanyol és d’eliminació de la malaltia des de l’any 1964. En aquest context, tots els casos notificats al sistema de MDO són casos importats a conseqüència de viatges a zones endèmiques. En el període 2005-2013, el 89,2% dels casos notificats provenen del continent africà, i els països de procedència que hi destaquen amb més nombre de casos són Guinea Equatorial, Senegal, Gàmbia, Nigèria i Mali.
A Catalunya, la incidència del paludisme va tendir a disminuir durant el període 2000-2009. A partir de 2010, la incidència va augmentar, i la taxa de l’any 2013 va ser de 2,8 per 100.000 habitants. Les taxes d’incidència del paludisme a Catalunya en el període 1999-2013 han oscil·lat entre 1,8 i 2,8 per 100.000 habitants. 
L’augment de la incidència es podria associar a l’increment dels viatges a zones endèmiques que s’han produït els darrers anys (per turisme, negocis, cooperació o per immigrants que visiten el seu país d’origen).
Amunt
 

:: ITS-Enquesta ACCEPT

CEEISCAT
Amb l’objectiu de conèixer les preferències sobre les millors formes de notificar a les parelles sexuals una possible exposició a una infecció de transmissió sexual (ITS), en el cas dels homes que tenen relacions sexuals amb homes (HSH), el Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida de Catalunya (CEEISCAT), juntament amb l’ONG Stop Sida, l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i la Unitat d’Infeccions de Transmissió Sexual (Programa especial de malalties infeccioses Vall d’Hebron-Drassanes), han elaborat un estudi que té dos components: una enquesta en línia amb cobertura a tot Espanya i una enquesta en paper a tres centres de Barcelona: l’ASPB, Stop Sida i la UITS-Drasssanes.
Els resultats del component en línia de l’estudi (juny-setembre de 2013)  estan disponibles al web del CEEISCAT 
Amunt
 

:: Malaltia pneumocòccica invasiva

Serotipus causants de malaltia pneumocòccia invasiva
La malaltia pneumocòccica invasiva (MPI) es defineix com la detecció deStreptococcus pneumoniae en un lloc habitualment estèril. La vigilància de la MPI es fa mitjançant el Sistema de notificació microbiològica de Catalunya (SNMC), amb el reforç d’altres fonts d’informació microbiològica: el laboratori de suport de Salut Pública per a S. pneumoniae (Hospital Sant Joan de Déu) i el laboratori nacional de referència de microbiologia (Majadahonda). L’any 2012 se’n va estudiar el serotip del 82% dels casos diagnosticats (833/1.016§) i se’n van identificar 43 serotipus diferents. Els serotipus més freqüents van ser: 1, 3, 19A, 12F, 7F, 14, 22F i 8, que van representar el 59,1% dels casos estudiats.
Els serotipus inclosos en la vacuna pneumocòccica conjugada heptavalent (VNC7) han representat el 14,6% dels casos; els inclosos en la vacuna pneumocòccica conjugada decavalent (VNC10) i en la vacuna pneumocòccica conjugada tridecavalent (VNC13) han estat responsables del 31,8% dels casos i del 51,0% dels casos, respectivament.
En estudiar la distribució per grups d’edat, els serotipus inclosos en la VNC13 han oscil·lat entre el 45,6% dels casos en les persones de 65 anys o més i el 81,8% dels casos en el grup de 5 a 9 anys. En els nens de menys de 2 anys i en els de 2 a 4 anys, aquests serotipus han representat el 55,2% i el 72,1% dels casos, respectivament. Altres serotipus no inclosos en les vacunes conjugades s’han identificat en un interval d’entre el 18,2% en el grup de 5 a 9 anys i el 54,4% en el grup de 65 anys o més.
Cal mantenir la vigilància de la MPI per detectar els possibles canvis en el patró epidemiològic i els serotipus emergents.
§ Dades tancades de MPI del 2012: 1.016 casos (taxa d’incidència global: 13,4 * 10-5 habitants). Per grups d’edat: < 2 anys: 82 casos; 2-4 anys: 79 casos ; 5-9: 31 casos ; 10-14 anys: 15 casos; 15-49 anys: 190 casos; 50-64 anys: 205 casos; ≥ 65 anys: 413 casos; i en 1 cas se’n desconeix l’edat.
Amunt
 

:: Malaltia de Chagas

Malaltia de Chagas
El passat dia 10 de juny de 2014 va tenir lloc a Verona (Itàlia) el taller sobre la malaltia de Chagas congènita “Il controllo della trasmissione congenita della malattia di Chagas in Veneto: protocollo di gestione e criticità”. Aquesta trobada, organitzada per l’Hospital Sacro Cuore Don Calabria, de Verona, ha tingut com a objectiu principal presentar el Protocol de cribratge i control de la transmissió congènita de la malaltia de Chagas a Vèneto, un programa molt semblant al que funciona a Catalunya des de l’any 2010.
La Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de l’ASPCAT va ser convidada a aquest acte per tal de presentar alguns dels aspectes més significatius de la posada en marxa del Programa de cribratge de la malaltia de Chagas congènita a Catalunya, com ara la importància de la formació específica del personal sanitari, la identificació de referents per zones, centres i especialitats sanitàries i la coordinació centralitzada amb un bon sistema de vigilància epidemiològica de la malaltia.
Durant l’acte, s’han presentat també diverses experiències paral·leles a l’experiència vèneta en altres regions italianes (Bèrgam, Florència), i s’ha evidenciat la presència de comunitats llatinoamericanes al territori i la necessitat consegüent de posar en marxa programes de control sistemàtic d’aquesta malaltia per identificar tots els possibles casos de transmissió congènita.
Amunt
 

:: Programa VINCat

programa VINCat
El programa de vigilància de les infeccions nosocomials als hospitals de Catalunya (VINCat) té l’objectiu de reduir les taxes de les principals infeccions nosocomials mitjançant la vigilància epidemiològica activa i continuada, i des de l’any 2013 hi participen 69 hospitals. El programa requereix que cada centre compti amb un equip de control de les infeccions amb una estructura mínima i que tots utilitzin els mateixos protocols i definicions. Aquests requeriments, així com la qualitat i la fiabilitat de les dades que es processen, són aspectes fonamentals per als objectius del programa. Al VINCat s’ha implementat un sistema de validació global del programa que inclou tres nivells diferents -estructura, procés i resultats- amb una metodologia específica per cada nivell. Els resultats de vigilància epidemiològica dels principals indicadors de les infeccions nosocomials dels centres que participen en el programa VINCat es descriuen a continuació. En relació a l’objectiu de la vigilància de la bacterièmia relacionada amb el catèter vascular es troba una concordança moderada a causa de la no-aplicació estricta de les definicions del manual del VINCat. La concordança en la inclusió de casos amb l’objectiu de la vigilància de la cirurgia colorectal entre l’equip de control de la infecció de l’hospital i l’equip de validació és moderada a causa de diferències en les interpretacions dels criteris d’inclusió i exclusió. La concordança diagnòstica és molt alta en els casos declarats. La concordança en la inclusió de casos i en els resultats de l’objectiu de vigilància de cirurgia protèsica de genoll entre l’equip de control de la infecció de l’hospital i l’equip de validació és molt alta. Els resultats obtinguts demostren un bon nivell de qualitat global del programa i serveixen de base per identificar oportunitats de millora i establir un sistema estable de validació.
Amunt
 

:: XXXII Reunió científica de la Societat Espanyola d’Epidemiologia

Reunió científica d’epidemiologia
Del 3 al 5 de setembre de 2014, se celebrarà a Alacant la XXXII Reunió científica de la Societat Espanyola d’Epidemiologia i IX Congrés de l’Associació Portuguesa d’Epidemiologia.
Consulteu el programa i la resta d’informació d’aquesta reunió.
https://www.geyseco.es/epi2014/
Amunt
 

:: II Congrés Europeu per a l’Estudi de les Infeccions per Legionella (ESGLI)

II Congrés ESGLI
Del 17 al 19 de setembre de 2014, Barcelona acollirà el II Congrés del Grup de la Societat Europea per a l’Estudi de les Infeccions per Legionella (ESGLI).
Els objectius de l’ESGLI inclouen l’estudi d’aspectes clínics, microbiològics i epidemiològics, així com el diagnòstic ràpid, la subtipificació de Legionella i el control i la prevenció de la malaltia.
Consulteu el programa científic i tota la informació d’aquest Congrés. http://www.esgli2014.com
Amunt
 

:: II Curs europeu avançat en tuberculosi clínica

Curs Tuberculosi clínica




Del 22 al 24 de setembre de 2014, se celebrarà a Amsterdam un curs sobre tuberculosi que oferirà  l’oportunitat d’accedir al coneixement actualitzat en el camp de la simptomatologia clínica d’aquesta malaltia.
Consulteu el programa i la resta d’informació d’aquest curs.
http://www.kncvtbc.org/european-advanced-course-clinical-tuberculosis
Amunt
 

:: BEC març 2014

Resum MDO

Resum de les malalties de declaració obligatòria a Catalunya durant l’any 2012

Malalties de declaració obligatòria: numèrica i individualitzada. Setmanes 9 a 12

Declaració de microorganismes al Sistema de notificació microbiològica de
Catalunya. Setmanes 9 a 12
Amunt
 

:: BEC abril 2014

ESCA


L’Enquesta de salut de Catalunya: una eina per al seguiment actiu de la salut poblacional.

Malalties de declaració obligatòria: numèrica i individualitzada. Setmanes 13 a 16.

Declaració de microorganismes al Sistema de notificació microbiològica de Catalunya. Setmanes 13 a 16.
Amunt
   
 logo

No hay comentarios: