martes, 1 de julio de 2014

# 74
Butlletí d'Economia Social i Cooperativa
Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom
Logo Aracoop
Dilluns, 30 de juny de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
Per incloure notícies en el butlletí, podeu enviar-les a labústia de contacte posant en l'assumpte "Economia Cooperativa"

Enllaços relacionats

  • @coopscatalunya
  • ACC10
  • Rscat
 

:: Editorial

Renovar, ampliar i enfortir l’economia social i cooperativa

El passat 26 de juny es va celebrar una reunió del Consell Assessor del programa aracoop, integrat per les 80 entitats que al conjunt del país col·laboren per renovar, ampliar i enfortir l’economia social i cooperativa.
El programa aracoop, impulsat pel Departament amb la participació activa de la Confederació i les federacions de cooperatives, no seria possible sense la implicació d’aquestes entitats –ajuntament, col·legis professionals, universitats, cambres de comerç, entitats financeres, associacions i fundacions…- que comparteixen recursos amb el programa i ajuden a permeabilitzar el conjunt del territori i dels sectors socials i econòmics en favor de l’economia social i cooperativa.
En aquesta reunió del Consell Assessor es van posar en comú i es van valorar les actuacions dutes a terme fins ara en el marc del programa aracoop i el seu impacte com ara les 100 empreses participants en les diferents accions d’acompanyament en les diferents fases de desenvolupament de l’empresa (creació, enfortiment i viabilitat i creixement i internacionalització), les 1500 persones que han assistit a sessions de divulgació i sensibilització, els 1500 alumnes que han participat en l’acció FesCoop de cooperativisme a l’escola, els impactes als mitjans de comunicació o a través del web i les xarxes socials.
Arribats a l’equador de la primera edició del programa, podem afirmar que estem generant un impacte significatiu que esperem que signifiqui un punt d’inflexió, no només en la creació i enfortiment d’empreses d’economia social i cooperativa, sinó, molt especialment, en la visualització i valoració social d’aquest tipus de projectes.
El programa aracoop i la nova llei de cooperatives ens han de permetre situar l’economia social i cooperativa com un model empresarial de referència per al període postcrisi, plenament adaptat a les exigències de l’entorn social i econòmic del segle XXI.

Xavier López García
Director General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom
Amunt
 

:: Destacats

Us recordem que estan obertes les convocatòries de les línies de finançament per a l’any 2014:
Línia d’Emprenedors, Autònoms i Comerços (DOGC Núm. 6604 – 15.04.2014) més informació al Butlletí 72 .
Línia d’Avals per a l’Economia Social i Cooperativa (AVALIS) (DOGC Núm. 6600 – 09.04.2014) més informació al Butlletí 72 .
Línia Empreses Economia Social (DOGC Núm. 6577 – 07/03/2014) més informació al Butlletí 70 .
El termini de presentació de sol·licituds finalitza el 31 de desembre de 2014.
Amunt
 

:: Entrevista

Entrevista a Lluís Roig, gerent Cellers Domenys i Secció de Crèdit, SCCL

La Llei 10/2011, del 29 de desembre, de simplificació i millorament de la regulació normativa, altrament anomenada Llei Omnibus, va modificar la llei de cooperatives, pel que fa a la regulació de la cooperativa agrària, introduint la possibilitat que les cooperatives poguessin prestar serveis per a la mateixa cooperativa, de caire agrari i/o en les explotacions i a favor dels seus socis.

1. Quina era la situació prèvia a la modificació? A què respon la mateixa?La Llei Òmnibus va modificar la Llei de cooperatives de Catalunya en el sentit que permet que les cooperatives agràries puguin prestar serveis agraris a les terres dels socis directament amb els seus propis treballadors.
Es tracta d’un avenç molt important perquè, abans d’aquest canvi normatiu, els pagesos que havien de contractar temporers es veien obligats a assumir importants tràmits administratius, i elevats costos econòmics. Era un procés farragós i car. Amb la Llei Òmnibus, la situació s’ha simplificat i s’ha abaratit sensiblement.
Cellers Domenys vam haver de fer una modificació dels nostres estatuts per adequar l’objecte social i contemplar uns escenaris que permetessin que la cooperativa contractés treballadors per cedir-los als nostres socis pagesos.

2. En el vostre cas, què us ha permès fer aquesta modificació?La Llei Òmnibus permet que la cooperativa, amb personal propi, realitzi serveis agraris al soci. El soci, doncs, només s’ha de preocupar de demanar a la cooperativa que li presti uns serveis agraris determinats.
A tall d’exemple, abans de la Llei Òmnibus, un soci podia veure’s obligat a contractar tres persones durant dos dies per a la collita de la varietat Macabeu fent els consegüents contractes d’alta i de baixa; a continuació, repetir un procés similar per a la collita de Xarel·lo i finalment, fer el mateix per a la varietat Parellada. Això l’obligava, a més, a fer les corresponents nòmines, declaracions trimestrals i el resum anual a Hisenda, entre d’altres tràmits. Cadascun d’aquests tràmits administratius comportava temps i diners. Des del moment que s’aprova la Llei Òmnibus i ens permet que les cooperatives oferim aquest tipus de serveis, la situació canvia radicalment.
Tenim en marxa aquest nou sistema des de la collita de 2011, i podem afirmar que resulta molt més econòmic, àgil i còmode per al pagès, que s’allibera de càrregues burocràtiques i laborals que assumeix la cooperativa.

3. Quins avantatges ha suposat per a la cooperativa? I per als socis?A la cooperativa ens ha permès poder cobrir les necessitats dels nostres socis oferint-los un servei de qualitat i a un preu molt econòmic. Així mateix, tenir aquest personal a disposició del soci ens garanteix que el soci collirà el raïm en el punt òptim de maduració i segons les directrius de l’enòleg de la cooperativa, fet que ens permet obtenir un vi de la màxima qualitat.
Per la seva part, el soci ha pogut reduir sensiblement els costos econòmics i burocràtics derivats de la contractació de personal. A més, aquest sistema permet que el soci continuï sent soci de la cooperativa, ja que pot continuar treballant la seva terra i, si s’escau, contractar els serveis agraris de la cooperativa.
Per descomptat que, per prestar aquest servei, Cellers Domenys estem obligats a disposar d’una bona logística, però estem satisfets perquè oferim un servei útil i fem economia d’escala, al temps que contribuïm a generar ocupació en el territori on estem ubicats.
Amunt
 

:: Notícies

Per tal de trobar una via que els permeti augmentar volum i fer viable la seva continuïtat, cada cop són més les entitats d’economia social que aposten per la internacionalització, exportant el seu model de treball arreu del món. Un exemple és el de Suara, SCCL , la principal cooperativa catalana del sector social, engegant un projecte a Xile després de més de 30 anys d’activitat centrada a Catalunya. Els objectius són ampliar fronteres i traslladar l’activitat per expandir el model i l’economia social a diferents territoris. Es plantegen el repte internacional com un projecte a llarg termini i no descarten, si va bé, explorar Colómbia o el Perú.
En una jornada celebrada a ACCIÓ per presentar el pla de suport a la internacionalització del Tercer Sector impulsat pel Departament d’Empresa i Ocupació, aquesta entitat entre d’altres van presentar la seva experiència a l’hora d’exportar béns socials al món.
Sota aquest títol, TV3 emet un reportatge per conèixer noves cooperatives de treball que es creen a Catalunya, entenent la cooperativa com un model molt més versàtil dins els àmbits de l’economia.
Entrevisten a la nova empresa cooperativa Inoxgrup, SCCL , propietària de la marca INOXCROM, formada per 5 treballadors, producte d’un procés de reconversió industrial, per rellançar la històrica marca catalana de bolígrafs; a Eticom-Som Connexió  de la qual ja us en vam parlar en el Butlletí 70  i a la revista Alternativas Económicas , que fa poc més d’un any que funciona i ja supera els 1500 subscriptors.
El cicle Valors i Compromís, plantejat per celebrar el desè aniversari d’aquesta revista, va organitzar una taula rodona “Cooperar per Competir”, que va  tenir lloc el 10 de juny, amb la presència de Xavier López, director general d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom de la Generalitat de Catalunya; David Martínez, economista i soci director d’Addvante; i Albert Riera, director de Comunicació de la cooperativa La Fageda. Es va posar en comú que la cooperació no és una missió sinó una estratègia empresarial i avui és realment difícil competir sense cooperar amb ningú.
CRÍTIC serà una empresa cooperativa. Els seus impulsors aposten per un format empresarial de gestió democràtica, amb participació econòmica equitativa dels socis, autonomia i integrat en l’àmbit de l’economia social i solidària.
#SentitCrític és la campanya de llançament de CRÍTIC, un nou mitjà digital especialitzat en periodisme d’investigació, periodisme reposat i anàlisi crítica. L’objectiu és editar cada setmana un reportatge en profunditat sobre un tema d’actualitat política, econòmica i social; publicar continguts diaris d’opinió i anàlisi i una entrevista setmanal.
Una aposta pel periodisme amb #sentitcrític, que per tirar-la endavant han promogut una campanya de micromecenatge a Verkami .
Tal i com estava anunciat (Butlletí 73 ), dilluns 2 de juny es celebrar la cloenda del programa FesCoop i es va procedir a l'entrega de premis  als grups finalistes i guanyadors. Els instituts Miquel Tarradell  de Barcelona, Joan Oró de Lleida i el centre Miquel Martí i Pol de Roda de Ter han estat els guanyadors dels premis FesCoop en les categories d’Ensenyament Secundari Obligatori, primer curs de Batxillerat i Cicles formatius de Grau Mitjà respectivament. L'acte va comptar amb la presència del Jurat del concurs, que va entregar personalment els premis, i amb el parlament del director general, Xavier López i del president de la Confederació, Perfecto Alonso.
Dijous 5 de juny va tenir lloc, a l’Auditori del Palau de Congressos de la Fira de Barcelona, el debat “Una mirada amb futur: propostes de l’economia social i cooperativa”. L’acte es va realitzar dins el marc del BizBarcelona, punt de trobada de l’emprenedoria i de les empreses, on aracoop  va participar mostrant com l’economia social i cooperativa és un model empresarial engrescador i de futur.
L'allau de peticions per poder conèixer d'aprop com funciona el model d'èxit en què s'ha convertit la cooperativa garrotxina els ha portat a organitzar jornades formatives per a emprenedors que arriben de diferents punts de Catalunya, l'estat espanyol i també de l'estranger, sobretot d'Amèrica Llatina. La majoria són emprenedors socials però també hi ha representants d'empreses i organitzacions amb responsabilitat social. Des que es va fer la primera sessió a la tardor de l'any passat, han passat pel Mas els Casals un total de 120 persones i cada vegada que s'ha convocat una nova jornada hi ha hagut llista d'espera.
Ja són 17 les escoles catalanes que participaran en l’acció de cooperatives d’alumnes, dins del programa aracoop. Els alumnes d’aquests centres educatius treballaran per experimentar la creació d’una activitat econòmica de forma col·laborativa. L’objectiu d’aquesta activitat és la de fomentar l’emprenedoria entre els alumnes de primària a partir de la creació d’una empresa cooperativa,  i  identificar com l’economia social i cooperativa pot esdevenir una eina per enfortir i enriquir els projectes emprenedors.


Sant Cugat té un dels primers ajuntaments que es va adherir al programa Municipi Cooperatiu  impulsat per la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i amb línia amb els objectius del programa aracoop . Com a part de la seva implicació en la promoció de les cooperatives aquest 2014 promouran un nou concurs d’emprenedoria cooperativa com el que a l'any 2013 va premiar tres projectes cooperatius.
Recordeu Cooproute?  La Ruta Europea de Cultura Cooperativa, projecte transnacional en què participa la Confederació de Cooperatives de Catalunya i la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom que permetrà fer turisme per conèixer diferents iniciatives lligades al cooperativisme d’arreu d’Europa, ha endegat un procés de votació per escollir el logo que l’ha d’identificar. Fins al 18 de juliol qualsevol persona pot votar pel logo del projecte, clicant aquest enllaç .
Amunt
 

:: Agenda

Per tal de seguir totes les accions, seminaris, formació, i esdeveniments que promou aracoop, accedeix des d’aquí a la seva agenda. Trobareu en el mes de juliol entre altres, les següents activitats: Fes emprenedoria social, fent economia social i cooperativa; Seminari: emprèn de forma col·laborativa.
Consulteu lloc i data en aquest enllaç .
S’ha publicat al DOGC la RESOLUCIÓ EMO/1275/2014 , de 28 de maig, per la qual es convoquen per a l'any 2014 els guardons Medalla al treball President Macià i Placa al treball President Macià. Aquests guardons es concedeixen amb la finalitat de premiar els qui, al llarg d'una vida o una dilatada etapa de treball, han contribuït amb el seu esforç i exemple a mantenir i impulsar d'una manera rellevant l'activitat econòmica del nostre país.
El termini per presentar la sol·licitud a la candidatura és de l'11 de juny al 10 de juliol de 2014.
La Fundació Roca i Galès i l’Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció (ACCID) concedeixen un ajut a la recerca per promoure la realització de treballs de recerca sobre bones pràctiques en la informació financera i la gestió de les empreses cooperatives a Catalunya. Poden optar a l’ajut aquells investigadors, professors o professionals que presentin projectes de recerca sobre els aspectes relacionats amb la informació financera, la gestió de les empreses cooperatives i altres temes d’interès pel moviment cooperatiu. Es concedeix un ajut dotat amb 3.000 euros, que serà co-finançat al 50% per la Fundació Roca i Galès i l’ACCID.
El termini per a la presentació de candidatures finalitza el 30 de setembre de 2014.
Amunt

No hay comentarios: